Lietinius mėgsta turbūt visi. Sotus, sveikas patiekalas papuoš ne tik pietų stalą, bet ir šventinį stalą kaip geras užkandis. Patiekalas neužtrunka ilgai ir yra pakankamai lengvai paruošiamas. Gardieji lietiniai gali būti patiekiami su įvairiausiais priedais: nuo miltelinio cukraus, uogienės iki spirgučių padažo. Tinka patiekti ir vietoj duonelės prie sriubos.
Ingredientai
Lietiniams:
- 2 kiaušiniai
- 300 ml vandens
- apie 150 g miltų
- šaukštas aliejaus
- druskos
Įdarui:
- 200 g vištų kepenėlių
- svogūnas
- kiaušinis
- 100 g pievagrybių
- keli šaukštai džiūvėsėlių
- šaukštas majonezo
- šaukštas aliejaus
- druskos
- pipirų
Padažui:
- šaukštas sviesto
- šaukštas miltų
- 300 ml pieno
- druskos
- kelios petražolių šakelių
Gaminimo eiga
- Iš visų lietiniams skirtų produktų užmaišykite grietinės tirštumo tešlą ir palikite išbrinkti. Paskui iškepkite 8-9 lietinius blynus. Tik nepraleiskite tešlos brandinimo etapo!
- Paruoškite įdarą: keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite susmulkintą svogūną, sudėkite nuvalytus ir supjaustytus pievagrybius ir kepkite, kol atsiras skysčio. Tada sudėkite kepenėles, uždenkite ir troškinkite 15 min.
- Pravėsusį troškinį sukrėskite į smulkintuvo indą ir susmulkinkite iki norimo rupumo (nemalkite iki visiškos tyrės). Pasūdykite, pagardinkite pipirais, įmaišykite kiaušinį, majonezą ir džiūvėsėlius.
- Paruošta mase įdarykite lietinius ir prieš tiekdami apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus. Užlenkite blynų šonus į vidų.
- Kartu paruoškite ir padažą: miltus pakepinkite svieste, maišydami supilkite pieną, pasūdykite ir kaitinkite, kol sutirštės. Juo pagardintus lietinius papuoškite pievagrybių griežinėliais ir petražolėmis.
Kepenėles labai naudinga naudoti kaip vitamino B12 ir geležies trūkumo profilaktiką, nes jose jų yra labai daug. Normalaus kiekio mikroelementai yra lengvai pasisavinami. Kepenis nuplaukite po tekančiu vandeniu, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu arba rankšluosčiu, kad pašalintumėte drėgmės perteklių. Stebėkite, kad kepenys neperkeptų, kitaip jos taps kietos. Nuimkite keptuvę nuo viryklės, į kepintas daržoves sudėkite kepenis, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų, smulkiai supjaustytų petražolių žalumynų. Viską sumaišykite. Įdarą suvyniokite į blynus.
Porėti lietiniai
Ypač porėtuosius. Kaip tokius iškepti? Lengvas ir patikimas receptas.
Reikės:
- 200 g kvietinių miltų
- 0,5 l pieno
- 2 kiaušinių
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1 šaukšto cukraus
- Žiupsnelio druskos
- 1 citrinos
- 50 g sviesto
Gaminimas:
- Pieną atskirkite į dvi dalis. Vieną dalį supilkite į puodą, jį reikės virinti, kitą dalį palikite tešlai maišyti.
- Išplakite kiaušinius, įpilkite truputį kambario temperatūros pieno, dalį miltų. Viską maišykite. Bemaišant stebėkite tešlą ir pilkite pieną bei miltus iki reikiamos konsistencijos. Sudėkite kepimo miltelius, gerai išmaišykite.
- Į 250 ml pieno berkite druskos ir cukraus. Dėkite jį ant viryklės ir pakaitinkite iki užvirimo.
- Greitai maišant supilkite į tešlą karštą pieną. Tešla turėtų būti pakankamai skystoka. Supilkite alyvuogių aliejų ir išmaišykite. Leiskite jai pastovėti, kad pabrinktų miltai apie 30-40 minučių.
- Į keptuvę įpilkite aliejaus ir įtrinkite jį su popieriniu rankšluosčiu. Palaukite kol keptuvė įkais, dėkite 4-6 šaukštus tešlos arba vieną samtį ir paskleiskite po visą keptuvę. Apkepkite blynus iš abiejų pusių ant vidutinės ugnies.
- Išėmus iš keptuvės ant blynelių dėkite sviesto ir paskleiskite jį po visą blyną. Galite užbarstyti cukraus, užtarkuoti citrinos žievelės ir išspausti šiek tiek jos sulčių.
ALFO PATARIMAI:
- Blynelių saldumą reguliuokite pagal skonį.
- Tešlą galite paskaninti vaniliniu cukrumi ar kitais patinkančiais priedais.
- Tešlai supilti į keptuvę patogiausia būtų naudoti samtį.
- Tokius blynus galite valgyti vienus arba su įvairiais įdarais.