Egzistuoja tam tikros etiketo taisyklės, nurodančios, kaip elgtis prie stalo restorane. Taigi pakalbėkime apie ženklus, kuriuos galime perduoti padavėjams ir aplinkiniams, naudodami stalo įrankius.
Pagrindinės taisyklės
- Duona niekada nesmeigiama šakute ir riekę reikia valgyti, duoną laužiant gabaliukais.
- Jei sudėtas gausus rinkinys įrankių prie lėkštės, reikia pirmiausia imti peilį ir šakutę nuo krašto, o ne tuos įrankius, kurie arčiausiai lėkštės.
- Peiliu ir šakute valgomi mėsos ir paukštienos patiekalai, blyneliai, omletai ir kt.
- Žuvies patiekalams yra skirta speciali šakutė ir peilis.
Stalo įrankių signalai
1 - Dar valgau
Jei šnekučiuojatės, norite atsigerti vandens, peilį ir šakutę padėkite ant lėkštės kraštų, kad koteliai remtųsi į stalą. Peilio ašmenys turi būti į lėkštės vidų, o šakutės dantukai - į stalą. Amerikiečiai paprastai padeda įrankius, kad koteliai neliestų stalo, o šakutė žiūrėtų dantukais į viršų.
2 - Noriu dar
Iš tikrųjų jūs pasirengęs dar valgyti ir padavėjui ženklas, kad nenuneštų lėkštės. Daugelis klaidingai mano, jog pavalgius sukryžiuoti peilį ir šakutę reiškia, jog viskas, jau sotus ir pavalgęs.
3 - Patiko!
Jei norite pasakyti, jog maistu likote sužavėtas, šakutę ir peilį sudėkite, kaip parodyta paveikslėlyje.
4 - Baigiau
Būtent vertikaliai ir lygiagrečiai sudėtas peilis (ašmenimis į lėkštės vidų) ir šakutė rodo padavėjui, kad pavalgėte, ir jis gali paimti jūsų lėkštę. Peilis ir šakutė gali būti sudėti tiek vertikaliai, tiek pakreipti šonu - 45 laipsnių kampu; pastarasis būdas būdingas amerikiečiams. Europoje baigus valgyti, šakutės dantukai paprastai nusukami žemyn, o Amerikoje atvirkščiai - aukštyn.
5 - Nepatiko
Įkišę peilį tarp šakutės dantų rodote, kad patiekalas jus ne itin sužavėjo.
Kitos svarbios taisyklės
- Jei įstrigo tarpdančiuose maisto, šakute nerakinėkite - tam yra dantų krapštukai. Ir būtinai kita ranka prisidenkite burną.
- Gavus kvietimą vakarienės, visada atsakykite, net jei to konkrečiai neprašoma.
- Nedera teirautis dėl papildomų svečių, jei kvietime apie tai nėra užsiminta. Tačiau jei pakviesta buvo jūsų šeima, paklausti ar jūsų vaikai taip pat kviečiami, yra priimtina.
- Jei esate pakviesti pietauti į namus, šeimininkui ar šeimininkei dera atnešti kokią nors dovaną kaip padėkos ženklą.
- Niekada nevėluokite iš anksto nesusitarus su vakaro šeimininkais. Punktualumas yra pagarbos ir dėmesio ženklas ne tik šeimininkui, bet ir kitiems svečiams. Taip pat nemandagu atvykti anksčiau, nes galite sutrukdyti šeimininko pasiruošimą.
- Atvykę luktelėkite, kol jums bus parodyta jūsų sėdėjimo vieta. Atsisėskite, vadovaudamiesi šeimininko ar vyriausio prie stalo esančio svečio pavyzdžiu.
- Atsisėdus, stebėkite vakaro šeimininką, pradėti valgyti mandagu po jo iniciatyvos. Kai šeimininkas išskleidžia servetėlę, įprasta nuo stalo ar lėkštės paimti savo servetėlę ir padėti ją ant kelių. Jei pietaujate restorane, įprasta servetėlę dėti ant kelių iškart atsisėdus.
