pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Kepti Kuojas: Receptai ir Patarimai

Lietuva - ežerų ir upių kraštas, garsėjantis gausybe žuvų. Mūsų vandenyse plaukioja kuojos, karšiai, ešeriai, lydekos, karpiai ir daugybė kitų žuvų rūšių, kurios, tinkamai paruoštos, gali tapti tikru delikatesu. Šiame straipsnyje pasidalinsime patarimais, kaip kokybiškai iškepti populiariausias Lietuvoje sugaunamas žuvis ir pateiksime penkis išbandytus receptus, kurie padės atrasti naujus skonius ir nustebinti artimuosius.

Bendri patarimai, kaip kepti žuvį

Nepriklausomai nuo to, kokią žuvį pasirinksite kepti, svarbu laikytis kelių pagrindinių taisyklių, kurios užtikrins, kad patiekalas pavyks puikiai:

  • Žuvies šviežumas: Tai svarbiausias faktorius. Rinkitės tik šviežią žuvį. Šviežios žuvies akys turi būti skaidrios, žiaunos - ryškiai raudonos, o kvapas - malonus, jūrinis. Jei žuvis jaučiasi nemaloniai ar turi neįprastą kvapą, geriau jos nepirkti.
  • Paruošimas: Prieš kepant žuvį būtina tinkamai paruošti. Išvalykite žvynus, išimkite vidaus organus, nupjaukite pelekus ir kruopščiai nuplaukite po šaltu vandeniu. Didesnes žuvis galite supjaustyti į gabalus arba filė.
  • Marinavimas: Marinavimas ne tik suteikia žuviai papildomo skonio, bet ir padeda suminkštinti mėsą. Marinatui galite naudoti citrinos sultis, sojos padažą, aliejų, prieskonius ir žoleles.
  • Kepimo temperatūra: Tinkama kepimo temperatūra yra labai svarbi. Jei keptuvė bus per karšta, žuvis gali sudegti iš išorės ir likti žalia viduje. Jei temperatūra bus per žema, žuvis prisigers riebalų.
  • Kepimo laikas: Kepimo laikas priklauso nuo žuvies rūšies ir dydžio. Paprastai žuvį reikia kepti tol, kol ji taps lengvai atskiriama šakute.

Populiariausių žuvų kepimo ypatumai

  • Kuojos: Smulkios žuvytės, puikiai tinka kepti aliejuje. Prieš kepant jas galima pamarinuoti su citrinos sultimis ir prieskoniais.
  • Karšiai: Riebi žuvis, kurią geriausia kepti orkaitėje arba ant grotelių. Prieš kepant patariama įpjauti odą, kad ji nesusitrauktų.
  • Ešeriai: Liesi ir aromatingi, tinka kepti keptuvėje, orkaitėje arba ant laužo. Ypač skanūs su česnakais ir žolelėmis.
  • Lydekos: Sausa žuvis, todėl ją rekomenduojama kepti su riebalais arba įdaryti. Lydekos puikiai dera su daržovėmis.
  • Karpiai: Tradicinis šventinis patiekalas. Karpį galima kepti keptuvėje, orkaitėje arba ant laužo. Prieš kepant jį patariama pamarinuoti.

Penki gardūs žuvies receptai

1. Keptos kuojos su česnakais ir krapais

Ingredientai: 1 kg kuojų, 3 skiltelės česnako, ryšelis krapų, citrinos sultys, druska, pipirai, aliejus kepimui.

Gaminimas: Kuojas išvalykite, nuplaukite ir nusausinkite. Įtrinkite druska, pipirais ir citrinos sultimis. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir dėkite kuojas. Kepkite iš abiejų pusių, kol apskrus. Prieš pat pabaigą įdėkite smulkintą česnaką ir krapus.

2. Orkaitėje keptas karšis su daržovėmis

Ingredientai: 1 karšis (apie 1 kg), 1 svogūnas, 1 morka, 1 paprika, citrina, druska, pipirai, žolelės (čiobreliai, rozmarinai), aliejus.

Gaminimas: Karšį išvalykite, nuplaukite ir nusausinkite. Padarykite įpjovas odoje. Įtrinkite druska, pipirais ir žolelėmis. Į pilvą įdėkite griežinėliais pjaustytą citriną, svogūną, morką ir papriką. Apšlakstykite aliejumi ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180°C, apie 30-40 minučių.

3. Kepti ešeriai keptuvėje su citrininiu padažu

Ingredientai: 4 ešerių filė, miltai, druska, pipirai, aliejus kepimui, citrinos sultys, sviestas, petražolės.

