Blynai... Vien paminėjus šį žodį daugeliui burnoje pradeda kauptis seilės. Blynus vaikystėje mums kepdavo mama, o mes, jau „sprogdami“ iš persivalgymo, šakute kabindavome dar vieną, „jau tikrai paskutinį“... Blynų esti pačių įvairiausių, o jų skonis ir tekstūra gali pasikeisti vos dėl kelių ingredientų. Artėjant Užgavėnėms prisiminkime blynų kepimo gudrybes ir, pasiraitoję rankoves, kepkime jų tiek, kad maža nepasirodytų!
Šis Bronės blynų receptas - tikras atradimas ir savaitgalio pusryčiams, ir Užgavėnių dienai. Mielinę tešlą pasiruoši iš vakaro (su sausomis mielėmis tai iš viso - viens, du ir paruošta), o ryte tik keptuvę kaiti ir blynus į stirtą krauni.
Tiesą pasakius, mielinius blynus aš pati kepu ne tik per Užgavėnes, nes jie man labai labai patinka. Ir tikrai nėra būtina laukti Užgavėnių, kad išsikepti labai skanių mielinių blynų. Gi drąsiai galima kepti ir šiaip, be jokios progos.
Mieliniai blynai su sausomis mielėmis ir braškių padažu
Mieliniai blynai su sausomis mielėmis ir braškių padažu - tai puikus pasirinkimas, norint pradėti dieną su skaniu, lengvai pagaminamu ir naudingų maistinių medžiagų turinčiu patiekalu. Šis receptas yra ne tik paprastas ir greitas, bet ir pilnas vitaminų bei mineralų, kurie prisideda prie jūsų sveikatos ir energijos visai dienai.
Ingredientai:
- šiltas pienas: 2 stiklinės
- sausos mielės: 1 pakelio (7 gramų)
- miltai: 500 gramų
- kiaušiniai: 2
- cukrus: 2 valgomųjų šaukštų
- druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
- aliejus: 4 valgomųjų šaukštų
Recepto paruošimas:
- Pirmiausia maišykite šiltą pieną su sausomis mielėmis ir miltais - laukite, kol tešla pakils.
- Po to įdėkite visus kitus ingredientus, gerai išplakite ir palikite maždaug 15 minučių.
- Tuomet valgomojo šaukšto pagalba dėkite tešlos į keptuvę, formuodami blynus ir kepkite, kol gražiai apskrunda iš visų pusių.
- Imkite šaldytas (bent jau aš naudojau šaldytas) braškes, jas užpilkite cukrumi ir truputį pavirkite, tuo tarpu per visą virtuvę pasklis nuostabus braškių kvapas, gera nuotaika garantuota.
Nauda sveikatai:
- Vitaminai ir mineralai - Pienas, kuris yra pagrindinis šio recepto komponentas, yra puikus kalcio šaltinis. Kalcis yra būtinas kaulams ir dantims stiprinti, taip pat svarbus širdies bei raumenų funkcijoms. Taip pat piene gausu vitamino D, kuris padeda geriau pasisavinti kalcį.
- Kiaušiniai - Jie yra puikus baltymų, vitaminų A, D, B12 ir folatų šaltinis. Vitaminas A gerina regėjimą, o vitaminai B grupės prisideda prie nervų sistemos sveikatos, padeda kovoti su nuovargiu ir gerina energijos lygį.
- Sausos mielės - Jos teikia daug B grupės vitaminų, ypač B1 (tiamino), kuris svarbus medžiagų apykaitai, bei B2 (riboflavino), kuris palaiko odos sveikatą ir energijos gamybą. Mielės taip pat gerina virškinimą ir padeda palaikyti sveiką žarnyną.
- Braškės - Braškės yra puikus vitamino C šaltinis, kuris stiprina imunitetą, gerina odos būklę ir padeda organizmui kovoti su uždegimais. Taip pat braškėse yra daug antioksidantų, kurie padeda mažinti oksidacinį stresą ir palaikyti bendrą sveikatą.
Kodėl šie blynai palankūs jūsų sveikatai?
Šie mieliniai blynai su sausomis mielėmis yra ne tik skanūs, bet ir subalansuoti maistiniai komponentai, kurie suteikia jums energijos ir palaiko sveiką gyvenimo būdą. Jie turi baltymų, vitaminų ir mineralų, o su braškių padažu tampa ne tik skanūs, bet ir maistingi. Tai puikus pasirinkimas pusryčiams, nes jie yra lengvai virškinami, padeda organizmui pasisavinti reikalingus vitaminus ir mineralus, o skanus braškių padažas suteikia malonų, natūralų saldumą.
Kitos blynų variacijos
Bet jei vakar tešlos neruošėte, o blynus vakare ar per pietus tikrai kepsite ir vaikams, ir kaimynams, tai turiu jums ir daugiau pasiūlymų. Štai dar vienas mielinių blynų receptas. Šitie šokoladiniai blyneliai tikrai yra kaip tortas ryte. Viso grūdo miltų blynai išeina rupesni ir sveikesni. Šie yra puikiausi pusryčiai, kokius tik galima sugalvoti. Šie mieliniai blynai su razinomis gaunasi purūs, stori ir labai skanūs.
Ažūriniai mieliniai blynai, gaminti su kefyru ir sausomis mielėmis. Jie labai patrauklūs savo išvaizda ir labai skanūs. Tokių blynų paviršius gaunasi panašus tarsi į nėrinius.
Paprasti ir labai gardūs mieliniai blynai pagal mano močiutės receptą. Ji man šitaip gamindavo visą mano vaikystę. Pamenu, kad galėdavau valgyti ir valgyti, tiesiog nesustodama.
Mieliniai blynai su bananais - tai puikus pasirinkimas jaukiam savaitgalio pusryčių stalui ar jaukiai popietei su šeima. Šie pūsti, minkšti ir aromatingi blynai su vaisiais suteiks energijos visai dienai ir pradžiugins kiekvieną šeimos narį.
Patarimai kepant blynus
Blynai - tai patiekalas, populiarus visame pasaulyje, o nuo jų įvairovės gali apsisukti galva. Pasak „Norfos“ pieninės gamybos vadovės Laimos Balionienės, lietiniai skirsis kaip diena ir naktis, jei juos užmaišysite ne su vandeniu, o su pienu - jie bus daug gardesni ir sotesni. Jeigu norite, kad blynai būtų storesni, tešla turi būti tirštesnė. Optimaliausias variantas - grietinės tirštumo tešla. Nepatingėkite ją gerai išplakti.
Jeigu jaudinatės, kad blyneliai neišlaikys tobulos formos, - į tešlą šliūkštelėkite šlakelį aliejaus. Keptuvėje aliejaus turi būti nedaug - vos vos sudrėkinkite paviršių, ypač jei aliejaus pylėte į tešlą.
Jei norite išties tobulų - juos kepti patartina su šviežiomis mielėmis: užtruksite ilgiau, tačiau tokie blynai daug skanesni nei kepti su sausomis mielėmis. 300 g miltų jums prireiks apie 20-25 g mielių.
Maža paslaptis - kepkite lėtai, sumažinę ugnį, o tokių blynelių gerą skonį garantuoja kantrybė - šiai tešlai taip pat reikia pastovėti ir...