pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Naminio Pomidorų Padažo Receptai

Padažai su pomidorais neabejotinai patenka tarp populiariausių padažų Lietuvoje ir pasaulyje. Parduotuvių lentynose net sudėtinga išsirinkti geriausią pomidorų padažą. Tačiau net išsirinkus geriausią pomidorų padažą prekybos centre, greičiausiai sugebėsite pasidaryti dar skanesnį naminį pomidorų padažą. Ne todėl, kad jų nemoka gaminti. Gamindami naminį pomidorų padažą galite panaudoti išskirtinės kokybės šviežius pomidorus, naudoti mažiau konservuojančių ingradientų kurie dominuoja gamyklinėje produkcijoje.

Naminis pomidorų padažas - pats geriausias receptas

Labai drąsiai teigiu - taip, šis naminis pomidorų padažas yra pats geriausias. Tirštas, aromatingas, ir labai skanus. Atradusi jį pernai iš paskutinių pomidorų pagaminau vos kelis stiklainėlius ir labai pasigailėjau. Laukiau visus metus žinodama, kad šiais metais gaminsiu tik šį pomidorų padažą ir iš tiek pomidorų, kiek tik turėsiu. Nekantravau šiuo gėriu pasidalinti ir su jumis. Galėčiau pasakoti ir pasakoti, koks šis padažas skanus - norisi pirštu išlaižyti viską iki paskutinio lašo, o kaip nepaprastai jis pagardina makaronus, troškinius, kepsnius… Nuoširdžiai manau, kad nuo šiol kiekvieną pomidorų derlių paversiu būtent šiuo padažu ir kitų jau nebeiškosiu. Privalote pabandyti. Be nepaprasto skonio, dar mane itin džiugina, kad palyginus su kitais pomidorų padažų receptais, šis dar ir gana lengvai pagaminamas. Pats didžiausias privalumas, kad nereikia nei lupti pomidorų odelių, nei išiminėti sėklyčių - viskas sukepa orkaitėje ir kuo puikiausiai susitrina iki vientisos, tirštos masės.

Aš nežinau, ar ta magija įvyksta dėl skaniausių naminių pomidorų, ar dėl viso kepimo orkaitėje proceso, ar dėl tobulo SANTA MARIA druskos, Tellicherry pipirų, cinamono ir provanso žolelių prieskonių balanso. O gal dėl visų šių priežasčių. Gaminkit kuo daugiau - padažą galima ir konservuoti, ir šaldyti.

Ingredientai:

  • 3 kg pomidorų
  • 1 v.š. druskos
  • 1,5 a.š. Tellicherry pipirų
  • 0,5 a.š. cinamono
  • 1 v.š. provanso žolelių
  • Saujelės šviežio raudonėlio arba 1 a.š. džiovinto raudonėlio
  • Saujelės šviežio baziliko arba 1 a.š. džiovinto baziliko

Gaminimo eiga:

  1. Į kepimo formas dedame stambiais gabalėliais pjaustytus pomidorus, svogūnus (jei nemėgstate, praleiskite - aš taip ir darau), nuluptas česnako skilteles, čili pipirą be sėklyčių. Su vienu čili pipiru padažas gausis vos vos labai lengvai aitrus. Jei norite aštriau - dėkite daugiau čili.
  2. Pomidorus gausiai apšlakstome alyvuogių aliejumi ir kepame 180 laipsnių orkaitėje pusantros valandos.
  3. Viską pilame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės. Galima sutrinti ir rankiniu blenderiu.

Močiutės pomidorų padažas

Kai vasaros saulė prinokina raudonus, saldžius pomidorus, daugelis prisimena vaikystę ir močiutės virtuvę, kvepiančią česnakais, krapais ir verdančiu padažu. Šis močiutės receptas - laiko patikrintas, kvapnus ir itin universalus. Tinka tiek makaronams, tiek troškiniams, tiek picai ar net mėsos patiekalams gardinti.

