„Spanakopita“ - tai tradicinis graikų virtuvės patiekalas, kuriame dera traški filo tešla ir švelnus špinatų bei sūrio įdaras. Šis pyragas, dažnai patiekiamas kaip užkandis ar pagrindinis patiekalas, yra ne tik skanus, bet ir labai lengvai paruošiamas.
„Spanakopita“ (gr. Σπανακόπιτα) - tai graikiškas špinatų pyragas, kuriame pagrindiniai ingredientai yra špinatai, feta sūris ir įvairūs prieskoniai, visi apsupti plonų tešlos lakštų. Tešla suteikia pyragui traškumą, o įdaras - sodrų ir švelnų skonį. Nepaisant nedidelių interpretacijų, Spanakopita - paprastas, gardus ir šeimyniškas patiekalas.
Pyragui galite naudoti tiek šviežią, tiek šaldytą filo (phyllo) tešlą. Jei naudojate šaldytą tešlą, iš pradžių ją lėtai atšildykite. Sausame ore filo tešlos lakšteliai ima labai greitai sausėti, tampa trapūs, birūs. Tam, kad išlaikytumėte tešlos elastingumą, iš šaldytuvo išimtą tešlą viso gamybos proceso metu laikykite uždengtą šiek tiek drėgnu rankšluostėliu.
Galite naudoti tiek šviežius, tiek šaldytus špinatus. Vietoje alyvuogių aliejaus galite naudoti tirpintą sviestą. Įdarą galite papildyti, įmaišydami puodelį rikotos ar pusę puodelio graikiško jogurto. Druską ir pipirus naudokite pagal skonį. Spanakopitą galite paruošti iš vakaro: susluoksniuokite pyragą, uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve pernakt. Iškeptą ir gabalėliais supjaustytą pyragą galite užšaldyti.
Ingredientai:
- Filo tešla - 400 gramų
- Feta - 400 gramų
- Špinatai - 250 gramų
- Aliejus - 2 valgomieji šaukštai
- Svogūnų laiškai - 30 gramų
- Petražolės - 30 gramų
- Krapai - 30 gramų
- Svogūnas - 1 vienetas
- Sviestas - 50 gramų
- Druska, pipirai, muskato riešutas
Gaminimo eiga:
- Špinatus užpilkite verdančiu vandeniu, palaukite 2 min., vandenį nupilkite, o špinatus palikite apdžiūti.
- Vėliau supjaustykite. Kitus žalumynus taip pat smulkiai sukapokite. Viską sumaišykite.
- Svogūną smulkiai supjaustykite, apkepinkite aliejuje apie 5 min., tuomet pridėkite žalumynų mišinį. Pagardinkite druska, pipirais, muskato riešutu. Atvėsus sumaišykite su sutrupintu ar smulkiai supjaustytu fetos sūriu.
- Tešlą padalinkite į dvi dalis. Viena dalis turi būti didesnė.
- Didesnę dalį įklokite į puse sviesto išteptą formą (ji nebūtinai turi būti apvali, tiks ir stačiakampė, pyragą galite formuoti ir be formos, tuomet svietu ištepkite skardą).
- Sudėkite įdarą.
- Užklokite kitu, mažesniu tešlos lakštu, suspauskite kraštelius. Suformuotą pyragą ištepkite likusiu sviestu.
- Kepkite iki 180C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
Gaminimo žingsniai detaliau:
- Jei naudojate šviežią tešlą, šį žingsnį praleiskite. Jei naudojate šaldytą tešlą, iš pradžių ją atšildykite.
- Didelėje keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite aliejų. Suberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir pakepinkite, kol suminkštės.
- Sudėkite į keptuvę pasmulkintus špinatų lapelius, svogūnų laiškus ir krapus.
- Sukrėskite visus pakepintus produktus iš keptuvės į kiaurasamtį, statykite jį virš didelio dubens ir palikite labai gerai nuvarvėti.
- Įdarui atvėsus, sumaišykite jį su smulkiai pjaustytais mėtų lapeliais, kiaušiniais, sutrupintu fetos sūriu.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
- Pirmąjį filo tešlos lakštą įklokite į kepimo formą taip, kad dengtų dugną ir sieneles (dalis tešlos liks kepimo formos išorėje - taip ir turi būti). Tešlą plonai aptepkite aliejumi. Užklokite antruoju filo tešlos lakštu.
- Kepimo formos išorėje esančias tešlos dalis užlenkite į vidinę pusę ant pyrago.
