Bulves pas mus įprasta naudoti virtuvėje visus metus. Bet tikrai ypatinga ši daržovė tampa būtent jos sezono metu, kai tik žemelė užaugina pirmąsias bulves. Šviežios bulvės yra labai gardžios tiesiog paprastai išvirtos! Paskanintos sviestu, krapais, o šalia patiekiant šviežiai raugintų agurkų ir sūdytos varškės. Man tai - idealus patiekalas.
Kaip teisingai išvirti bulves?
Bulvių virimo receptų yra įvairių. Nes bulvės, vienas iš jaukiausių patiekalų, turi būti tokio skanumo, kaip vaikystėje. O mano vaikystėje jos būdavo baltos, miltingos ir būtinai - pagardintos krapais.
Septyni žingsniai, kaip skaniai išvirti bulves:
- Bulves prieš skusdami nuplauname. Tai būtina, kad nešvarumai neapveltų daržovių, nuo ko jo negražiai papilkėja.
- Nuskustas bulves iš karto dedame į šaltą vandenį. Jei to nepadarysite, bulvėse esantis vitaminas C sureaguos su deguonimi, ir daržovės pajuos.
- Bulvių stengiamės nesmulkinti. Jei jų dydis - kaip vištos kiaušinis, pjaustyti tikrai nereikia, jei kaip kalakuto - perpjauname pusiau. Ir tik tada, jei verdame bulves, didumo kaip du kumščiai, pjaustome jas į tris dalis, ne daugiau. Kuo labiau susmulkintos bulvės, tuo daugiau krakmolo jos išskiria, tuo labiau prisigeria vandens, pažliunga ir išverda neskanios.
- Bulves perdedame į puodą, kuriame virsime. Užpilame šaltu vandeniu. Vanduo neturėtų semti bulvių paviršiaus.
- Kai bulvės užverda, nugraibome susidariusias putas. Įberiame druskos - 14-kai vidutinio dydžio bulvių reikia maždaug 1,5 šaukšto druskos. Į puodą įdedame šaukštą sviesto.
- Kaitrą po puodu sumažiname iki minimalios. Puodą sandariai uždengiame ir verdame bulves lygiai 20 minučių. Ar daržovės išvirusios, tikriname šakute - jeigu ji lengvai sminga į bulvę, galima nukaisti.
- Bulves gerai nusunkiame, tai yra, nupilame skystį, kuriame jos virė. Puodą su bulvėmis vėl statome ant karštos viryklės ir vis papurtydami indą, nugariname likusį skystį, kol išvirusios daržovės lieka sausos ir paskleidžia gardų kvapą. Tai trunka maždaug minutę. Tik tada išvirusias bulves apibarstome smulkiai pjaustytais šviežiais krapais.
Kaip virti šviežias bulves?
- Pirmiausia bulves, žinoma, reikia nuplauti. O tada jau skusti. Bet kitaip yra su šviežiomis bulvėmis - jų įprastu būdu skųsti nebūtina. Jas užtenka nuplauti ir imtis lengvesnio būdo: luobeles nušveisti šiurkštesniu šveistuku ar tiesiog šiurkštesne kempinės dalimi. Kai tuo tarpu senesnes bulves jau skutame skustuku ar lupame peiliu.
- Bulves sudedame į didesnį dubenį, užpilame vandeniu ir nuvalome, nuskutame kempine tinka paprastos kempinės šiurkštesnė dalis, metalinis ar plastmasinis šveistukas).
- Svarbu, kad bulvės būtų maždaug vienodo dydžio.
- Bulves geriau pradėti virti šaltame vandenyje, kaip ir daugelį šakninių daržovių. Vandens pilti maždaug 1 cm virš bulvių, t.y., kad vos apsemtų, taip jos išvirs tolygiau.
- Druską beriam iš pradžių, taip išvirusios bulvės geriau išlaikys savo formą (tuo tarpu ruošiantis gaminti bulvių košę, bulves reikėtų sūdyti 10 minučių pavirus). Druskos reiktų berti ~1 a.š./1 litrui vandens (ar užtenka druskos, geriausia tiesiog paragauti vandenį, kuriame bulvės verda - turi būti nei pernelyg sūru, nei per prėska).
- Mažos šviežios bulvės išverda maždaug per 15 minučių, vėlyvesnės - per 20 minučių.
