Šis troškinys su faršu, grikiais ir daržovėmis yra sotus, maistingas, greitai pagaminamas. Nesudėtingai pagaminamas patiekalas puikiai tiks darbo dienos vakarienei, nes neatima daug laiko. Bet ir skonis nenuvils - jis iškart tapo mūsų šeimos favoritu. Šis troškinys yra būtent tai, ką žmonės turi omenyje sakydami jaukus, šildantis, naminis, su meile ruoštas maistas. Pagaminama gal ir nelabai greitai (nes mėsą reikia troškinti), bet labai lengvai ir viename puode - jokių nešvarių indų kalnų! Šį patiekalą galima patiekti vieną arba su šviežiomis daržovėmis.
Ingredientai:
- Kiaulienos mėsą
- Grikių kruopos
- Svogūnas
- Morka
- Paprika
- Cukinija
- Pomidorų padažas
- Česnakas
- Čiobreliai
- Druska
- Pipirai
- Aliejus
- Sviestas
- Vištienos sultinys (nebūtinai)
- Sūris (nebūtinai)
- Džiovintos slyvos (nebūtinai)
- Laurų lapai
Gaminimo eiga:
- Kiaulienos mėsą supjaustome nedideliais kubeliais.
- Įpilkite į keptuvę aliejaus, sudėkite mėsą ir kepkite ant vidutinės ugnies tol, kol pasidengs gražia rusva plutele.
- Sudėti mėsą, apibarstyti prieskoniais, druska, pipirais. Viską išmaišyti ir apkepinti, kol mėsa nebebus raudonos spalvos, apie 5 min.
- Tuomet kiaulieną su visu skysčiu sudėkite į puodą, sumeskite lauro lapus, berkite druskos, pipirų ir patroškinkite puode dar apie 10 minučių. Jei matote, kad skysčio mažoka, pilkite virinto šalto vandens, kad mėsa neprisviltų.
- Įpilkite vandens, sumažinkite temperatūrą, troškinkite apie pusvalandį, kol mėsa suminkštės.
- Į pabaigą sudėkite svogūnus, truputį apkepkite su mėsa.
- Įkaitiname keptuvę su šaukštu sviesto ir šauktu aliejaus. Į keptuvę sudedame smulkintą svogūną, porą ir kepame daržoves 5 minutes.
- Sutarkuokite morkas, supjaustykite svogūną ir berkite į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus. Pabarstykite druska ir kepkite ant nedidelės ugnies tol, kol daržovės suminkštės.
- Sudėkite paprikas ir morkas, uždenkite dangčiu ir patroškinkite.
- Į tą pačią keptuvę sudedame likusį sviestą ir smulkintus česnakus su čiobreliais, kuriuos pakepę minutę sudedame į puodą su troškiniu.
- Sudėkite nuplautus grikius, įpilkite vandens (stiklinei grikių - 2 stiklinės vandens).
- Suberti grikius, supilti sultinį, viską užkaisti.
- Į keptuvę suberkite grikius, supilkite vištienos sultinį, viską užkaiskite.
- Įberkite druskos, išmaišykite ir užvirinkite, tada nukaiskite ir įkiškite į nelabai karštą orkaitę, kad lėtai troškintųsi.
- Po pusvalandžio nuimkite dangtį. Jei skysčio liko, palaukite, kol išgaruos.
- Kai grikiai jau bus suminkštėję, įpilti pomidorų padažo, suberti papriką, cukiniją ir dar troškinti apie 8 min.
- Įpilkite pomidorų padažo, suberkite papriką, cukiniją ir dar troškinkite apie 8 minutes ar kol daržovės bus gana minkštos, bet dar išlaikančios savo formą.
- Nuplaukite džiovintas slyvas ir supjaustykite jas nedideliais gabaliukais. Sumeskite slyvas į puodą su kiauliena ir sudėkite pakepintas morkas su svogūnu.
- Jei trūksta, tai į troškinį dar dedame druskos ir pipirų, išmaišome ir ant silpnos ugnies troškiname apie 35 minutes.
- Į pabaigą įberti druskos, pipirų, pagal skonį, suberti sūrį.
- Uždenkite puodą ir troškinkite viską ant nedidelės ugnies apie 30 minučių.
Šį patiekalą galima priskirti „vieno puodo patiekalams“, nes jam pagaminti reikės tik vienos keptuvės. Jas galima naudoti ir kitokias: tiks grybai (ypač skanu su šitaki grybais), šparaginės pupelės, salierų kotai, brokolis ir pan. Šventiškesnei versijai paruošti į troškinį dėkite džiovintų grybų, prieš tai juos išmirkę.