Dažnai degalinėse ar greito maisto restoranuose pagaminti mėsainiai būna kenksmingi ir labai kaloringi.
Mėsainių Istorija ir Populiarumas
Daugelis žmonių mano, kad mėsainiai yra Jungtinėse Amerikos valstijose vyraujančio greito ir nesveiko maisto vartojimo kulto rezultatas, tačiau tai nėra tiesa. Tūkstantmetė šio patiekalo istorija prasideda jau Čingischano laikais.
Istoriniuose šaltiniuose yra žinomas specialus, tačiau šiuolaikiniam žmogui ne itin patrauklus mėsainių gaminimo būdas. Kulinarinių išbandymų nebijanti A.Jagelavičiūtė savo laidoje nusprendė įsitikinti ar lietuviškiems skrandžiams įmanoma atlaikyti mėsainių valgymo iššūkius ir pakvietė turgaus pirkėją bei vieną stipriausių Lietuvos žmonių, galiūną Saulių Brusoką surengti improvizuotas mėsainių valgymo varžybas.
Laidos filmavimo metu Saulius Brusokas teigė nevalgantis greito maisto patiekalų, todėl surengtos varžybos jam bus tikras išbandymas. „Pasimėgauti cepelinais sau tikrai leidžiu. Žinoma, jei laukia varžybų sezonas tenka atsisakyti nemažai maisto produktų ir gyventi dietų režimu, bet kai žinai, kad maisto derinimas yra vienas iš sėkmingų elementų siekiant gerų sportinių rezultatų, tai nėra labai didelis iššūkis“,- sakė galiūnas, nepradedantis savo rytinių pusryčių be kavos ir košės.
Kebabų Maistinė Vertė: Ar Tai Sveikas Pasirinkimas?
Skirtingai negu, tarkime, greito maisto mėsainių tinklai, kebabų gamintojai savo internetiniuose puslapiuose produktų maistinės vertės neatskleidžia ir ingredientais nesidalija. Tyrimų rezultatai stulbina: kai kuriuose kebabuose yra daugiau negu pusė dienos kalorijų normos, o juose esantis riebalų kiekis viršija dienos riebalų normą.
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas ištyrė trijų kebabinių Vilniuje - „Jammi“ tinklui priklausančios kebabinės Žvėryne, kebabinės „Sinano kebabai“ Naujamiestyje ir visą parą dirbančio kebabų kiosko netoli Olandų žiedo - didelius kebabus.
Tyrimo Rezultatai
- „Jammi“ didelis kebabas su kiauliena ir pikantišku padažu sveria 430 gramų, o 100 g tokio kebabo energinė vertė yra 274 kcal.
- „Sinano kebabų“ didelis kebabas su jautiena ir pikantišku padažu sveria 500 gramų, o jo 100 g energinė vertė taip pat yra 274 kcal.
- Kebabinėje prie Olandų žiedo didelis kebabas su kiauliena ir pikantišku padažu sveria 565 gramus, o jo 100 g energinė vertė yra mažesnė: 147 kcal.
Pasak J.Dobrovolskienės, vidutinis žmogus per dieną su maistu turėtų gauti 1800-2000 kilokalorijų.
Maistinių Medžiagų Kiekis Kebabuose
Tyrimo metu nustatyta, kad angliavandenių kiekis „Jammi“ tinklo kebabe yra 19,9 g/100 g, riebalų - 17,6 g/100 g, baltymų - 8,96 g/100 g, druskos - 1,46 g/100 g.
Kebabinėje prie Olandų žiedo didelis kebabas su kiauliena ir pikantišku padažu sveria 565 gramus.
Tai, kiek kokios medžiagos esama trijuose tirtuose kebabuose, rasite lentelėje apačioje.
| Kebabinė | Svoris (g) | Energinė vertė (kcal/100g) | Angliavandeniai (g/100g) | Riebalai (g/100g) | Baltymai (g/100g) | Druska (g/100g) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Jammi | 430 | 274 | 19.9 | 17.6 | 8.96 | 1.46 |
| Sinano kebabai | 500 | 274 | - | - | - | - |
| Kebabinė prie Olandų žiedo | 565 | 147 | - | - | - | - |
Žinant šiuos skaičius verta anksčiau pateiktą lentelę peržvelgti akimis dar kartą. Tuomet galima pamatyti, kad „Jammi“ ir „Sinano kebabų“ gerbėjai, valgydami didelius kebabus, priartėja prie paros baltymų normos ir pasiekia ar net viršija paros riebalų normą.
