Keptas viščiukas - viena lengviausių ir pigiausių vakarienių, kadangi jai nereikia nei daug ingredientų, nei ilgai suktis virtuvėje. Kone visą darbą už jus nuveiks orkaitė, tereikės pasinaudoti patarimais, kad viščiuko odelė bus tobulai traški, o mėsa - sultinga ir aromatinga. Retas ginčytųsi, kad viščiukas skaniausias tuomet, kai viduje yra sultingas, o iš išorės - traškus. Tuomet dėl tokios odelės prie stalo teks ir pakovoti su namiškiais - kiekvienas jos, tiesiog tirpstančios burnoje, norės.
Vištos paruošimas kepimui
„Šiek tiek pasidarbavus peiliu, viščiukas gali virsti „drugeliu“. Angliškai tai vadinama „butterfly chicken“, nes pašalinus paukščio stuburą jis savo forma primena drugelį. Taip paruoštas viščiukas iškepa tolygiau ir greičiau. Mėsa išlieka sultinga, o visa odelė - ruda ir traški“, - pasakoja kulinarijos technologė G. Urbonavičiūtė. Tam reikės atlikti keturis žingsnius:
- Padėkite vištieną ant pjaustymo lentos krūtinėlės puse žemyn.
- Tuomet vienoje pusėje įpjaukite išilgai stuburo.
- Pakartokite pjūvį kitoje pusėje ir išimkite stuburą.
- Apverskite viščiuką krūtinėlės puse į viršų stuktelėkite ranka, kad tarp krūtinėlės esantys kaulai sulūžtų, ir viščiukas taptų plokščias.
Kaip išgauti traškią odelę?
Verdančio vandens triuką plačiai naudoja šefai, kad kiekvieną kartą išgautų tobulą traškią odelę. Išėmę viščiuką iš šaldytuvo, padėkite jį švarioje kriauklėje oda į viršų ir užkaiskite virdulį vandens. Verdančiu vandeniu gausiai apliekite mėsą - matysite, kad oda pradės trauktis, ji taps plonesnė, stangresnė.
Kitas žingsnis - marinatas, kad viščiukas būtų aromatingas ir skanus. „Visų pirma - marinatas turi būti trinamas tik ant sauso viščiuko, tad jį gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
Antrasis patarimas - mažiau žinomas, tačiau itin efektyvus. Paimkite saują medinių krapštukų ir prikaišiokite į viščiuką. Iš ko turėtų būti pagamintas aromatingas viščiuko marinatas, kad pagerėtų jos skonis? Slaptasis ingredientas, kuris jį padarys ypatingą, yra šiek tiek imbiero. „Tiek šviežia šaknis, tiek jos milteliai paverčia įprastą paukštieną išskirtiniu, daugialypiu patiekalu. Tik būkite atsargūs ir nepersistengti su imbiero kiekiu.
Kepimo laikas ir temperatūra
Vištienos kepimo laikas priklauso nuo jos svorio. Jei vištiena sveria 1 kg, ją reikėtų kepti apie 1 valandą 180-200 laipsnių temperatūroje. Tačiau verta kartkartėmis patikrinti, ar viščiukas jau iškepęs. Tai galite padaryti į mėsą įkišę termometrą. Paruošto viščiuko vidaus temperatūra turėtų būti apie 75 laipsniai Celsijaus.
„Kad viščiuko odelė taptų dar traškesnė, bebaigiant kepti orkaitėje įjunkite grilio funkciją ir kelias minutes kepkite vištieną ant grotelių. Taip pat galite apšlakstyti viščiuką citrinos sultimis, kad odelė taptų dar traškesnė“, - pataria G. Urbonavičiūtė. Be to, geriau apskrusti padeda ir saldi glazūra, kuria galima aptepti viščiuką kepimo pabaigoje. Veikiant karščiui ant mėsos susidarys skanus karamelizuoto cukraus plutelė. Dažniausiai tam naudojamas medus, bet galite rinktis ir įprastą ar rudąjį cukrų, klevų sirupą.
Receptas: Vištiena orkaitėje su medaus ir garstyčių glazūra
Ingredientai:
- Nedidelė višta - 1 vnt.
- Garstyčios - 1 valgomasis šaukštas
- Medus - 1 valgomasis šaukštas
- Majonezas - 1 valgomasis šaukštas
- Kečupas - 1 valgomasis šaukštas
- Druska - 1 valgomasis šaukštas
- Malti juodieji pipirai - 1/2 šaukštelio
Gaminimo eiga:
- Dubenėlyje sumaišome druską ir pipirus.
