Tortilijų paplotėliai - daugelio meksikietiškų patiekalų pagrindas. Jie labai universalūs, todėl juos galima naudoti gaminant ir užkandžius, ir pagrindinius patiekalus. Jei norėtumėte Big Green Egg kepsninėje pagaminti autentiškų meksikietiškų patiekalų, išmėginkite valgius su tortilijomis.
Tortilijų paplotėlių panaudojimas
Šie paprasti nesaldūs paplotėliai - Meksikos virtuvės pažibos. Juos galite naudoti Big Green Egg kepsninėje gamindami kesadilijas, enčiladas, buritus, fachitas ir takus.
- Kesadilija - gardus iš tortilijų pagamintas užkandis su sūriu. Dažnai kesadilijos įdaromos įvairiais sūriais ir mėsa, bet ne mažiau skanios ir vegetariškos kesadilijos. Jas labai lengva pagaminti. Tiesiog išdėliokite įdarą ant vieno paplotėlio ir ant viršaus uždėkite kitą.
- Enčilados - suktinukai, įdaryti ir iškepti orkaitėje pagardinus grietinėle ir tarkuotu sūriu. Dažnai įdarui naudojama vištiena, bet galima pasirinkti kitokią mėsą, o įdarą papildyti tokiais ingredientais kaip pupelės, kukurūzai ar kiti gardūs priedai.
- Takas - tai nedidelis paplotėlis, kuris perlenkiamas ir įdaromas įvairiais ingredientais. Autentiški takai naudojami gaminant minkštas tortilijas.
- Fachitomis vadinami meksikietiški suktinukai, kuriuos valgantieji dažniausiai gaminasi patys susėdę prie stalo. Greta didelių arba mažų šiltų tortilijų paplotėlių išdėliojami indai su įvairiais ingredientais: kepta mėsa, virta vištiena, keptomis paprikomis ir svogūnais, kukurūzais, pupelėmis, virtais ryžiais, bulvėmis, sūriu ir, be abejo, įvairiais meksikietiškais padažais ir salsomis.
- Paminėjus tortilijas daugelis tikriausiai įsivaizduojame buritą.
- Tlayuda mums tikriausiai pažįstama mažiau nei kiti meksikietiški patiekalai, bet ji tokia pat skani. Šis patiekalas šiek tiek primena picą, nes tortilijos paplotėlis naudojamas kaip pagrindas, ant kurio uždedami įvairūs ingredientai.
Ingredientai ir gaminimo eiga
Tradiciskai meksikietiški tortilijų paplotėliai gaminami iš kukurūzų miltų. Tačiau Vakarų šalių virtuvėse labiau mėgstamos iš kvietinių miltų pagamintos tortilijos. Priešingai nei kviečiuose, kukurūzuose nėra glitimo, todėl tešla būna trapesnė, o gerai kukurūzinei tortilijai pagaminti reikia įgūdžių. Jei norite patys pasigaminti tortilijų paplotėlių ir išsikepti jų Big Green Egg kepsninėje, bus kur kas lengviau, jei naudosite kvietinius miltus, o rezultatas bus toks pat skanus.
Tortilijų receptas
Sudėkite visus ingredientus į dubenį ir minkykite apytiksliai 5 min., kol išeis vientisa tešla. Padalinkite tešlą į 6 vienodas porcijas, jei norite mažų tortilijų, arba į 4 dalis, jei norite didesnių paplotėlių. Vieną arba daugiau tortilijų uždėkite ant kepimo akmens ir kepkite po ½-1 min. Tortilijas sudėkite ant lėkštės ir uždenkite švariu sudrėkintu virtuviniu rankšluosčiu, kad paplotėliai išliktų minkšti, kol jų prireiks.
Takų receptai
Takai yra be galo universalus patiekalas, nes įdarai gali būti patys įvairiausi - nuo mėsos iki žuvies ar net tofu. Šiandien dalinuosi savo TOP 3, laiko patikrintais takų receptais: su malta jautiena ir pupelėmis, su kepta vištiena ir daržovėmis ir veganišku variantu su traškiais žiediniais kopūstais.
Takai su malta jautiena ir pupelėmis
Ingredientai:
- 8 mažų tortilijų
- Aliejaus kepimui
- 400g maltos jautienos
- 200g konservuotų pupelių pomidorų padaže
- 1 v.š. prieskonių mišinio takams
Gaminimas:
- Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame maltą jautieną ir iškepame.
- Suberiame prieskonius, išmaišome ir pakepiname minutę.
Takai su kepta vištiena ir daržovėmis
Ingredientai:
- 8 mažų tortilijų
- Aliejaus kepimui
- 2 vištienos krūtinėlės filė gabalėlių
- 2 v.š. prieskonių mišinio takams
Gaminimas:
- Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame kubeliais pjaustytą vištieną ir iškepame.
- Suberiame prieskonius, išmaišome ir pakepiname minutę.
Veganiški takai su traškiais žiediniais kopūstais
Ingredientai:
- 8 mažų tortilijų
- 1/2 žiedinio kopūsto
- 2 v.š. aliejaus
- 2 v.š. prieskonių mišinio takams
- Salotos
- Svogūno griežinėliai
- Avokado kubeliai
- Kalendra
- Čili padažas
Gaminimas:
- Žiedinio kopūsto žiedynus supjaustome nedideliais gabalėliais.