- Ji turi būti perlenkta per pusę taip, kad klostė būtų nukreipta į save. Servetėlę laikyti ant kelių įprasta viso valgio metu. Jei jums reikia atsiprašyti ir pakilti nuo stalo, tačiau ketinate grįžti, padėkite servetėlę bet kurioje lėkštės pusėje.
- Kai kuriose kultūrose prieš valgant įprasta sukalbėti maldą. Net jei neturite tų pačių įsitikinimų ar nežinote vietos papročių, svarbu parodyti pagarbą ir pabūti tyliai.
- Jei šeimininkas pasiūlo tostą, pakelkite taurę kaip pripažinimo gestą. Sudaužti taurėmis nėra privaloma.
- Vakarieniaujant restorane, mandagu palaukti, kol visiems prie stalo sėdintiems nariams bus patiektas maistas ir tik tada pradėti valgyti. Vakarieniaujant privačioje aplinkoje, patartina sekti šeimininko ar šeimininkės pavyzdžiu ir pradėti valgyti tuomet, kai pradeda jie.
- Švediško stalo tipo aplinkoje valgyti galite pradėti tada, kai prie jūsų stalo susodinami visi svečiai.
- Kai pietų metu patiekiamas maistas, patiekalus įprasta perduoti kryptimi prieš laikrodžio rodyklę. Nemandagu ko nors siekti sveriantis per stalą - visuomet paprašykite, kad užkandžius ar pagardus perduotų arčiausiai jų sėdintis asmuo.
- Druska ir pipirai visada paduodami kartu.
- Jūsų mobilusis telefonas neturėtų būti dedamas ant stalo. Prieš sėdant, patartina įjungti tylųjį režimą. Kalbėti ar susirašinėti žinutėmis būnant kitų žmonių kompanijoje yra nemandagu.
- Nekalbėkite pilna burna.
- Nemandagu į maistą berti druskos ar kitų prieskonių, jo neparagavus.
- Venkite vienu ypu išgerti visą stiklinę vandens, vyno ar kito gėrimo.
- Nepjaustykite viso maisto prieš pradėdami valgyti.
- Venkite maistą valgyti pirštais, nebent šeimininkas ar šeimininkė rodo kitokį pavyzdį.
- Nedėkite ant stalo alkūnių.
- Jei netyčia išpylėte gėrimą restorane, pakvieskite į pagalbą padavėją. Jei gėrimą išpylėte svečiuose, pasistenkite viską sutvarkyti, jei reikia, pasiūlykite sugadintus daiktus išvalyti profesionaliai.
- Prie stalo priimtina pakartotinai tepti lūpų dažus, tačiau likusio makiažo koregavimo prie stalo venkite.
- Baigę valgyti, sulenkite servetėlę ir padėkite ją lėkštės kairėje.
- Prieš atsistodami palaukite, kol šeimininkas ar šeimininkė duos signalą, kad valgymas baigtas. Nemandagu išeiti nedelsiant. Jei nėra kitų planų vakarui, geriausia pabūti apie valandą.
- Nepamirškite padėkoti šeimininkui už vakarienę.
Stalo serviravimo svarba
Žmogus valgo ir geria ne vien norėdamas palaikyti gyvybines funkcijas, - tai malonumas, galimybė susitikti su draugais ir bičiuliais, proga įdomiai pabendrauti ir pasisemti naujų įspūdžių. Atvykus į restoraną, pobūvį, priėmimą ar tiesiog į svečius visų pirma į akis krinta bendras patalpos vaizdas - interjeras: dizainas, baldai ir jų išdėstymas, stalo serviravimas. Šiuolaikinei serviruotei būdingas pabrėžtinai dalykiškas, paprastas stilius. Indai, įrankiai, servetėlės, aksesuarai bei visas stalo apipavidalinimas - griežtokas, saikingas, vengiama per didelio puošnumo ir ekstravagancijos.
Daiktai išdėstomi pagal tam tikras taisykles, kiekvienas jų turi tiksliai nustatytą vietą. Ar stalas būtų stačiakampis, ar apvalus, kėdės statomos tokiu atstumu, kad galėtų nesunkiai prieiti padavėjai, bet ir ne per toli, kad svečiai galėtų susikalbėti. Tarp dviejų sėdimų vietų centrų turėtų būti maždaug 60-70 centimetrų atstumas, tačiau jokiu būdų nestatykite kėdžių ties stalo koja.
