Siūlome išbandyti labai skanią pupelių sriubą su daržovėmis. Straipsnyje rasite įvairių pupelių sriubos receptų ir informaciją apie jų maistinę vertę.
Baltųjų Pupelių Sriuba su Salierais ir Petražolėmis
Ingredientai:
- 40 g baltųjų pupelių
- 50 g poro
- 50 g morkų
- 30 g salierų lapkočių
- 30 g svogūnų
- 7 g alyvuogių aliejaus
- 5 g česnakų
- 2,5 g rozmarinų
- 2,5 g petražolių
- 1 g lauro lapų
- 0,5 g druskos
Paruošimas:
- Dideliame kiekyje vandens užmerkiame pupeles nakčiai.
- Ryte perplauname, užpilame šaltu vandeniu. Jo reikia du kartus daugiau nei pupelių apimtis, užviriname.
- Įdedame lauro lapų, 1 svogūną, 1 morką ir 1 saliero lapkotį.
- Svogūną, morką, salierą ir lauro lapą išimame.
- Puode su storu dugnu įkaitiname aliejų, pakepiname smulkiai supjaustytus svogūnus ir česnakus.
- Įberiame druskos, rozmarinus, sudedame likusią morką, supjaustytą kubeliais ir saliero lapkotį.
- Įdedame pupeles, supilame vandenį, kuriame jos virė, ir supjaustytus plonais žiedais porus.
- Verdame, kol išvirs porai, apie 10 minučių.
- Nukeliame nuo ugnies ir suberiame petražoles.
Maistinė vertė (vienai porcijai):
- Kalorijos: 205 kcal (10%)
- Angliavandeniai: 30 g
- Baltymai: 6 g
- Riebalai: 8 g
- Sočiosios riebalų rūgštys: 1 g
- Natris: 270 mg
- Kalis: 596 mg (30%)
- Skaidulos: 7 g (20%)
- Cukrūs: 6 g (24%)
- Vitaminas A: 9672 µg (1209%)
- Vitaminas B6: 1 mg (71%)
- Vitaminas C: 19 mg (24%)
- Vitaminas E: 2 mg (17%)
- Vitaminas K: 86 µg (115%)
- Kalcis: 126 mg (16%)
- Varis: 1 mg (100%)
- Folio rūgštis: 98 µg (49%)
- Geležis: 4 mg (29%)
- Manganas: 1 mg (50%)
- Magnis: 51 mg (14%)
- Fosforas: 80 mg (11%)
- Selenas: 1 µg (2%)
- Cinkas: 1 mg (10%)
Kitas Baltųjų Pupelių Sriubos Receptas
Bonduelle pristato greitus ir naudingus receptus!
- Kiekis: 4 porcijos
- Kalorijos: 97 kcal
- Paruošimo laikas: 40 min.
Ingredientai:
- Vapeur garuose ruoštos baltosios pupelės, 425 ml, 1 skardinė
- Morkos - 2 vnt.
- Saldūs raudoni pipirai - 1 vnt.
- Svogūnas - 1 vnt.
- Česnakai - 1 skiltelė
- Petražolės - 6 šakelės
- Mėtos - 2 šakelės
- Džiovintos slyvos - 15 vnt.
- Pomidorų pasta - 3 šaukštai
- Augalinis aliejus - 3 šaukštai
- Svogūno laiškai - 2 vnt.
- Druska - pagal skonį
- Pipirai - pagal skonį
Paruošimo būdas:
- Morkas sutarkuokite, pipirus, svogūnus smulkiai supjaustykite ir troškinkite aliejuje 10-15 min.
- Perdėkite daržoves į puodą, sudėkite pupeles, įpilkite vandens 2 сm virš daržovių ir užvirinkite.
- Džiovintas slyvas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pastovėti 15-20 min.
- Supjaustykite pusiau, suberkite į sriubą kartu su pomidorų pasta, smulkiai pjaustytomis mėtomis, pavirkite dar 5 min.
- Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus, petražoles ir česnakus, prieš patiekdami viską suberkite į sriubą.
Dar vienas pupelių sriubos receptas su daržovėmis
Bonduelle pristato greitus ir naudingus receptus!
- Kiekis: 4 porcijos
- Kalorijos: 120 kcal
- Paruošimo laikas: 50 min.
Ingredientai:
- „Vapeur“ garuose ruoštos baltosios pupelės, 425 ml, 1 skardinė
- Kukurūzai, 425ml, 1/2 skardinės
- Pipirai saldūs raudoni - 2 vnt.
- Salierai - 1 stiebas
- Svogūnas - 1 vnt.
- Česnakai - 2 skiltelės
- Petražolės - 3 šakelės
- Lauro lapai - 2 vnt.
- Raudonėliai (džiovinti) - 1 arbat. šaukšt.
