pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kepsnys Siurprizas: Receptas ir Patarimai

Koks bebūtų oras, vasaros savaitgalius tiesiog privalu leisti ne namuose. Tad ištuštėjusios miestų gatvės ir į gražiausius gamtos kampelius vakarais traukiantys žmonės liudija apie lietuvių norą pasidžiaugti vasaros malonumais. Kartais, maistą gabenant ne itin sandariuose talpose, atvykus į vietą, gali laukti nemalonus siurprizas: tarkime, išsipylęs mėsos marinatas.

„Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika primena viską supakuoti labai sandariai, o greitai gendančius produktus: mėsą, žuvį, pieno produktus dėti į šaltkrepšį. „Jei jau piknikauti vykstate be šaltkrepšio, pasistenkite, kad žuvis ir mėsa, ypač paukštiena, kuo trumpiau - iki kol kepsite - būtų šilumoje. Jis primena, kad norint išvengti apsinuodijimo, nemarinuotos mėsos ir žuvies rekomenduojama nepalikti šilumoje daugiau kaip 2 valandas (arba 1 valandą, jei temperatūra pakilusi iki +30°C). Laikant ilgiau, maiste gali pradėti daugintis bakterijos.

Į gamtą su draugais neretai susiruošia ir paaugliai, kurie daug neinvestuodami ir neturėdami grilinimo įgūdžių, nori pasiruošti gardžią vakarienę gamtoje. Kartais ir vyresni iškylautojai, jau nuvažiavę pusę kelio, prisimena, kad pamiršo įsidėti groteles ar iešmus. V. Nadzeika sako, kad visada galima rasti išeitį: „Susiruošę išsikepti kepsnių pirmą kartą, parduotuvėje įsigyti vienkartinių kepsninių (pigiausia nekainuos nė 5 Eur.) arba pradėti ruošti mėsą ant paprasčiausio metalinio stačiakampio. Ekspertas pataria, kad iešmus gamtoje gali atstoti ir miške rasti pagaliukai, iš kurių nesunku išdrožti iešmelius, tik prieš kepimą juos reikėtų pamirkyti vandenyje, kad vėliau nedegtų.

Net jei nuolat susilaukiate komplimentų už gardžius mėsos kepsnius ir saugote kelis savo firminius receptus, verta išbandyti šį tą naujo ir dar labiau nustebinti artimuosius. Mėgstantiems Azijos maistą mėsos technologas siūlo pasiruošti egzotiškesnio skonio kiaulieną. „Reikės sojų padažo, tarkuoto imbiero, smulkinto česnako, rudojo cukraus, šiek tiek sezamo aliejaus ir trupučio ryžių acto. Marinato ingredientus sumaišykite tarpusavyje, atitaikydami proporcijas pagal savo skonį.

Jei esate Viduržemio jūros virtuvės mėgėjas, galite mėsai suteikti tam regionui būdingo žolelių aromato ir skonio. Reikės raudonėlių, bazilikų, petražolių, tarkuotos citrinos žievelės, raudonojo vyno acto, alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų. Mėsai minkštinti pataria naudoti citrinos sultis arba gazuotus gėrimus. „Tam galima panaudoti netgi kivius - tereikia vos vieno kivio vienam kilogramui mėsos.

Tiek vaikai, tiek suaugusieji, laukdami, kol mėsa iškeps, nori paužkandžiauti, o deserto gabalėlis visada praverčia sočių pietų ar vakarienės finalui. „Neverta ruošti ir vežtis mišrainių su grietine ar majonezu, geriau įsidėti pjaustytų daržovių, salotų, indelių su humusų, daržovių užtepėlėmis, tortilijų suktinukais. Tiks viskas, kas valgoma rankomis - plonos rūkytos dešrelės, plėšomos sūrio lazdelės, trapučiai, riešutai.

