pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Sausainiai su Chia Sėklomis: Receptas ir Įkvėpimas

Nauji metai - naujas įkvėpimas grįžti atgal į virtuvę. Gruodį iškepus nesuskaičiuojamą skaičių saldžių kepinių, sausį labiausiai norisi paprasto, lengvo, skanaus maisto. Ar viską pakeitus sausainiai tampa sveikesni, aš tikrai nežinau, ir žiūriu į tai gana rezervuotai. Bet na, tarkim. Man svarbiausia, kad jie skanūs ir greitai pagaminami.

Sausainiai su kanapėmis (arba chia sėklomis)

Šis receptas yra adaptuotas iš žurnalo „Donna Hay“ ir jį galima modifikuoti pagal savo skonį bei turimus ingredientus.

Ingredientai:

  • 160 g žemės riešutų sviesto (arba galite bandyti ir su kitokiu)
  • 90 g medaus
  • 50 g kokosų aliejaus
  • 140 g speltos miltų
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių
  • 3 valg. šaukšt. kanapių sėklų (arba chia sėklų)

Gaminimas:

  1. Kartu sumaišykite riešutų sviestą, medų ir kokosų aliejų. Jei medus ar kokosų aliejus kieti, viską lengvai pašildykite.
  2. Miltus gerai permaišykite su kepimo milteliais. Suberkite į riešutų sviesto masę kartu su kanapių sėklomis. Viską gerai išmaišykite.
  3. Rankomis formuokite rutuliukus, juos lengvai paspauskite, kad pasidarytų šiek tiek plokšti. Dėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.
  4. Kepkite 160 laipsnių temperatūroje 12-15 minučių, arba kol iškepa.

Sausainius išdėkite ant grotelių, kad atvėstų. Mėgstate traškius sausainius? Jei taip, šis receptas kaip tik Jums!

Avižiniai sausainiai su Chia sėklomis

Šis receptas puikiai tiks tiems, kurie nori daugiau skaidulų ir omega 3 riebiųjų rūgščių.

Ingredientai:

  • 1/2 arbat. šaukšt. cinamono
  • 1/2 arbat. šaukšt. druskos
  • 1/3 arbat. šaukš. kepimo miltelių
  • 2 valg. šaukšt. kokoso aliejaus
  • 2 valg. šaukšt. klevų sirupo
  • 1 arbat. šaukšt. apelsino žievelės

Gaminimas:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
  2. Chia sėklas mažame dubenėlyje sumaišykite su 3 valgomaisiais šaukštais vandens ir atidėkite 15 minučių, kol sėklų masė sutirštės.
  3. Virtuviniu kombainu susmulkinkite 125 g avižinių dribsnių, kol taps panašūs į rupokus miltus. Supilkite juos į didelį dubenį ir išmaišykite su likusiais 200 g avižų, kepimo milteliais, geriamąją soda, cinamonu ir druska.
  4. Virtuvinių kombainu sutrinkite pupeles su kokoso aliejumi, kad susidarytų vientisa masė. Supilkite klevų sirupą, apelsino žievelę, chia sėklų masę, obuolių tyrę (arba trintus obuolius) ir trinkite kol masė taps vientisa.
  5. Supilkite pupelių masę į avižų mišinį ir maišykite, kol susimaišys ir sulips. Suberkite abrikosus, razinas, moliūgų sėklas ir vėl išmaišykite.
  6. Iš tešlos suformuokite 10 ar daugiau vienodo dydžio rutuliukus, o paskui suplokite juos į paplotėlius.
  7. Sudėkite paplotėlius į paruoštą kepimo skardą. Kepkite 15-20 minučių, kol sausainiai įgaus auksinį atspalvį.
  8. Palaukite, kol visiškai atvės ir tik tada valgykite.

Sausainiai su Ruduoju Cukrumi

Jeigu šie avižiniai sausainiai buvo kietoki ir labai sotūs, naujasis receptas labiau tiks didesniems smaližiams - jie saldesni ir panašesni į desertinius sausainius, nors vienintelis blogis yra rudasis cukrus.

Cukrų naudojame pagal savo sveikumo laipsnį. Aš jį matuoju taip: jeigu šią savaitę negaminu ir neperku nieko saldaus, galiu kepti sausainius su daugiau cukraus - tai bus mano desertas. Jei šią savaitę cukraus planuoju naudoti nemažai arba tiesiog nenoriu jo išvis naudoti, dedu tik minimalų kiekį.

Ištirpiname kokosų aliejų, jam pravėsus įmaišome cukrų ir maišome kol cukrus šiek tiek aptirps. Į sausą mišinį supilame aliejaus ir cukraus masę, viską gerai išmaišome. Tešla gaunasi kietoka, tad sausainius formuosime rankomis. Sausainius kepame 12 minučių 180 °C įkaitintoje orkaitėje.

Chia pudingas su mėlynėmis

Puikus derinys - gaivus, lengvas, net truputį vasariškas (ačiū už tai šaldiklyje rastam indeliui šaldytų mėlynių).

Ingredientai:

  • 2 valg. š. chia sėklų
  • 6 valg. š. mėlynių
  • 1 valg. š. žaliosios citrinos sulčių
  • 2 valg. š. klevų sirupo

Gaminimas:

  1. Paruoškite chia sėklų pudingą. Visus pudingui skirtus produktus sudėkite į didesnį dubenį ir gerai išmaišykite šluotele. Palikite pastovėti 15 minučių, tuomet dar kartą permaišykite. Dubenį uždenkite, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite 2-4 val.
  2. Paruoškite mėlynes. Mėlynes suberkite į puodą ir pakaitinkite ant vidutinės kaitros maišydami, kol uogos sukris ir išskirs sulčių. Patrinkite šakute ar rankiniu grūstuvu. Suberkite ispaninių šalavijų sėklas, supilkite žaliosios citrinos sultis ir klevų sirupą. Gerai išmaišykite.
  3. Patiekite. Stiklinėse susluoksniuokite traškius dribsnius (granolą), chia sėklų pudingą ir mėlynių pagardą. Papuoškite saujele granolos, šilauogėmis, šviežių mėtų lapeliais.

Chia Tiramisu

Taip, teisingai, tiramisu. Tik kad su gerokai mažiau cukraus, bet daugiau skaidulų ir omega 3 riebiųjų rūgščių.

Chia sėklas sumaišome su klevų sirupu ir 200ml stiprios kavos su migdolų pienu (mano santykis buvo 1:1, galima keisti pagal tai, kokio stiprumo kavos skonio norite).

Pasirinkite jūsų mėgtamą jogurtą (aš naudojau kokosų ir vanilės) ir tuomet jau sluoksniuojame pudingą stiklinėje.

Jei rinksitės visiškai nesaldinta jogurtą, siūlau prieš tai į jį įmaišyti kelis šaukštelius klevų sirupo ir cinamono.