Receptai
Elniena – liesa mėsa, tačiau turtinga proteinų, geležies ir B grupės vitaminų. Jos skonis kiek primena jautieną, be to ir jos ruošimo metodai yra panašūs. Kad mėsos patiekalas nebūtų sausas, elnienos patiekalų receptuose dažnai naudojamas sviestas. Elnienos kepsnys kaip ir jautienos steikas vos po keletą minučių kepamas keptuvėje, nes perkepusi mėsa tampa sausa ir kieta. Troškiniai ar dideli kepsniai kepami orkaitėje apie 2-3 val. – idealiausiai tam tinka troškintuvai su dangčiu, juose troškinta elniena būna minkšta ir sultinga.
Elniena raudonojo vyno padaže
6 riekelės kumpio (vytinto arba rūkyto)
Puodelis raudonojo vyno
Kepsnį dedame į kepimo indą (ypač gardus kepsnys bus jei kepsite jį uždengtą specialiame špižiniame ar moliniame troškintuve), užpilame vynu ir pašauname į 180 C orkaitę 2,5 – 3 val.
Prieš baigiant kepti ant kepsnio sudėkite sviestą, pabarstykite džiūvėsėliais ir dar keletą minučių palikite orkaitėje, kad mėsos viršus gražiai apskrustų.
Patiekite su mėgiamu garnyru ir daržovėmis.
Elnienos stroganovas su miško grybais
2 šaukštai aliejaus, druskos ir pipirų pagal skonį
Pora šimtų gramų šviežių ar šaldytų miško grybų
Puodelio jautienos sultinio
2 šaukštai sviesto
Saujelės pjaustytų šviežių petražolių
Garnyrui – ryžių arba makaronų
Gaminimas
Keptuvėje įkainame aliejų ir apkepiname elnienos gabaliukus (apie 7 min), pabarstome druska ir pipirais. Apkeptą mėsą nukaičiame ir pasiruošiame grybus: į keptuvę sudedame svogūnus, grybus, česnaką, papriką ir viską pakepiname svieste.
Į puodą sudedame apkeptą mėsą ir grybus, užpilame jautienos sultiniu ir troškiname ant silpnos ugnies apie pusvalandį. Prieš baigiant gaminti, patiekalą pagardiname sviestu, petražolėmis, citinos sultimis. Patiekiame su ryžiais arba makaronais.
Susiję straipsniai
Elnienos kepsnys
800 g. Elnienos filė
80 g. lašinių su raumeniu arba šoninės
2 rūgštus obuoliai
2 šaukštai bruknių uogienės
„Medžiotojo svajonė“ prieskoniai žvėrienai
400 g elnio kumpio arba nugarinės,
100 ml raudonojo sauso vyno,
1 – 2 valg. š. alyvuogių aliejaus,
1 stiklinė stipraus jautienos sultinio,
50 g šaltai rūkytos kiaulienos šoninės,
1 nedidelis svogūnas,
1 nedidelė morka,
15g vyšnių uogienės,
miltų,
„Medžiotojo svajonė“ prieskoniai žvėrienai
maltų juodųjų pipirų
druskos.
Mėsą supjaustykite didesniais gabaliukais, įtrinkite prieskoniais, supilkite vyną, 1 šaukštą aliejaus ir mėsą sumaišykite su skysčiu, marinuokite 1-2 paras.
Gabaliukus apvoliokite miltuose ir apkepkite įkaitintame aliejuje (1 valg. š.). Išėmę mėsą, sudėkite smulkiai supjaustytą šoninę, morką su svogūnu ir pakepkite 5 minutes, supilkite sultinį, marinatą, uogienę ir dar pavirkite 2-3 minutes.
Sudėkite mėsą, pabarstykite druska bei pipirais ir troškinkite ant silpnos ugnies 1,5 -2 valandas.
Garnyrui tiks burokėliai, įvairios keptos daržovės.