- Alyvuogių aliejus - 3 šaukštai
- Druska - pagal skonį
- Pipirai - pagal skonį
Paruošimo būdas:
- Smulkiai supjaustykite svogūną ir salierą, česnaką stambiai, pipirus nedideliais kubeliais.
- Pašildykite keptuvėje alyvuogių aliejų, apkepkite svogūną, salierą, pipirus ir česnaką.
- Paskui pasūdykite ir pabarstykite pipirais, ant mažos ugnies paruoškite daržoves iki minkštumo.
- Tada įdėkite raudonėlius ir viską permaišykite.
- Sudėkite pupeles į keptuvę, permaišykite su kitomis daržovėmis ir pašildykite.
- Sudėkite viską į puodą, įpilkite 700 ml vandens, jei reikia, įberkite druskos.
- Viską kepti ant silpnos ugnies.
- Kai vanduo taps karštas, bet dar neužvirs, suberkite kukurūzus ir užvirinkite.
- Įdėkite lauro lapus ir ant silpnos ugnies pavirkite dar 15-20 min.
- Pabaigoje išimkite lauro lapą ir pabarstę smulkiai pjaustytomis petražolėmis, pateikite sriubą.
Kiti sriubų receptai
Yahoo.com pateikia 20 skanių, liekninančių sriubų sąrašą, kurių receptus norėdami be vargo susirasite. Šios sriubos labai tinka ir šaltuoju metų laiku, siekiant sustiprinti imunitetą ir išvengti peršalimo ligų.
- Pupelių troškinys moliniame inde. Salierai, morkos ir svogūnai suteikia skonio, antioksidantų, o baltymų daug turinčios pupelės - sotumo.
- Greita vištienos ir ryžių sriuba: ryžiai, salierai, morkos, vištienos krūtinėlė ir petražolės.
- Trinta moliūgų sriuba: vitamino A, ląstelienos ir omega 3 riebalų rūgščių šaltinis.
- Tortilijų sriuba: vištiena, pomidorų sultinys ir gausybė ingredientų.
- Įvairių daržovių sriuba su pupelėmis: svarbiausia - pabaigoje įdėkite šaukštą pesto, kuris susies visus skonius.
- Brokolių ir čederio sriuba: daugiau brokolių, o tarkuoto čederio įberti vos saujelę, taip pat įpilti šlakelį alaus.
- Keptų bulvių sriuba: su vištienos sultiniu, kiauliena, sūriu, aštriu padažu, daug šviežių žalumynų, alyvuogių aliejumi ir keptomis bulvėmis.
- Azijietiška jautienos ir makaronų sriuba: imbiero ir sojos sultinys, jautienos gabalėliai, makaronai ir kininis kopūstas.
- Gaspačas (šalta, trinta ispaniška pomidorinė): ypač patartina gaminti rugpjūtį ir rugsėjį, kai gausu pomidorų.
- Miežių sriuba su jautiena: 16 g baltymų, daug vitamino A, seleno.
- Moliūgų ir žiedinių kopūstų sriuba su kokosų pienu ir kalendra: vietoje pieno - kokosų pienas.
- Bolivinių balandų sriuba: jei nepagailėsite petražolių, bus gausu ir antioksidantų.
- Azijietiška grikių miltų makaronų sriuba: morkos, kininiai kopūstai, sojos padažas ir grikių miltų makaronai.
- Bulvių ir lapinių kopūstų sriuba: virkite su vištienos sultiniu.
- Žuvienė: daugiausia moliuskų, šlakelis pieno ir truputis rūkyto kiaulienos kumpio.
- Prancūziška svogūnų sriuba: reikia laiko, tačiau nereikia ypatingų pastangų.
- Itališka sriuba su mėsos kukuliais: mėsos kukulius verda daržovių sultinyje.
- Itališka sriuba su dešrelėmis: daržovės, mėsa ir makaronai.
- Mamos vištienos sriuba su makaronais: Išvirkite vištienos sultinį patys, pridėkite į jį daržovių, makaronų, taip pat vištienos gabalėlių - garsu, paprasta, ne itin kaloringa.
- Skaldytų žirnių sriuba: daug ląstelienos, vitamino B ir kitų vertingų medžiagų.
Mažai Kalorijų Turinti Sriuba
Net jei verdate mažai kalorijų turinčią sriubą, ji gali būti gardi ir aprūpinti organizmą reikalingomis medžiagomis. Mažai kalorijų turinti sriuba ilgam suteikia sotumo jausmą, energijos ir nekenkia figūrai.
Ruošimo Taisyklės
Sriubą valgyti ypač rekomenduojama toms, kurios kremtasi dėl antsvorio. Ypač tiks mažo kaloringumo sriubos. Pirma, tai daržovių sriuba, išvirta sultinyje iš žalialapių daržovių (špinatų, salierų, bazilikų, krapų, petražolių), taip pat rabarbarų, dilgėlių, kopūstų, burokėlių, cukinijų. Iš jautienos ir vištienos sultinio išvirta daržovių sriuba taip pat gali būti mažai kaloringa, jei virsite liesą mėsą.
