Makaronai yra vienas populiariausių ir mėgstamiausių patiekalų vaikų mityboje. Jie greitai paruošiami, įvairūs ir lengvai pritaikomi tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams.
Kada galima pradėti duoti makaronus kūdikiui?
Gliuteno turinčius grūdines kultūras ir iš jų gaminamas kruopas bei makaronus, galima įvesti bet kada nuo 4 iki 12 mėn.
Žindant primaitinimą rekomenduojama pradėti vaikui sulaukus 6 mėn. amžiaus, tačiau ši gairė - apytikslė.
Makaronų rūšys ir jų nauda
Pilno grūdo makaronai
Pilno grūdo makaronai gaminami iš pilno grūdo miltų, kurie yra išgaunami iš grūdų, nepraėjus jų perdirbimo proceso, todėl juose išlieka visi grūdo komponentai.
Pilno grūdo makaronai turi žymiai daugiau skaidulų, kurios yra būtinos vaikų sveikatai. Skaidulos padeda gerinti virškinimą, palaiko sveiką žarnyną ir reguliuoja žarnyno judėjimą, taip išvengiant vidurių užkietėjimo.
Pilno grūdo makaronuose yra daugiau svarbių vitaminų B grupės, tokių kaip tiaminas, riboflavinas, niacinas ir folio rūgštis, kurie yra būtini vaiko augimui, energijos gamybai ir nervų sistemos funkcionavimui.
Pilno grūdo makaronai turi žemesnį glikemijos indeksą (GI) nei įprasti makaronai. Tai reiškia, kad jie lėčiau virškinami ir jų angliavandeniai į kraują patenka palaipsniui, todėl jie nekelia cukraus lygio kraujyje taip greitai, kaip balti makaronai.
Pilno grūdo makaronai suteikia daugiau ilgesnės trukmės energijos ir mažiau “greitų angliavandenių”, kurie gali sukelti greitą energijos išnaudojimą.
Įprasti makaronai
Įprastuose makaronuose skaidulų kiekis yra gerokai mažesnis, todėl jie greičiau virškinami ir greitai padidina cukraus kiekį kraujyje, kas gali sukelti energijos šuolius ir nuosmukius.
Įprastuose makaronuose vitaminų ir mineralų yra žymiai mažiau, nes jie buvo pašalinti perdirbimo metu.
Įprasti makaronai, turintys aukštesnį glikemijos indeksą, greičiau padidina cukraus kiekį kraujyje, kas gali sukelti staigų energijos šuolį, o vėliau - nuosmukį.
Rekomendacijos
Dauguma ekspertų rekomenduoja rinktis pilno grūdo makaronus vaikų mitybai dėl jų maistinės vertės, ilgesnio sotumo jausmo ir geresnio virškinimo. Jie suteikia daugiau naudos tiek augančiam organizmui, tiek jo energijos poreikiams.
Tačiau tai nereiškia, kad įprasti makaronai turi būti visiškai pašalinti. Reikėtų vadovaujantis sveiku protu, regione įprastos mitybos ir tradicijų, bendrais primaitinimo ir sveikos mitybos principais bei stebėti savo vaiką.
Kūdikių tyrelės su makaronais
HiPP BIO Kumpis su daržovėmis ir makaronais, tinka kūdikiams nuo 8 mėn. ir mažiems vaikams. Neįdėta druskos. Druskos kiekį nulemia tik natūraliai produkte esantis natris.
Sudėtis: 49% daržovių* (morkos*, pomidorai*, kukurūzai*, svogūnai*), 19% virtų makaronų* (iš KIETŲJŲ KVIEČIŲ), vanduo, 10,5% kiaulienos* kumpio ir mentės, KVIETINIAI miltai*, 0,9% rapsų* aliejaus.
- Sertifikuota pagal Nr. LT-EKO-001.440-0002035.2024.001. ES ir ne ES žemės ūkis.
- Nevartoti mažesniems kaip 4 mėn. kūdikiams.
„Alce Nero“ ekologiški kietųjų kviečių makaronai CORALLINI tinka kūdikiams nuo 6 mėn. Puikiai tinka sriuboms. Sudėtyje nėra kvapiųjų medžiagų.
Turi daug vitamino B1 (tiamino), kuris padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, nervų sistemos veiklą, psichologinę funkciją ir širdies veiklą.
Ekologiški kietųjų kviečių makaronai subalansuoti kūdikiams ir vaikams. Smulkūs vamzdelio formos itališki makaronai, kaip ir visi „Alce Nero“ vaikiškos linijos produktai pagaminti tik iš itališkų ekologiškų produktų.
Italijoje auginami Senatore Cappelli veislės kietieji kviečiai išsiskiria savo intensyviu aromatu, stipriu skoniu ir itin aukšta kokybe.
Patarimai ruošiant makaronus kūdikiams
Lietuvoje kūdikių tyrelės įprastai nėra gardinamos druska, cukrumi ir prieskoniais.
Druska
Iki vienerių metų kūdikis gauna pakankamai druskos su motinos pienu ar mišinuku, primaitinimui skirtas maistas neturėtų būti papildomai sūdomas, nes kūdikio inkstukai negali efektyviai iš organizmo pašalinti druskos pertekliaus.
Cukrus
Dauguma vaikų labai mėgsta cukrų ir jo paragavę visada nori saldumo. Tai nėra vertingas maisto produktas, todėl jį į vaiko mitybą reiktų įvesti kuo vėliau. Norint leisti vaikui pasmaližiauti, geriau rinktis nedidelius kiekius vaisių ar uogų (taip pat ir termiškai apdorotų).
Riebalai
Riebalai yra būtini vaiko vystymuisi (ypač smegenų), jie suteikia sotumo jausmą ir padeda įsisavinti svarbius vitaminus. Be to, iš tiesų pagardina maistą! Aliejus ir sviestas puikiai tinka.
Prieskoninės žolelės
Kaip ir aliejus, sviestas, prieskoninės žolelės net ir labai paprastiems patiekalams suteikia daugiau skonio. Pavyzdžiui, smulkiai pjaustytos petražolės puikiai pakeičia druską.
Kiti prieskoniai
Vaikai retai kada mėgsta ryškius, pikantiškus prieskonius, pavyzdžiui, pipirus, aitriuosius pipirus ar kario prieskonius, tad tėvai retai kada juos įtraukia į kūdikių mitybą.