- Bulvėms išvirus reikia iš karto nupilti vandenį, kitaip jos prisigers vandens - bus vandeningos.
- Pasirinktais prieskoniais ar padažu paskaninam bulves ir uždengę dangtį gerai pakratom puodą, kad jie gerai pasiskirstytų. Būkit atsargūs, jei bulvės bus pervirusios, jos gali subyrėti.
Dažniausiai bulvės gardinamos:
- Krapais.
- Sviestu. Uždedam išlydyto sviesto gabalėlį ant dar karštų bulvių ir uždengę dangtį gerai jas pakratom.
Bulvių kepimo receptai
Virtos, skrudintos su alyvuogių aliejumi ir balzaminiu actu, keptos bulvės. Joms paruošti yra begalės būdų. Išrinkome pačius gardžiausius receptus, kaip paruošti bulves ir jomis mėgautis (ištraukos iš virtuvės šefų blogų).
- Sukapoti bulves (bet kokią rūšį) kąsnio dydžio gabalėliais, sudėti jas į orkaitėje kepti tinkamą indą, aplaistyti alyvuogių aliejumi, pabarstyti pipirais, trupučiu jūros druskos, graikiškomis žolelėmis ir raudonėliu bei kepti jas iki 200 laipsnių įkaitusioje orkaitėje 45 - 60 minučių, kol jų vidus suminkštės, o išorė taps traški.
- Rožines ar geltonas bulves su odele supjaustyti ketvirčiais, apšlakstyti aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejumi ir apibarstyti kario, imbiero, paprikos ir kurkumos mišiniu. Skrudinti, kol tampa traškios. Jas galima valgyti su padažu, padarytu iš paprasto neriebaus graikiško jogurto, sumaišytu su truputėliu česnako, krapais ir žaliosiomis citrinomis.
- Bulvytės „fri". Supjaustyti saldžią bulvę į 10 -12 šiaudelių, aplaistyti 1 arbatiniu šaukšteliu alyvuogių aliejaus, sumaišyti su bet kokiais po ranka pasitaikiusiais prieskoniais (galima įberti maltos aitriosios paprikos). Kepti bulves iki 230 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 - 30 minučių, kol jos tampa traškios ir skanios.
- Supjaustyti bulves ketvirčiais ir kepti orkaitėje su šiek tiek alyvuogių aliejaus, rozmarinais, česnaku, žiupsneliu druskos ir pipirų. Labiausiai vilioja keptų raudonųjų bulvių skonis ir spalva.
- Paprastai keptos bulvės. Jas pagardinti grietinės ir juodųjų pupelių humuso.
- Keptos bulvės su bazilikų - gražgarsčių graikiškų riešutų pesto.
- Keptos bulvės, apibarstytos trupučiu pipirų ir apšlakstytos šiek tiek citrinos sulčių, arba keptos bulvės su šiek tiek pomidorų padažo ir arbatiniu šaukšteliu sutarkuoto parmezano sūrio. Paprasta ir nepaprastai skanu!
- Apipilti keptas bulves neriebiu graikišku jogurtu bei apšlakstyti jas klevų sirupu. Jogurte gausu baltymų, be to, tai yra mažai riebalų turintis grietinės (kuri yra tradicinis keptų bulvių padažas) pakaitalas, o klevų sirupas suteikia šiek tiek papildomo saldumo.
- Sumaišyti bulvių šiaudelius su alyvuogių aliejumi ir čili pipirų milteliais, kepti jas iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes, kol jos taps auksinės. Tada apšlakstyti jas žaliosios citrinos sultimis ir apibarstyti smulkiai sukapota kalendra.
- Virtos bulvės šaltose mišrainėse su žalumynais, lęšiais ir aštriu padažu.
- Bulvių ir porų sriuba. Jei norite paruošti sriubą dviems asmenims, nulupkite ir kubeliais supjaustykite dvi bulves, užpilkite jas trimis puodeliais vištienos sultinio ir viską virkite apie 30 minučių. Tada 2 porus bei 1 saliero stiebą smulkiai sukapokite ir sudėkite į puodą bei viską virkite dar 15 minučių. 1 valgomąjį šaukštą miltų sumaišykite su 0,5 puodelio sutirštinto lieso pieno, pagardinkite prieskoniais, šiek tiek sutrinkite bulves ir valgykite!"
