Kad ir koks būtų sveikas maistas, jei organizmas neįsisavina maistinių medžiagų - naudos nebus. Virškinimo sistema dirba didžiulį darbą, versdama maiste esančias medžiagas į lengvai absorbuojamas, kad organizmas galėtų jas įsisavinti. Tačiau dažną pacientą kankina virškinimo sutrikimai arba jiems jau diagnozuojamos virškinimo sistemos ligos, ką tada daryti?
Į visus aktualius pacientų klausimus apie gastroezofaginį refliuksą, dažniau vadinamą tiesiog GERL, atsako dietistė, sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė. Skrandžio turinio patekimas į stemplę (gastroezofaginis refliuksas) yra normalus fiziologinis procesas. Dažniausiai tai nesukelia nemalonių simptomų, stemplės pažeidimų ar kitų komplikacijų.
Tačiau, kai jis kartojasi dažnai, susergama gastroezofaginio refliukso liga (GERL), kitaip dar žinoma kaip stemplės diafragminės angos išvarža. JAV mokslininkų duomenimis, GERL simptomus bent kartą per mėnesį yra jautę 44 proc. šalies gyventojų, kartą per savaitę -14 proc., kasdien - 7 procentai. Lietuvoje apie 30 proc. Tai yra liga, kurios priežastys labai įvairios, todėl dažnai ne iškart galime pasakyti, kas ją sukėlė.
Gan dažnai būna labai aiški fiziologinė priežastis - tarpinė išvarža, kai skrandis išlenda per diafragmą, neleisdamas diafragmos raumenims uždaryti apatinio stemplės galo. Stemplė lieka atvira ir skrandžio rūgštis gali patekti į ją. Anot R. Bogušienės, nemalonūs refliukso simptomai dažnai kamuoja ir nutukusius, antsvorio turinčius žmones, nes didelis riebalinio audinio kiekis spaudžia skrandį ir taip palengvina rūgštaus turinio patekimą į stemplę.
GERL simptomus sukelia ne vien tik padidėjęs skrandžio rūgštingumas, kartais tokie pat simptomai randasi dėl sumažėjusio rūgštingumo. Įrodyta, kad kuo labiau skrandis yra išsiplėtęs ir pilnas maisto likučių, tuo yra didesnė rūgštaus turinio patekimo atgal į stemplę tikimybė. GERL atsiradimą skatina ir tam tikrų maisto produktų vartojimas: kavos, stiprios arbatos, šokolado, kakavos, mėtų, taip pat aštrių patiekalų.
Specialistės teigimu, maistas virškinamajame trakte užsistovi dėl daugybės priežasčių, bet pagrindinė šių laikų rykštė - stresas: įrodyta, kad virškiname kur kas lengviau, kai nestresuojame ir valgome neskubėdami, atsipalaidavę. „Refliuksas išsivysto ir dėl amžiaus, nes nuo 50-ies metų sumažėja skrandžio rūgštingumas. Be to, jį sukelia ir H. pylory bakterija, ar kitos virškinimo trakto infekcijos“, - teigia dietistė.
Simptomai ir diagnostika
Net 75 proc. pacientų, kuriems diagnozuota GERL, skundžiasi rėmeniu. Tai deginantis jausmas ar skausmas už krūtinkaulio, kylantis kaklo srities link. Atsiranda pavalgius, atsigulus ir pasilenkus į priekį. Jei žmogus skundžiasi pasunkėjusiu maisto rijimu, skausmu epigastriume valgant, kuris po kelių valandų po valgio sumažėja, arba pilvo skausmais pavalgius riebesnio maisto, išgėrus pieno, tai žinoma, kad galima įtarti GERL.
Kur kas sunkiau nustatyti GERL, kai žmogų vargina rytinė sloga, užsitęsęs kosulys ar dusulys, prikimęs balsas ar net pykinimas. Pagrindinė anatominė prielaida GERL atsiradimui yra apatinio stemplės rauko nepakankamumas bei diafragmos stemplinės angos skrandžio išvarža (sutrumpintai hiatinė išvarža), kuomet dalis skrandžio išsiveržia aukščiau diafragmos - raumeninės pertvaros, skiriančios pilvo ertmę nuo krūtinės ląstos.
Dėl šio anatominio defekto dingsta natūralus barjeras, atsiranda palankios sąlygos vykti gastroezofaginiam refliuksui. Tačiau toli gražu ne visi, kuriems diagnozuota hiatinė išvarža, serga GERL. GERL pirmiausia diagnozuojama pagal šiai ligai būdingus tipinius simptomus. Endoskopinis stemplės ir skrandžio tyrimas patvirtina arba paneigia GERL diagnozę.
