Gervuogė - ne mažiau skani uoga nei avietė, į kurią labai panaši, ir labai naudinga. Vertingos ne tik uogos, bet ir lapai, šakelės ir net šaknys. Gervuogė - dygliuotas, daugiametis krūmas, erškėtinių šeimos augalas. Uogos juodos, kaip ir aviečių sudarytos iš smulkių kaulavaisių. Gervuogės kvapnios, sultingos, saldžiarūgštės arba saldžios, turi begalę gerų savybių.
Daugelio mėgstamos uogos kilusios iš Amerikos, kur auga beveik visuose regionuose. Taip pat labai paplitusios Europoje, Azijoje. Uogų sezonas tęsiasi nuo rugpjūčio pradžios iki rugsėjo pabaigos. Naudingiausia valgyti šviežias gervuoges, tačiau taip pat galima jas šaldyti, virti iš jų uogienes, kompotus, drebučius, sirupus ar naudoti kitiems skaniems patiekalams gaminti. Gervuogės teigiamai veikia nervų sistemą, gerina miego kokybę, turi raminantį poveikį. Gervuogių lapų arbata - puikus gaivinantis ir sveikas gėrimas.
Gervuogių nerekomenduojama vartoti alergiškiems ir labai jautriems žmonėms - kartais jos gali sukelti alerginių reakcijų.
Gervuogių šaldymo ypatumai
Šaldymas gali būti puikiu pasirinkimu, norintiems ilgesnį laiką išsaugoti įvairių uogų mitybinę vertę, tačiau yra keletas svarbių dalykų, kurių Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pataria nepamiršti prieš užšaldant.
Kaip tinkamai pasiruošti šaldymui
Todėl norint tinkamai užšaldyti uogas, visų pirma, reikia pasirūpinti jų paruošimu. Kaip sakoma, gera pradžia - pusė darbo. Pirmiausia, šaldymui skirtos uogos turi būti prinokusios, bet nepernokusios, nepažeistos puvinio, gerai nuplautos. Šaldymui atrinktos uogos turi būti prinokusios, nepažeistos ir be puvimo arba pelėsio žymių.
Anot gydytojos, uogas galima šaldyti ir sveikas, ir sutrintu pavidalu. Tai didelės įtakos skonio ir maistinėms savybėms nesudarys. Pasak A. „Labai svarbu atkreipti dėmesį ir į uogų dydį. Dažniausiai, jei uoga didelė, manome, kad ji yra skanesnė, tačiau šaldymui didelės uogos nėra tinkamos. Tarkime, didelėse braškėse ar žemuogėse gali būti ertmių, jos gali būti tuščiavidurės, todėl šaldant subliūkš ir praras formą“, - teigia A.
Po derliaus nuėmimo uogos turėtų būti šaldomos po kelių valandų, vėliausiai - po pusdienio. Tačiau kitą dieną uogos jau gali būti sužalotos puvinio ir šaldyti tokių uogų nepatartina. "Šviežias uogas reikėtų atsargiai nuplauti po tekančiu vandeniu. Geriausia plauti kiaurasamtyje, švelniai pavartyti, kad neliktų žemių ar kito purvo. Tuomet palikite jas džiūti ant lengvo audinio.
Kol paliktos uogos džiūva, pasirūpinkite šaldymo tara. A. „Šaldymui tinka specialūs ir kiti sandarūs indai, aliuminio plėvelė ir polietileniniai maišeliai. Kai kurie uogas šaldo plastikiniuose maišeliuose, tačiau to daryti nepatariu. Uogas galima šaldyti maišant su cukrumi, sultimis ar tiesiog šaldyti vienas. Jei uogas šaldote su cukrumi: 1 kg rūgštesnių uogų užpilkite cukrumi, šiek tiek patrinkite ir palikite per naktį, kad išsiskirtų sultys. Tuomet viską gerai permaišykite ir supilkite į šaldymo indelius.
Maisto žinovė pažymi, kad siekiant geriausio šaldymo rezultato, šaldomų uogų porcijų dydis - labai svarbus. „Nesudėkite visko į didžiausius indus, geriau turėkite kelis, skirtingų dydžių indelius. Tada paberkite uogas vienu sluoksniu. Patariama, kad viena porcija būtų apie pusę kilogramo, maždaug 500-800 gramų“, - kalbėjo A.