Receptas: Nepakartojamos orkaitėje keptos bulvės
Daugelis bulvių kepimą įsivaizduoja labai paprastai: nulupus įmeti jas į orkaitę ir kepa. Koks įsivaizdavimas, toks ir rezultatas - kietos ir sprangios bulvės nelabai gali nudžiuginti net ir didžiausią jų mėgėją. O ką gi galima daryti kitaip? Rodos, nedidelė detalė gali visiškai pakeisti produkto skonį.
- Nuluptas ar tiesiog labai gerai nušveistas su kempinėle vienodo dydžio bulves supjaustykite į keturias dalis.
- Dėkite į puodą su pasūdytu vandeniu ir užkaiskite.
- Leiskite vandeniui užvirti ir pavirkite dar pora minučių.
- Tada bulves nukoškite, perliekite šaltu vandeniu ir palikite nusivarvėti bei atvėsti.
- Įjunkite orkaitę ir įkaitinkite iki 180 laipsnių.
- Bulves apibarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais ir gausiai apšlakstykite kepimui tinkamu rafinuotu rapsų aliejumi.
- Pamaišykite su ranka, kad visos pasidengtų aliejaus „marškinukais“ bei įsigertų druskos.
- Bulves dėkite į kepimo skardą ir šaukite į orkaitę.
- Kepkite, kol gražiai apskrus, maždaug 30 minučių.
- Baigiant kepti bulves galite apibarstyti mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis - rozmarinu, čiobreliais ar raudonėliais, kmynais.
Kartą paragavę, bulvių kitaip jau nenorėsite gaminti.
Receptas: Česnakinės bulvės su šalavijais
Reikės:
- 2,5 kg bulvių,
- 6 valg. š. rafinuoto rapsų aliejaus,
- didelio žiupsnio druskos,
- didelio žiupsnio maltų juodųjų pipirų,
- 1 česnako galvutės,
- kelių šakelių šviežio šalavijo.
Gaminimas:
- Bulves nulupkite, dėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir virkite 15 minučių.
- Nukoškite ir palikite nusivarvėti.
- Kepimo skardą ištepkite aliejumi ir sudėkite bulves.
- Apibarstykite jas druska bei pipirais ir išmaišykite, kad pasidengtų aliejumi.
- Tarp bulvių sukaišiokite sutraiškytas nuluptas česnako skilteles.
- Dėkite skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 minučių, kol bulvės gražiai pagels.
- Ant bulvių išdėliokite aliejumi išteptus šalavijo lapelius ir kiškite į orkaitę dar 15 minučių.
Po virtuvę pasklis nenusakomas aromatas, tačiau išlaukite, kol bulvės apskrus ir tuomet ragaukite.
Receptas: Keptos bulvės su Parmezano plutele
Traški sūrio plutelė bulvėms suteikia papildomo skonio ir žavesio.
Reikės:
- 1,5 kg nedidelių bulvių,
- 2 valg. š. rafinuoto rapsų aliejaus,
- 5 skiltelių česnako,
- 1 valg. š. itališkų prieskoninių žolelių,
- ½ st. smulkiai tarkuoto Parmezano,
- druskos ir pipirų pagal skonį,
- 2 valg. š. sviesto,
- saujos šviežių susmulkintų petražolių.
Gaminimas:
- Bulves nulupkite ir apvirkite, kaip nurodyta ankstesniuose receptuose.
- Kepimo skardą ištepkite aliejumi.
- Bulves nukoškite, palikite nusivarvėti ir sudėkite į skardą.
- Apibarstykite bulves druska, pipirais, prieskoninėmis žolelėmis, susmulkintu česnaku, tarkuotu sūriu (truputį palikite patiekimui) ir apšlakstykite aliejumi.
- Išmaišykite, kad visos bulvės vienodai pasidengtų aliejumi, sūriu bei prieskoniais.
- Dėkite skardą į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę ir kepkite 30 minučių.
- Iškepusias išimkite, aptepkite sviestu ir apibarstykite likusiu sūriu.