Labai svarbu valgančiojo nuotaika ir dvasinė būsena, nes įsisavinant maisto medžiagas, aktyviai dalyvauja žmogaus nervų sistema. Todėl maistingas, skaniai pagamintas maistas, unikalūs patiekalai turi būti lankytojams pateikti patogiuose induose, gražiai papuošti ant estetiškai padengtų stalų.
Svarbiausia serviravimo taisyklė - griežtai laikytis vieno stiliaus, naudoti vieno komplekto indus, derinti prie jų staltieses, servetėles, pelenines ir kitus aksesuarus. Nuostata, kad šventiniam stalui tinka tik balta staltiesė, balti indai ir sidabras, jau seniai paseno. Šiuolaikiškas ir modernus stalas puikiai atrodo aptiestas ne tik pastelinių tonų, bet ir juoda ar nėriniuota prosenelės staltiese - viskas priklauso nuo stiliaus.
Tačiau iškilmingais ir išskirtiniais atvejais naudojamos tik baltos lininės ar medvilninės staltiesės, kurios tiesiamos ant stalų taip, kad jų galai būtų vienodai 40-50 cm nuleisti ir dengtų stalo kojas. Gerai išlygintas staltiesės vidurys turi būti iškilęs ant stalo, o ant apvalių stalų staltiesės aptiesiamos taip, kad kampai nusvirtų ant stalo kojų ir jas uždengtų.
Servetėlės rankoms ir lūpoms nusišluostyti turi būti tokios pat medžiagos kaip ir staltiesė, nors gali būti popierinės ar iš audinį imituojančio pluošto . Prieš patiekiant patiekalus, rekomenduojama ant stalo išdėstyti būtinus aksesuarus - gėlių vazelę, druskinę, pipirinę, peleninę, kurios padedamos stalo viduryje arba laisvoje stalo pusėje. Dėstant ant stalo lėkštes, orientuojamasi į kėdę ir laikomasi simetrijos. Kėdės sėdynės kraštas turi būti po staltiesės kraštu, o polėkštės ir stalo įrankiai turi gulėti tiesiai prieš įrankius, esančius kitoje stalo pusėje. Serviruotės centrą žymi servetėlė arba jų dėtuvė su servetėlių komplektu. Polėkštės arba padėklinės lėkštės yra kiek didesnės už didlėkštes, todėl jos yra tik dekoratyvinis stalo akcentas.
Jeigu naudojamas paprastas valgomųjų įrankių komplektas ir įrankių nėra daug, tuomet jie išdėstomi tokiu nuoseklumu: pradedame nuo didžiojo peilio ir didžiosios šakutės, kuri turi gulėti priešais pagrindinį peilį kitoje stalo pusėje. Po to dedame kitus įrankius: peilius žuviai, šaukštus sriubai ir peilius užkandžiams iš dešinės, o šakutes užkandžiams - iš kairės. Už polėkštės dedami įrankiai desertui ir saldiesiems patiekalams, taip pat arbatos šaukštelis. Visi įrankiai yra dėliojami ant stalo dešine ranka iš dešinės lėkštės pusės ir kaire ranka iš kairės lėkštės pusės. Patiekiant sriubą, dešinėje dedamas desertinis šaukštas, jeigu sriuba patiekiama sultinio puodelyje, arba didysis šaukštas, jeigu sriuba patiekiama lėkštėje.
Jei numatyta patiekti salotas ar skrudintą duoną, rekomenduojama duonos lėkštelę padėti kiek aukščiau, kad būtų vietos salotinei ar lėkštutei. Bokalai, taurės, taurelės serviruojant imamos už kojelių: paėmus kairiąja ranka ar sudėjus ant padėklo, dešiniąja dedamos ant stalo. Pagrindinės lėkštės dedamos arba į polėkštę, arba ant patiestos servetėlės, arba tiesiog ant staltiesės.