„Tiesą sakant, kalorijų ir riebalų skaičius didžiulis. Suvalgius vieną tokį patiekalą, visą likusią dienos dalį beveik reiktų misti daržovėmis be užpilų, padažų bei kitų pagardų, kad kalorijų norma nebūtų viršyta.
J.Dobrovolskienė taip pat pažymėjo, kad kebabas, jei jį laikysime pagrindiniu dienos patiekalu, nepasižymi išskirtiniu svoriu.
Jos teigimu, 430-560 g svoris pagrindiniam dienos patiekalui nėra daug: pavyzdžiui, sriuba ir antras patiekalas su garnyru dažnai sveria daugiau. Bet kalorijų prasme šitame kiekyje yra gal net du trečdaliai dienos normos.
Dietologės teigimu, toks baltymingas maistas kaip kebabai pietums puikiai tinka fizinį darbą dirbantiems žmonėms.
„Jei žmogus kartą per savaitę perpiet užbėgs į kebabinę ir greitai suvalgys tą kebabą - nieko blogo nenutiks, gi ne nuodas. Geriau jau taip, negu išvis nieko nepavalgyti ir prieš miegą prisikimšti. Ir tą patį kebabą kur kas geriau valgyti per pietus negu vakare. Bet valgyti dažniau kaip dukart per mėnesį nerekomenduočiau.
Alternatyvūs Baltymai: Nauja Maisto Ateitis
Alternatyvių baltyminių produktų (tofu ir tempės) lentyna Berlyno prekybos centre. Taigi, šiandien aš nėjau į restoraną, veganišką parduotuvę ar bioparduotuvę ieškoti alternatyvių baltyminių produktų. Žygiavau į vokiškus prekybos centrus „Edeka“, „Kaufland“ ir „Lidl“.
Kad galėčiau palyginti kainą, maistinę vertę ir skonį, pirkinių krepšelį pripildžiau įprastų produktų bei veganiškų mėsainių, sūrio ir jogurto. Mano „degustacija“ parodė, kad kai kurių produktų, pavyzdžiui, jogurto „Alpro“, skonis ir tekstūra vargiai skiriasi nuo pieniško jogurto. Be to, „Alpro“ avižų ir mėlynių jogurte yra daug gerųjų bakterijų L. acidophilus. Jame taip pat yra daugiau baltymų (3,7 g baltymų 100 g produkto) nei pieniškame (2,9 g) ir mažiau kalorijų.
Kaip Maitintis Sveikai, Net Kai Trūksta Laiko?
Jei laikotės dietos, vienas iš paprasčiausių būdų - perkant pusfabrikačius žiūrėti, kiek kalorijų deklaruoja gamintojas. Tai parašyta ant etiketės. Taip galima paprastai suskaičiuoti savo dienos normą. Pavyzdžiui, jei nusprendėte lieknėti ir per dieną vartoti ne daugiau, kaip 1500 kilo kalorijų, vienas valgymas turi būti ne daugiau, kaip 500 kilo kalorijų. Jei laikotės šių skaičių, galite valgyti ką norite.
Tačiau greito maisto patiekalas, pavyzdžiui, mėsainis, kuriame mažai kalorijų, bus paprasčiausiai mažas. Jame bus daug sveikatai nenaudingų transriebalų ir truks vitaminų bei mineralų. Todėl, norint greitai nepajusti gurgiančio skrandžio, šalia tokio patiekalo reikėtų užvalgyti daržovių.
Visuomenėje vyrauja nuomone, kad sumuštiniai ir dietinis maistas nesuderinami dalykai. Tačiau tai tik pusiau tiesa. Paprastai kalbama apie tradicinius burgerius - per pusę perpjautas prancūziškas batonas, kurio viduje gausiai majonezu apipilta dešrelė ir sūrio produktas.
Tačiau galima pagaminti ir dietinį sumuštinį. Pavyzdžiui, imame ploną riekę ruginės duonos, ją sutepame garstyčiomis ar neriebiu padažu, ir uždedame vištos ar kalakuto krūtinėlę.
Užsiėmusiems žmonėms gera išeitis ir patiekalas iš liesos virtos arba be riebalų keptos mėsos. Garnyrui daržovės.
Jei gaminti nenorite nieko, o valgote užkandinėse, kebabinėse ir panašiose įstaigose, skaičiuoti kalorijas bus kur kas sudėtingiau, nes porcijos gana didelės, o visi sudedamieji produktai ypatingai kaloringi.
Bėda ir ta, kad ES teisės aktai kavinių savininkams nenumato prievolės nurodyti patiekalų kaloringumo. Metant svorį toks gyvenimo būdas kelia sunkumų.