Kur nusipirkti elnienos
Lietuvoje elnių medžioklės sezonas yra griežtai reguliuojamas. Paprastai tauriųjų elnių medžioklės sezonas prasideda rugpjūčio viduryje iki vasario pabaigos. Apmažėjus šernams kurie konkuravo panašioje mitybynėje bazėje ir reguliuojant medžiotojams elnių populiacija labai išaugo. Lietuvoje taip pat veikia elnių ūkiai, kuriuose šie gyvūnai auginami dėl mėsos. Taip elniena tampa pakankamai paplitusia ir lengvai prieinama. Elnienos kaina gana prieinama.
Ūkiuose užauginta elniena yra švelnesnė ir kiek mažiau intensyvaus skonio nei laukinių elnių mėsa. Tai lemia gyvūnų mityba, judėjimo kiekis bei stresas, kuris yra gerokai mažesnis palyginti su laukiniais gyvūnais. To paties amžiaus laukinio elnio mėsa bus kiek standesnė nei aptvaruose auginamų elnių.

PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.Svogūną ir česnaką smulkiai sukapojame ir išmaišome su kefyru ir rūkyta paprika, pipirais, provanso žolelėmis.
Sprandinės gabalą dėti į indą, užpilti marinatą, kad visas gabalas pasidengtų marinatu. Bent kelioms valandoms ar nakčiai dėti į šaldytuvą pasimarinuoti. Kelis kartus mėsą apversti.
Sprandinę įtrinti druska, dėti į kepimo maišą, užrišti ir dėti kepti į iki 190 C laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepti reikėtų apie 1 - 1.5 valandas (jei norite sultingesnės mėsos, su trupučiu kraujo, kepkite trumpiau, jeigu geriau iškepusios, kepkite ilgiau). Tuomet maišą atsargiai prakirpti ir kepti dar 20 minučių, kad viršus apskrustų.
Tikslus kepimo laikas gali priklausyti ir nuo pačios orkaitės. Geriausias būdas įsitikinti, kad mėsa iškepė iki norimo lygmens - patikrinti kepsniuką maisto termometru (tikrinkite storiausioje kepsnio vietoje). Jei temperatūra apie 65 C laipsnius, mėsa bus sultingesnė, drėgnesnė, jei apie 70 C laipsnių ir daugiau, mėsa jau bus gerai iškepusi. Jei prakirpus maišą ir pamatavus temperatūrą matote, kad mėsa dar nėra norimo iškepimo, maišo kraštus dar pridenkite, kad neperkeptų išorė
Išėmus iš orkaitės prieš pjaustant būtinai reikėtų duoti mėsą pastovėti bent 10-15 minučių, kad skysčiai kepsnio viduje tolygiai pasiskirstytų.

Orkaitėje kepti sprandinės kepsniai
Įkaitinkite orkaitę iki 250 °C. Sudėkite susmulkintas bulves į dubenį ir sumaišykite su 1 šaukštu rapsų aliejumi ir bulvių prieskoniais.
Supilkite bulves į kepimo indą ir tolygiai paskirstykite, kepkite orkaitėje, kol jos suminkštės ir gražiai apskrus (apie 30 min).
Apibarstykite kepsnius mėsos prieskoniais.Įkaitinkite 1 šaukštą rapsų aliejų didelėje keptuvėje.Sudėkite kepsnius į keptuvę ir kepkite, kol pradės ruduoti, apie 2 min. kiekvieną pusę.Sudėkite kepsnius į karščiui atsparų indą ir baikite kepti orkaitėje apie 8 minutes.Sudėkite visus padažo ingredientus į virtuvinį kombainą ir sumaišykite. Laikykite šaldytuve tol, kol reikės patiekti.
Patiekite kartu su pomidorų salotomis.Daugiau „Santa Maria“ receptų rasite čia.AUTORIUS: Santa MariaRašyti komentarąSpausdintiDalintis šiuo receptuIšbandykite!Tikra itališka lazanija - tirpsta burnoje!Tradiciniai kotletaiSkanieji balandėliai pagal NeringąKrevetės toskanietiškame grietinėlės padažeKomentaraiAtsakytiNuotrauka pasirinkta sėkmingai!Tik JPG, PNG arba JPEG formatai yra leistini!Romantiški užkandžiai Valentino dienai - 29 nesudėtingos, bet įspūdingos idėjosReceptai Valentino dienai - 34 gardžios idėjos nuo vakarienių iki desertųKam pirkti, jei gali pasigaminti? 37 idėjos nuo sūrio iki vytintos mėsos!

