Išsiilgę saulės ir šilumos, galite pasigaminti gardžias salotas. Sočias ir maistingas, bet tuo pačiu - gaivias, lengvas, spalvingas.
Meksikietiškos įkvėptos kukurūzų salotos
Šios šviežių kukurūzų salotos yra vienas iš populiariausių gatvės maisto patiekalų, parduodamų puodeliuose Meksiko gatvėse. Receptų variacijų - begalės, o tokio dalyko kaip vienas, vienintelis ir autentiškas - nėra. Taigi, visiška laisvė ir galimybė improvizuoti:). Pagrindiniai ingredientai yra kukurūzai, padažas ir Cotija arba Feta sūris.
Ingredientai:
- 4 didelių kukurūzų burbuolių
- 2 didelių smulkiai supjaustytų česnako skiltelių
- 1 vidutinio dydžio smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno
- 1 šaukšto smulkiai supjaustyto žalio jalapeno pipiro (be sėklų, jeigu nemėgstate aštriai)
- Dosnios saujos smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų (apie 60g)
- 3-4 šaukštų smulkiai supjaustytų šviežios kalendros lapelių (apie 15-20 g)
- 2 kaupinų šaukštų "Hellmann's original" majonezo
- 2 kaupinų šaukštų riebios grietinės (30-40%)
- 30 g smulkiai sutarkuoto parmezano sūrio
- 2 šaukštų šviežiai spaustų laimo (žaliosios citrinos) sulčių
- 0,5 arbatinio šaukštelio maltos rūkytos paprikos
- 0,5 arbatinio šaukštelio malto kumino
- 100 g. Feta sūrio
Gaminimo eiga:
- Kukurūzus nulupkite, pašalinkite visus plaušelius, nuplaukite ir nusausinkite rankšluostiniu popieriumi.
- Didesnį dubenį įstatykite į kriauklę ir aštriu peiliu, pradėdami nuo viršaus, nupjaustykite grūdelius.
- Į keptuvę įdėkite sviestą, supilkite alyvuogių aliejų ir įkaitinkite ant aukštos ugnies.
- Kol kaista keptuvė, dubenėlyje sumaišykite majonezą, grietinę, parmezaną, rūkytą papriką, kuminą ir laimo sultis.
- Į įkaitusią keptuvę suberkite smulkiai supjaustytą česnaką ir nuolat maišydami pakepinkite keletą sekundžių.
- Ugnį padidinkite iki maksimalios, suberkite kukurūzų grūdelius ir išmaišykite.
- Praėjus 1 minutei pabarstykite druska, juodaisiais pipirais ir išmaišykite.
- Retkarčiais, bet ne per dažnai, pamaišydami kepkite apie 7-9 minutes arba kol kukurūzų grūdeliai vietomis gražiai apskrus.
- Apkeptus kukurūzus suberkite į dubenį, iš karto užpilkite anksčiau paruoštu padažu ir išmaišykite.
- Palikite kukurūzus 5 minutėms atvėsti, kol supjaustysite svogūną, jalapeną, svogūnų laiškus bei kalendrą.
- Į dubenį su kukurūzais suberkite visus supjaustytus žalumynus bei svogūną su jalapenu ir gerai išmaišykite.
- Paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų, o gal šlakelio laimo sulčių.
- Ant salotų viršaus užtrupinkite Feta sūrį, papuoškite kalendros lapeliais ir jalapeno griežinėliais.
Ir dažniausiai jas tiekiu kaip užkandį su kukurūzų traškučiais, nors kaip garnyras prie žuvies, vištienos ar griliaus patiekalų jos taip pat labai tiktų.
Salotos su ant grotelių kepta vištiena ir kukurūzais
Jei jums jau spėjo kiek pabosti įprastas grilio repertuaras, išbandykite salotas su ant grotelių kepta vištiena ir kukurūzais - šie mums įprasti grilio favoritai čia suskamba visiškai naujai. Suderinus kartu su traškiais avinžirniais, avokadais, pomidorais ir medaus - garstyčių padažu pavyksta ryškios, maistingos ir labai gardžios salotos.
Ingredientai:
- Vištienos filė, marinuota
- Kukurūzai
- Avinžirniai
- Avokadai
- Pomidorai
Padažas:
- 4 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 2 valg. š. žaliosios citrinos sulčių
- 1 arb. š. klevų sirupo
- ¼ arb. š. tarkuoto česnako
- Druska, pipirai pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Jei su mėsos marinatais pačiai žaisti nesinori ar pritrūksta laiko, IKI parduotuvėse renkuosi jau pamarinuotus ir griliui paruoštus “Grill Party” produktus.
- Ruošiame kukurūzus: sviestą išlydome ir sumaišome su česnaku, druska ir pipirais.
- Ruošiame avinžirnius: juos sumaišome su alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir kitais mėgstamais prieskoniais (aš dedu maltos paprikos, česnako miltelių, malto kumino) ir kepame 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija 20 min. Prieš valgant dar gausiai apšlakstome laimo sultimis.
- Avokadus supjaustykite nedideliais kubeliais. Vyšninius pomidorus perpjaukite į keturias dalis. Agurką supjaustykite nedideliais kubeliais, raudonąjį svogūną susmulkinkite.
- Padažui aliejų, žaliosios citrinos sultis, klevų sirupą, tarkuotas česnako skilteles ir prieskonius gerai išmaišykite iki vientisos tekstūros.
- Viską sumaišykite ir patiekite su kukurūzų traškučiais.
Čia puikiai dera traškūs geltonieji kukurūzai, gerai sunokę kremiški avokadai, gaivūs pomidorai bei agurkai, sočios juodosios pupelės, o visą skonių derinį tobulai subalansuoja saldžiarūgštis padažas. Salotas ruošiau su ekologiškomis „AUGA“ juodosiomis pupelėmis - jos supakuotos be sūrymo, todėl ypač patogios ruošiant salotas. Nereikia nei nukošti, nei perplauti; tiesiog atidarote pakuotę ir beriate į dubenį. Gardžiausia salotas patiekti su aštresniais kukurūzų traškučiais.
Padažo ingredientai:
- 3 v.š. medaus
- 1 v.š. garstyčių
- 1 v.š. citrinos sulčių
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 2 v.š. vandens
- 1 a.š. druskos
- 1 a.š. pipirų
Informacija apie kukurūzus
Kukurūzai yra meksikietiškos virtuvės pagrindas ir vienas iš šalies simbolių. Apytiksliai prieš 10000 metų būtent Meksikos pietinėje teritorijoje gyvenantys žmonės pradėjo juos naudoti maistui. Vietinės legendos byloja, kad netgi pats žmogus buvo sukurtas iš kukurūzo, šiek tiek juokingai skamba, bet tai tik parodo kokios svarbos buvo ir yra šis produktas. Kukurūzas savo populiarumą ir meilę pelnė ne be pagrindo.
Visa skonių kombinacija yra „verčianti iš kojų”, o kabinant su traškučiu - neįmanoma sustoti.