Ingredientai:

  • Pomidorai
  • Morkos
  • Svogūnai
  • Paprika
  • Česnakai
  • Druska
  • Cukrus
  • Prieskoniai (krapai ir kt.)
  • Actas
  • Aliejus

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite daržoves. Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu ir nulupkite odeles. Supjaustykite stambesniais gabalėliais. Morkas sutarkuokite, svogūnus ir papriką smulkiai supjaustykite.
  2. Kaitinkite. Į didelį puodą supilkite šiek tiek aliejaus, apkepkite svogūnus ir morkas, kol suminkštės. Sudėkite pomidorus ir papriką.
  3. Pagardinkite. Suberkite druską, cukrų, smulkintą česnaką, prieskonius. Įpilkite acto.
  4. Sumažiname ugnį taip, kad pomidorai vos burbuliuotų. Supilame actą, dedame druskos ir pipirų, sudedame smulkintas žoleles (arba džiovintas). Kaitiname ant vidutinės kaitros neuždengus apie 3 valandas arba kol skystis nugaruos ir padažas pasieks jūsų norimą tirštumą.

Pomidorų padažas žiemai

Vieną dieną mano virtuvėje buvo per daug pomidorų. Jau buvau išvirusi pomidorų sriubą ir iškepusi pomidorų tartą, ką dar iš to derliaus pertekliaus pagaminti buvo gan sunku sugalvoti. Ir tada mane aplankė nušvitimas. NAMINIS POMIDORŲ PADAŽAS. Perskaičiau gausybę receptų, atrinkau kas man patinka, ir atradau, tikrai nepameluosiu, patį geriausią būdą pomidorams sunaudoti. Tiksliau būtų sakyti - dideliam pomidorų kiekiui sunaudoti. Tokio skanumo ir pati nesitikėjau.

Ingredientai:

  • 3 kg pomidorų
  • 4 raudonųjų paprikų
  • 5 didelių svogūnų
  • 1 galvutės česnako
  • 1 stiklinės cukraus
  • 3 v.š. druskos
  • 150 ml 9% acto
  • 1 a.š. maltų juodųjų pipirų
  • 1 a.š. cinamono
  • 1 a.š. maltos kalendros
  • 1 a.š. džiovintų bazilikų

Gaminimo eiga:

  1. Nedideliais kubeliais supjaustykite pomidorus, papriką ir svogūnus. Sudėkite daržovės į didelį puodą, suberkite cukrų, druską ir prieskonius.
  2. Virkite 1-1,5 val. vis pamaišydami, kol išgaruos dalis skysčio ir padažas pradeda tirštėti.
  3. Tuomet sudėkite smulkintus česnakus, supilkite actą ir pavirkite dar keletą minučių.
  4. Viską sumalkite blenderiu iki vientisos masės ir supilkite į sterilius stiklainius, užsukite dangteliais. Atvėsusius laikykite šaltai.

Konservavimas

Nors konservavimas apaugęs įvairiais mitais, iš tiesų tai yra labai paprasta. Pasiruoškite švarius stiklainėlius. Aš jų nevirinu ir niekaip specialiai netvarkau, tiesiog išplaunu kai lieka nuo kokiu pirktinių reikalų, išdžiovinu, užsuku ir laukiu kol jų prireiks. Konservuojant padažas turi būti verdantis. Tad jei konservuojate ne iškart ir padažas atvėsta, iš naujo užvirinkite puode.

Kaip konservuoti?

  1. Supilstykite į stiklainius. Išplautus ir gerai iškaitintus stiklainius pripildykite karštu padažu. Užsukite sterilizuotais dangteliais, apverskite ir apklokite šiltu rankšluosčiu.
  2. Pilkite verdantį padažą į stiklainį ir paguldykite ant šono. Jei pro kamštelį nesigirdi šnypštimo, reiškia viskas tvarkoje, apverskite ir pastatykite pilną stiklainį ant dangtelio. Jei kartais girdisi šnypštimas, naudokite kitą stiklainį. Taip aukštyn kojomis surikiuotus stiklainius palaikykite šiltai, pavyzdžiui apklojus antklode.
  3. Karštą padažą supilstome į švarius, sausus, virintus stiklainius (Aš stiklainius tiesiog išplaunu be chemijos indaplovėje aukščiausioje temperatūroje, o dangtelius paverdu puode vandenyje kelias minutes). Užsukame ir apverčiame. Galima per naktį apverstus stiklainius palaikyti šiltai po kaldra.
  4. Kai pilnai atvėsta, perkelkite stiklainius į vėsesnę namų patalpą.