Šis nuostabus receptas gimė visiškai ne mano dėka. Mano vyras kartą nusprendė, kad mūsų mėsiniam grilio repertuarui reikia naujo recepto, nes kiek gi galima tuos šašlykus kepti - laikas išbandyti kažką naujo!
Įvairiausių tų pasvarstymų buvo: steikas - labai gerai, puiki mėsa, atidus kepėjas ir tiek žinių, vištiena - puiku, bet labiau į vaikišką meniu traukia, tai reikia kažko įdomiau. Aš nieko prieš ir naujos idėjos man patinka, tik kuomet įgyvendinimas nugula ant vieno žmogaus pečių, tai mažumėlę slegia:). Bet, kaip mėgsta sakyti mano vyras, problemų mes neturim - mes turim iššūkių:).
Nieko geriau ir nesugalvosi. Rezultatas buvo stulbinančiai geras - sultinga, burnoje tirpstanti mėsa, o marinatas tobulai atlikęs savo darbą ir nenustelbiantis natūralaus mėsos skonio. Po pirmo bandymo mes dar kokius septynis kartus kepėme taip paruoštą sprandinę ir kiekvieną kartą - šventė!
Jei abejojate savo kaip šefo sugebėjimais, nieko tokio! Su jumis dalinamės receptu, kuris privers visus patikėti jūsų talentu. Jo autorius 2015 metų Lietuvos barbekiu čempionas Nerijus Ižganaitis! Nerijus Ižganaitis, „BBQ Legiono“ lyderis, siūlo pabūti originalesniais - iš sprandinės pasiruošti ne šašlykus, o kepsnius.
Nors recepte naudojami kasdieniniai, kone kiekvienoje virtuvėje esantys ingredientai, paruošti paprasta, bet rezultatas - fantastiškas!
Ingredientai
Kepsniams:
- 6 kiaulienos sprandinės kepsnių su kaulu (kiekvienas po 250-300 g.)
Marinatui:
- 100 ml. sojų padažo
- 4 v.š. medaus
- 4 v.š. garstyčių
- 2 v.š. aliejaus
- 1 v.š. smulkiai tarkuoto česnako
- 1 a.š. džiovinto čiobrelio
- 1 a.š. maltų juodųjų pipirų
Paprikinis "aioli" padažas:
- 2-3 v.š. grietinės
- 4 v.š. majonezo
- 1 a.š. česnako pastos
- 1/4 a.š. maltų juodųjų pipirų
- 1 a.š. rūkytos paprikos miltelių
- 1 a.š. "sriracha" padažo
- Druskos pagal skonį
Gaminimo eiga
Kažkokių ypatingų patarimų šiam patiekalui kaip ir neturiu, nes viskas labai paprasta iki banalybės. Vienintelis pastebėjimas: jeigu norėsite išsikepti 4 arba 6 kepsnius - marinato kiekį palikite tokį, koks nurodytas recepte, bet jeigu ruošite 8 ar 10, tuomet visus marinatui skirtus produktus dauginkite iš dviejų.
-
Pirmiausia marinuojame mėsą. Kiaulienos sprandinę supjaustykite 2-2,5cm storio kepsniais. Į indą sudėkite ir sumaišykite susmulkintus čiobrelius, medų, rūkytos paprikos miltelius, susmulkintą česnaką, pipirus, garstyčias, aliejų ir druską. Šiuo marinatu įtrinkite sprandinės kepsnius ir palikite šaldytuve 4-6 valandoms. Jei yra galimybė, geriausia būtų marinuoti per naktį.
-
Kiaulienos kepsnius nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir labai gerai nusausinkite rankšluostiniu popieriumi. Pasiruoškite marinatą (druskos nereikia).Į dubenėlį supilkite sojų padažą, 1 šaukštą aliejaus, sudėkite medų, garstyčias, smulkia tarka įtarkuokite česnako skilteles, suberkite džiovintą čiobrelį bei juoduosius pipirus ir labai gerai viską išmaišykite iki vientisos konsistencijos.
-
Į didelį dubenį sudėkite sprandinės kepsnius, užpilkite marinatu ir labai švelniai rankomis paskirstykite jį tarp mėsos gabalėlių (masažuoti nereikia). Kepsnius su visu marinatu perdėkite į sandarų plastikinį maišelį ir spausdami pasistenkite maksimaliai pašalinti jame esantį oro kiekį.
