pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip kepti kiaulienos steiką: patarimai ir receptai

Steikas - tai kepsnys, gaunamas kepant mėsos gabalą, išpjautą skersai stuburo. Nors tikrasis steikas gaminamas iš jautienos, didkepsniais vadinami ir analogiškai išpjautos veršienos, kiaulienos, tuno ar lašišos kepsniai. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip kepti kiaulienos steiką, kad jis būtų sultingas ir skanus.

Mėsos pasirinkimas

Pagrindinis gero steiko produktas yra kokybiška mėsa. Galima kepti nugarinę su kauliuku, bet aš labiau mėgstu sprandinę. Gera, kokybiška kiaulienos sprandinė yra minkšta, mat ploni riebalų sluoksneliai paverčia ją tarsi marmurine. Nusipirkite gerą ir gražų gabalą sprandinės ir tiesiog supjaustykite skersai nykščio storio gabalais.

Kaip teisingai išsirinkti mėsą steikui?

  • Geriausia rinktis storesnius mėsos gabaliukus (2-3 cm storio). Plonesni kepsniai gali būti sausi, perkepę.
  • Mėsa turėtų būti ryškios tamsiai raudonos spalvos.
  • Kuo daugiau smulkių riebalų gyslelių, tuo geriau. Kepdamos jos išsilydo, o steikas tampa sultingesnis.

Marinatui reikės

Antra svarbi dalis yra marinatas. Štai jo receptas:

Štai į jį ir reikia pamerkti kiaulienos steikus. Bent 4 valandoms (marinuojant kambario temperatūroje) arba galima palikti marinuotis per naktį, tuomet puodą dedame į šaldytuvą. Išimkite bent kelias valandas prieš kepimą, kad mėsa sušiltų. Juk jūs žinote, kad mėsa kepama neatšaldyta, o kambario temperatūros? Na, dabar jau žinote 😉

Kepimas

Kepame kaip ir jautienos steikus, tačiau vienas skirtumas, kad kiaulienos steikus reikia gerai iškepti - well done, taip sakant. Mėsos specifika tokia.

Kepimo laikas priklauso nuo skonio, tereikia prisiminti, kad kuo kietesnis steikas - tuo geriau jis iškepęs, tad kepimo metu atsargiai, kartas nuo karto spustelėkite mėsą.

  • Su krauju (angl. rare) - po 1 min.
  • Vidutiniškai žalias (angl. medium rare) - po 2 min.
  • Vidutinis (angl. medium) - po 3 min.
  • Vidutiniškai iškepęs (angl. medium well) - po 4 min.
  • Iškepęs (angl. well done) - po 5 min.

Patarimai

  • Gerai atšildykite mėsą. Ji turi būti kambario temperatūros, kad geriau sugertų prieskonius.
  • Įtrinkite mėsą druska ir pipirais.
  • Atsargiai sudėkite mėsą į keptuvę.
  • Pavartykite gabaliukus. Virtuvės šefai nuo senų laikų nesutaria, ar steikus geriau apversti vieną kartą ar daugiau. Manoma, kad apvertus tik vieną kartą, galima išgauti idealią steiko spalvą iš abiejų pusių. Tuo tarpu pavarčius kelis kartus mėsa iškepa greičiau ir tolygiau.

Garnyras

Sultingi svieste kepti grybai ir ryškaus skonio brandintas jautienos steikas - man fantastiškai gardus derinys, o jei dar pridėsim apskrudusias bulvytes… Nėra ko daugžodžiauti, nes čia klasika, kuria vertą pasigaminti namuose.

Bulvytės

Kaitinu orkaitę iki 200 laipsnių be vėjelio, kaitinimas iš viršaus ir apačios. Nuskutu ir nuplaunu bulves. Pjaustau kąsnio dydžio kubeliais. Stengiuosi, kad visi kubeliai būtų kuo panašesnio dydžio. Kubelius dedu į dubenį, barstau prieskoniais, dedu trintą česnaką, druską, pilu aliejų ir gerai išmaišau. Prieskoniuotas bulves beriu į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir šaunu kepti į įkaitusią orkaitę vienu lygmeniu aukščiau, nei centrinis.

Kepimas:

  • pirmas 15 min. kepu 200 laipsnių temperatūroje be vėjelio.
  • perjungiu režimą į 180 laipsnių su vėjeliu ir kepu dar 15-25 min., kol bulvytės rusvai apskrunda.

Tikslesnis kepimo laikas priklauso nuo orkaitės ypatybių ir bulvių kubelių dydžio, tad reikėtų stebėti, kad gautųsi tobulas apskrudimo lygis.

Grybai

Svogūną supjaustau labai smulkiais kubeliais. Grybus pjaunu perpus, o tuomet pjaustau plonais griežinėliais. Nedidelį storadugnį puodą įkaitinu ant vidutinės - aukštesnės kaitros, pilu šlakelį aliejaus ir kepinu pjaustytus svogūnus, kol tampa skaidrūs ir minkšti. Dabar dedu sviestą, o jam ištirpus sudedu pjaustytus grybus. Kepinu maišydama, kol sumažėja grybų tūris, jie tampa minkšti ir išleidžia savo systį. Barstau druska, pipirais, pilu balzaminį actą. Jei atrodo mažoka skysčio, pilu šiek tiek vandens. Palieku stovėti šiltai, kol iškepsiu steikus.

Patiekimas

Didelės lėkštės vieną pusę užpildau bulvytėmis, o kitą - steiko griežinėliais. Per vidurį tarp bulvių ir mėsos - dedu keptų grybų juostą. Ant steiko pamalu juodųjų pipirų. Ant grybų barstau šiek tiek petražolių ir viskas.