pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Šparaginės pupelės: 5 būdai skaniai jas paruošti

Šparaginės pupelės – tai ne tik skanus, bet ir labai naudingas produktas. Jos yra puikus vitaminų, mineralų ir skaidulų šaltinis, o jų universalumas leidžia jas naudoti daugybėje patiekalų. Šiame straipsnyje aptarsime įvairius keptų šparaginių pupelių receptus, pradedant paprastais ir greitais, baigiant sudėtingesniais ir gurmaniškais.

Šparaginių pupelių nauda sveikatai

Prieš pradedant receptus, svarbu paminėti, kodėl šparaginės pupelės yra tokios vertingos mūsų sveikatai. Jos turi mažai kalorijų, bet daug skaidulų, kurios padeda reguliuoti virškinimą ir palaikyti sotumo jausmą. Pupelėse taip pat gausu vitaminų A, C ir K, taip pat folio rūgšties ir kalio. Antioksidantai, esantys šparaginėse pupelėse, padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų žalos.

Pagrindinis keptų šparaginių pupelių receptas

Šis receptas yra puikus pagrindas, kurį galite pritaikyti pagal savo skonį, pridedant įvairių prieskonių ir ingredientų.

  • 500 g šparaginių pupelių
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus (arba kito aliejaus, atsparaus aukštai temperatūrai)
  • 2-3 skiltelės česnako (smulkiai supjaustytos arba sutrintos)
  • Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
  • (Nebūtina) Citrinos sultys
  1. Paruoškite pupeles: Nuplaukite šparagines pupeles ir nupjaukite galiukus. Jei pupelės labai ilgos, galite jas perpjauti pusiau.
  2. Apvirkite pupeles (nebūtina, bet rekomenduojama): Užvirkite didelį puodą vandens. Suberkite pupeles ir virkite 3-5 minutes, kol jos šiek tiek suminkštės, bet vis dar bus traškios. Išgriebkite pupeles ir nedelsiant perkelkite į dubenį su lediniu vandeniu, kad sustabdytumėte virimo procesą. Nusausinkite. Šis žingsnis padeda išlaikyti ryškią spalvą ir traškumą.
  3. Apkepkite česnaką: Įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi ant vidutinės ugnies. Suberkite česnaką ir kepkite, kol jis taps kvapnus (apie 30 sekundžių – 1 minutę). Svarbu neperkepti česnako, nes jis gali apkarsti.
  4. Kepkite pupeles: Suberkite šparagines pupeles į keptuvę su česnaku. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Kepkite, retkarčiais pamaišydami, kol pupelės taps ryškios ir šiek tiek apskrudusios (apie 5-7 minutes).
  5. Patiekite: Patiekite keptas šparagines pupeles karštas. Prieš patiekiant, galite apšlakstyti citrinos sultimis.

Variantai ir patarimai

Šis pagrindinis receptas gali būti lengvai pritaikomas pagal jūsų skonį. Štai keletas idėjų:

  • Prieskoniai: Eksperimentuokite su įvairiais prieskoniais. Puikiai tinka čili dribsniai, rūkyta paprika, kuminas, kalendra, džiovinti itališki prieskoniai arba tiesiog šviežiai malti juodieji pipirai.
  • Sūris: Pabarstykite tarkuotu parmezanu, romano arba fetos sūriu prieš patiekiant.
  • Riešutai: Prieš patiekiant, apibarstykite skrudintais migdolais, graikiniais riešutais arba kedro riešutais.
  • Sezamo sėklos: Apibarstykite sezamo sėklomis prieš kepant arba prieš patiekiant.
  • Daržovės: Pridėkite kitų daržovių, tokių kaip svogūnai, paprikos, grybai ar vyšniniai pomidorai.
  • Šoninė: Apvyniokite šparagines pupeles šonine ir kepkite orkaitėje arba keptuvėje. Tai suteiks patiekalui sūraus ir dūminio skonio.
  • Azijietiškas stilius: Naudokite sojų padažą, imbierą ir sezamo aliejų vietoj alyvuogių aliejaus ir druskos. Apibarstykite sezamo sėklomis ir smulkintu žaliuoju svogūnu prieš patiekiant.

Kiti receptai su keptomis šparaginėmis pupelėmis

Keptos šparaginės pupelės su šonine

Šis receptas yra puikus pasirinkimas, jei norite sotesnio ir aromatingesnio patiekalo. Šoninė suteikia pupelėms sūraus ir dūminio skonio, kuris puikiai dera su traškiomis pupelėmis.

Ingredientai:

  • 500 g šparaginių pupelių
  • 150 g šoninės (supjaustytos kubeliais)
  • 1 svogūnas (smulkiai supjaustytas)
  • 2 skiltelės česnako (smulkiai supjaustytos arba sutrintos)
  • Druska ir juodieji pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Paruoškite pupeles: Nuplaukite šparagines pupeles ir nupjaukite galiukus.
  2. Apkepkite šoninę: Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies. Sudėkite šoninės kubelius ir kepkite, kol jie taps traškūs. Išimkite šoninę iš keptuvės ir palikite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai. Palikite šiek tiek šoninės riebalų keptuvėje.
  3. Apkepkite svogūną ir česnaką: Sudėkite svogūną į keptuvę su šoninės riebalais ir kepkite, kol jis suminkštės ir taps skaidrus (apie 5 minutes). Suberkite česnaką ir kepkite dar 1 minutę, kol jis taps kvapnus.
  4. Kepkite pupeles: Suberkite šparagines pupeles į keptuvę su svogūnu ir česnaku. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Kepkite, retkarčiais pamaišydami, kol pupelės taps ryškios ir šiek tiek apskrudusios (apie 5-7 minutes).
  5. Patiekite: Sumaišykite pupeles su traškia šonine ir patiekite karštas.

