Šiame straipsnyje rasite įvairių receptų, kuriuose naudojamas sviestas, įskaitant keptus manų paplotėlius, pyragus ir kitus kepinius. Atraskite naujų skonių ir praturtinkite savo kulinarinį repertuarą!
Kepti Manų Paplotėliai
Kepti manų paplotėliai - tai nostalgiškas skanėstas, kuris sugrąžina į vaikystę. Minkšti, švelnūs, lengvai salstelėję ir traškūs išorėje - jie puikiai tinka ir pusryčiams, ir kaip desertas prie kisieliaus ar arbatos. Šiuos paplotėlius paruošti itin paprasta - vos keli ingredientai, trupinėlis kantrybės ir truputis nostalgijos. Kai šaldytuve nėra nieko įmantraus, bet norisi kažko jaukaus ir sotaus - šie paplotėliai tampa tikru išsigelbėjimu.
Ir viskas be jokio vargo: nei minkyti, nei ilgai laukti - tik išvirti, suformuoti ir apskrudinti keptuvėje.
Ingredientai:
- Vanduo
- Pienas
- Cukrus
- Druska
- Manų kruopos
- Sviestas
Gaminimo Eiga:
- Pirmiausia į puodą supilkite vandenį ir pieną, suberkite cukrų, druską ir užvirkite.
- Kai skystis pradeda virti, lėtai berkite manų kruopas, visą laiką intensyviai maišydami šluotele, kad nesusidarytų gumulėlių.
- Kai masė paruošta, nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite sviestą. Maišykite, kol sviestas visiškai ištirps ir įsigers į košę.
- Iš pravėsusios masės šlapiomis rankomis formuokite nedidelius paplotėlius. Jei norite lygesnės formos - naudokite formelę ar serviravimo žiedą.
- Tinkamas tirštumas - košė turi būti tiršta, bet ne per sausa.
Patiekimas:
Šie paplotėliai puikiai dera su šiltu kisieliumi, uogiene, medumi ar tiesiog šlakeliu grietinės. Tradicinis būdas - su šiltu kisieliumi ar naminėmis uogienėmis. Saldi vyšnių ar rūgštesnė spanguolių uogienė puikiai dera su švelniu manų paplotėlių skoniu. Dar viena idėja - patiekti su vaisių tyre ar šviežiais uogų padažais. Tai suteiks šviežumo, natūralaus saldumo ir kartu išlaikys nostalgišką skonį. Žinoma, skaniausi - patiekti šilti. Taip jų tekstūra atskleidžia visą švelnumą, o sviesto aromatas sušyla ir tampa dar kvapnesnis.
Kepti manų paplotėliai - tai daugiau nei tik būdas sunaudoti košės likučius. Tai nostalgiškas, jaukus receptas, kuris primena vaikystės pusryčius ar močiutės ruošiamus savaitgalio gardėsius. Būtent tokie receptai ir lieka su mumis ilgam. Jie nereikalauja ypatingų pastangų, bet visada sulaukia pagyrimų. O jei dar patiekiate su kisieliumi ar mėgstamu saldžiu pagardu - šie paplotėliai gali tapti ne tik pusryčių, bet ir deserto žvaigžde.
Šventiškas Trapios Tešlos Pyragas su Spanguolėmis
Šventiškas trapios tešlos pyragas su saikingai saldžiarūgščiu skaisčiai raudonu įdaru, papuošiantis stalą.
Ingredientai:
- Miltai
- Sviestas
- Cukraus pudra
- Kiaušinių tryniai
- Ledinis vanduo (jei reikia)
- Šaldytos spanguolės
- Avietės
- Obuoliai
- Rudasis cukrus
- Cinamonas
- Apelsino žievelė
- Brendis
- Krakmolas
Gaminimo Eiga:
- Pirmiausia pasigaminkite tešlą (ją galite pasiruošti ir likus kelioms dienoms iki pyrago kepimo): į kombaino indą sudėkite miltus, sviestą ir cukraus pudrą, ir pulsuojančiais judesiais pasmulkinkite, kol gausite drėgnus „trupinius“.
- Neišjungdami motoro dėkite trynius ir sukite, kol tešla susiklijuos. Jei matote, kad tešla nesusiklijuoja, turėkite kelis šaukštus ledinio vandens, pilkite po šaukštelį, tik kol tešla sušoks į visumą.
- Nepermaišykite, neperminkykite, jums nereikia, kad tešla būtų labai vientisa, ir juolab, kad ji neatšiltų.
- Išimkite tešlą ant miltuoto darbastalio, suformuokite rutulį. Padalinkite šį rutulį į dvi lygias dalis. Kiekvieną iš šių dalių iškočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų į du apskritimus, kurių storis apie 4mm.
- Pasigaminkite spanguolių įdarą: į didelę keptuvę ar puodą sudėkite šaldytas spanguoles, avietes, obuolius, rudąjį cukrų, sviestą , cinamoną ir apelsino žievelę, užkaiskite ir užvirinkite.
