Jei ir jūs negalite atsispirti sultingam mėsainiui, tiesiog privalote išbandyti šį receptą. Gerai pagamintas mėsainis lengvai gali būti vienas skaniausių vasaros griliaus patiekalų. Iš kitos pusės, jį sugadinti gana paprasta! Todėl šiandien noriu pasidalinti patarimais, kaip pasigaminti tikrai gerą mėsainį + klasikiniu receptu, kai nesinori eksperimentų ar super gurmaniškų skonių, o norisi tiesiog tikrai gero mėsainio.
Ingredientai
- Mėsainių bandelės: 4.00 vnt.
- Salotos: 1.00 vnt.
- Svogūnai: 1.00 vnt.
- Majonezas: 4.00 valg. š.
- Agurkai: 3.00 vnt.
- Pomidorai: 4.00 vnt.
- Actas: 1.00 valg. š.
- Bandelės: neskaldytų grūdų 2.00 vnt.
- Aliejus: 1.00 valg. š.
- Druska: 2.00 arbat. š.
- Bandelės: 6.00 vnt.
- Agurkai: 2.00 vnt.
Mėsos Paruošimas
Norint paruošti gardų mėsainį labai svarbu naudoti šviežius ir kokybiškus ingredientus, o prieskonius pasitelkti su saiku.„Saikingai ir laiku naudojama druska bei kiti prieskoniai padės atsiskleisti natūralių ir šviežių ingredientų skoniui ir jų neužgoš. Druską ir pipirus ant mėsos maltinukų barstykite tik prieš pat kepimą, kada jau bus suformuoti paplotėliai. Papildomų prieskonių reikėtų vengti - jais geriau gardinkite padažą“, - patarimais dalijasi pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.
Ji tvirtina, jog ant grilio kepama mėsa bus skaniausia, jeigu bus kepama vos išimta iš šaldytuvo. „Vidutiniškai keptą jautienos maltinuką geriausiai paruošite tuomet, kai jis bus tik išimtas iš šaldytuvo. Šiek tiek sustingusį mėsos maltinuką nusausinkite vienkartiniu popieriniu rankšluosčiu - tai sugers vandens likučius, o šaltis padės išlaikyti maltinuko formą“ - teigia B.Baratinskaitė. Dar prieš ruošiant mėsą pirmiausia paruoškite grilių. „Svarbu, kad grotelės, ant kurių bus kepama mėsa, būtų švarios, be prieš tai kepusio maisto likučių. Ruošiant daugiau mėsainių, pasistenkite, kad kiekvienas maltinukas būtų kuo panašesnio dydžio. Jeigu geri maisto ruošimo įgūdžiai dar nėra susiformavę, į pagalbą pasitelkite tam skirtą specialų mėsos maltinuko formavimo įrankį“ - patarimais dalijasi B.Baratinskaitė ir atskleidžia svarbiausius:
- Mėsos maltinukas turėtų būti vos platesnis nei bandelės skersmuo - mėsa kepant traukiasi, o šiai per daug susitraukus, mėsainio konstrukcija gali pradėti virsti;
- Kepant daugiau mėsainių, mėsą sverkite - vienam maltinukui reikia maždaug 170-180 g mėsos;
- Mėsos maltinuko viduryje su nykščiu įspauskite duobelę - mėsos centras išliks nepakilęs, o pats paplotėlis bus tolygaus dydžio;
- Mėsą laikykite šaldytuve iki kepimo, o prieš kepimą - nusausinkite popieriniu vienkartiniu rankšluosčiu.
- Mėsą gardinkite tik druska ir pipirais, leiskite atsiskleisti natūraliems skoniams.
Prieš kepant mėsą patepkite labai plonu aliejaus sluoksniu.
Kiek laiko kepti mėsos maltinį?
Geriausia mėsą kepti iki norimo iškepimo lygio, o norint tai pasiekti, svarbu ne tik tinkamai įkaitinti grilį - reikia atkreipti dėmesį tiek į kepimo laiką, tiek į vidinę mėsos maltinuko temperatūrą.
- Norint „rare“ mėsos iškepimo lygio, ją reikia kepti po maždaug tris minutes iš kiekvienos pusės, o vidinė temperatūra turėtų būti 50°C-52 °C.
- Vidutiniškai „rare“ iškepto mėsos maltinuko vidinė temperatūra turėtų siekti 55°C-57°C, tam reikės ją kepti po maždaug 4 minutes iš kiekvienos pusės.