Jei leidžia skrandis, geriau pirkite supakuotas užkandas, ant kurių parašytas kalorijų skaičius. Tiks netgi džiūvėsiai, sausainiai ar duoniukai.
Jei gyvenimo kelias susiklostė taip, kad reikia valgyti kavinėje, rinkitės patį mažiausią patiekalą arba salotas. Mažame valgyme paprastai būna ne daugiau, kaip 500 kilo kalorijų.
Kaip Susigrąžinti Numestus Kilogramus?
Tinkamos dietos esmė-gauti visas reikalingas maisto medžiagas, nesukeliant grėsmės sveikatai.Todėl nerekomenduočiau žaisti su dabar populiariomis angliavandenių ar baltymų dietomis.
Noriu pakomentuoti japoniškos dietos vienos dienos meniu:Pusryčiai: juoda kava. Pietūs: kietai virti kiaušiniai, virtų kopūstų salotos su augaliniu aliejumi, stiklinė pomidorų sulčių. Vakarienė: kepta arba virta žuvis.
Visų pirma, kcal kiekis labai mažas- tokios energinės vertės, tinkamai subalansuotos, dietos galima laikytis tik stacionare, su gydytojų komandos priežiūra. Antra-absoliutus maisto medžiagų trūkumas.
Visų pirma, niekas niekada nesakė, kad mažinant kūno masę reikia atsisakyti normalaus maisto. Nebent normalus maistas pagal jus-bulvių traškučiai, kebabai ir Coca cola.
Antra, liesėjimas-tik nuo jūsų pačios priklausantis dalykas. Rezultatas bus adekvatus tam, kiek pastangų įdėsite.
Pagrindiniai Principai Norint Sulieknėti
- valgyti pagal tam tikrą režimą-t.y. kasdien tuo pačiu metu, porcijas išdėstyti į 4-5 kartus, valgyti lėtai, įsidėti pusę įprastinės normos;
- gerti pakankamai nesaldžių skysčių-1,5 litro parai;
- valgyti daug daržovių ir vaisių.
- vengti saldumynų, riebaluose keptų patiekalų.
Patiekalus, salotas gardinti lašeliu aliejaus.
Saikingai- javainių, kruopų, duonos, kasdien nors vieną porciją liesos mėsos arba žuvies, liesų pieno produktų;
Kiek Daržovių ir Vaisių Reikia Suvalgyti Per Dieną?
Paprastumo dėlei, dienai skirtą maisto kiekį yra priimta skaičiuoti porcijomis. Taigi, kalbant apie daržoves ir vaisius, per dieną rekomenduojama suvalgyti:
- 3-5 porcijas daržovių (1 porciją atitinka arba 100g šviežių daržovių, arba 100g virtų, arba stiklinė daržovių sulčių).
- 2-3 porcijas vaisių (tai arba 1 vidutinio dydžio, apie 100g vaisius, arba pusė puodelio smulkintų, virtų vaisių, arba 1 stiklinė vaisių sulčių).
Riešutai, sėklos ir džiovinti vaisiai yra sveiki organizmui, deja-riebūs ir kaloringi. Jei labai norisi, nevalgykite daug, pakaks keleto Avižinius sausainius, ypač be cukraus ir miltų, galite valgyti į sveikatą, tik su saiku.
Javainius rinkitės be priedų, t.y. be saldiklių, džiovintų vaisių, šokolado ar medaus. Užpylus liesu jogurtu ar pienu turėsite puikius pusryčius.
Tik reiktų nepamiršti, kad grūdinių produktų per dieną galite suvalgyti 6-9 porcijas (kas būtų arba 1 riekė duonos, arba 100g virtų kruopų ar makaronų, arba 100g virtų ankštinių).
Produktai, Kurių Reikėtų Vengti Norint Sulieknėti
- Saldūs gėrimai
- Keptas maistas
- Skrudintos bulvytės
- Restoranų mėsainiai
- Krekeriai ir traškučiai
- Baltų miltų makaronai ir duona
- Baltieji ryžiai
- Energetiniai ir javainių batonėliai
- Džiovinti vaisiai
- Saldintas jogurtas
- Ledai
- Perdirbtos mėsos gaminiai
- Alkoholis
- Šokoladiniai batonėliai
Šiame straipsnyje apžvelgėme, ar mėsainiai yra kaloringi, ir pateikėme patarimų, kaip maitintis sveikai, net jei mėgstate greitą maistą. Atsiminkite, kad svarbiausia yra saikas ir subalansuota mityba.