Garsus prancūzų gurmanas Anzelmas Brillat - Savarinas (Anthelme Brillat-Savarin) teigė: „Svečio pakvietimas į savo namus reiškia, kad tu esi atsakingas už jo laimę ir malonią viešnagę visą laiką, kol svečias yra tavo namuose”. Kad viskas vyktų sklandžiai, reikia ne tik gardžiais valgiais pamaloninti svečio gomurį, bet pasirūpinti, kad maistas būtų pateikiamas estetiškai ir kuo patraukliau. Net jei pateikiamas maistas nėra ypatingas, galite padaryti jį tokiu. Bendras stalo vaizdas priklauso nuo to, kaip bus išdėlioti valgomieji reikmenys (lėkštės, peiliai, šakutės ir pan.) bei patiekalų išskirstymo porcijomis.
Kiekvienoje kultūroje serviruotės skiriasi. Nepaisant to, kad neturite sidabrinių stalo įrankių dvylikai asmenų ar kitus serviravimo reikmenis skolinsitės iš kaimynų ar tėvų, visgi svarbiausia - lėkštes, stalo įrankius, stiklines bei servetėles išdėlioti ne padrikai, o tam tikra tvarka. Paprastas bei gražus akcentas - servetėlių lankstymas. Tokiu būdu serviruotas stalas atrodys tvarkingai ir oficialiai. Tinkamai serviruotas stalas padės išvengti chaoso sutinkant svečius, kadangi matysis serviruotės komplektai kiekvienam asmeniui.
Viduramžiais, kai dar nebuvo naudojama šakutė, stalo serviravimo nereikėjo, kadangi kiekvienas svečias, ateidamas pietų ar vakarienės, atsinešdavo savo peilius (šakutė Italijoje kaip stalo įrankis buvo įvesta XI amžiuje, o į Prancūziją atkeliavo, kaip manoma, Katerinos de Midiči (Catherine de Medici) lagamine). Stalo serviravimo papročiai ir technika pradėta plėtoti Viktorijos epochos metu (XIX a. Didžioji Britanija), kai šeimos ir socialiniai pietūs tapo labai reikšmingais, ypač Anglijoje. Turtingųjų anglų pietų stalas buvo serviruojamas perdėtai sudėtingai.
Visiems žinoma, kad tradiciškai stalas yra dengiamas audeklu. Staltiesės atsirado Romoje ir Viduramžiais simbolizavo turtą ir orumą. Prieš kelis šimtmečius ant stalo buvo dengiamos viena ant kitos net kelios staltiesės. Po kiekvieno valgio buvo nuimama po vieną. Tai praktikuojama kai kuriose šalyse ir mūsų dienomis, pavyzdžiui, Šiaurės Afrikoje. XVIII a. pradžioje Anglija garsėjo labai gerais mediniais stalais, todėl juos norėta parodyti.
Pietų lėkštė yra plokščia, kurios pradininkė buvo plokščia medinė lentelė, ant kurios dėdavo duoną. Lėkštė serviruotėje stovi viduryje - dešinėje pusėje dedamas peilis ir valgomasis šaukštas, o kairėje - dvi šakutės. Stalo įrankiai taip išdėstomi todėl, kad pietų metu juos būtų lengviau paimti ir naudotis. Peilio ašmenys turi būti pasukti į lėkštės pusę.
Šakutės: didžioji pietų šakutė ir mažesnė salotų šakutė kairėje lėkštės pusėje turi gulėti naudojimo tvarka nuo išorės link lėkštės (arčiau lėkštės - pietų šakutė, už jos - salotų šakutė). Stiklo dirbiniai: dvi taurės, didesnė - vandeniui ir mažesnė - vynui, turi būti padėtos virš peilio, taurė vynui turi stovėti dešinėje vandens stiklinės pusėje. Jei bus patiekiama kava, kavos puodelis turi stovėti dešinėje lėkštės pusėje kartu su taurėmis arba kairėje pusėje virš lėkštės, prieš lėkštę su duona.
