Dažnai geriate kavos aparatų paruoštą cappuccino ar latte kavą, bet niekada per daug nesusimąstėte, kuo jos skiriasi? Ar kodėl espresso yra kavos gėrimų "mama"? O ką jau kalbėti apie caffè mocha ar americano, espresso su pieno puta.
Espresso - kavos pagrindas
Italų pamėgta espresso kava - itin išraiškingo skonio gėrimas ne tik skubantiems. Espresso kava (it. espresso „išspaustas“) savo pavadinimą greičiausiai gavo dėl jos paruošimo būdo - malta kava yra tarsi išspaudžiama per ją leidžiant aukšto slėgio vandenį.
Espresso kavai paruošti reikia 8-9 g sumaltos kavos ir 27-30 ml vandens. Ant tinkamai paruoštos espresso kavos susidaro 2-3 mm storio tamsios, rausvai rudos putos (it. crema). Per 20-30 sek. per 8-9 g kavos turi pratekėti 30 ml vandens, kad espresso būtų optimalaus stiprumo ir konsistencijos.
Kuo smulkiau sumalta kava, tuo ji stipresnė, aitresnė, kartesnė, kadangi vanduo lėčiau per ją sunkiasi. Jei kava sumalta per stambiai - vanduo prasisunks greitai ir kava gali būti per silpna. Todėl, renkantis kavos aparatą, itin svarbu atkreipti dėmesį į taikomą kavos pupelių malimo technologijos sureguliavimą ir nustatymus.
Kai kurie aparatai, pavyzdžiui, NESCAFÉ® LaRhea eC V+, yra itin pažangūs ir naudoja kelių komponentų inovatyvias technologijas. Vandens temperatūra taip pat turi didelės įtakos kavos skoniui - jei temperatūra žemesnė, kava bus kartesnė, jei aukštesnė - rūgštesnė.
Patogiausia espresso kavą paruošti naudojantis profesionaliu automatiniu kavos aparatu, kuris ne tik idealiai sumala kavos pupeles, bet ir užtikrina optimalų jų suspaudimą, vandens kiekį ir jo temperatūrą.
Įprasta galvoti, kad espresso kavoje yra ypač daug kofeino. Tai - mitas. Kofeino kiekis kavoje priklauso nuo maltos kavos ir vandens sąlyčio trukmės. Kuo šis laikas ilgesnis - tuo kava turės daugiau kofeino ir atvirkščiai. Espresso kava įprastai paruošiama per mažiau nei 30 sek., o darbe paprastai užsiplikę kavą puodelyje ją paliekame bręsti tikrai ilgėliau.
Cappuccino ir Latte: skirtumai ir kaloringumas
Ši kava įgavo savo pavadinimą ne dėl jos paruošimo būdo, bet dėl kapucinų vienuolių aprangos. Susimaišiusios espresso ir pieno spalvos italams priminė kapucinų apsiaustų spalvą ir taip gimė pasaulyje itin pamėgta kava. Jai paruošti naudojama espresso kava, karštas pienas ir jo putos lygiomis dalimis.
Idealiu atveju, cappuccino ruošiama iš 25 ml espresso kavos ir kaitinto pieno. Pieno puta - svarbiausias šios kavos elementas. Po to, į cappuccino kavą gali būti pridedamos šokolado drožlės, kakavos ar cinamono milteliai - fantazijai ribų nėra!
Norint tinkamai paruošti cappuccino kavą, reikia atkreipti dėmesį į kavos aparate naudojamą sausą pieną - iš kuo riebesno pieno jis išgautas, tuo labiau aksominė bus Jūsų cappuccino putos tekstūra. Taip pat svarbi pieno temperatūra - jei ji per didelė, nukentės putos konsistencija, ji bus ne tokia spindinti ir saldi. Optimaliausia pieno temperatūra - 65-70 C.
Italų k. latte reiškia pieną - ir, ko jau ko, bet pieno latte kavoje tikrai netrūksta! Svarbiausia - nustatyti tinkamą pieno kaitinimo temperatūrą, kad jo neužvirintumėte, nes kitaip nukentės kavos skonis. Jeigu mėgstate latte tekstūrą, bet norite saldesnio varianto, galite rinktis caffè mocha. Kaip ir latte, caffè mocha ruošiama espresso kavą maišant su kaitintu pienu. Tačiau priešingai nei latte, caffè mocha gardinama šokoladu (saldžiais kakavos milteliais ar šokoladiniu sirupu).
Mažiausiai kaloringa kava ir patarimai
Vienas espresso puodelis turi tik apie 3 kalorijas ar mažiau, tad šia bei įprasta juoda ar americano kavomis gali mėgautis net tie, kurie atidžiai skaičiuoja suvartojamas kalorijas. Kalorijų kiekis tampa aktualus mėgaujantis kavomis su pienu. Pavyzdžiui, tradicinis latte kavos puodelis, be tokių priedų kaip purškiama grietinėlė ar kt., turi apie 220 kcal, nes jai paruošti reikalingas riebus pienas.
Ką daryti, jeigu mėgstate pienišką kavą, bet norite sumažinti kalorijų kiekį? Rinkitės kavas su liesesniu pienu. Arba mėgaukitės tobula riebesnio pieno kavos puta, bet atsisakykite deserto.
Kavos kaloringumas
Norint numesti svorio dažniausiai renkamės mažai kaloringus maisto produktus. Kava be kalorijų būna tik paprasta, juoda kava, be priedų, be pieno, cukraus, šokolado drožlių, grietinėlės ir kitų skanėstų.
Lentelėje skirtinga kava ir jos kalorijos. Tradiciškai skaičiuojamas kalorijų kiekis 100 g produkto.
Kava | Kalorijos (kcal) |
---|---|
Juoda kava | 0 |
Juoda kava be kofeino | 0 |
Ekspresso | 9 |
Tirpi kava | 353-484 |
Tirpi cikorijos kava | 3 |
Tirpi moka kava | 460 |
3 in 1 kava | 457-560 |
Sutirštintas pienas su kava | 311 |
O štai jei geriame kavą kavą su priedais, tai reikia skaičiuoti ir priedų kalorijas. Už mato vienetą šį kart Valgomasis šaukštas (~2 arbatinius šaukštelius).
Priedas | Kalorijos (kcal) |
---|---|
Grietinėlė | 52 |
Pienas | 9 |
Liesas pienas | 5 |
Migdolų pienas | 8 |
Cukrus | 48 |
Jei laikotės dietos ar tiesiog nenorite priaugti papildomo svorio, gerkite juodą kavą be priedų. Retkarčiais pasilepinus kava su pienu, žinoma, nieko neatsitiks.
Kavos reikšmė ir saikingas vartojimas
Kavą gerti galima laikantis daugelio dietų, ji skatina medžiagų apykaitą, „varo“ vandenį. Sirtuinų dietoje kava laikoma supermaistu. Kava priskiriama tonizuojančių gėrimų kategorijai. Kavą vartoti reikia saikingai, nes mitybinės reikšmės ji neturi. Saikingas kavos vartojimas gali sutrikdyti nervų ar širdies kraujagyslių sistemos veiklą. Per didelis kavos kiekis gali pasižymi netgi toksišku poveikiu.