-
Maišelį uždarykite arba užriškite ir įdėkite į didelį dubenį (apsauga, kad netyčia nepratekėtų marinatas ant šaldytuvo lentynų). Jeigu neturite maišelių, tuomet kesnius su marinatu sudėkite į dubenį, stipriai paspauskite (kad liktų kuo mažiau oro), paslėkite sunkesne lėkšte, apvyniokite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą.
-
Kepsnius šaldytuve marinuokite nuo 12 iki 24 valandų, bet ne ilgiau, nes mėsa gali per daug įsisūryti nuo sojos. Kepsnius iš šaldytuvo išimkite valandą prieš kepant (išpilkite su visu marinatu į dubenį ir nuimkite maistinę plėvelę, jeigu marinavote ne maišelyje) kad įgautų kambario temperatūrą. Marinato neišpilkite!
-
Pasiruoškite kepimo skardą ir didelį lakštą folijos iškeptiems kepsniams. Kepsninę įkaitinkite iki 240' C. Groteles aptepkite likusiu šaukštu aliejaus ir sudėkite kepsnius.
-
Kepkite iš vienos pusės apie 4 minutes. Apverskite, dosniai aptepkite likusiu marinatu ir kepkite dar apie 4 minutes. Dar kartelį apverskite, vėl aptepkite marinatu ir kepkite dar po 1 minutę iš abiejų pusių, kol paviršius gražiai apskrus ir truputį karamelizuosis.
-
Kepimo procesą stebėkite ir po 2 minučių kepimo patikrinkite kepsnius ar neskrunda per greitai. Tikslus kepimo laikas labai priklauso nuo kepsninės, žarijų bei kitų faktorių, todėl vadovaukitės nuojauta bei patirtimi. Jeigu reikia (nors nerekomenduoju), įpjaukite mėsą ties storiausia vieta ir jeigu nesisunkia iš jos rausvas skystis - ji iškepusi.
-
Iškeptus kepsnius sudėkite į kepimo skardą, uždenkite folija ir leiskite 5 minutes "pailsėti", kad tolygiai pasiskirstytų mėsos sultys.
Paprikinis "Aioli" padažas
Prie šių kepsnių labai rekomenduoju paprikinį „aioli” padažą (tikrai labai geras), kurį pasiruošti galite prieš dieną ar dvi ir sandariai uždengę laikyti šaldytuve, kol prireiks.
- Pasiruoškite paprikinį "aioli" padažą (galite prieš dieną ar dvi).
- Česnaką truputį pasmulkinkite ir su žiupsneliu druskos sutrinkite grūstuvėje iki pastos konsistencijos (tą galite padaryti ir plokščia peilio dalimi), tuomet sumaišykite su grietine bei majonezu ir leiskite 10 minučių pastovėti.
- Praėjus laikui, įberkite žiupsnelį pipirų, suberkite rūkytą papriką, supilkite "sriracha" padažą, dar kartelį viską išmaišykite ir paragaukite ar netrūksta druskos (man dažniausiai pritrūksta).
- Paruoštą padažą laikykite šaldytuve, kol prireiks, bet išimkite 5-10 minučių prieš tiekiant, kad įgautų daugiau skonio.
Patarimai ir gudrybės
- Jei naudojate Big Green Egg kepsninę, paruoškite ją netiesioginiam kepimui: berkite anglis, į kepsninę įdėkite ConvEGGtor laikiklį, kuris sukuria kepimo orkaitėje efektą. Ant jo dėkite riebalų surinkimo skardą su trupučiu vandens, į kurią lašės iš mėsos išsiskiriantys riebalai. Įstatykite kepimo groteles. Įkaitinkite kepsninę iki 200 laipsnių.
- Mėsą kepkite iki kol vidinė temperatūra pasieks 65 laipsnius (šioje vietoje labai pasitarnaus mėsos termometras!).
- Kai mėsa iškepa, ištraukite iš kepsninės ir prieš pjaustant leidžiame “pailsėti” apie 10 minučių. Šio žingsnio dėka pjaustant išbėgs mažiau sulčių ir pati mėsa bus sultingesnė.
Ar jau viliojate kaimynus kvapniais ant grilio ruoštais patiekalais?