Mitybos režimo pokyčiai sergant refliuksu
Specialistė pabrėžia, jog svarbiausia valgyti reguliariai, penkis kartus per dieną (3 pagrindiniai valgymai ir 2 užkandžiai). Tarp valgymų negali būti ilgesnių nei 3-3,5 valandų tarpų. Taip pat labai svarbu nedidelės porcijos - iki 300-400 ml maisto. Ir draudžiama vėlyva vakarienė - vėliausiai valgome 19-20 valandą. Svarbu reguliuoti kūno svorį - jam mažėjant mažėja ir pilvo slėgis.
Vengti aštraus maisto, prieskonių, svogūnų, česnakų, cinamono, mėtos. Tarp draudžiamų produktų dažnai minimi ir ridikai, ropės, pomidorai ir jų padažai, citrusiniai vaisiai, šokoladas. Būtina vengti riebaus, sūdyto, kepto ar rūkyto maisto, marinuotų ar raugintų produktų, mielinių kepinių. Žinoma, ir perdirbto, vadinamojo greitojo maisto.
Žmonės kartais net nesusimąsto, kad piktnaudžiauja kava, alkoholiu ar tiesiog mėgsta gazuotus gėrimus ar mėtinę kramtomąją gumą, o visi šie produktai provokuoja GERL. Sergantiems šia liga akcentuoju, kad kuo daugiau maisto gamintų namuose, jį virtų, troškintų. Valgytų daugiau baltymų, kuriuose mažai cholesterolio - lašišos, upėtakio, liesos paukštienos, pupelių, lęšių, migdolų ir skaidulomis turtingo maisto.
Žalių daržovių, tokių, kaip brokoliai, špinatai, kopūstai, šparagai, Briuselio kopūstai, rekomenduojama vartoti stebint jų kiekį ir savo organizmą. Rekomenduojama neriebi sriuba - sultinys su liesa mėsa ir daržovėmis. Apskritai jeigu renkatės pieno produktus, rinkites juos neriebius. Daržovės tinka šviežios, šaldytos, bet ne skrudintos ir be riebių padažų.
Sergant GERL, anot specialistės, galima valgyti daugumą vaisių, išskyrus citrusinius ir ananasus. Specialistė akcentuoja, jog labai svarbu palaikyti mikrobiotos balansą, renkantis fermentuotą maistą, su skaidulomis (pavyzdžiui, artišokai, obuoliai). Skaidulos veikia kaip prebiotikai. Patiekalus galima gardinti druska, pipirais, šalaviju, raudonėliu ir kitomis žolelėmis.
Vengti per daug cukraus (ne daugiau 5g/100g). Vengti greitųjų angliavandenių. Kiekvienas organizmas individualus, todėl svarbu stebėti save, žymėtis, ką valgote ir palaipsniui iš mitybos išbraukti rėmenį sukeliančius produktus.
Kiti patarimai sergant refliuksu
Dar labai svarbu dienos režimas. Sergant GERL nereikia nešioti aptemptų rūbų, miegoti pakėlus lovos galvūgalį (pakeliant visą lovos rėmą). Kaip rašo „Healthline“, refliukso simptomus galima bandyti kontroliuoti pakeitus ne tik mitybą, bet ir gyvenimo būdą, miegokite ant aukštesnės pagalvės, kad nejaustumėte refliukso simptomų nakties metu. Stenkitės valgyti reguliariai, dažnai ir nedidelėmis porcijomis. Valgykite ne vėliau kaip likus 3 valandoms iki miego. Praktikuokite sąmoningą valgymą - valgykite iš lėto, sėdėdami kuo įmanoma tiesiau. Taip pat atidžiai stebėkite, ar kasdien išgeriate pakankamą kiekį vandens.
Alkoholį ir nikotiną daugeliui žmonių paskatina skrandžio rūgštingumo padidėjimą. Alkoholis rūgština organizmą ir atpalaiduoja apatinę stemplės dalį, didindamas rėmens riziką. Tuo tarpu nikotinas atpalaiduoja vožtuvą tarp stemplės ir skrandžio, taip pat padidindamas rėmens riziką. Esant nusilpusiam imunitetui, refliukso simptomai paaštrėja.
Daugeliu atveju refliukso kontrolei tereikia palaikyti sveikus gyvenimo būdo įpročius, derinant su skrandžio rūgštingumą mažinančių nereceptinių vaistų vartojimu. Specialistai rekomenduoja rinktis antacidinius vaistus, kuriuose yra magnio. Gastrotuss sirupas bei kramtomos tabletės nuo refliukso, kurių sudėtyje yra magnio alginato - puikus pasirinkimas siekiant sumažinti refliukso simptomus, išvengiant nemalonių virškinimo trakto šalutinių poveikių.
Gastrotuss mechaniniu būdu sukuria barjerą, kuris neleidžia skrandžio turiniui bei rūgštims kilti aukštyn, tuo pačiu nepaveikia virškinimui reikalingų skrandžio skysčių, todėl nesutrikdo virškinimo proceso. Vien maistu refliukso greičiausiai neišgydysite, tačiau tinkama mityba išties gali palengvinti ligos simptomus, o tam tikri maisto produktai, priešingai, - ligą pasunkinti.