pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip tinkamai laikyti Ghee sviestą

Jei ketinate pereiti prie ghi, rasite keletą sveikatai naudingų privalumų, palyginti su įprastu sviestu. Suprasdami unikalias ghi savybes, galėsite rinktis pagrįstą maistą. Ghi sviestas, dar vadinamas lydytu sviestu, yra sviestas kuomet jį ilgai kaitinat pašalinamas vanduo, angliavandeniai ir baltymai, o jame lieka tik pieno riebalai.

Kuo Ghi skiriasi nuo įprasto sviesto

Dauguma žmonių nesupranta, kad ghi iš tikrųjų yra išvalyto sviesto rūšis, kuris ilgiau verdamas, kad būtų pašalintos visos pieno sausosios medžiagos ir vanduo. Šio virimo metu pieno baltymai karamelizuojami ir filtruojami, todėl lieka gryni sviesto riebalai, pasižymintys sodriu riešutų skoniu. Skirtingai nuo įprasto sviesto, ghi beveik visiškai neturi laktozės ir kazeino, todėl tinka daugeliui jautrių pienui žmonių.

Be to, lyginant su sviestu (177 °C), jo dūmų temperatūra yra aukštesnė (252 °C), todėl jį galima ruošti aukštesnėje temperatūroje, nesudeginant. Dėl to, kad nėra pieno sausųjų medžiagų, ghi taip pat yra patvaresnis nei įprastas sviestas - tinkamai laikomas kambario temperatūroje jis gali išsilaikyti iki šešių mėnesių. Be to, ghi turi daug riebaluose tirpių vitaminų A, D, E ir K.

Ghi nauda sveikatai ir maistingumas

Be unikalaus paruošimo proceso, ghi turi daugybę sveikatai naudingų ir maistingų medžiagų. Jame gausu riebaluose tirpių vitaminų A, D, E ir K, kurie palaiko imuninę funkciją, kaulų sveikatą ir antioksidacinį aktyvumą. Ghi taip pat turi butirato - trumpos grandinės riebalų rūgšties, kuri gali mažinti uždegimą ir palaikyti virškinimo sistemos sveikatą.Kadangi iš ghi pašalinamos sausosios pieno medžiagos, paprastai jį gerai toleruoja jautrūs laktozei ar alergiški pienui žmonės.

Dėl aukštos dūmų temperatūros (252 °C) jis idealiai tinka ruošti maistą aukštoje temperatūroje ir nesudaro kenksmingų junginių. Vidutinės ir trumposios grandinės riebalų rūgštys, esančios ghi, gali paskatinti medžiagų apykaitą ir greitai suteikti energijos. Be to, jame esanti konjuguota linolo rūgštis (CLA) gali padėti kontroliuoti svorį ir imuninės sistemos veiklą. Lydytame svieste nėra pieno baltymų, kazeino, laktozės, todėl jis gali būti puiki alternatyva tiems, kurie negali vartoti pieno produktų ar netoleruoja laktozės.

Ghi naudojimas virtuvėje

Trys pagrindinės savybės lemia, kad ghi yra neįtikėtinai universalus virtuvės produktas: aukšta dūmų temperatūra, sodrus skonis ir ilgas galiojimo laikas. Dūmų temperatūra 252 °C, todėl ghi galima naudoti kepant aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, troškinant, kepant ir skrudinant, nesudeginant ir neišskiriant kenksmingų junginių. Ghi ypač praverčia indiškoje virtuvėje, kur jis tradiciškai naudojamas prieskoniams grūdinti ir sodriam kariui gaminti. Jis taip pat puikiai tinka kepimui - sausainiams, pyragaičiams ir duonai suteikia riešutų, karamelės skonį. Receptuose vietoj įprasto sviesto naudokite ghee santykiu 1:1.

Kaip tinkamai laikyti Ghi sviestą

Ghi laikykite kambario temperatūroje sandariame inde iki šešių mėnesių arba šaldytuve iki vienerių metų. Skirtingai nei įprastas sviestas, nelaikomas šaldytuve jis greitai nesugenda. Ghee nebūtina laikyti šaldytuve, jis gali būti laikomas kambario temperatūroje ir išlieka šviežias net pusę metų ar dar ilgiau. Svarbu laikyti sandariame nepermatomame inde, sausoje ir vėsioje vietoje. Svarbu - dėl karščio ir patekusių į jį skysčių ghee gali oksiduotis arba sugesti. Dėl oksidacijos ghee įgauna rudą atspalvį, o sugedęs turi rūgštų kvapą.

Minėto prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva rekomenduoja įsigytą „ghi“ sviestą namuose laikyti taip, kad produkto nepaveiktų drėgmė bei šiluma: „Šis sviestas yra labai jautrus drėgmei, kuri gali pagreitinti gedimo procesą, todėl jos reikėtų vengti ir „ghi“ sviestą laikyti sausoje bei tamsioje vietoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių bei šilumos šaltinių. Taip pat užtikrinkite, kad po kiekvieno naudojimo lydyto sviesto indo dangtelis būtų gerai uždarytas. Tiesa, būkite atsargūs naudodami šaukštus, kuriais imate „ghi“ sviestą: visada naudokite švarius ir sausus įrankius, kad į lydyto sviesto indą nepatektų drėgmės bei teršalų.“

Dažniausiai pasitaikantys mitai ir moksliniai faktai apie ghi

Nepaisant plačiai paplitusių klaidingų įsitikinimų apie ghi maistinę vertę, moksliniai tyrimai atskleidė keletą įrodymais pagrįstų faktų, kurie skiria tiesą nuo prasimanymų.Vienas iš paplitusių mitų teigia, kad dėl didelio sočiųjų riebalų kiekio ghi yra nesveikas. Tačiau tyrimai rodo, kad ghi turi naudingų junginių, tokių kaip butiratas ir CLA (konjuguota linolo rūgštis), kurie gali palaikyti žarnyno sveikatą ir medžiagų apykaitą. Taip pat ghi rasite riebaluose tirpių vitaminų A, D, E ir K.

Dar viena klaidinga nuomonė yra ta, kad ghi dūmų temperatūra yra žemesnė nei sviesto. Iš tikrųjų ghi dūmų temperatūra (252 °C) yra gerokai aukštesnė nei sviesto (177 °C), todėl jis yra stabilesnis ruošiant maistą aukštoje temperatūroje.

Lydyto sviesto ir paprasto sviesto maistingumas 100 g:

Maistinė medžiaga Ghee (lydytas sviestas) Paprastas sviestas
Kcal 876 717
Baltymai 0,3 g 0,9 g
Riebalai 99 g 81 g
Sočiųjų riebalų 62 g 50 g
Angliavandeniai 0 g 0 g
Vitaminas A 840 mcg 684 mcg
Vitaminas E 2,8 mg 2,32 mg
Vitaminas K 8,6 mcg 7 mcg
Omega-3 0,2 g 0,32 g
Omega-6 0,3 g 2,17 g