Laikoma, kad šaukštai, šakutės ir peilis turi būti tarpininkai tarp maisto ir pirštų. Stalo įrankiai negali būti stipriai suspaudžiami kumštyje. Į kairę nuo šakučių gali būti padėta lėkštė su duona ir sviesto lėkštė, ant kurios skersai (arčiau lėkštės viršaus) paguldytas sviestui tepti skirtas peilis. Desertui naudojami: desertinis šaukštelis dešinėje pusėje ir desertinė šakutė kairėje. Desertui skirti įrankiai padedami horizontaliai virš pietų lėkštės.
Pažinkite stalo įrankių etiketą, o po to ir išbandykite naujas žinias restorane. Susipažinkite su keliais pagrindiniais stalo įrankių ženklais ir restorane aiškiai parodykite ko Jūs norite be jokių žodžių. Paprastose kavinukėse šis etiketas geli būti nesuprastas, tačiau vidutiniuose ar prabangiuose restoranuose Jus tikrai supras. Plačiau sudėti peilis ir šakutė reiškia, kad Jūs dar valgote ir Jums nieko netrūksta. Padavėjas tai supras ir nenuneš lėkštės, kurioje nors ir mažai, bet dar yra valgomo patiekalo. Norint pereiti prie kito patiekalo sukryžiuojami įrankiai. Tai ženklas, kad Jūs šio patiekalo jau nebevalgysite ir galima nunešti lėkštę su įrankiais. Jeigu norite baigti valgį sudėkite įrankius šalia. Peilio ašmenys turi būti atsuktos į šakutę. Sudėjus valgymo įrankius šonu pagirsite virtuvės darbą. Tai reiškia, kad Jums patiekalas patiko. Šis ženklas bus atvirkštinis prieš tai buvusiam. Peilio ašmenų perkišimas tarp šakutės smaigalių reikš nepatikusį ar neskanų valgį.
Pagrindinės etiketo taisyklės
Pagrindinių etiketo taisyklių išmanymas yra svarbus įgūdis, kuris padės neprisidaryti gėdos ir nepasimesti tiek ypatingos šventės, tiek ir prabangios vakarienės restorane metu.
- Taisyklinga laikysena. Atsisėdus prie stalo svarbu ištiesti nugarą, šiek tiek atlošti pečius, suglausti kojas, galvą laikyti iškeltą.
- Valgymas kartu. Atėjus į restoraną ar svečius negalima pradėti valgyti tol, kol visi gaus savo porcijas.
- Servetėlė. Servetėlę reikėtų dailiai išsilankstyti ir pasidėti ant kelių. Jeigu vakarienės metu tenka išeiti, tai servetėlę dera padėti ant kėdės sėdimosios dalies, o grįžus grąžinti ant kelių.
- Teisingas įrankių naudojimas. Šventiškai serviruojant stalą įrankiai sudedami į tvarkingą eilutę, valgant jie imami iš eilės: nuo išorės į lėkštės pusę, t.y. atnešus pirmąjį patiekalą jam naudojami kraštiniai įrankiai.
- Lėtas valgymas.
- Tyla. Stenkitės valgyti kuo tyliau, nečepsėti, nešlerpkite, garsiai nesiurbkite.
- Valgis ir kalbėjimas.
- Lėkščių padavimas. Norėdami pasiekti toliau esantį salotų dubenį, duonos lėkštę ar pan. nepersisverkite per visą stalą, leiskite kitiems jums asistuoti, o taip būkite dėmesingas ir pasisiūlykite padėti kitiems valgytojams.
- Gėrimų pasirinkimas ir papildymas. Tradiciškai su maistu derinamas vynas, kartais - šampanas, ant stalo taip pat turėtų būti vandens. Stiprieji gėrimai yra vartojami kaip aperityvas (spirituotas vynas, sausas šampanas, vermutas, likeriai) prieš vakarienę arba kaip didžestyvas (brendis, konjakas, viskis) po jos. Vakarienės restorane metu nereikėtų pulti patiems pilstyti gėrimų.
- Įrankių padėtis vakarienės metu.
- Atsiprašymas. Dažnas vaikštinėjimas vakarienės metu yra blogas tonas, tačiau jūs tikrai neturite jaustis lyg prie kėdės pririštas. Galima trumpam išeiti, tačiau prieš tai būtina atsiprašyti visų svečių, o ypač - šeimininkų.