Tortai, pyragaičiai ar keksiukai su kremu, net jei tai gamtoje švenčiamas gimtadienis, tikrai nėra geras pasirinkimas - kremas šilumoje tirpsta, greitai genda, o kepiniai praranda pirminę išvaizdą. Vietoj jų verta pasiimti vaisių, uogų, sausainių, o tortą gali atstoti net ir arbūzas“, - sako V.

Kiaulienos Kepsnių Marinavimas ir Kepimas

Dėl tarpraumeninių riebalų kiaulienos sprandinės mėsa yra beveik dvigubai kaloringesnė, nei nugarinė, bet būtent šie riebaliukai ir suteikia sprandinei sultingumą bei skonį, daro ją lengviau pagaminamą. Kepsniams mėsininkas pataria rinktis tik šviežią mėsą, jokiu būdu ne šaldytą. Mėsa kepsniams turi būti teisingai supjaustoma, t.y. skersai raumeninių skaidulų, nes supjausčius išilgai raumens, skaidulos kepant susitrauks, kepsnys bus kietas, sunkiai kramtomas.

Marinuojant mėsą A.Bartošius rekomenduoja naudoti tik patinkančius prieskonius, nepersistengiant sudėti visko, ką turime. Sūdyti kepsnius specialistas pataria tik iškepusius arba prieš pat kepimą, kad druska nespėtų išstumti drėgmės iš mėsos.

Vyr. mėsininkas atkreipia dėmesį į dar vieną dažnai pamirštamą niuansą: kad mėsa keptų kuo tolygiau tiek išorėje, tiek viduje, dedama į kepsninę ji turi būti aplinkos temperatūros. Kadangi kiaulienos nugarinė yra liesa, iškepti sultingą kepsnį yra sunkiau, nei iš sprandinės, nes sprandinei sultingumą suteikia joje esantys riebalai. Tad marinuojant kiaulienos nugarinę D.Bartošius rekomenduoja naudoti aliejų, kuris padengs mėsos paviršių ir sulaikys mėsos sultis mėsos viduje.

„Svarbiausia, kad mėsa išliktų sultinga, jos nekepti pernelyg ilgai. Kiaulienos kepsniai, priklausomai nuo jų dydžio, turi kepti iki 15 minučių apie 200C temperatūroje. Pirmiausia mėsa po minutę apkepama iš abiejų pusių, kad susidariusi kepimo odelė sulaikytų mėsos sultis kepsnio viduje“, - pataria ekspertas.

Kad nugarinės kepsniai išliktų sultingesni, D.Bartošius kviečia pabandyti juos išsikepti susukus į foliją. Nuėmus nuo griliaus iškeptus kepsnius nepulkite jų valgyti iš karto - jie turi „pailsėti“, kad po visą kepsnį tolygiai pasiskirstytų sultys ir mėsa dar labiau suminkštėtų.

Receptai

Šviežiais Krapais Kvepiantys Sprandinės Kepsneliai

Griliui rinkitės kiaulienos sprandinę, ji visada iškeps sultinga ir minkšta. Saldžiarūgščiam marinatui subtilaus skonio suteiks rūkyta paprika. Ne mažiau svarbus ir paskutinis akcentas - susmulkintų krapų sluoksnelis ant ką tik iškeptų kepsnelių.

Ingredientai:

  • 6 vnt. kiaulienos sprandinės kepsnelių be kaulo
  • ½ puodelio sojos padažo
  • ¼ puodelio obuolių acto
  • 2 valg. š. aliejaus
  • 2 valg. š. rudo cukraus
  • 2 arbat. š. rūkytos paprikos
  • 1 arbat. š. susmulkinto česnako
  • 1 arbat. š. kmynų
  • Patiekimui pipirų ir šviežių krapų

Gaminimas:

  1. Sumaišykite visus marinato ingredientus, užpilkite mėsą, gerai įmasažuokite ir pastatykite į šaldytuvą, geriausia palaikyti per naktį.
  2. Išimkite mėsą iš šaldytuvo ir palaikykite aplinkos temperatūroje 30 min. iki kepimo.
  3. Įkaitinkite grilį, patepkite groteles aliejumi ir ant jų sudėkite mėsą.
  4. Kepkite kiekvieną pusę po 5-7 min., kol viduje mėsa iškeps.
  5. Prieš patiekdami mėsą pabarstykite pipirais ir šviežiais susmulkintais krapais.

