Sostinėje vykstančios Kaziuko mugės metu daugelis džiaugiasi šurmuliu, lietuvišku maistu ir riestainių „karoliais“. Tačiau, jei mugėje neapsilankote, arba norite pasigaminti riestainių namuose, šis straipsnis kaip tik Jums!
Klasikiniai Sviestiniai Riestainiai
Šis receptas žadina gerus prisiminimus ir pakvimpa vaikyste su cukrumi nubarstytais riestainiais. Receptas paprastas, produktai nebrangūs, o riestainėliai - labai gardūs. Puikiai tiks ir šventėms!
Ingredientai:
- 230 g sviesto
- 3 stiklinės miltų
- 1 stiklinė cukraus
- 2 kiaušiniai
- 0,5 a. š. kepimo miltelių
- Vanilinio cukraus
Gaminimas:
- Sviestą ištrinkite su paprastu ir vaniliniu cukrumi.
- Įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite.
- Per sietelį berkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir suminkykite tešlą.
- Tešlą minkykite ant lentos, o kai bus lygi, formuokite iš jos ritinėlius ir suvyniokite kaip riestainius.
- Išdėliokite riestainius ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apiberkite cukrumi.
- Pašaukite į 180-200 laipsnių orkaitę 10-15 min.
Trapūs Cukruoti Riestainiai
Šių sausainių tešlą galima pasiruošti nors ir likus 2-3 dienoms iki reikiamos dienos, o iškepti juos - vieni juokai. Belieka tik aštriu peiliu supjaustyti tešlos ritinį juostelėmis ir pašauti į karštą orkaitę! Beje, šie sausainiai gali būti iškepti ir iš vakaro, nes tikrai nepraras nei skonio, nei traškesio, nei išvaizdos!
Cinamoniniai Sviestiniai Sausainiai
Išbandykite cinamoninius sausainius, kurie puikiai tinka prie arbatos ar kavos.
Ingredientai (35-40 sausainių):
- Trapiai tešlai:
- 230 g sviesto
- 3/4 stiklinės cukraus pudros
- Didelis žiupsnis druskos
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- 1 didelis kiaušinis
- 2 ir 1/4 stiklinės miltų
- Cinamoniniam įdarui:
- 75 g sviesto
- 1/4 stiklinės rudojo cukraus
- 1,5 šaukšto auksinio sirupo (arba skysto medaus)
- 1 šaukštas cinamono
- 2 šaukštai miltų
- Didelis žiupsnis druskos
Pastaba: visi ingredientai sausainiams privalo būti kambario temperatūros!
Gaminimas:
- Gerai išsukite sviestą kartu su cukraus pudra ir druska. Plakite tol, kol gausite labai purią baltos spalvos masę. Įmuškite kiaušinį, įpilkite vanilės ekstraktą ir toliau plakite. Suberkite miltus ir maišykite, kol ingredientai susijungs. Tešla bus labai lipni. Išgramdykite tešlą iš plakimo indo, susukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą, kad visiškai sukietėtų (mažiausiai valandą).
- Pasiruoškite cinamoninį įdarą: visus ingredientus sudėkite į dubenį arba virtuvinio kombaino indą ir suplakite iki vientisos masės, kuri bus pastos konsistencijos.
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir ant gausiai miltais pabarstyto darbastalio (arba ant kepimo popieriaus) kočiokite ją, kol gausite tolygų vientisą kvadratą (kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo daugiau spiralių gausite sausainiuose). Visą tešlos pagrindo paviršių tolygiai sutepkite cinamoninio įdaro mase. Susukite taip paruoštą kvadratą į labai tamprų suktinį, cinamoniniu įdaru į vidų. Taip paruoštą susuktą pailgą tešlos ritinį susukite į maistinę plėvelę ir kuo geriau atšaldykite šaldytuve (geriausia palaikykite per naktį).
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Aštriu peiliu supjaustykite susuktą tešlos ritinį maždaug 4 mm storio griežinėliais ir juos klokite į paruoštą skardą, palikdami nedidelius tarpus tarp sausainių.
- Kepkite apie 12-15 minučių arba kol gražiai paruduos ir taps sausi. Išimkite iš orkaitės ir po kelių minučių perkelkite ant grotelių visiškai atvėsti. Laikykite uždarame inde, sausoje vietoje.
Spalvoti Riestainiai Vaikams (Kaziuko Mugei)
Šis receptas skirtas tiems, kurie nori pradžiuginti vaikus spalvingais ir smagiais riestainiais, ypač tinkančiais Kaziuko mugei darželyje.