- Pokalbio temos. Šventiška vakarienė turi teikti malonumą visiems svečiams, tad pokalbis turėtų būti lengvo, malonaus turinio. Reikėtų vengti aršias diskusijas provokuojančių temų - nedera kalbėti apie religiją, politiką, pinigus, labai asmeniškus ir privačius dalykus.
- Sąskaitos apmokėjimas. Šventinės vakarienės metu sąskaitą turėtų apmokėti organizatoriai, šventės šeimininkai, kurie ir sukvietė svečius. Jiems derėtų iš anksto susitarti su padavėju, kad sąskaita būtų pateikta tik jiems. Jeigu vakarieniauja bičiulių kompanija, kuri susitarusi sąskaitą pasidalinti, tai to nederėtų daryti viešai, restorane.
- Mobilusis telefonas. Ant stalo turėtų būti tik maistas, taurės, lėkštės, įrankiai, o štai šalia pasidėti mobilųjį telefoną, raktus ar pan. - blogas tonas. Vakarienės metu telefoną (ar bent jau skambučio garsą) derėtų išjungti. Jeigu laukiate svarbaus skambučio ir privalote atsiliepti, tai būtina visų atsiprašyti, nueiti į kitą patalpą, atsiliepti ir pasikalbėti.
- Mandagumas. Šventinės vakarienės metu reikėtų būti mandagiems ir draugiškiems, reikėtų stengtis kalbėti ramiai, tolygiu tonu, jokiu būdu nekelti balso, perdėtai garsiai nesijuokti.
Stalo įrankių naudojimas: svarbūs patarimai
Kai reikia dalyvauti oficialiose vakarienėse ir kituose svarbiuose renginiuose, būtina laikytis tinkamo etiketo. Labai svarbu žinoti, kaip tinkamai naudoti stalo įrankius. Išmanydami stalo etiketo pagrindus - nuo to, kokią šakutę naudoti kiekvienam patiekalui, iki skirtingų tipų peilių ir šaukštų - galėsite jaustis labiau pasitikintys savimi, kai susidursite su stalu, pilnu nepažįstamų įrankių.
Dažniausiai naudojami stalo įrankiai yra šakutės, peiliai ir šaukštai. Yra keletas šių įprastų įrankių variantų, tačiau visi jie paprastai tarnauja tam pačiam tikslui. Šakutės būna įvairių dydžių ir formų: pietų šakutės su ilgais dantukais naudojamos salotoms ir pagrindiniams patiekalams valgyti, o desertinės šakutės paprastai būna trumpesnės, su keturiais dantukais vietoj dviejų.
Peiliai taip pat būna įvairių formų: pietų peiliai paprastai turi dantytus ašmenis, o sviesto peiliai yra su bukomis viršūnėmis ir paprastai turi užapvalintą galą. Naudojant įrankius valgio metu svarbu prisiminti, kad visada reikia dirbti iš išorės į vidų - tai reiškia, kad pirmoji naudojama šakutė ar šaukštas bus toliausiai nuo lėkštės (paprastai dešinėje pusėje). Valgio metu keičiantis patiekalams, reikėtų keisti ir savo įrankius; baigę vieną patiekalą, panaudotus įrankius padėkite atgal į pradinę padėtį ir tik tada imkite naujus.
Viena dažniausių žmonių daromų klaidų naudojant stalo įrankius yra per didelio maisto kiekio pjaustymas vienu metu - geriausia valgyti mažesniais kąsniais, kad nebūtų sunku vienu metu tvarkyti maistą šakute ir peiliu. Kita klaida - alkūnėmis remtis į stalą, vietoj to laikykite jas prie kūno, nelieskite kitų svečių alkūnėmis ir nelaikykite jų šalia jų lėkščių.
Žinios, kaip tinkamai naudotis stalo įrankiais, yra labai svarbios dalyvaujant oficialiose vakarienėse ar kituose svarbiuose renginiuose, kuriuose etiketas yra svarbiausias. Nesvarbu, ar einame į iškilmingą pobūvį, ar į verslo vakarienę restorane, ar į vakarėlį su draugais, turėtume laikytis kelių pagrindinių etiketo taisyklių, susijusių su elgesiu prie stalo.