Žuvį gaminu nepakankamai dažnai. Ir be reikalo. Žuvyje gausu Omega-3 riebalų rūgščių, D, B12 ir kitų vitaminų, taip pat mineralų: kalcio, fosforo, geležies, magnio, cinko, kalio, jodo. Žuvis stiprina kaulus, gerina smegenų veiklą. Ji pasižymi dideliu baltymų kiekiu ir yra lengvai virškinama. Geriausias skonis, žinoma, yra šviežios žuvies.
Kepti žuvies piršteliai orkaitėje
Šaldyti žuvies piršteliai paprastai kepami aliejuje. Taip jie gražiai apskrunda, be to, įgauna taip geidžiamo traškumo. Tačiau toks čirškinimas aliejuje turi ir tamsiąją pusę: nori nenori džiūvėsėliams teks pamirkti riebaluose. Variantas - pirštelius kepti orkaitėje. Jis tikrai laimi, jei norite liesesnio produkto, o išvaizda ir skonis nenukenčia.
Ingredientai:
- Duona
- Sūris
- Česnakas
- Prieskoniai
- Kiaušinis
- Pienas
- Miltai
- Šaldyta žuvis
- Aliejus
Gaminimo eiga:
- Virtuvės kombaine pasmulkinkite duoną ir sūrį. Įspauskite česnako, įberkite prieskonių. Mišinį suberkite ant popieriumi išklotos skardos ir kiškite į 180 laipsnių orkaitę. Maždaug po 10 min. mišinį pamaišykite ir kepkite, kol trupiniai įgaus gražią auksinę spalvą.
- Trupinius atvėsinkite ir dar kartą permalkite virtuvės kombainu.
- Viename inde paplakite kiaušinį su pienu, įberkite druskos ir šiek tiek pipirų. Į kitą įpilkite miltų.
- Jei naudojate šaldytą žuvį, palikite ją per naktį atšilti šaldytuve. Tuomet nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite maždaug 3 cm pločio juostelėmis.
- Žuvies gabaliuką viena ranka pirmiausia apvoliokite miltuose, tuomet perimkite į kitą ir pavoliokite kiaušinio plakinyje bei džiūvėsėliuose (taip išvengsite šlapių duonos bumbulų ant rankų).
- Dėkite į aliejumi išteptą skardą ir kiškite į 180 laipsnių kaitrumo orkaitę. Po 10 min. mentele pirštelius apverskite ir kepkite dar apie 5-7 min.
Žuvies kukuliukai orkaitėje
Šiuos kukuliukus gaminau iš tėčio pagautos lydekos, todėl jie pavyko labai skanūs.
Ingredientai:
- 320 g lydekos, šviežios ar šaldytos, tinka ir kita balta žuvis
- 1 v.š. chia (ispaninio šalavijo) sėklų + 6 v.š.
- 1,5 v.š.
- 4 v.š.
- 1 v.š.
- 1 v.š.
- 1 v.š.
Gaminimo eiga:
- Chia sėklas sumaišykite su vandeniu ir palikite 5-10 min.
- Žuvies faršą sumaišykite su chia ir svogūnu. Įspauskite česnako skiltelę, įtarkuokite imbierą, sudėkite cukiniją.
- Kabinkite paruoštą masę, formuokite mažus kukuliukus, apvoliokite džiūvėsėliuose arba polentoje ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 min.
Orkaitėje kepta balta žuvis su daržovėmis
Labai mėgstu žuvį ir įvairius patiekalus su ja, nes ne tik labai skanu, bet ir greitai paruošiama. Norint skaniai paruošti žuvį nereikia specialių įgūdžių ar daugybės prieskonių, kartais net pakanka tik druskos ir pipirų, tačiau norint ryškesnio skonio galima pagardinti įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis. Taip pat didelis baltos žuvies privalumas, kad jai paruošti reikia vos 10-15 min., tiek kepant orkaitėje, tiek keptuvėje.
