Apsidairiau po savo saulėtą virtuvę ir supratau, kad paskutiniu metu tapo saldu saldu, kur dairaisi. Ir ne veltui - juk šitiek progų atnešė pavasaris! Ir dar ne vieną atneš, tyliai galiu pašnabždėti, - apie visas ruošiuosi papasakoti, visais saldžiais dalykais dar ateis laikas pasidalinti. Bet kol kas cukrų bent trumpam slepiu giliai virtuvės stalčiuje ir kviečiu prisiminti nesaldžius pyragus.
Kalbu apie juos tikrai rečiau nei kepu; pikantiški pyragai yra vienas mano mylimiausių nesaldžių patiekalų. Man patinka tai, kokie jie universalūs, kaip lengvai pagaminami ir kaip tobulai tinka likučių naikinimo „akcijoms“, kai norisi mažiau švaistyti ir daugiau išsaugoti. Esu ne kartą įsitikinusi, kad jie nepamainomi ir iškylose (jų sezonas jau ranka pasiekiamas!), bet ne ką mažiau puošia ir šventinį stalą.
Šis pyragas man ypatingai patinka; tą įrodo ir iškalbingas skaičius - per pastarąjį mėnesį kepiau jį penkis (penkis!) kartus. Šiandien nedaugžodžiausiu, tiesiog - pyragas paprastas, lengvai paruošiamas, LABAI skanus!
Ingredientai
- 360 g varškės (9 proc.
- 1 arb. š.
- 1 arb. š.
- 1 valg. š.
- Pomidorai
- Aliejus: 4.00 valg. š.
- Bazilikai: 1.00 vnt.
- Citrinos: 1.00 vnt.
- Medus: 1.00 valg. š.
- Paprikos: 2.00 vnt.
- Patisonas: 1.00 vnt.
- Pastarnokas: 1.00 vnt.
- Pomidorai: 1.00 vnt.
- Kiaušiniai: 4.00 vnt.
- Grietinė: 400.00 ml (200 ml -įdarui ir 6 valg. š.
- Sviestas: 200.00 g (150 g - tešlai ir 2 valg. š.
- Bulvės: 4.00 vnt.
Gaminimo eiga
- Pirmiausia paruoškite užpilą vištienai: alyvuogių aliejų sumaišykite su tarkuotu sūriu, kapotomis pistacijomis, nutarkuota citrinos žievele ir sultimis bei medumi.
- Vištieną gerai nuplaukite po vėsiu tekančiu vandeniu, nusausinkite, padalykite į kelias dalis, pamuškite ir įtrinkite marinatu. Palikite bent valandą pastovėti kambario temperatūroje.
- Gerai nuplautus ir perrinktus špinatus pakepinkite svieste, sumaišykite su tarkuotu sūriu, žalumynais, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite rožiniais pipirais.
- Vištienos gabaliukus aptepkite paruošta mase, susukite ir supjaustykite. Iškepkite keptuvėje virš garų. Pagaminsite per 50 min.
- Miltus persijokite per sietelį ant didelės lentelės, viduryje padarykite kauburėlį, supilkite šakute išplaktus kiaušinius, užberkite miltų, ant viršaus dėkite tarkuotą šaltą sviestą ir kapokite peiliu, kol tešla pasidarys vientisa.
- Įmaišykite sūrį ir grietinę. Paruoštą tešlą dėkite į karščiui atsparią kepimo formą.
- Česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite svieste. Kai apskrus, suberkite smulkintas išvalytas paprikas, tarkuotą patisoną ir pastarnoką, griežinėliais pjaustytą porą ir kepinkite, kol daržovės suminkštės.
- Sukrėskite pomidorus, išmaišykite, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Paruoštą daržovių masę atvėsinkite ir paskirstykite ant tešlos.
- Užberkite tarkuotų varškės ir brandintų sūrių.
Varškės įdaras labai sultingas ir purus, kietasis sūris jam suteikia malonaus pikantiškumo, o pomidorus pasistenkite pasirinkti pačius kvapniausius, saldžiausius ir gardžiausius. Kiek anksčiau šiuo mano receptu dalijosi „Kauno grūdai“, pikantiško pyrago receptas ir video (!) buvo įkeltas į receptų portalą LaMaistas.lt, o dabar - dalijuosi ir čia, savo saulėtoje virtuvėje.
Jums belieka vienas vienintelis, paskutinis ir pats svarbiausias žingsnis - pagaminti!
Tešlos paruošimas
- Paruoškite tešlą.
- Sudėkite šaltą gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite.
- Dalimis į trupinius supilkite labai šaltą vandenį.
- Perkelkite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus. Lengvai paminkykite ir suformuokite iš tešlos rutulį.