- Brendį sumaišykite su krakmolu, ir maišydami supilkite į uogų masę. Kaitinkite apie 5-7 minutes, kol masė lengvai sutirštės, uogos subliukš.
- Jei matote, kad jūsų masė labai labai skysta, pridėkite dar krakmolo (bet ne daugiau nei 0,5-1 šaukštą). Nepamirškite, kad įdaras vėsdamas dar tirštės. Palikite šią masę pilnai atvėsti (ją galite pasigaminti iš anksto, likus kelioms dienoms iki pyrago kepimo).
- Įkaitinkite orkaitę iki 180C.
- Į šios formos apačią įklokite vieną iš iškočiotų apskritimų. Leiskite tešlai iškristi per formos kraštus, netempkite tešlos, tačiau tešla turi uždengti ir dugną, ir šonus ir dar likti kabėti. Kad tešla neminkštėtų, galite padėti taip paruoštą formą į šaldytuvą.
- Iš kito apskritimo, pačiame jo centre, išpjaustykite žvaigždelės formos ertmes (naudojau apie 3cm žvaigždutės sausainių formelę). Padarykite apie 10 ertmių. Išpjautas tešlos žvaigždutes atidėkite į šalį - jų prireiks pyrago puošimui.
- Į paruoštą tešla išklotą pyrago formą sudėkite visą įdarą. Ant viršaus uždėkite tešlos apskritimą taip, kad išpjautos žvaigždutės atsidurtų ant įdaro centro.
- Abu (viršutinio ir apatinio sluoksnio) tešlų kraštus sulipdykite ir apipjaukite peiliu sulig kepimo formos kraštu. Patariu įdėti pyragą į šaldytuvę, kad neminkštėtų tešla, kol ruošite dekoracijas.
- Nupjautus tešlos kraštelius sulipdykite į vieną rutulį ir juos iškočiokite tarp dviejų pergamento lakštų iki 4cm storio. Žvaigždutės formos sausainių formele išpjaukite žvaigždutes (pririeks apie 20-30 vnt).
- Šias žvaigždutes, dėdami lengvai perdengiant vieną ant kitos, sudėliokite sulig pyrago kraštu. Visą pyrago paviršių pabarstykite baltuoju cukrumi.
- Kepkite pyragą apie 45-50 minučių, arba kol gražiai pagels. Šiek tiek atvėsinkite, ir patiekite šiltą (skaniausia - su ledais).
Šventinis Citrininis Keksas
Keksas žavus savo geltonumu, geras, patikrintas, dosnus ir didelis.
Visos klasikinės pyragų kepimo knygos rekomenduoja kepimo formą ištiesti kepimo popieriumi ar sviestu patepti. Ar kepinys prikibs ar ne priklauso nuo dviejų dalykų: pačios tešlos, jei joje nėra riebalų arba jų mažai - šansų prikibti daugiau, ir formos dangos.
Man, imbiero ir citrinos draugystė čia yra labiausiai tinkama ir dar ji tokia gaivi.
Ir šį kartą, po trijų bandymų, kaitaliojant receptūrą, kiaušinių stovį, būvį ir sviesto kiekį pagaliau skelbiu geriausią, ištobulintą šventinio citrininio kekso receptą.
Tuna Melt Sumuštinis
Tuna melt sumuštinis pasaulyje jau tapęs tikra klasika. Čia tobulai dera minkšta skrudinta duona, kreminės tuno salotos ir daug lydyto sūrio!
Ingredientai:
- Tuno savo sultyse skardinės (apie 160 g)
- Saujelės šviežių krapų | Arba 1/2 a.š.
- Saujelės šviežių petražolių | Arba 1/2 a.š.
- 2 v.š. smulkinto saliero
- 1 a.š. smulkinto svogūno
- 1 v.š. smulkintų marinuotų agurkėlių
- 2 v.š. majonezo
- 1 a.š. garstyčių
- Šlakelis citrinos sulčių
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Duonos riekelės
- Sviestas
- Sūrio riekelės
Gaminimo Eiga:
- Ruošiame tuno salotas. Indelyje sumaišome visus produktus: tuną, smulkintą salierą ir agurkėlius, svogūną, žoleles, majonezą, garstyčias, citrinos sultis, druską ir pipirus.
- Ant pusės duonos riekelių dedame tuno salotų, ant salotų - keletą sūrio riekelių.
- Ant viršutinės duonos riekelės tepame sviesto ir uždengiame sumuštinį taip, kad sviestu aptepta pusė liktų išorėje.
- Įkaitiname keptuvę ant vidutinės ugnies, dedame sumuštinius kepti sviestu žemyn ir kepame kelias minutes.
- Tuo tarpu atsargiai sviestu aptepame sumuštinio viršų, apverčiame ir kepame dar kelias minutes.
- Tik labai svarbu kepti ant vidutinės, ne per daug stiprios kaitros, kitaip labai greitai skanus sumuštinio apskrudimas taps degėsiu.