pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Maitintis Sergant Inkstų Ligomis: Mitybos Principai ir Rekomendacijos

Inkstų ligos neretai sukelia medžiagų apykaitos sutrikimus, dažnai vargina kojų patinimai. Jums gali padėti mitybos orientyrai, kurie atstatys skysčių ir druskų pusiausvyrą organizme. Dėmesys kokybiškam gyvenimo būdui, įskaitant sveikesnį maisto racioną ir žalingų įpročių atsisakymą, - bene veiksmingiausia inkstų problemų prevencija.

Inkstų Ligų Simptomai

Inkstų ligų simptomai gali būti subtilūs ir tik ilgainiui palaipsniui stiprėti, todėl kartais sunku juos pastebėti ankstyvosiose stadijose. Dažniausi simptomai:

  • Ūminis ir lėtinis inkstų uždegimas
  • Medžiagų apykaitos sutrikimai
  • Dažnas kojų tinimas
  • Bendras silpnumas.
  • Šlapimo pokyčiai.
  • Kojų ir pėdų tinimas.
  • Sausa ir niežtinti oda.
  • Metalo skonis burnoje arba blogas kvapas iš burnos.
  • Šaltkrėtis.
  • Sutrikusi koncentracija ir sumišimas.
  • Nugaros ar šonų skausmas.
  • Kraujas šlapime.
  • Bendras inkstų nepakankamumas

Pagrindiniai Mitybos Principai Sergant Inkstų Ligomis

Tinkama ir subalansuota mityba turėtų būti svarbi kiekvieno paciento, sergančio lėtine inkstų liga, gyvenimo dalis. Inkstų nepakankamumas ir mityba yra glaudžiai tarpusavyje susiję veiksniai. Kuo geriau maitinsitės, tuo sveikesni būsite. Taip pat būsite atsparesni infekcijoms.

  • Valgyti 4-6 kartus per dieną.
  • Mėsą ir žuvį geriausia virti, o po to troškinti arba apkepti.

Druskos Vartojimas

Esant inkstų nepakankamumui, rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 2-3 g druskos per dieną. Turintiems aukštą kraujospūdį, druskos reikėtų iš viso atsisakyti. Natrio (druskos) yra daugelyje maisto produktų, ja gardinamas maistas. Pavartojus per daug druskos, jaučiamas troškulys ir organizme kaupiasi skysčiai, todėl reikia atidžiai stebėti, kiek druskos yra jūsų maiste. Sutrikus inkstų funkcijai skysčiai nėra pašalinami iš organizmo ir sutrikdomas natrio balansas. Dializuojamų pacientų druskos kiekis neturėtų viršyti 3,5 g per dieną.

Kaip išgyventi be druskos? Kai kurie maisto produktai jau turi savyje druskos, pavyzdžiui, mėsa, kurią galima iš viso nesūdyti. Apskritai - atsisakę druskos, rasite nemažai teigiamų dalykų: pajusite natūralų produktų skonį, kuris tampa visiškai kitoks, žymiai įdomesnis. Vietoj druskos galite naudoti kalendras, pipirų mišinius (ribotai), įvairias žoleles, čiobrelius ir pan. Druską pakeisti gali jūrų kopūstai, jie yra natūraliai sūri. Maltus jūrų kopūstus galite nupirkti bet kurioje vaistinėje, o nemaltus parduotuvėse.

Skysčių Vartojimas

Per dieną išgerti ne daugiau kaip 1 l skysčių. Dializuojami pacientai turi atidžiai kontroliuoti suvartojamų skysčių kiekį. Tai ypač būtina, jeigu inkstai negamina šlapimo. Geriausias būdas sumažinti suvartojamų skysčių kiekį yra sumažinti troškulį. Tai iš dalies galima padaryti reguliuojant su maistu suvartojamos druskos kiekį.

Kokį Maistą Riboti Sergant Inkstų Ligomis?

Sergantys inkstų nepakankamumu turėtų su saiku vartoti aštrius patiekalus, prieskonius ir alkoholį. Norėdami pagerinti savijautą, taip pat turėtumėte riboti baltymų kiekį maiste. Įvairiais lėtinės inkstų ligos periodais leistinas baltymų kiekis maiste skiriasi. Tai susiję su ligos sunkumo laipsniu. Baltymų gausų maistą rekomenduojama valgyti visų pagrindinių valgių (pusryčių, pietų ir vakarienės) metu.

Sergant inkstų ligomis vaistininkė taip pat siūlo saikingiau vartoti daug kalio turinčių produktų: pomidorų, bananų, vynuogių, razinų, kiti džiovintų vaisių, grybų, braškių, slyvų.

Kokio Maisto Visiškai Atsisakyti Sergant Inkstų Ligomis?

