Soti žirnienė - tikras žiemiškas maistas. Tikrai puiki sriuba, savo sotumu atstojanti pirmą ir antrą pietų patiekalus. Ši žirnių sriuba kiek kitokia, ji trinta. Kaip gera sriubčioti šiltą sriubą ir stebėti gyvą paveikslą!
Trinta žirnių sriuba su šonine
Trintai žirnių sriubai pagaminti reikia:
- 1 l naminio sultinio
- 1 ropinio svogūno
- 1 morkos
- 2 cm dydžio šviežio imbiero gabalėlio
- 100 g šaltai rūkytos kiaulienos šoninės
- 3 šaukštų aliejaus
- 200 g žirnių
- druskos
Gaminimas:
- Keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepkite smulkiai supjaustytas morkas ir svogūnus.
- Suberkite smulkintą šoninę ir imbierą. Viską pakepinkite.
- Užvirkite sultinį.
- Suberkite žirnius, keptas daržoves su šonine ir ant vidutinės ugnies virkite apie 45 minutes.
- Supilkite sriubą į virtuvinio kombaino indą ir sutrinkite iki vientisos masės.
- Pagardinkite druska ir pipirais.
Žirnienės viršų apibarsčiau apkepusia šonine.
Žirnių sriuba su rūkyta šonine
Ingredientai:
- 1,5 litro gero naminio sultinio
- 150 g. skaldytų geltonųjų žirnių
- 1 vidutinio svogūno
- 1 skiltelės česnako
- 1 saliero stiebo
- 1 morkos
- 2 bulvės
- 100 g rūkytos šoninės
- 1-2 š. sviesto
- 1-2 lauro lapelių
- 1 žirnelio kvapniųjų pipirų
- 1 a.š. džiovinto mairūno
- 2 š. petražolių
- 1 a.š. balto vyno acto arba šviežiai spaustų citrinos sulčių
- druskos, šviežiai malti juodieji pipirų
Gaminimas:
- Smulkiai supjaustome svogūną, česnaką ir salierą, morką sutarkuojame burokine tarka.
- Žirnius kelis kartus praskalaujame šaltame vandenyje ir paliekame ant sietelio, kad nuvarvėtų.
- Kai puodas įkais, dedame kubeliais pjaustytą šoninę ir leidžiame riebaliukams iš lėto tirpti.
- Jeigu šoninė nėra labai riebi, įdedame vieną šaukštą sviesto.
- Šoninei apskrudus, dedame antrą šaukštą sviesto kartu su svogūnais, česnakais, salierais ir morkomis.
- Viską išmaišome ir po poros minučių suberiame džiovintą mairūną, kvapniuosius pipirus ir lauro lapą, puodą uždengiame dangčiu.
- Viską kepiname labai lėtai, retkarčiais pamaišant.
- Daržoves su šonine kepiname apie 15-20 minučių.
- Tuomet beriame žirnius, pamaišome, leidžiame truputį sušilti ir pilame sultinį.
- Viskam užvirus būtinai nugraibome paviršiuje susidariusias putas.
- Uždengiame dangtį, sumažiname ugnį, kad sriuba vos kunkuliuotų ir paliekame virti apie 40-50 minučių, nepamiršdami kas 10-15 minučių pamaišyti.
- Kai žirniai bus beveik išvirę, tai matysis, o ir paragauti galima, dedame kubeliais pjaustytas bulves ir verdame dar apie 15 minučių arba kol išvirs bulvės.
- Sriubai baigus virti išjungiame ugnį, supilame balto vyno actą arba citrinos sultis, pamaišome ir uždengus leidžiame pailsėti, bent 10-15 minučių.
- Jei mėgstate trintas sriubas, galite blenderiuoti, o jei ne, tiesiog gardinkite druska, pipirais.
- Išpilstytą sriubą pilame į lėkštes pagardinkite smulkintom petražolėmis.
Žalia žirnių sriuba
Kai už lango taip niūru ir pilka, spalvų Jūsų ir Jūsų mažylių kasdienybei suteiks ši žalia žirnių sriuba. Ne tik gražu, bet sotu ir šilta. Nagi, kaip geriausia susikurti pavasarinę nuotaiką? Žinoma, pasigaminti švelniai žalios spalvos sriubą pagal vieną paprastučių prancūziškos virtuvės recept!
Ingredientai:
- 3-4 šaukštai šaldytų žirnelių
- keli griežinėliai poro
- 1 saujelė ryžių
- truputis sviesto ar grietinėlės
- riekelė baltos duonos (skrebučiams)
- 2 stiklinės vandens
Paruošimas:
- Į verdantį vandenį sudėkite virti ryžius (prieš tai perplautus vandeniu).
- Ryžiams pavirus 10 minučių, į puodą sudėkite žirnelius, smulkiai supjaustytus porus ir viską dar 10-12 min. pavirkite.
- Viską sutrinkite blenderiu, įpilkite šlakelį grietinėlės ar įdėkite gabalėlį sviesto ir viską išmaišykite.
- Prieš patiekiant užberkite orkaitėje apskrudintų pyrago skrebučių.
Prancūziška žirnių sriuba
Idealiu atveju tokiai sriubai turėtų būti naudojami švieži žirneliai (ir net jų ankštys!), bet šviežių žalumynų dar teks šiek tiek palaukti. Tuo tarpu tobulas rezultatas gausis iš šaldytų žirnelių.
Gaminimas:
- Puode storu dugnu įkaitiname sviestą, jame pakepiname porus ir bulves (apie 5 minutes, nuolat maišom, ir žiūrim, kad sviestas neimtų svilti).
- Supilam sultinį ir užverdam.
- Sumažinam ugnį ir verdam kol bulvės suminkštėja (apie 12 min).
- Supilame sriubą į blenderį arba suplakame naudodami rankinį mikserį, kartu pasūdydami, pabarstydami pipirų ir įpildami grietinėlę.