Gaminimas: Ešerių filė nusausinkite, apvoliokite miltuose, pagardintuose druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite filė iš abiejų pusių, kol apskrus. Išimkite filė iš keptuvės. Toje pačioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, įpilkite citrinos sulčių ir smulkintų petražolių. Užpilkite padažą ant filė.

4. Įdaryta kepta lydeka

Ingredientai: 1 lydeka (apie 1,5 kg), 1 svogūnas, 1 morka, 100 g džiūvėsėlių, 50 ml pieno, 1 kiaušinis, druska, pipirai, aliejus.

Gaminimas: Lydeką išvalykite, išimkite kaulus. Svogūną ir morką smulkiai supjaustykite ir pakepinkite aliejuje. Džiūvėsėlius užpilkite pienu. Sumaišykite pakepintas daržoves, džiūvėsėlius, kiaušinį, druską ir pipirus. Įdarykite lydeką šiuo įdaru. Aptepkite aliejumi ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180°C, apie 45-60 minučių.

5. Ant laužo keptas karpis su medumi ir sojos padažu

Ingredientai: 1 karpis (apie 2 kg), 3 šaukštai sojos padažo, 2 šaukštai medaus, 1 šaukštas citrinos sulčių, imbieras, česnakas, aliejus.

Gaminimas: Karpį išvalykite, padarykite įpjovas odoje. Sumaišykite sojos padažą, medų, citrinos sultis, tarkuotą imbierą ir smulkintą česnaką. Įtrinkite karpį šiuo marinatu ir palikite marinuotis bent 30 minučių. Kepkite ant laužo, vartydami, kol karpis iškeps.

Organizatorių nuotr./Kepama žuvis V.Juodkazienė atkreipia dėmesį tų, kas mėgsta ruošti žuvį orkaitėje - tokiu atveju itin svarbu pasirinkti tinkamą kepimo temperatūrą. „165-180 laipsnių temperatūros visiškai užtenka žuviai kepti. Esant galimybei rekomenduoju kepti visą žuvį, nes tuomet ji išlaiko daugiau skonio ir yra sultingesnė, šlapesnė nei kepta filė. Nors šis principas galioja ir daugeliui kitų paruošimo būdų, tačiau aktualiausias jis tuomet, kai žuvis yra kepama ant grotelių. Visais gamybos atvejais svarbu, kad žuvis neperkeptų, neišsausėtų, būtų kuo mažiau apskrudusi“, - pataria ekspertė.

Žuvies paruošimo gidas Maisto ekspertė teigia, kad, įsigijus šviežią žuvį, pirmiausia reikia ją tinkamai išdoroti bei paruošti gaminimui. Patartina pradėti nuo pelekų - juos reikėtų nukirpti ir tik tada valyti žvynus bukąja peilio ašmenų puse. Jeigu valant žuvis slysta ar yra gliti, V.Juodkazienė siūlo ją papildomai apiberti druska ir nuplauti šaltu vandeniu.

„Skrosti žuvį reikia nuo uodegos peilio ašmenims keliaujant galvos link. Išimant žarnas ir kitus vidinius žuvies organus, svarbu nepažeisti žalios tulžies, kuri išsiliedama gali apkartinti patiekalą. Jeigu taip jau nutiko - nieko baisaus, tiesiog tą vietą pabarstykite druska ir nuplaukite šaltu vandeniu. Nuskutus ir išskrodus žuvį vėl reikėtų ją nuplauti po tekančiu vandeniu“, - pasakoja V.Juodkazienė.

Tuomet, anot maisto ekspertės, belieka apsispręsti, ką norima pagaminti, nes nuo to priklauso žuvies išpjovimas, marinavimo bei gaminimo būdas. Jei šiame etape žuvį apšlakstysite šviežiomis citrinos sultimis, jos puikiai pasitarnaus siekiant išvengti riebumo pojūčio.

Maisto ekspertė atkreipia dėmesį, kad apibarsčius žuvį pasirinktais prieskoniais, patartina ją marinuoti apie valandą, tačiau nėra blogai, jei ją apdorosite ir iš karto.

V.Juodkazienės teigimu, pati sveikiausia žuvis - paruošta be papildomų riebalų. „Virta ant garų žuvis nepraranda savo maistinių savybių, priešingai nei gruzdinta ar kepta aukštoje temperatūroje. Kai žuvį verdame garuose, ji išlaiko sultingumą, struktūrą, skonines savybes, joje išlieka daugiau vitaminų“, - vardija maisto ekspertė.

Kitas svarbus aspektas - žuvies virimo laikais, kurį reikėtų pasirinkti pagal žuvies dydį. Pusės kilogramo žuvį, anot maisto ekspertės, reikia virti iki pusvalandžio, o jeigu žuvis sveria iki kilogramo - šiek tiek daugiau.