pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Valgomieji paukščių lizdai: Azijos delikatesas

Globalioje visuomenėje, kurioje dabar gyvename, keičiasi ribos tarp to, kas laikoma „priimtinu“ ir „nepriimtinu“ valgyti. Vis daugiau ir daugiau žmonių keliauja po plačiai nusidriekusias vietoves, ir taip iš pagrindų keičiasi mūsų maisto idealai.

Galbūt sunku patikėti, bet kai kuriose Azijos šalyse yra gaminama sriuba iš paukščių lizdų. Mums įprasta įsivaizduoti iš šakelių ir lapelių susuktus lizdelius, tačiau ši sriuba gaminama iš tam tikros rūšies paukščių lizdų, kurie yra susukti iš paukščių seilių.

Paukščių lizdai, pagaminti iš džiovintų salanganos seilių, yra vienas prabangiausių Azijos virtuvės ingredientų. Kinijoje jie populiarūs - prabangos ir sveikatos simbolis, o pagal tradicinę mediciną palaiko imunitetą, regeneraciją ir odos būklę. Dėl nesutarimų dėl paukščių apsaugos vis dažniau pasirenkami lizdai iš kontroliuojamų veisimo ūkių.

Salanganos: Paukščiai, kurių lizdai valgomi

Šios sriubos lizdus krauna salangãnos (Collocaliini), čiurlinių paukščių (Apodiformes) būrio, čiurlinių (Apodidae) šeimos, tikrųjų čiurlių (Apodinae) pošeimio paukščių triba. Iš viso yra 4 gentys ir 28 rūšys: 3 salanganų (Collocalia), 22 erodramų (Aerodramus), 2 afrikinių čiurlių (Schoutedenapus) ir 1 didžiųjų čiurlių (Hydrochous).

Šie paukščiai paplitę Pietryčių Azijoje, Himalajuose, Afrikoje, Papua Naujojoje Gvinėjoje, Indonezijoje, Filipinuose, Australijoje, Okeanijoje, Mikronezijoje. Kūno ilgis siekia 9-17 cm. Dažniausiai kūnas ir sparnai nuo šviesios iki tamsiai rudos spalvos, sparnai ilgi. Salanganos minta vabzdžiais. Žinomesnės baltapilvė salangana (Collocalia esculenta) ir sundinis erodramas (Aerodramus salangana).

Lizdų ypatybės ir rinkimas

Šie paukščiai veisiasi ant uolėtų krantų, dideliuose urvuose, dažnai lizdus lipdo (iki 4,5 km virš jūros lygio) prie stačių uolų sienų, šalia ar net už krioklių vandens srauto. Lizdą krauna iš samanų, kerpių, plunksnų su seilių priemaiša, kurios ore greit sustingsta. Peri kolonijomis arba grupėmis. Deda 1-4 kiaušinius, gali būti 2 dėtys. Peri patinas ir patelė apie 3-4 savaites.

Ilguose ir tamsiuose urvuose orientuojasi skleisdami ultragarsus, bet ultragarso nenaudoja vabzdžiams gaudyti.

Įsigyti šiuos lizdus gana brangu, kadangi jų surinkimas yra sudėtingas, nes lizdai būna susukti aukštai urvuose, o dėl trumpo jų dauginimosi laiko, surinkimas galimas tik keletą kartų per metus.

Paukščių lizdų sriuba: Paruošimas ir skonis

Šis kinų delikatesas yra drebučių pavidalo, pagamintas mirkant ar garinant seilių lizdą į vandenį. Kinijoje šis patiekalas yra ypač brangus, vien lizdų kaina siekia 2 000 JAV dolerių už kilogramą. Šis patiekalas turistams dažniausiai siūlomas įvairiose Azijos šalyse.