Temperatūra ir laikymo trukmė
Užšaldyti ir laikyti uogas rekomenduojama ne mažesnėje kaip -18 ºC temperatūroje. Pasak specialistų, geriausiai šaldymui tinka -18 -23 laipsnių temperatūra. Žemesnėje nei -18 laipsnių temperatūroje užšaldytas uogas, kaip, beje, ir daržoves, galima šaldytuve laikyti 8-12 mėn., t.y. iki kito sezono. Galima uogas užšaldyti ir 0 -8 laipsnių temperatūroje, tačiau jas laikyti šaldiklyje galima tik tris mėnesius.
Maisto ekspertė įspėja, kad šaldiklio temperatūra neturėtų būti mažesnė nei -18 ir ne didesnė nei -23 laipsnių temperatūros. Produktus galima užšaldyti ir esant nulinei ar iki 8 laipsnių pakilusiai temperatūrai, bet tokiu atveju juos reikia suvartoti per 3 mėnesius. Specialistai teigia, kad, jeigu nustatysite šaltesnę temperatūrą - nuo -18 iki -23°С, uogas užšaldysite greičiau ir saugiau. Taip užšaldytas jas galėsite saugoti 8-12 mėnesių, tai yra, kone iki sekančio sezono.
Uogas galima šaldyti ir nustačius temperatūrą nuo 0 iki -8°С. Tačiau tada jas galėsite laikyti ne ilgiau, kaip tris mėnesius.
Šaldymo procesas
Nusausintas uogas patariama paskleisti šaldiklyje vienu sluoksniu, kad jos nebūtų sulipusios ir greičiau sušaltų. Kai užšaldomas plonas sluoksnis, šaldymo procesas yra greitas, tuomet vandens molekulių kristalizacija vyksta lėtai, nesuplėšo ląstelių, todėl atšildytos uogos lieka sveikos, tinka puošti. Prieš dedantį uogas į šaldiklį, pravartu pasižymėti ant jų laikymo maišelio ar indo datą, nes visi maisto produktai turi skirtingą galiojimo laiką, net ir laikomi šaldiklyje.
Uogas šaldymui sudėkite į specialius maišelius arba plastikinius užtraukiamus daugkartinio naudojimo pakelius. Pakuotės turi būti sandarios, kad į uogas neprisigertų kvapų iš šaldiklio. Prieš užspausdami maišelį pasistenkite maksimaliai išspausti iš jo orą.
Visiškai sušaldytas uogas patogiausia laikyti hermetiškai uždaruose induose, polietileno ar folijos pakuotėse. Prieš užsandarinant pakuotę, būtina iš jos išspausti orą bei palikti apie 1 cm tarpą galimam produktų išsiplėtimui.
Atšildymas ir vartojimas
Atšildyti rekomenduojama tiek uogų, kiek jų planuojama suvartoti per vieną kartą. Pakartotinai užšaldyti jau atšilusių uogų negalima, nes atšildžius pagreitėja mikrobiologiniai procesai, tad tokie produktai gali tapti nesaugūs vartoti. Atšildyti galima tiek originalioje pakuotėje laikant šaldytuve, taip pat galima pasinaudoti ir mikrobangų krosnelės atšildymo funkcija ar atšildyti laikant kambario temperatūroje.
Atšildytos uogos, laikomos šaldytuve, turi būti suvartotos ne ilgiau kaip per 24 val. nuo atitirpimo. Atšildyti uogas reikia palaipsniui, geriausia - šaldytuve, bet galima ir kambario temperatūroje. Jokiu būdu neatšildykite mikrobangų krosnelėje. Įsidėmėkite paprastą taisyklę - užšaldykite greitai, o atšildykite lėtai.
Šaldytas uogas patogu naudoti glotnučiams, kepiniams, pyragams ir kitiems desertams ar pusryčių košei bei blynams pagardinti. Jei ketinate dėti šaldytų uogų į pyragus, keksus, uogų neatšildykite. Atšildant iš uogų išsiskiria sultys, jose lieka dalis vitaminų, į kepinius dėkite uogas tiesiai iš šaldiklio. Kad sultys nesugadintų kepinio, galite pavolioti uogas krakmole (1 kg uogų - 2 šaukštai krakmolo).