Jei sultinį išvirusios perkošite, leisite jam atvėsti šaldytuve, o paskui nuimsite riebalų plutelę, tai sriubos kaloringumas smarkiai sumažės. Taip pat sriubą galite virti iš žuvies, nepamiršti įdėti grybų, ankštinių daržovių.
Sriubos kalorijų lygį pakels riebi mėsa bei žuvis, aukščiausios rūšies makaronai, balti ryžiai, grietinė, grietinėlė, sūris, skrebučiai.
Sriubų receptai
Su daržovėmis ir pupelėmis
Reikės:
- 450 g raudonųjų pupelių
- 8 stiklinių vandens
- 0,5 stiklinės raudono vyno
- 2 šaukštelių džiovinto baziliko
- 1,5 šaukštelio druskos
- 1 šaukštelio mairūno
- 1/4 šaukštelio pipirų
- 400 g svogūnų
- 200 g salierų
- 200 g raudonųjų paprikų
- 200 g morkų
- 6 česnako skiltelių
- 170 g pomidorų padažo
- 1/3 šaukšto tarkuoto sūrio
Gaminimas:
- Pupeles per naktį užmerkite šiltame vandenyje (vandens virš pupelių - apie 5 cm).
- Kitą dieną virkite 2 minutes, nukaiskite, uždenkite ir palaikykite valandą.
- Po to nupilkite vandenį, perpilkite į dubenį, leiskite išsausėti ir vėl atgal supilkite į puodą.
- Užpilkite vandeniu, pridėkite vyno, suberkite druską, maltus pipirus, mairūną ir baziliką.
- Kai užvirs, uždenkite dangčiu, sumažinkite ugnį ir virkite 1,5 valandos.
- Tada suberkite smulkintas daržoves ir žalumynus, nebedenkite ir virkite, kol daržovės suminkštės.
- Dėkite į sriubą pomidorų padažą ir virkite dar 10 minučių.
- Išpilsčiusios į lėkštes, sriubą pagardinkite tarkuotu sūriu.
Su salierais
Reikės:
- 3 stiklinių vandens
- 300 g salierų
- 1 cukinijos
- porų
- lauro lapelių
- 1,5 stiklinės neriebaus pieno
- 0,5 šaukštelio muskato riešutų
- druskos
- maltų juodųjų pipirų
- svogūno laiškų
Gaminimas:
- Smulkiai supjaustykite salierus, cukiniją, porą ir išvirkite puode su lauro lapais.
- Tada laurus išimkite, daržoves susmulkinkite plaktuve ir grąžinkite į puodą.
- Pilkite pieną, užvirkite, suberkite prieskonius.
- Prieš patiekdamos, įberkite į sriubą smulkintų svogūno laiškų.
Šči su pupelėmis
Šči su pupelėmis patiks visiems. Ši sriuba yra soti, su mėsa ir sultiniu. Ją išvirti nėra sudėtinga. Svarbiausia nevirti pupelių kartu su mėsa, tai sugadins sriubos spalvą ir skonį.
Pupeles reikia iš anksto, bent 2 valandas, pamirkyti šaltame vandenyje, tada vandenį nusunkti ir virti šviežiame vandenyje. Norėdami paruošti sultinį, mėsą užpilkite šaltu vandeniu, į vandenį įmaišykite druską. Tada vandenį užvirinkite. Sudėkite mėsą į vandenį ir virkite ją ant vidutinės ugnies 60-70 minučių.
Morkas sutarkuokite stambia tarka. Susmulkinkite svogūną ir bulves. Įkaitinkite keptuvę su augaliniu aliejumi. Į sultinį sudėkite smulkintus kopūstus ir smulkintą jautieną. Tada į puodą sudėkite svogūnų ir morkų pastą, bulves ir konservuotas pupeles. Sriubą papipirinkite ir pasūdykite, įdėkite lauro lapą. Virtą zi uždenkite dangčiu. Leiskite sriubai 10 minučių pritraukti.
Receptas | Kalorijos (vienai porcijai) | Pagrindiniai ingredientai |
---|---|---|
Baltųjų pupelių sriuba su salierais ir petražolėmis | 205 kcal | Baltosios pupelės, salierai, petražolės |
Pupelių sriuba (Bonduelle) | 97 kcal | Baltosios pupelės, morkos, pipirai |
Pupelių sriuba su daržovėmis (Bonduelle) | 120 kcal | Baltosios pupelės, kukurūzai, pipirai |
Daržovių sriuba su pupelėmis | Nežinoma | Raudonosios pupelės, daržovės |