- Išėmę tešlą iš šaldytuvo, įklokite ją į 22 cm skersmens kepimo indą taip, kad užklotų indo dugną ir sieneles.
Įdaro paruošimas
- Paruoškite įdarą. Į dubenį sudėkite varškę, suberkite tarkuotą kietąjį sūrį, įmuškite kiaušinius, supilkite grietinėlę, pagardinkite druska, pipirais ir muskatu.
- Išsukite iki vientisos masės.
Kepimas
- Išimkite tešla išklotą kepimo formą iš šaldytuvo. Ant tešlos išdėliokite pomidorų ketvirčius, odelėmis į apačią.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 minučių.
Iš nurodyto produktų kiekio paruošite 6 porcijas, užtruksite apie 1 val.
Varškėtis su obuoliais
Reikalingi produktai:
- 7 v. š. miltų
- 0,5 a. š. kepimo miltelių
- 3 v. š. cukraus
- 100 g razinų (nebūtina)
- 2 kiaušiniai
- 4 v. š. alyvuogių aliejaus
- 4 obuoliai
- 250 g varškės sūrio
Kaip gaminti:
- Obuolius nulupti ir supjaustyti skiltelėmis. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, cukrumi, razinomis. Sudėti obuolių skilteles. Viską dar kartą gerai išmaišyti.
- Kiaušinius išplakti su aliejumi ir sumaišyti su miltų ir obuolių mišiniu.
- Kepimo indą iškloti popieriumi, sukrėsti pusę tešlos masės, sudėti riekelėmis pjaustytą varškės sūrį, o ant viršaus - likusią tešlą.
- Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Iškepusį pyragą apibarstyti cukraus pudra.
Greitai pagaminamas, drėgnas ir labai gardus obuolių ir varškės sūrelių pyragas, kuriuo skanu pasigardžiuoti ir pusryčiams prie kavos ar arbatos, ir priešpiečiams, ir vakarienei.
Obuolių ir varškės sūrelių pyragas
Reikia:
- 4 kiaušinių
- 1 stiklinės cukraus
- 1 stiklinės miltų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 50 g lydyto sviesto
- 6 varškės sūrelių su aguonomis
- 2 obuolių
- 1 šaukštelio prieskonių meduoliams (cinamonas, kardamonas, muskatas)
Gaminimas:
- Kiaušinius ištrinkite su cukrumi, kol nesijaus cukraus kristalų. Dalimis suberkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus, supilkite lydytą sviestą ir suberkite prieskonius meduoliams. Užmaišykite vientisą tešlą.
- Į kepimo formą supilkite pusę tešlos, suberkite kubeliais pjaustytus obuolius, laužytus sūrelius ir užpilkite likusią tešlą.
- Statykite kepti į 185 °C orkaitę. Kepkite apie 30 min.
Pikantiškas varškės pyragas
Reikia:
- 2 pakelių ŽEMAITIJOS liesos varškės
- 3 kiaušinių
- Žiupsnelio KOTANYI ketverių pipirų mišinio
- 1 stiklinės ŽEMAITIJOS natūralaus kefyro
- 1 ryšulėlio mėgstamų prieskoninių žolelių lapelių (bazilikų, gelsvių, kalendrų, petražolių)
- 8 vidutinių tortilijų
- 240 g GERMANTO sūrio „Tilsit“
- Žiupsnelio KOTANYI druskos
- GUBERNIJA tamsios ruginės duonos giros (patiekimui)
Gaminimas:
- Į puodą sudėkite ŽEMAITIJOS liesą varškę, įmuškite kiaušinius, berkite KOTANYI ketverių pipirų mišinio, pilkite šiek tiek ŽEMAITIJOS natūralaus kefyro. Viską sutrinkite ZYLE trintuvu iki vientisos masės. Pilkite dar kefyro, berkite KOTANYI druskos ir šaukštu viską išmaišykite.
- Žoleles sukapokite peiliu.
- Formelę išklokite kepimo popieriumi, dugną padenkite 2 tortilijomis, dėkite dalį varškės masės, šiek tiek žolelių ir GERMANTO sūrio „Tilsit“. Tada dėkite plėšytą tortiliją, varškės masės, žolelių, tarkuoto sūrio ir sluoksniuokite iki formelės viršaus. Paskutinis sluoksnis turėtų būti varškės masės.
- Kepkite orkaitėje 180 °C temp. apie 35 min.
- Galite patiekti su GUBERNIJA tamsia rugine duonos gira.
Patarimai:
- Apkepą valgykite atvėsusį, taip visi ingredientai bus labiau susigulėję.
- Galite paskaninti citrinos žievele arba į varškę įtarkuoti česnako.