Jeigu keptas ar troškintas maistas pabodo - verta išbandyti šį tą naujo, o ieškantiems dar ir sveikesnių receptų tikrai patiks garuose ruošti patiekalai, kurie pasižymi nuostabiu skoniu, didesne maistine verte, be to, jiems gaminti nereikia jokių riebalų. Gaminant garuose nereikia aliejaus ar sultinio. Procesas nesudėtingas, o maiste išlieka dauguma mikroelementų ir vitaminų.
Maisto Gaminimo Garuose Privalumai
„Gaminimas garuose yra puikus maisto ruošimo būdas, kurio metu produktai nepraranda maistinių medžiagų, kokybės, tekstūros bei skonio. Gaminimui garuose puikiai tinka tiek mėsa, žuvis, jūros gėrybės, tiek įvairiausios daržovės.
„Puikus gaminimo garuose privalumų pavyzdys yra grūdų košė. Tuomet didelė dalis gerųjų angliavandenių virsta paprastaisiais, sukeliančiais alkį, nors atrodo, kad ką tik pavalgėte. Garuose pagaminta košė bus biresnė ir joje išliks daugiau skaidulų“, - sako V. Kurpienė. Verdant garuose net plika akimi matyti, kad daržovės išlaiko ryškią spalvą ir nesutęžta“, - teigia V.
Patarimai Gaminant Garuose
Visgi, nors iš pirmo žvilgsnio šis gaminimo būdas atrodo primityvus ir paprastas - kelis dalykus žinoti pravartu. Pavyzdžiui, pirmiausia svarbu atkreipti dėmesį į vandens, esančio puode, kiekį - jeigu jo bus per daug, jis apsems ir sugadins produktus, jeigu per mažai - prisvilinsite puodą“, - sako V. Juodkazienė. Pasak jos, taip pat reikėtų atsižvelgti ir į skirtingų produktų paruošimo laiką. Pavyzdžiui, daržovės garuose išsitroškins vos per keletą minučių, o mėsai ar žuviai paruošti gali prireikti ir dvidešimties minučių.
Maisto ekspertė sako, kad net ir ruošiant maistą garuose svarbu pasitelkti fantaziją. O tam, kad garuose gaminami patiekalai puikiai pavyktų, verta vadovautis šiais triukais:
- Išbandykite marinatus. Prieš virdami maistą garuose, jį pamarinuokite. Čia tiks balzaminis arba vyno actas, sojų padažai, kiti pagardai ir prieskoniai, kurie sustiprins produktų skonį, todėl maistas bus dar gardesnis.
- Aromatizuokite vandenį. Kad garuose virti patiekalai būtų ryškesnio skonio, į verdantį vandenį galite įmesti lauro lapą ir maltų džiovintų žalumynų, net šviežių žolelių. Beje, vietoje vandens drąsiai galima naudoti ir vištienos ar daržovių sultinio.
- Eksperimentuokite su prieskoninėmis žolelėmis. Kiekvieno patiekalo skonis priklauso nuo naudojamų prieskonių. Norimą skonį bei aromatą suteikite pasitelkę rozmarinus, čiobrelius, petražoles, ciberžoles ir kitus prieskoninius augalus. Geriausiai prieskoninių žolelių aromatas atsiskleis, jei prieš tai jas šiek tiek pakepinsite sausoje keptuvėje.
- Patiekalų karaliai - padažai. Kaip teigia ekspertė, garuose virtą maistą rekomenduojama gardinti įvairiais padažais. Padažas neturi būti sudėtingas ar labai įmantrus. Jį galima gaminti iš įvairių žalumynų, česnakų, citrinų žievelių ir sulčių ar alyvuogių aliejaus. Viską galite sutrinti elektriniu trintuvu ir užpilti ant paruoštų patiekalų. Taip pat čia tiks ir kapoti riešutai.
Receptai
Kiaulienos išpjova su daržovėmis garuose
Ingredientai:
- 8 vienetai bulvių
- 1 vienetas morkų
- 2 vienetai kiaulės išpjovos
- šiek tiek druskos
- šiek tiek prieskonių (įvairūs)
- 200 gramų žiedinių kopūstų
- šiek tiek brokolių
Paruošimo būdas:
- Į specialų garuose troškinantį puodą apatiniame inde supilti vandenį ir įberti 1 arbatinį šaukštelį druskos.
- Viršutiniame inde sudėti mėsą ir troškinti 20 min.
- Supjaustyti bulves į 4 dalis, morkas griežinėliais, išskaidyti galvutėmis brokolius bei žiedinius kopūstus.
- Patroškinus mėsą, sudėti bulves, morkas, truputį apiberti džiovintų daržovių mišiniu ir troškinti 15 min.
- Tada sudėti žiedinius kopūstus, brokolius ir troškinti dar apie 10 min.
Garuose Virti Kalakutienos Kukuliai
Ingredientai:
- 500 g kalakutienos faršo
- 4 šaukštai virtų ryžių
- 2 skiltelės česnako
- 130 ml vandens
- žiupsnelis stambios druskos
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Dubenyje sumaišykite susmulkintas česnako skilteles, kalakutienos faršą, virtus ryžius, druską ir pipirus. Į mišinį viena ranka po truputį pilkite vandenį, o kita ir toliau maišykite.
- Iš gautos masės suformuokite kukulius ir sudėkite juos į garų puodą. Virkite apie 20 minučių.
- Kartu su kukuliais tame pačiame puode galite išsivirti ir mėgstamų daržovių garnyrui.
Lašiša Garuose
Taip paruošta lašiša tinka ir kaip pagrindinis patiekalas, ir dėti ant sumuštinio, ir į salotas su pavasariškais žalumynais. Prieskoniais gardinkite jau paruošę ir paragavę, nes ši žuvis ir taip stipraus skonio.
Gaminimas:
- Nuplaukite ir nusausinkite žuvį, įdėkite į garinimo indą ar orkaitę.
- Pagarinkite tik tiek, kad žuvies dalys pradėtų viena nuo kitos skirtis, paspaudus turi atrodyti, jog slysta. Tuomet skonis bus pats geriausias.
Vištiena Garuose
Man asmeniškai taip paruošta vištiena ar kita paukštiena yra gardžiausia, nes mėsa būna minkštutė ir sultinga.
Gaminimas:
- Laisvai augintą vištą nuplaunu, nusausinu, ištrinu druska su česnaku.
- Pašaunu į orkaitę kepti garuose tol, kol mėsa ima skirtis nuo kaulų. Kadangi dažniausiai gaminame naminę vištieną, tai pirmas etapas užtrunka ilgokai, apie porą valandų. Fermoje auginta paukštiena turėtų iškepti greičiau.
- Kitas žingsnis - grilis arba trumpas pakepimas su pučiamu oru, kad gražiai pagelstų odelė.