Ingredientai:
- 450 g kvietinių miltų
- 250 g sviesto kepiniams (kambario temperatūros)
- 150 g cukraus
- 2 vnt kiaušinių
- 2 a.š. vanilinio cukraus
- 0,5 a.š. kepimo miltelių
- Maistiniai dažai
Gaminimas:
- Dubenyje sviestą ištrinti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įmušti kiaušinius ir gerai išmaišyti iki vientisos masės.
- Suberti 450 g miltų ir kepimo miltelius, gerai išminkyti tešlą.
- Tešlą padalinti į 4-5 lygias dalis (priklausomai nuo to, kiek bus naudojama spalvų).
- Į kiekvieną tešlos gabaliuką įdėti maistinių dažų ir gerai perminkyti, kad spalva taptų tolygi.
- Spalvotos tešlus gabaliukus sudėti į maišelius ir palikti šaldytuve valandai.
- Praėjus valandai kiekvienos tešlos gabaliuką iškočioti apie 5 mm storio. Sudėti visus tešlos "blynus" vieną ant kitos.
- Atsargiai iškočioti, turi gautis apie 5-6 mm storio. Tada susukti į rulonėlį ir atsargiai supjaustyti 1-1,5 cm storio griežinėliais.
- Prieš kepant apibarstyti cukrumi.
- Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.
Sūrūs Riestainiai su Kumpiu
Jei norite kažko neįprasto, išbandykite sūrius riestainius su kumpiu. Tai puikus užkandis!
Ingredientai:
- Riestainiai (maži) - 20 vnt.
- Sūris
- Kumpis
- Pienas
- Žalumynai (krapai - 5 arbat. š.)
- Prieskoniai
Gaminimas:
- Riestainius pamerkite į pieną, kad suminkštėtų.
- Sutarkuokite sūrį ir kumpį. Didžiąją dalį sūrio sumaišykite su tarkuotu kumpiu, žalumynais, prieskoniais.
- Išmirkytus piene riestainius įdarykite sūrio ir kumpio mase.
- Dėkite juos į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite 20-25 min.
Pyragėliai su Maskarpone ir Aguonomis
Šis receptas skirtas gurmanams, mėgstantiems neįprastus skonius.
Ingredientai:
- Pienas
- Sviestas
- Druska (1 žiupsnelis)
- Miltai
- Kiaušiniai
- Maskarponė
- Cukrus
- Aguonos
- Miltelinis cukrus
Gaminimas:
- Į puodą supilkite pieną, sudėkite smulkintą kambario temperatūros sviestą, suberkite druską. Statykite ant ugnies. Kai užvirs, maišydama kaitinkite, kol ištirps sviestas. Ugnį sumažinkite. Toliau maišydama suberkite miltus. Kaitinkite (nenustokite maišyti!), kol tešloje neliks gumulėlių ir ji atšoks nuo puodo sienelių. Nukelkite nuo ugnies.
- Į pravėsusią tešlą po vieną įmuškite kiaušinius.
- Masę sukrėskite į konditerinį švirkštą ar maišelį. Kepimo popieriumi ištiestoje skardoje sukite maždaug dviejų pirštų pločio juostas ratu taip, kad jų galai susiliestų.
- Dėkite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių. Temperatūrą sumažinkite iki 160 laipsnių ir kepkite dar 15 minučių. Apie 10 minučių palaikykite išjungtoje orkaitėje.
- Maskarponę gerai ištrinkite su abiejų rūšių cukrumi ir aguonomis. Sukrėskite į švarų konditerinį švirkštą. Juo į kiekvieno pyragėlio vidų per apačią įšvirkškite masės (prieš tai kepinukus kur nors įpjaukite).
- Apibarstykite milteliniu cukrumi.
Sausainiai su Medumi
Šie sausainiai puikiai tinka prie arbatos ar kavos.
Ingredientai:
- 225 g miltų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 100 g cukraus
- 100 g šalto sviesto
- 100 g medaus
Gaminimas:
- Sausus produktus suberkite į dubenį ir sumaišykite.
- Šaltą sviestą supjaustykite kubeliais ir sudėkite į miltų mišinį. Trinkite pirštais, kol taps trupiniais.
- Supilkite medų ir su šaukštu maišykite tol, kol pasidarys tešla.
- Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūroje.
- Iš tešlos formuokite graikiško riešuto dydžio sausainiukus ir su pirštais truputį paspauskite. Jei norit, galit užberti truputį cukraus ar cinamono ant viršaus.
- Kepkite 10-12 min., kol gražiai pagels. Atvėsinkite.