Naudingos savybės
„Užšaldžius uogas išsaugoma greitai gendančių uogų maistinė vertė ir kokybė, sumažinamas mikroorganizmų, cheminių procesų, deguonies, šilumos ir šviesos poveikis. Todėl kuo greičiau produktai bus atšaldyti, tuo bus skanesni. Taip uogose išsilaiko daugiau gerųjų medžiagų“, - sako A. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kone sveikatai palankiausiu konservavimo būdu pripažįstamas šaldymas, mat žemoje temperatūroje maistinės medžiagos išlieka beveik nepakitusios.
„Nors šaldant uogos šiek tiek maistinių medžiagų praranda, tačiau jose lieka naudingų žmogui antioksidantų, polifenolių bei mineralinių medžiagų, taip pat dalis vandenyje tirpių vitaminų“, - teigia E.
Teisingai užšaldytos ir laikomos uogos kone visada išlaiko nepakitusią išvaizdą ir visas naudingąsias savybes. Šaldytų uogų maistinė vertė nebūtinai sumažėja. Uogose esantys vandenyje tirpūs vitaminai beveik nedingsta. Be to, šaldytose uogose išlieka karotinas, taip pat vitaminai B1 ir B2. Vitamino C šaldytose uogose išsilaiko kone tiek pat, kaip ir šviežiose.
Receptai su gervuogėmis
Šaldytas uogas galima naudoti pačiais įvairiausiais tikslais. Iš jų galima išvirti nuostabius kompotus, morsus, kisielius. Taip pat jas galima naudoti kaip kokteilių ir gaivinamųjų gėrimų sudedamąsias dalis. Šaldytos uogos yra ir puikus pyragų, bandelių bei keksiukų įdaras. Jų galima įberti ir į pusryčių košę, ir į vaikišką tyrelę. Tokios uogos puikiai tinka ir ledams arba varškės desertams bei užkepėlėms gardinti.
Vištiena su gervuogių padažu
- Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių.
- Vištienos krūtinėles aptepti aliejumi, ištrinti druska ir pipirais.
- Kepti ant grotelių iš abiejų pusių, kol bus visiškai iškepusios.
- Gervuoges, džemą, brendį, actą, sojų padažą, imbierą, mėtas sumaišyti ir užkelti ant vidutinės ugnies.
- Nuolatos maišant pavirti porą minučių.
Sumuštiniai su gervuogėmis ir bazilikais
- Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių.
- Gervuoges sutrinti šakute ir sumaišyti su smulkintais bazilikais.
- Ant duonos riekelės aptepti aliejumi, ant pusės jų uždėti sūrio ir trintų gervuogių ir uždengti likusiomis duonos riekelėmis.
Gervuogių salotų padažas
- Uogas sutrinti ir nukošti per marlę.
- Skystį sumaišyti su actu, medumi ir alyvuogių aliejumi.
- Paskaninti druska ir pipirais.
- Padėti į šaldytuvą, kad atvėstų.
Salotos su gervuogėmis ir ožkos sūriu
- Keptuvėje išlydyti sviestą, sumaišyti su ruduoju cukrumi, cinamonu, imbieru, kajeno paprika, druska ir pipirais ir pakepinti minutę.
- Tada sudėti kapotus riešutus.
- Maišant paskrudinti riešutus apie 5 minutes.
- Salotas sumaišyti su smulkintu ožkų pieno sūriu, šviežiomis gervuogėmis, smulkintu svogūnu ir skrudintais riešutais.
Patarimai iš "Rimi Lietuva"
Pasak „Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovės Eglės Krasauskienės, dabar pats palankiausias metas uogų įsigyti pigiau ir užsišaldyti jų vėsesniam laikotarpiui. Kaip žinia, skirtingos uogų rūšys gali skirtis ne tik savo maistinėmis savybėmis, bet ir tvirtumu: vienos gali būti išties lepios ir kiek minkštesnės, atrodo, susitrinančios vos palietus, o kitos - net tvirčiau spustelėjus puikiai išlaikys savo formą.