Azijietiško Skonio Nugarinės Kepsnys Folijoje

Tradicinį marinatą paįvairinkite rytietiškais skoniais, kuriame dominuoja imbieras. Šio prieskonio gaivus aštrumas mėsai suteiks pikantiškumo, o kepsniu pavaišinti svečiai tikrai prašys recepto!

Ingredientai:

  • 1 kg kiaulienos nugarinės
  • ½ puodelio sojos padažo
  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 valg. š. sezamo aliejaus
  • 1 valg. š. medaus
  • 1 valg. š. vyno acto
  • 1 arbat. š. aštraus čili padažo
  • 2 vnt. skiltelės česnako
  • 2-3 cm imbiero šaknies

Gaminimas:

  1. Marinato ingredientus sumaišykite, česnakus susmulkinkite, imbierą sutarkuokite.
  2. Įtrinkite marinatu mėsą iš visų pusių, įdėkite į užsegamą maišelį ir marinuokite šaldytuve per naktį.
  3. Išmarinuotą mėsą susukite į foliją, kepkite kepsninėje apie 1 val.
  4. Iki kepimo pabaigos likus 10 min., foliją viršuje praplėškite, kad mėsa gražiai apskrustų.

Vištienos Kepsnys Su Siurprizu

Ingredientai:

  • 50 gramų graikinių riešutų
  • Šiek tiek juodųjų pipirų
  • 100 gramų slyvų (džiovintos)
  • 300 gramų vištos filė
  • 1 vienetas batono (riekės)
  • 1 stiklinė pieno
  • Šiek tiek druskos
  • 100 gramų kumpio (rūkytas)

Paruošimo Būdas:

  1. Vištienos filė sumalkite.
  2. Piene išmirkykite batoną ir įmaišykite į faršą.
  3. Prieskonių įmaišykite pagal skonį.
  4. Sumalkite riešutus.
  5. Slyvas smulkiai supjaustykite.
  6. Slyvas sumaišykite su riešutais.
  7. Iš vištienos faršo formuokite blynelius.
  8. Į vidurį dėkite šaukštelį slyvų ir riešutų įdaro.
  9. Blynelį užspaukite, kad gautųsi kotletukas su įdaru viduje.
  10. Kotletuką apvyniokite kumpio juostele.
  11. Sudėkite kotletukus į kepimo indą.
  12. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 40-45 minutes.
  13. Skanaus!

Kivių Marinatas Kiaulienos Kepsniams

Ingredientai:

  • 2 vnt. kivių
  • 0,25 vnt. česnako galvos
  • 2 vnt. šaukštelių grūdėtųjų garstyčių
  • 2 vnt. šaukštų citrinos sulčių
  • 250 g. medaus
  • Raudonėlių pagal skonį
  • Pipirų pagal skonį

Paruošimas:

  1. Nulupkite kivių žievę ir susmulkinkite juos.
  2. Į dubenėlį dėkite kivius, nuluptas ir susmulkintas česnako skilteles, grūdėtąsias garstyčias, išspauskite citrinos sultis, įkrėskite medaus, suberkite raudonėlius ir pipirus.
  3. Viską sutrinkite.
  4. Kiaulienos nugarinės kepsnius įtrinkite pasiruoštu marinatu.
  5. Kepsnius kepkite ant vidutinės grilio kaitros po 7-8 minutes iš abiejų pusių.
  6. Juos patiekite su daržovėmis.
  7. Paprikas perpjaukite į 4 dalis, pašalinkite sėklytes.