- Ant įdaro užklokite du filo tešlos lakštus. Kraštus užlenkite ir užkiškite už pyrago apačios.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą, kol pyrago paviršius taps apskrudęs, gražios auksinės spalvos.
Patarimai ir pastebėjimai:
- Filo tešla plonesnė ir trapesnė, šiek tiek kietesnė už sluoksniuotą tešlą, tačiau, jeigu neturite filo tešlos, tai tiks ir paprasta sluoksniuota, bemielė tešla.
- Toks žalumynų - fetos įdaras tiks ir kitokioms bandelėms.
- Jei naudojate šaldytus špinatus, juos atšildykite ir gerai nuspauskite visą skystį.
- Prieš dedant į orkaitę, šiek tiek įpjaukite pyragą viršuje, kad jis lengviau kepdamas susiskirstytų ir gražiai išsipūstų.
- Iikepus pyragą, leiskite jam šiek tiek atvėsti prieš pjaustant. Tai puikus užkandis arba pagrindinis patiekalas, kuris tinka tiek šiltas, tiek šaltas.
- „Spanakopita“ puikiai dera su graikiškomis salotomis (agurkai, pomidorai, alyvuogės, raudonasis svogūnas), o taip pat galite patiekti su šviežiu jogurtu arba tzatziki padažu.
Variacijos:
- Super, dariau iš šviežių, labai patiko! Tik dėjau pakelį varškės, fetos, ir biški kieto sūrio bei daigiau česnako ir svogūnų.
- Dėjau ožkos sūrį vietoj fetos, žymiai sodresnis skonis. Ir ant viršaus šiek tiek parmezano.
Kišas su špinatais ir fetos sūriu:
Kišas - yra vienas mėgstamiausių patiekalų mūsų šeimoje, juos gaminu tikrai dažnai. Tad prie jau gaminamų kišų su lašiša, su burokėliais ir ožkų sūriu bei su cukinija ir fetos sūriu, tiesiog prašyte prašėsi ir kišas su špinatais ir fetos sūriu, nes špinatų ir fetos derinys patiekaluose yra klasikų klasika. O man šis patiekalas patinka, nes jį galima lengvai užšaldyti ir kai nėra laiko gaminti pietus ar vakarienę, tiesiog ištraukus iš šaldiklio iškepti ir mėgautis skaniu patiekalu.
Tešlai:
- 150g miltų
- 1 nedidelis kiaušinis
- 100g šalto sviesto
- Žiupsnelis druskos
Įdarui:
- apie 1 kg žalių špinatų (galima naudoti ir šaldytus, tada reikės apie 800g)
- 250-300 g fetos sūrio
- 2 skiltelių česnako
- 2 kiaušinių
- 300ml grietinėlės (10proc. riebumo)
- šaukštas sviesto (kepimui)
- Druskos
- Pipirų
Tešlos paruošimas:
- Pasiruoškite 26cm uždarą kepimo formą.
- Miltus sumaišykite su druska. Sviestą supjaustykite smulkiais gabaliukais ir rankomis įminkykite į miltus, kol nesijaus sviesto gabaliukų.
- Įpilkite paplaktą kiaušinį ir viską gerai išminkykite. Minkykite tol, kol tešla nelips prie rankų.
- Įvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir dekite pusvalandžiui pailsėti į šaldytuvą.
- Išėmę iš šaldytuvo iškočiokite tešlą kiek didesniu apskritimu nei pasirinkta kepimo forma ir išklokite iškočiota tešla formos dugną ir kraštus. Tešlos perteklių nupjaukite peiliu. Subadykite šakute. Dėkite pasiruoštą pyrago pagrindą dar bent 15-20 min. į šaldytuvą.
Špinatų įdaro paruošimas:
- Jei naudojate šaldytus špinatus, špinatus atšildykite ir nusunkite juose esantį vandenį.
- Svieste lengvai pakepkite supjaustytus česnakus, tada sudėkite špinatus. Jei naudojate žalius špinatus, kepkite juos kol suglebs.
- Išplakite kiaušinius kartu su grietinėle druska ir pipirais.
- Tada ant tešlos pagrindo dėkite špinatus, kubeliais supjaustytą sūrį. Užpilkite kiaušinių grietinėlės plakiniu.
- Kepkite iki 180C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-35 min kol gražiai paruduos.
Šis pyragas yra tinkamas užšaldymui. Galite jį pasiruošti prieš keletą dienų ar savaičių, užšaldyti ir prieš iškylą ar neturint laiko gaminti pietus ar vakarienę teliks tik iškepti.