- Juos sumaišome su aliejumi i prieskonių mišiniu, dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 20 minučių.
- Tortilijas pašildome - tai galima padaryti orkaitėje arba sausoje keptuvėje trumpai apkepant iš abiejų pusių.
- Į tortilijas dedame salotų, svogūno griežinėlių, avokado kubelių, kepto žiedinio kopūsto ir kalendros.
- Apšlakstome čili padažu.
Kitos variacijos ir patarimai
- Dar internete mačiau, kad galima dayti paplotėlius iš kvietinių miltų.
- Ir ne lėkštės dugnu juos išploninti, o iškočioti kočėlu.
- Ir galima išrūgas vietoj vandens naudoti.
- Ir dar taukų įdėti.
Malta jautiena takams
Malta jautiena taip pat gali būti naudojama takams gaminti. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šioje mėsoje gausu svarbių žmogaus organizmui baltymų. Jautienos mėsa visame pasaulyje vertinama dėl sodraus skonio, sultingumo ir beribių galimybių su ja eksperimentuoti virtuvėje: nuo kepsnių kepimo ir čili troškinių virimo, iki maltos mėsos paplotėlių grilinimo. Jautiena - aukštos kokybės baltymų šaltinis. „Baltymai būtini raumenų augimui ir atstatymui, imuninės sistemos veiklai ir įvairiems kitiems žmogaus organizmo procesams. Baltymai taip pat labai svarbūs fermentų ir hormonų gamybai. Jautiena turtinga ir B grupės vitaminais, tokiais kaip: B12, B6, niacinas (B3), riboflavinas (B2) ir pantoteno rūgštis (B5). Dar šios rūšies mėsa yra geras mineralų, tokių kaip geležis, cinkas, fosforas ir selenas, šaltinis. Be to, jautiena turi visas devynias nepakeičiamas aminorūgštis, kurių organizmas negali pasigaminti pats.
Tačiau dr. E. Gavelienė pataria rinktis kuo liesesnę jautieną: „Liesi jos gabalėliai, pavyzdžiui, nugarinė ir liesa malta jautiena, sumažina bendrą riebalų kiekį. „Svarbu laikytis saikingumo, kad būtų išvengta per didelio kalorijų kiekio. „Raudonoje mėsoje gali būti daug sočiųjų riebalų, dėl kurių gali padidėti cholesterolio kiekis ir širdies bei kraujagyslių sistemos ligų rizika. Be to, šiuolaikinės medicinos duomenys patvirtina, jog per gausus raudonos mėsos kiekis susijęs su kai kurių lokalizacijų vėžio, pavyzdžiui, storosios žarnos, vystymusi. Taigi, dėliojant savo kasdieninį valgiaraštį verta atsiminti, kad tik įvairi mityba yra palankiausia sveikatai“, - primena E.
Jautienos laikymas
Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė O. Suchočeva pabrėžia, kad geros kokybės patiekalams su jautiena - reikalinga kokybiška, tinkamomis sąlygomis namuose laikyta mėsa. „Jei neketinate iš karto naudoti įsigytos jautienos, laikykite ją šaldytuve, kai tik grįšite apsipirkę iš parduotuvės. Jautieną palikite originalioje pakuotėje, o jei ši pažeista arba atidaryta - perkelkite mėsą į sandarų indą, pervyniokite plastikine plėvele arba aliuminio folija. Jautieną laikykite apatinėje šaldytuvo lentynoje, kad išvengtumėte galimo kryžminio užteršimo su kitais maisto produktais, o šaldytuvo temperatūrą nustatykite nuo 0 °C iki 4 °C. Taip jautiena išliks atvėsinta ir joje sulėtės bakterijų dauginimasis“, - primena O.
Ekspertė siūlo apsvarstyti ir mėsos užšaldymo galimybę, jei jautienos neplanuojate sunaudoti iškart, taip ją išlaikant tinkamą vartoti dar ilgiau: „Prieš užšaldymą jautieną sandariai suvyniokite į maistinę plėvelę, aliuminio foliją arba naudokite vakuuminius maišelius. Ant pakuotės užklijuokite etiketę su užšaldymo data, kad galėtumėte sekti jos galiojimo laiką. Kai būsite pasiruošę naudoti užšaldytą jautieną - saugiai ją atšildykite. Geriausia atšildyti šaldytuve per dieną ar dvi. Galima naudoti ir mikrobangų krosnelės atšildymo režimą arba įdėti jautieną į sandarų plastikinį maišelį ir panardinti drungną vandenį, kas 30 minučių jį keičiant.
Aukštos kokybės jautiena taip pat turi būti ryškios, vyšnių raudonumo spalvos. „Venkite pernelyg tamsios ar rudos mėsos, nes tai gali reikšti, kad mėsa sensta arba yra netinkamai laikoma. Be to, marmuringumas - baltos riebalų juostelės raumeniniame audinyje - suteikia mėsai skonio ir švelnumo. Ieškokite jautienos su tolygiu ir smulkiu marmuriniu sluoksniu visame raumenyje. Bendrai mėsa turi būti standžios tekstūros, o lengvai paspaudus - atšokti.