- Vištą nuplauname, nusausiname, ištriname druskos/pipirų mišiniu ir dedame į šoną, kol pasigaminsime marinatą.
- Į dubenėlį dedame garstyčias, medų, kečupą ir majonezą, viską sumaišome. Šiuo marinatu ištepame vištos išorę ir vidų. Paliekame pasimarinuoti šaldytuve apie 60-90 minučių.
- Praėjus laikui vištą dedame į keraminį ar stiklinį kepimo indą ir šauname į iki 160 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame 90-100 minučių, kas 15 minučių vis palaistant išsiskyrusiu skysčiu. Viduryje kepimo vištą apverčiame.
- Keptą vištą patiekiame su mėgstamomis daržovių salotomis.
Zinos Bružienės receptas: Sultinga višta su traškia odele
Maisto tinklaraščio „Zinos virtuvėje“ kūrėja Zina Bružienė nedažnai kepa vištą, tačiau šventėms kone visada ją patiekia. Ir pataria: jei norite tokios mėsos, kad susirinkusieji prie stalo peštųsi dėl minkštutės, sultingos, burnoje tirpstančios krūtinėlės, o ne dėl šlaunelių, - savaitgalį numatytą kepti vištą pradėkite ruošti jau savaitės pradžioje. Reikės vienos vištos ar kitokio paukščio, kurį reikia pamerkti į druskos tirpalą. Šiam pasigaminti litrui vandens imami 3 šaukštai druskos, šaukštas cukraus, česnako, rozmarino, mėgstamų žolelių. Vištą dėti į gilesnį dubenį su sūrymu, uždėti lėkštutę.
„Ir ant viršaus užritinu savo ilgametį legendinį „presą“ - trilitrinį agurkų, kad prispaustų, ir laikau parą. Jei višta - virš 2 kg, tai laikau pusantros ar net dvi paras. Kuo didesnis paukštis, tuo ilgesnis laikymo sūryme laikas“, - pasakoja Z. Bružienė. Po SPA maudynių, kaip mirkymą vadina Zina, višta gerai nusausinama ir išmasažuojama su įvairiais prieskoniais, žolelėmis, prikemšama rozmarino šakelių, česnako. Druskos čia nededama. Tada tampriai suvyniojama į plėvelę ir padedama į šaldytuvą ilsėtis - dar dvi paras arba bent vieną.
Prieš kepant Zina išvynioja vištą iš plėvelės, prieskonius nubraukia ir šįkart gerai ištrina natūraliu arba česnaku pagardintu minkštu sviestu. Tada vištą vynioja į foliją sandariai, kiek pavyksta, ir deda į iki 120-130 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepa apie 4 valandas. „Tam laikui praėjus išvynioju iš folijos, dedu prie vištos paruoštų bulvių ir morkyčių, įjungiu 200 laipsnių temperatūrą ir skrudinu apie pusvalandį, kol iškeps bulvės“, - dalijasi tinklaraštininkė. Na ir neša ant stalo. Šventėms Zina Bružienė vištą patiekia su keptomis daržovėmis ir būtinai su keptais obuoliais.
Kiti patarimai, kaip iškepti sultingą vištą orkaitėje:
- Marinatas gali būti bet koks - galite įtrinti druska, prieskoniais, augaliniu aliejumi, majonezu, sojų padažu, medumi.
- Druskos paskirtis - sulėtinti skysčio garavimą iš paukščio (todėl jis išlieka sultingas). Yra ir kitas būdas kepti vištą orkaitėje sveiką, kad ji būtų sultinga ir su plutele, - uždėkite ją ant druskos sluoksnio. Tam ant kepimo skardos pilama druskos, o ant jos išdėliojama vištiena.
- Jei norite, kad viščiuko odelė būtų traški, labai svarbu sudaryti tokias kepimo sąlygas, kad dalis paukščio nekeptų savo sultyse, todėl kepti skardoje negalima. Reikia arba viščiuką dėti ant kepimo grotelių, arba patupdyti ant daržovių.
- Prieš pjaustant viščiuką, leidžiame jam 20 minučių pailsėti. Tokiu būdu viščiukas išliks sultingas.
Pasirenkame gražią, mėsingą vištą, dienas leidusią ūkininko kieme, o ne paukštyno bendrabutyje. Paukštis turėtų būti jaunas - tai yra, vištienos riebalai, kuriuos aptinkame paukščio viduje (jų jokiu būdu nereikia nupjauti - kepdami papildomai drėkins mėsą) turėtų būti balti, o ne geltoni.