Receptas: Keptos bulvės su šonine ir briuseliniais kopūstais
Orkaitėje keptos bulvės su traškia šonine - kas galėtų tam atsispirti? Atšalus orams, kai reikia daugiau energijos, tokiu patiekalu be sąžinės graužaties galime pasimėgauti ir dažniau. O miniatiūrinės brieselinių kopūstų galvytės patiekalui suteiks savito charakterio.
Reikės:
- 1 kg bulvių,
- 1 valg. š. rafinuoto rapsų aliejaus,
- 1 valg. š. grūdėtųjų garstyčių,
- 1 arb. š. druskos,
- žiupsnelio juodųjų maltų pipirų,
- 120 g rūkytos kiaulienos šoninės,
- 250 g briuselinių kopūstų galvučių.
Gaminimas:
- Šoninę supjaustykite plonomis riekelėmis.
- Bulves nulupkite.
- Į dubenį supilkite aliejų, suberkite druską, pipirus, sudėkite garstyčias.
- Dėkite bulves, šoninės juosteles ir išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų.
- Paruoštas bulves su šonine dėkite į kepimo skardą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių, kas 10 minučių apvartydami.
- Briuselio kopūstėlius perpjaukite pusiau, apšlaksytkite aliejumi.
- Išimkite skardą iš orkaitės, bulves pastumkite į vieną pusę skardos, į kitą suberkite kopūstėlius.
- Dėkite į orkaitę ir kepkite dar 15 minučių.
- Iškepusius paragaukite ir, jei reikia, pagardinkite druska.
Receptas: Namuose keptos bulvytės fri
Bulvytės fri, ko gero, yra pats populiariausias greito maisto restoranų užkandis. Visgi jei pasigaminsite jas namuose, tai bus kur kas sveikesnis patiekalas.
Patarimas: kad bulvytės būtų traškios, prieš virimą nebūtina jas maudyti cukraus sirupe. Pakaks jas supjausčius šiaudeliais pusvalandį pamirkyti šaltame vandenyje, o paskui gerai nuplauti. Taip iš bulvių išsiplaus didelė dalis krakmolo ir iškepusios jos bus visai kitos kokybės. Tiesa, nuplovus jas reikia gerai nusausinti, tad teks padirbėti bulvytes kočiojant tarp popierinių rankšluosčių.
Bulvytes gerai nusausinti reikia dar ir dėl to, kad bet kokia drėgmė, patekusi į verdantį aliejų, sukelia didžiulį šio pasipiktinimą ir jis ima šaudyti. Tad nusausinkite bulvytes ir stebėkite, ar aliejus jau pakankamai įkaito. Tai patikrinti galite įmetę vieną šiaudelį - jeigu aliejus sureaguoja, ima putoti, temperatūra tinkama, jeigu ne - dar kaitinkite. Beje, jeigi neturite specialaus puodo su tinkleliu bulvytėms kepti, galite naudoti ir paprastą puodą. Šiuo atveju bus sunkiau išgriebti jau iškepusias bulvytes vienu metu ir kai kurios gali sudegti. Tačiau kai taip norisi tų apskrudusių šiaudelių, galima ir ilgiau pastovėti prie viryklės, tiesa?
Iškepusias bulvytes išgriebiame kiaurasamčiu, paliekame nusivarvėti ir dedame į lėkštę su rankšluostiniu popieriumi, kad susigertų riebalų perteklius. Ragaujame su įvairiais padažais.
Receptas: Neatsivalgomai skanios virtos bulvės
Išvirti bulves mokame visi, tačiau kaip jas išvirti taip skaniai, kad valgantieji suabejotų, jog tai tiesiog virtos bulvės? Išbandykite neatsivalgomai skanių virtų bulvių receptą.
Ingredientai (4 asm.):
- 1-1,5 kg nuskustų AUGA bulvių
- Žiupsnelio druskos
- 2 lauro lapų
- 1 saldžiarūgščio obuolio
- 4-5 svogūnų laiškų
- Kuokštelio petražolių
- Kuokštelio krapų
- Žiupsnelio juodųjų pipirų
- 2 šaukštų sviesto
- Pusės citrinos žievelės
- Žiupsnelio muskato riešuto
- 1-2 česnako skiltelių
Gaminimas:
- Sudėkite nuskustas bulves į puodą ir užpilkite vandeniu, kad viršutinis jų kraštelis būtų nepilnai apsemtas. Įberkite druskos (1 litrui - 1 šaukštelis druskos). Druskos kiekį galite keisti pagal skonį.
