Morkų pyragas - vienas iš tradicinių desertų, valgomų Velykų proga. Gal dėl to, kad triušiai yra Velykų simbolis, o tortui pagaminti reikia triušių mėgstamiausios daržovės - morkų? Negaliu to patvirtinti, tačiau pasilikime prie šio paaiškinimo :).
Drėgnas riešutinis morkų tortas su karameliniu deginto sviesto aromatu ir gaiviu kreminiu varškės kremu.
Šiam tortui pagaminti reikės net trijų pieno produktų: sviesto, grietinės ir varškės. Visus juos renkuosi “Dvaro”. Na, sakykit ką norit, bet “Dvaro” produktai nugali savo kokybe ir skoniu. Kaip visada, gaminkime kartu, o apačioje rasite recepto kortelę, kurią lengva sekti jau gaminimo procese.
Ingredientai
- Miltai
- Kepimo milteliai
- Druska
- Cinamonas
- Muskatas
- Graikiniai riešutai
- Morkos
- Sviestas
- Grietinė
- Varškė
- Cukrus
- Vanilinis cukrus
- Kiaušiniai
Gaminimo eiga
- Pirmiausia pagaminkite degintą sviestą: Sviestą reikia išlydyti keptuvėje arba puode ant vidutinės kaitros ir kepinti iki tamsaus gintaro spalvos. Tai netruks ilgai, apie 5-7 min., priklausomai nuo kaitros. Sviesto spalvos kitimą patogu stebėti, jei jūsų keptuvė ar puodas yra šviesiu dugnu. Tačiau, jei kepinate ketaus ar kitokioje tamsaus dugno keptuvėje, spalvą galite tikrinti šaukštu (kaip nuotraukoje). Pakepintas sviestas turi tokias tamsias “nuosėdas”. Viskas gerai, čia slypi skonio burtas, reiškia mums nuosėdų reikia. Palieku atvėsti.
- Paruoškite tešlą: Į dubenį, kuriame maišysiu tešlą, mušu kiaušinius, pilu cukrų ir vanilinį cukrų. Plaku iki tirštų baltų putų. Į kiaušinių masę supilu ataušusį degantį sviestą (su visomis nuosėdomis) ir dedu grietinę. Atskirame dubenėlyje išmaišau sausus ingredientus: miltus, kepimo miltelius, druską, cinamoną ir muskatą. Pasiruošiu torto priedus: sutarkuoju morkas ir pasveriu jų reikiamą kiekį. Dabar į plaktą masę supilu miltų mišinį ir mentele arba šaukštu šiek tiek permaišau, tačiau dar ne iki vientisumo. Dabar į tešlą suberiu tarkuotas morkas ir šiek tiek pasmulkintus graikiškus riešutus (juos prieš tai pakepinau sausoje keptuvėje ir ataušinau). Tešlą išmaišau iki vientisumo.
- Kepkite biskvitą: Tešlą supilu į kepimui paruoštą (dugnas ištiestas kepimo popieriumi, kraštai gausiai patepti sviestu) atsegamą torto formą (skersmuo 22 cm). Tešlą paskirstau tolygiai ir kepu iš anksto iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje be vėjelio apie 30-35 min. arba kol į centrą įkištas pagaliukas yra ištraukiamas neapsivėlęs tešla. Biskvitą dar karštą atsargiai išimu iš formos ir palieku atvėsti ant grotelių.
- Paruoškite varškės kremą: Į virtuvinio kombaino (su peiliu apačioje) indą sudedu visus kremo ingredientus: varškę, grietinę ir cukrų. Viską sumalu iki šilkinio kremo, kuriame nebėra varškės grūdelių. Galima naudoti ir rankinį trintuvą.
- Suteikite tortui formą: Kremą (visą!) užtepu ant ataušusio biskvito. Kremo sluoksnis storas ir standus, jis nenuslys ir neištirps, nes pagrindinė jo sudedamoji dalis yra varškė. Ant jau ataušusio biskvito sutepu visą kremą. Gaunasi gan storas sluoksnis. Tortą puošiu cinamonu ir apelsino žievele. Pastovėjęs šaldytuve tortas sustandėja, tačiau galima patiekti ir iškart sutepus.
Patarimai ir gudrybės
- Graikinius riešutus, prieš įmaišydami į tešlą, būtinai pakepinkite orkaitėje - tai paryškins riešutų skonį ir aromatą.
- Jei mėgstate alyvuogių aliejaus skonį ir aromatą kepiniuose, juo galite keisti bekvapį aliejų (pvz., rapsų, saulėgrąžų).
- Varškę pakeitę maskarponės sūriu, išplaksite glotnesnį ir riebesnį kremą, tuo tarpu kremas su varške - gaivesnis, puiki atsvara drėgnai pyrago tekstūrai.
- Jei tešlą paskirstysite ir kepsite dviejose ar trijose kepimo formose, iškeptus biskvitus su varškės kremu galėsite susluoksniuoti lyg tortą. Jei iškepsite vieną aukštesnį biskvitą, kremo kepure beliks papuošti jo viršų.
Pastabos
- Paruoštą pyragą ragaukite iš karto arba iki patiekiant laikykite šaldytuve.
- Suvalgykite per 3-4 dienas.
Noriu išbandyti šį tortuką, tik stabdo keli niuansai: kelių vienodų skardų neturiu, tad jei biskvitus kepčiau po vieną atskirai toj pačioj formoj (tai, žinia, užtruktų labai ilgai), ar dėl to nenukentėtų tešla ir biskvitų kokybė (kiek žinau, tradicinio biskvito su plaktais baltymais tešlos ilgai laikyti negalima, bet gal šiai tešlai tai negalioja)? Biskvitus tikrai gali kepti taip, kaip pasakoji - po vieną.
Skanu, bet truputi truko saldumo sekanti karta deciau 250-300gr.cukraus i viskvita.
Jei nenori dėti kokosų drožlių, tai gali jas pakeisti riešutais ar tiesiog įberti daugiau miltų. Keisti reikėtu ne remiantis gramais, o tūriu. Tikiuosi, kad viskas pavyks puikiai, linkiu sėkmės ir lauksiu atsiliepimų! Ir as issikepiau si tortuka.
Kepsiu ir aš! Tik tas kepimas per tris kartus truputį neekologiškai skamba 😀 Kažin ar pavyktų, jei kepčiau 24 cm formoje, padalinusi tešlą į dvi dalis? Saule, bet jei tešlą padalinsi į dvi dalis ir kepsi per du kartus, gausi du storus biskvitus. Perpjausi kiekvieną perpus, ir turėsi keturis biskvitus. Tada jie bus šiek tiek plonesni nei maniškiai, ir pertepti juos teks ploniau šiek tiek, nes pertepimo sluoksniai irgi ne trys, o jau visi keturi bus.
Na va, tortas iškeptas ir paragautas - labai labai skanu! Mano pakeitimai: dėjau 250 g cukraus ir dar pusę stiklinės kapotų razinų, į kremą - 130 g cukraus. O kitą kartą dėsiu mažiau riešutų ir juos smulkiau kaposiu, nes mane jie šiek tiek erzino. Dar būtų įdomu pabandyti tarkuoti morkas bulvių tarkavimo mašina, kad kitokia tekstūra gautųsi. Eksperimentai virtuvėje visada sveikintini - taip gimsta dar geresni ir net nauji receptai 🙂 Todėl pirmyn! Beje, iš anksčiau neatsakiau į porą klausimų, taigi… jei dar įdomu, aš naudoju liesą varškę iš pakelių.