pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Rudeniškas daržovių troškinys: Cukinija, morka, bulvė ir moliūgas viename patiekale

Kai dienos trumpėja, o oras vėsta, šildantis, aromatingas troškinys tampa tikra rudens atgaiva. „Ruduo be troškinio - kaip rinkimai be biuletenių”, - sako V. Radzevičius ir priduria, jog nors yra įvairių troškinio derinių, bet rudenį jis stengiasi gaminti iš to, kas auga Lietuvoje ir yra įprasta.

Tobuli troškinio ingredientai

„Pagrindinė troškinio daržovė - bulvė, o šalia jos - morkos, pastarnokai, saliero gumbai, cukinija, moliūgas, svogūnai, česnakai, porai, baltagūžis kopūstas. Spalvų pernelyg nemaišau, tad burokėlius geriau pasilieku sriubai.“ Anot pašnekovo, tobulas rudeninis ingredientas - grybai, kurių šiais metais itin daug: „Aš jų ir prisidžiovinau, ir baravykų kotų prišaldžiau patarkavimui į troškinius ar sriubas. Žinoma, nepamirštu ir prieskonių. Kadangi mėgstu aštriau - įberiu čili dribsnių. Taip pat mėgstu čiobrelius, rozmarinus ar kmynus. Be lauro lapų irgi neapsieinu, bet daug prieskonių nemaišau. Stengiuosi išgauti vieną skonį.“ Orkaitėje keptos daržovės, pasak V. Radzevičiaus, suteikia troškiniui daugiau skonio, intensyvumo ir tirštumo.

Virtuvės entuziastas V. Radzevičius itin mėgsta kiaulienos šonkauliukus arba kiaulienos dešreles troškinyje. „Antroje vietoje vištiena, kuri tobulai tinka troškiniams. Iš žuvies renkuosi menkę stambiais gabalais, kad išliktų jos struktūra. Vegetariškai ar net veganiškai alternatyvai renkuosi indišką dhalas iš raudonųjų lęšių. Juos paspirginu ant lydyto sviesto ir smulkiai pjaustytų svogūnų. Kai jie suminkštėja - patroškinu smulkintas daržoves, užpilu vandens ir užvirinu.

Auksinio rudens proga „Lidl“ ambasadorius, virtuvės entuziastas V. Radzevičius kviečia pasigaminti kvepiantį ir šildantį daržovių troškinį su vištiena. Jo teigimu, prie šio patiekalo puikiai tiks birūs ryžiai arba balta duona, pavyzdžiui, prancūziškas batonas. „Lauži ir dažai į troškinio skystį. Neįtikėtinai skanu! Žinoma, troškinys bus dar skanesnis, jei jo gaminimui naudosite gerą sultinį ar truputį padauginsite sviesto. Svarbu nepamesti kantrybės ir lėtumo - lėtas virimas ir žema temperatūra yra kelias į sėkmę bei mėsos minkštumą. Na, ir dar vienas patarimas: suminkštėti linkusias daržoves į troškinį dėkite pačioje pabaigoje“, - pataria V. Radzevičius.

Gardus ir rudeniškas: daržovių troškinys su vištiena

Šiam patiekalui pagaminti jums reikės:

  • 500 g vištienos
  • 2 morkų
  • 1 svogūno
  • 1 cukinijos
  • 2-3 bulvių
  • 3-4 česnako skiltelių
  • 400 ml pomidorų tyrės arba konservuotų pomidorų
  • 2-3 šaukštų aliejaus
  • 500 ml vandens arba sultinio
  • Druskos, pipirų, čiobrelių pagal skonį
  • Sviesto arba aliejaus pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia vištieną supjaustykite kubeliais ir keliaukite prie daržovių ruošimo.
  2. Daržoves: morkas, cukiniją, bulves supjaustykite nedideliais gabalėliais. Vėliau susmulkinkite svogūną ir česnaką.
  3. Keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų. Ten sudėkite svogūną ir česnaką ir kepkite, kol jie suminkštės ir gražiai pageltonuos.
  4. Į keptuvę įdėkite vištieną ir kepkite, kol ji taps auksinės spalvos. Į puodą taip pat įdėkite morkas ir bulves. Kepkite dar 5-7 minutes, o poto sudėkite ir supjaustytą cukiniją.
  5. Galiausiai supilkite pomidorų tyrę arba konservuotus pomidorus, vandenį arba sultinį. Troškinį pagardinkite druska, pipirais ir čiobreliais.
  6. Uždengite puodą ir troškinkite ant vidutinės ugnies apie 30-40 minučių, kol daržovės vištiena taps minkšti.

Paruošus troškinį, išpilstykite jį į dubenėlius, prieš patiekiant į stalą, galite papuošti ir žalumynais.

Kiti receptai

Šis daržovių troškinys yra su saldžiąja bulve, cukinija, paprika yra maistingas, gardus ir greitai pagaminamas. Jį galima valgyti tiek vieną, tiek patiekti kaip garnyrą prie mėsos patiekalo. Taip pat galima jį gaminti su malta mėsa.

Iš pradžių reikia keptuvėje pakepinti smulkiai supjaustytą svogūną ir sutarkuotą morką, kol jie suminkštės, apie 5 minutes. Tada į keptuvę sudėti smulkiai supjaustytą salžiąją bulvę, pomidorų pastą, įberti raudonėlio, aitriosios paprikos ir supilti sultinį. Galiausiai suberti papriką, cukiniją ir troškinti, kol visos daržovės bus minkštos, daugmaž apie 7 minutes. Suberti šaldytus žirnelius, įberti druskos, pipirų, susmulkintų petražolių, krapų.

Šildantis, sotus, nebrangus, lengvai pagaminamas ir neapsakomai skanus „vieno puodo patiekalas” visai šeimai. Iš visiškai paprastų ir elementarių produktų Jūs paruošite vieną gardžiausių troškinių, kuris įtiks visiems skoniams.

Šį, kaip ir daugumą kitų troškinių, galite pasigaminti prieš dieną ar net tris ir atvėsusį bei sandariai uždengtą laikyti šaldytuve, kol prireiks. Kalafioras šiame troškinyje nelabai tiks, bet brokolis - kodėl gi ne, tik jį dėkite pačioje pabaigoje, kad nepervirtų. O jeigu norite super sotaus maisto ir su keturiom dešrelėm pamaitinti daugiau žmonių, tai skardinė konservuotų pupelių tam kuo puikiausiai tiks:).

Dar vienas receptas

Apkepkite svogūną ir česnaką: įkaitinkite didelį troškintuvą arba gilią keptuvę su alyvuogių aliejumi. Įdėkite supjaustytą raudonąjį svogūną ir susmulkintą česnaką. Pridėkite daržoves: įdėkite morkas, moliūgą, bulves, saldžiąją bulvę ir pievagrybius į keptuvę. Įpilkite sultinio ir pomidorų: supilkite konservuotus pomidorus, daržovių sultinį ir pomidorų pastą. Pridėkite lauro lapą ir maltus čiobrelius. Troškinkite: uždenkite troškintuvą dangčiu ir sumažinkite ugnį iki mažos. Troškinkite apie 30-40 minučių, kol daržovės taps minkštos ir skoniai susijungs.

Patarimas: troškinys dar skanesnis kitą dieną, kai visi skoniai dar labiau susijungia.

Ingredientų lentelė

Ingredientas Kiekis
Druska 1 arbat. š.
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 4 vnt.
Pievagrybiai 12 vnt.
Saldžiosios bulvės 4 vnt.
Čiobreliai 1 arbat. š.