Keptos šparaginės pupelės su voveraitėmis

Šis receptas yra puikus pasirinkimas vegetarams ir tiems, kurie mėgsta miško skonius. Voveraitės suteikia patiekalui žemiško ir aromatingo skonio.

Ingredientai:

  • 500 g šparaginių pupelių
  • 200 g voveraičių (arba kitų mėgstamų grybų)
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 svogūnas (smulkiai supjaustytas)
  • 2 skiltelės česnako (smulkiai supjaustytos arba sutrintos)
  • Šviežios petražolės (smulkiai supjaustytos)
  • Druska ir juodieji pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Paruoškite pupeles: Nuplaukite šparagines pupeles ir nupjaukite galiukus.
  2. Paruoškite voveraites: Nuvalykite voveraites ir supjaustykite jas riekelėmis. Jei naudojate kitus grybus, paruoškite juos pagal poreikį.
  3. Apkepkite svogūną ir česnaką: Įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi ant vidutinės ugnies. Sudėkite svogūną ir kepkite, kol jis suminkštės ir taps skaidrus (apie 5 minutes). Suberkite česnaką ir kepkite dar 1 minutę, kol jis taps kvapnus.
  4. Kepkite grybus: Sudėkite voveraites į keptuvę su svogūnu ir česnaku. Kepkite, kol grybai suminkštės ir išgaruos skystis (apie 7-10 minučių).
  5. Kepkite pupeles: Suberkite šparagines pupeles į keptuvę su grybais. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Kepkite, retkarčiais pamaišydami, kol pupelės taps ryškios ir šiek tiek apskrudusios (apie 5-7 minutes).
  6. Patiekite: Pabarstykite keptas šparagines pupeles su voveraitėmis šviežiomis petražolėmis ir patiekite karštas.

Šparaginės pupelės keptos orkaitėje

Keptos orkaitėje šparaginės pupelės yra puikus pasirinkimas, jei norite mažiau riebalų ir daugiau traškumo. Šis būdas leidžia pupelėms tolygiai apkepti ir išlaikyti savo natūralų skonį.

Ingredientai:

  • 500 g šparaginių pupelių
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
  • (Nebūtina) Česnako milteliai, svogūnų milteliai, paprika

Paruošimas:

  1. Paruoškite pupeles: Nuplaukite šparagines pupeles ir nupjaukite galiukus.
  2. Apšlakstykite aliejumi ir pagardinkite: Sudėkite pupeles į didelį dubenį. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir kitais mėgstamais prieskoniais. Gerai išmaišykite, kad pupelės būtų tolygiai padengtos aliejumi ir prieskoniais.
  3. Kepkite orkaitėje: Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi. Sudėkite pupeles į vieną sluoksnį ant skardos. Kepkite įkaitintoje iki 200°C (400°F) orkaitėje 15-20 minučių, arba kol pupelės taps traškios ir šiek tiek apskrudusios. Kartą kepimo metu apverskite pupeles.
  4. Patiekite: Patiekite keptas orkaitėje šparagines pupeles karštas.

Patarimai, kaip išsirinkti ir laikyti šparagines pupeles

  • Pasirinkimas: Rinkitės ryškiai žalios spalvos, tvirtas ir lygius ankštis. Venkite ankščių su dėmėmis, pageltusiais ar suvytusiais galais.
  • Laikymas: Šparagines pupeles geriausia laikyti šaldytuve, neplautas, sandariame maišelyje arba konteineryje. Taip jos išsilaikys šviežios 3-5 dienas.
  • Šaldymas: Jei norite ilgiau išlaikyti šparagines pupeles, galite jas užšaldyti. Prieš šaldant, rekomenduojama pupeles apvirti 2-3 minutes ir atvėsinti lediniame vandenyje. Nusausinkite pupeles ir sudėkite į šaldymo maišelius arba konteinerius.

Šparaginės pupelės skirtingose kultūrose

Šparaginės pupelės yra populiarus ingredientas įvairiose pasaulio virtuvėse. Azijoje jos dažnai naudojamos stir-fry patiekaluose, Europoje – kaip garnyras prie mėsos ar žuvies, o Amerikoje – kaip dalis salotų ar troškinių.

Šparaginių pupelių auginimas namuose

Jei turite sodą ar net balkoną, galite pabandyti užsiauginti šparagines pupeles namuose. Jos yra gana lengvai auginamos ir nereikalauja daug priežiūros. Sėklas geriausia sėti pavasarį, kai praeina šalnos. Pupelės mėgsta saulėtą vietą ir gerai drenuotą dirvožemį. Reguliariai laistykite ir tręškite augalus, kad jie gerai augtų ir duotų gausų derlių.

Šparaginės pupelės – puikus pasirinkimas bet kuriam stalui

Apibendrinant, keptos šparaginės pupelės yra universalus, skanus ir sveikas patiekalas, kuris gali būti patiekiamas kaip garnyras, užkandis ar pagrindinis patiekalas. Su daugybe receptų ir variantų, kiekvienas gali rasti savo mėgstamiausią būdą mėgautis šia nuostabia daržove. Išbandykite įvairius receptus, eksperimentuokite su prieskoniais ir ingredientais, ir atraskite savo tobulą keptų šparaginių pupelių receptą!