Tačiau ne visada randu pirkti šviežios žuvies, ypač už gerą kainą, tad tam puikiai tinka ir šaldyta, tik, jei perkate šaldytą žuvį, visada geriau rinktis ne filė, nes iš jos išbėga daug vandens, o pačios žuvies lieka mažai. O nusipirkus pilnas žuvis galima ir filė pasigaminti, tik prireiks laiko išimti kaulus. Be to, balta žuvis yra mažai kaloringa, puikus baltymų, B grupės vitaminų, jodo bei seleno šaltinis. Verta nepamiršti, kad jos reikėtų valgyti bent 2 kartus per savaitę.
Ingredientai:
- 320 g lydekos, šviežios ar šaldytos, tinka ir kita balta žuvis
- 150 g brokolio
- 150 g morkų
- 100 g pankolio
- 2 a.š. alyvuogių aliejaus ypač tyro
- druskos, pagal skonį
- pipirų, pagal skonį
- petražolių, džiovintų, pagal skonį
- česnako granulių, pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Brokolį išskaidyti žiedynais, morkas supjaustyti griežinėliais, pankolį juostelėmis.
- Daržoves pagardinti druska, pipirais, česnako granulėmis, alyvuogių aliejumi ir išmaišyti.
- Daržoves sudėti į kepimo indą ir kepti 190 °C orkaitėje apie 15 min.
- Kol daržovės kepa, žuvį nuskusti, supjaustyti didesniais gabalėliais pagardinti druska, pipirais, petražolėmis.
- Žuvį sudėti šalia daržovių ir kepti orkaitėje 10-12 min.
Žuvies apkepas su bulvių koše
Ingredientai:
- Bulvės: 6.00 vnt.
- Sviestas: 5.00 valg. š.
- Pienas: 0.50 st.
- Porai: 1.00 vnt.
- Vynas: 0.50 st.
Gaminimo eiga:
- Bulves nuskuskite, supjaustykite, sudėkite į puodą ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nusunkite, sutrinkite drauge su sviestu ir karštu pienu. Pagardinkite trupučiu muskato riešuto.
- Orkaitę įkaitinkite 180 C°.
- Žuvį supjaustykite maždaug 1,5 cm kubeliais. Porą gerai nuplaukite, supjaustykite pusmėnuliukais, saliero stiebą supjaustykite kubeliais, o česnaką smulkiai sukapokite.
- Didesnėje keptuvėje ištirpinkite du šaukštus sviesto ant gana stiprios ugnies, kepkite ant jo žuvies gabaliukus iš visų pusių, bet labai trumpai, vos keletą sekundžių. Išimkite žuvį iš keptuvės.
- Sudėkite į keptuvę likusį sviestą ir kepkite porą, salierą ir česnaką ant lengvos ugnies apie 5 minutes. Kaitrą padidinkite, apliekite daržoves vynu ir grietinėle, pagardinkite druska, pipirais ir leiskite virti, kol bent pusė skysčio išgaruos, o padažas sutirštės. Sudėkite apkeptus žuvies gabaliukus, sumaišykite ir nukelkite nuo ugnies.
- Sudėkite paruoštą žuvį į apkepui skirtą indą arba į 4 mažus indelius. Ant viršaus vienodu sluoksniu dėkite bulvių košę.
- Kepkite apkepą (ar apkepus) įkaitintoje orkaitėje 20 min., o tada nustatykite grilio funkciją ir kaitinkite, kol viršus kiek parusvės.
- Prieš patiekiant leiskite pastovėti bent 5 minutes.
Pastabos: Tai idealus patiekalas vakarykštėms bulvėms sunaudoti. Tiks net ir nuo vakar likusi žuvis, o į padažą galite sudėti tokias daržoves, kokias tik turite šaldytuve ar šaldiklyje. Prieš kepant apkepą viršų galite apiberti tarkuotu sūriu - jei labai norisi, ar tiesiog duonos džiūvėsėliais. Taip gausite traškią plutelę.