- Vidutiniškai iškeptos mėsos vidinė temperatūra turėtų būti 60°C-63°C, o ją pasiekti galima kepant po maždaug 5 minutes iš kiekvienos pusės.
- Vidutiniškai gerai iškeptas mėsos maltinukas bus maždaug po 6 minučių kepimo iš kiekvienos pusės, o vidinė temperatūra turi siekti 65°C-68°C.
- Visiškai gerai iškeptas mėsos maltinukas bus po 7 ir daugiau kepimo minučių iš kiekvienos pusės, o vidinė temperatūra turėtų būti lygi 70°C ar kiek didesnė.
Mėsainio Gaminimo Eiga
- Džiūvėsius suberkite į didelį dubenį ir užpilkite juos pienu. Palikite apie 5 minutes pastovėti, kol džiūvėsiai išbrinks.
- Tuo metu grūstuve arba elektriniu smulkintuvu susmulkinkite pankolių sėklas, druską ir aitriosios paprikos dribsnius.
- Į puodą su išbrinkusiais džiūvėsiais sudėkite maltą mėsą, suberkite likusius produktus ir gerai viską maišykite apie 2-3 minutes, kol visi skoniai susijungs.
- Šlapiomis rankomis formuokite plokščius norimo dydžio mėsainius. Kepkite juos ant gerai įkaitintų grotelių (BGE įkaitinkite iki 280-300 C) maždaug po 4-5 minutes kiekvieną pusę, kol išorėje įsispraus apskrudę rėžiai, o vidus liks sultingas.
- Patiekite su apkeptomis bandelėmis arba be jų, su skrudintomis bulvytėmis ir su šviežiomis salotomis bei mėgstamu padažu.
Kiti Receptai ir Variacijos
Mėsainis su Šonine ir Sūriu
- Nulupkite baltuosius svogūnus ir supjaustykite žiedais. Kepkite šoninę, kol apskrus, o svogūnų žiedus, kol taps skaidrūs.
- Tuo tarpu sumaišykite maltą jautieną su kiaušiniu, juodaisiais pipirais, maltomis paprikomis, Vusterio padažu, garstyčiomis ir jūros druska. Padalykite mišinį į keturias vienodas dalis ir naudodami Stuff-A-Burger presą iš jų suformuokite paplotėlius (presą galima ištepti alyvuogių aliejumi).
- Pomidorą ir agurkėlius supjaustykite plonomis riekelėmis. Išimkite iš kepsninės šoninę ir padėkite ant popierinio rankšluosčio nuvarvėti. Svogūnų žiedus taip pat išimkite ir padėkite atskirai.
- Patepkite mėsos paplotėlius alyvuogių aliejumi. Išdėliokite ant grotelių, uždarykite EGG kepsninės dangtį ir kepkite po 4 minutes iš abiejų pusių. Išdėliokite bandeles greta mėsos paplotėlių ir kepkite apie 30 sek.
- Ant apatinės bandelės pusės išdėliokite salotų mišinį, pomidoro ir agurkėlių riekeles ir svogūnų žiedus. Ant viršaus pagal skonį uždėkite majonezo. Po to dėkite mėsos paplotėlį, riekelę čederio, šiek tiek keptų baltųjų svogūnų, šoninės ir pagardinkite kečupu arba mėgstamu barbekiu padažu.
Smash Burger
Originaliai šis mėsainis vadinamas Smash burger, jis kildinamas iš JAV Oklahomos miesto. Mūsų šeimoje šio tipo mėsainiai dažniausiai gaminami ir labiausiai mėgstami. Mėsos paplotėlį patogiausia kepti ant įkaitintos ketaus plokštės, kuri dedama ant tiesioginės ugnies arba paprasčiausioje ketaus keptuvėje. Ne veltui šis mėsainis vadinamas “traiškytu”, jį ruošiant iš maltos mėsos suformuojamas rutuliukas, kuris dedamas ant įkaitusio pagrindo ir smarkiai suspaudžiamas mentele, kad taptų mėsos blynu, tada ant viršaus dedami plonai pjaustyti svogūnai, kurie mėsainiui suteikia saldumo, pikantiškumo ir traškumo. Šio mėsainio išskirtinumas - gardi keptų svogūnų ir gerai apkepusios mėsos pora, prie kurių idealiai tinka salsvas Santa Maria chipotle aitriųjų paprikų padažas ir naminės brioche mėsainių bandelės.