- Dėkite bulves virti maždaug apie 30 minučių.
- Obuolį galite nusilupti arba ne, kaip Jums norisi. Išimkite sėklytes, perpjaukite į 4 dalis. Į puodą su bulvėmis sudėkite lauro lapus, obuolių skilteles ir palikite virti ant vidutinės ugnies.
- Krapų ir petražolių stiebus nupjaukite ir atidėkite. Viršutinius lapelius susmulkinkite.
- Likus bulvėms virti apie 10 min. įdėkite svogūnų laiškus, petražolių ir krapų stiebelius į puodą, uždenkite dangčiu ir palikite virti.
- Išvirus bulvėms nedelsiant nupilkite vandenį. Dėkite vėl ant ugnies kelioms sekundėms, kad nugaruotų likęs vanduo.
- Papipirinkite. Dėkite sviestą, kad jis išsilydytų. Suberkite smulkintas petražoles ir krapus. Įtarkuokite česnako, citrinos žievelės ir muskato riešuto.
- Lengvai viską sumaišykite, kad bulvės apsiveltų visais ingredientais.
ALFO PATARIMAI:
- Pagal šį virimo būdą galite virti visų rūšių bulves.
- Bulves prieš virimą galite užpilti tiek šaltu, tiek karštu vandeniu. Užpylus karštu vandeniu, sunaudosite mažiau elektros energijos ir bulvės užvirs greičiau.
- Geriausia būtų virti vienodo dydžio bulves, bet jei įdėsite ir mažesnių, nieko blogo neatsitiks.
- Bulves virkite apie 30 minučių, virimo laikas priklauso nuo rūšies, šviežumo ir puodo. Visą laiką po 25 min. ar bulvės išvirė patikrinkite su peiliu ar šakute.
- Svogūnų laiškai su mažomis galvutėmis ne tik paskanina bulves verdant, jie labai skanūs ir valgyti kartu su jomis.
Receptas: Traškios bulvių skiltelės su padažu
Kai mano namuose vyksta draugų vakarėlis, pridarau visokių įdomių užkandžių, bet jei ant stalo būna šios bulvytės - visada dingsta pačios pirmos! Šios traškios bulvių skiltelės ne tik visų labai mėgstamos, bet ir gamyba labai patogi vakarėliui. Taip yra todėl, kad vienu kartu galima pagaminti didesnį kiekį, kaina nėra didelė, jos skanios ne tik šiltos, bet ir atvėsusios, patogu valgyti rankomis, nereikia lėkščių ir įrankių. Žodžiu, vien privalumai!
Ingredientai:
- 1,5 - 2 kg bulvių
- 2 v.š. aliejaus
- 1 a.š. druskos
- 1/2 a.š. saldžiosios paprikos
- 1/2 a.š. rūkytos paprikos
- 1/2 a.š. česnako miltelių
- 1/4 a.š. aitriosios paprikos
- 1/4 a.š. juodųjų pipirų
- 1/4 a.š. kajeno pipirų
- 1 v.š. kukurūzų krakmolo
- 2 v.š. džiūvėsėlių
Gaminimas:
- Jei gaminate iš šviežių bulvių - jų skusti nereikia, tiesiog švariai nuplaukite su kempinėlės pagalba. Jei bulvės ne šviežios, tuomet nuskutame jas.
- Bulves supjaustome skiltelėmis, dedame į dubenį, užpilame šiltu vandeniu ir leidžiame mirkti 10 minučių.
- Pamirkusias bulves nusausiname.
- Į dubenį dedame bulvių skilteles, pilame aliejų, beriame visus prieskonius.
- Išmaišome, kad visos skiltelės tolygiai pasidengtų.
- Bulves paskleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad per daug nesiliestų tarpusavyje - tuomet jos iškeps traškiau.
- Kepame 180 laipsnių orkaitėje (vejelio funkcija) apie 35 minutes - kol bulvytės gražiai apskrunda.
- Kai bulvės baigia kepti, ruošiame padažą. Visus padažo ingredientus dedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės.
- Iškepusias bulvių skilteles patiekiame su paruoštu padažu, pabarstome jalapeno griežinėliais ir baziliko lapeliais (arba kitais žalumynais).