  • Mėsos, žuvies, grybų ir ankštinių daržovių sultinių.
  • Riebios mėsos ir riebios paukštienos.
  • Keptų, troškintų patiekalų, jeigu jie prieš tai nebuvo apvirti.
  • Dešrų, dešrelių, rūkytų, konservuotų gaminių.
  • Riebios, sūdytos ir rūkytos žuvies, ikrų.
  • Sūrio, visų ankštinių daržovių, šokolado.
  • Svogūnų, česnakų, ridikėlių, ridikų, rūgštynių, špinatų.
  • Sūdytų, marinuotų, raugintų daržovių ir grybų.
  • Aštrių ir riebių užkandžių, taip pat mėsos, žuvies ir grybų padažų, pipirų, garstyčių bei krienų.
  • Stiprios kavos, kakavos, mineralinio vandens, turinčio daug natrio.
  • Visų produktų, pagamintų su druska.
  • Kepinių parduotuvėse. Specialiuose skyriuose rasite nesūrios duonos ir kitų miltinių produktų.
  • Makaronų, kurių sudėtyje yra druskos.
  • Beveik visų rūšių sūriuose yra druskos, jų taip pat reikėtų atsisakyti.

Ką Galima Valgyti Sergant Inkstų Ligomis?

  • Nesūrią duoną, lietinius ir miltinius blynus be druskos.
  • Vegetariškas daržovių, grūdų, vaisių sriubas.
  • Su saiku - pieniškas sriubas.
  • Sriubą galite pagardinti sviestu, grietine, krapais, petražolėmis, citrinų sultimis arba troškintais svogūnais.
  • Neriebią virtą, troškintą jautieną, veršieną, liesą kiaulieną, avieną, triušieną, vištieną, kalakutieną, virtą liežuvį.
  • Neriebią virtą arbą apvirtą ir apkepintą žuvį.
  • Pieną, grietinėlę, grietinę, kefyrą, jogurtą, varškę ir jos produktus su morkomis, obuoliais, ryžiais.
  • Nors baltyminio maisto reikėtų vengti, tačiau kartais galite suvalgyti iki dviejų kiaušinių per dieną (kietai virtų arba keptų). Bet tą dieną turėtumėte sumažinti suvartotos mėsos, žuvies, varškės kiekį.
  • Įvairius grūdus: ryžius, kukurūzus, perlines kruopas, makaronus (be druskos).
  • Bulves, daržoves, mišraines be druskos, šviežių daržovių ir vaisių salotas.
  • Šviežius ir virtus vaisius bei uogas.
  • Iš saldumynų leidžiamas kisielius, želė, medus, saldainiai, vaisiniai ledai. Patiekalus galite pagardinti vanile, cinamonu, citrinos rūgštimi, actu.
  • Rinkitės padažus: pomidorų, grietinės, gietinėlės, saldžius bei rūgščius vaisių ir daržovių padažus.
  • Arbatą, nestiprią kavą, vaisių ir daržovių sultis, erškėtuogių nuovirą.

Svarbūs Mineralai Sergant Lėtine Inkstų Liga

Sergant LIL ir atliekant hemodializės procedūras, gali pasireikšti sunkiai kontroliuojamas padidėjęs fosforo ir kalio kiekis, troškulys, skysčių kaupimasis organizme bei baltymų trūkumo rizika. Abu šie mineralai yra reikalingi mūsų kaulinei struktūrai užtikrinti. Organizmas stengiasi išlaikyti tarp kalcio ir fosforo esančią pusiausvyrą.

Fosforas

Fosforas yra mineralinė medžiaga, randama daugelyje maisto produktų. Paprastai dializės pacientams fosforo turintis maistas ribojamas. Daug fosforo yra piene ir sūryje, džiovintose pupelėse, saulėgrąžose, linų sėmenyse, angliarūgštės prisotintuose gėrimuose, riešutuose ir riešutų svieste.

Kalis

Kalis yra mineralinė medžiaga, kurios yra beveik visuose maisto produktuose, o ypač daug vaisiuose ir daržovėse. Sveiki inkstai kraujyje palaiko tinkamą kalio lygį. Tačiau inkstų nepakankamumu sergančių pacientų kalio lygis kraujyje gali labai svyruoti. Kalio gali padaugėti tarp dializės procedūrų. Dideli kalio kiekiai daro įtaką jūsų širdies ritmui.

Mažiau kalio (150-250 mg/100 g) yra vaisiuose ir uogose: mėlynėse, agrastuose, gervuogėse, spanguolėse, avietėse, obuoliuose, ananasuose, arbūzuose ir mandarinuose. Taip pat mažai kalio yra ir daržovėse: agurkuose, salotose, svogūnuose, petražolėse, kukurūzuose, ridikėliuose.