- Bandeles perpjaukite pusiau ir trumpai apkepkite nupjauta puse žemyn. Apkeptas bandeles uždenkite rankšluosčiu, kad neatšaltų.
- Kepsninėje įkaitinkite ketaus plokštę arba didesnę ketaus keptuvę. Kepimo pagrindą apipurkškite aliejumi, ant jo dėkite kelis mėsos rutuliukus. Mėsos rutuliukus stipriai paspauskite mentele, kad jie pataptų mėsos blynais, kuriuos apibarstykite druska ir vieną pusę kepkite 2-3 minutes.
- Tada ant mėsos viršaus uždėkite po saują, plunksnelėmis plonai pjaustytų, svogūnų ir apverskite kepti ant kitos pusės, kad svogūnai gražiai apkeptų, o ant apkeptos mėsos pusės uždėkite riekelę čederio sūrio. Kol apkeps svogūnai, sūris spės išsilydyti.
- Formuokite mėsainį. Vieną bandelės nupjautą pusę patepkite BBQ padažu, uždėkite salotų lapus, tada dėkite vieną mėsos paplotėlį lydytu sūriu į viršų, o ant jo uždėkite ir antrąjį, keptais svogūnais į apačią. Mėsą uždenkite salotų lapais ir pavožkite padažu aptepta antra bandelės puse.
Dvigubas Mėsainis su Sūriu
Įkvėptas turbūt garsiausio pasaulyje McDonald’s dvigubo mėsainio su sūriu, šis namuose iš kokybiškų produktų pagamintas variantas skoniu aplenkė ne tik originalą (savaime suprantama), bet ir tai, ką ne kartą ragavome madingose burgerinėse. Du gausiai sūriu užkloti smulkintos jautienos kepsneliai, marinuoti agurkėliai, traški Iceberg salota, raudonasis svogūnas, pikantiškas padažas ir visa tai tarp dieviško minkštumo ir skonio “Vilniaus duona” Brioche mėsainio bandelių.
Mėsą dedame į keptuvę ir suplokštiname ją štai taip: ant mėsos kukulio dedame kepimo popieriaus lapo gabalėlį ir stipriai paspaudome plokščia mentele ar stikline plačiu dugnu, kad gautųsi dideli maždaug pusės centimetro aukščio kepsneliai. Ant apatinės bandelės su padažu dedame po du mėsos kepsnelius su sūriu, marinuotus agurkėlius, salotą ir svogūnus.
Priedai ir Padažai
Į gilesnį indą sudėkite majonezą ir pagardinkite jį ,, Mac Daddy” prieskoniais. Maltą jautieną sudėkite į gilesnį dubenį ir pagardinkite prieskonių mišiniu ,,Burgers&Ribs”. Mėsą gerai išminkykite. Tada padalinkite ją į dvi lygias dalis, suformuokite rutuliukus, kuriuos gerai išmuškite tarp rankų. Užkurkite Kamado Bono kepsninę, paruoškite tiesioginiam kepimui (be deflektoriaus) ir palaukite kol temperatūra pasieks 220 C. Kepsninei įkaitus, ant grotelių dėkite mėsainių paplotėlius. Kepkite po 3 min iš kiekvienos pusės. Likus 2 min iki kepimo pabaigos, ant mėsos uždėkite po 2 griežinėlius sūrio. Kepsninėje po 30-40 sekundžių paskrudinkite mėsainių bandeles.
Mėsainio Konstravimo Taisyklės
Mėsainio konstravimo taisyklės: apatinė bandelė, padažas, mėsa, sūris (ant šiltos mėsos, kad išsilydytų), daržovės, viršutinė bandelė (su minimaliai užteptu padažu). Tikslus kepimo laikas priklauso nuo kaitros, “blynų” dydžio, mėgstamo iškepimo lygio. Kol mėsa kepa - susipjaustome priedus, pasiruošiame padažus. Keptuvėje paskrudiname šoninę, kol tampa tamsi ir traški. Kai mėsa iškepa, perkeliame į lėkštę ir leidžiame pailsėti apie 10minučių. Tuo metu kelias minutes griliuje pašildome bandeles. Ant apatinės bandelės tepame česnakinio padažo. ant viršutinės - pomidorų padažo.