Šiltų dienų atėjimas visada reiškia atostogas gamtoje. O kokios atostogos be šašlykų ir gardaus garnyro - ant žarijų keptų bulvių? Mėsa yra mėsa, bet be bulvių kažkaip ne tas pats, sutikite. Vienas paprasčiausių valgių, kuriuos galima paruošti gamtoje, ant įkaitusių laužo žarijų - keptos bulvės. Lauže kepamų bulvių kvapas vilioja ir žadina apetitą. Jas galima paruošti įvairiai: su įvairiausiais prieskoniais, sūriu, lašinukais, ar tiesiog kepti vienas.
Ingredientai ir paruošimas
Norėdami paruošti šį patiekalą, jums reikia minimalaus produktų ir įrangos kiekio. Šiam patiekalui paruošti pasistenkite pasirinkti daugiau ar mažiau vienodas, vidutinio dydžio bulves. Tai būtina, kad visos bulvės iškeptų tolygiai. Dideles bulves reikėtų perpjauti į dvi dalis.
- Bulvės - 10 vienetai
- Lašinukai - 700 gramai
- Druskos, pipirų - 1 žiupsnelis
- Žalumynų - 1 pundelis (nebūtinai)
Taigi, pasirinktas bulves reikia kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu. Kitame etape lašinius reikia supjaustyti gabaliukais.
Kepimo būdai
Kepimas ant iešmo
Nuostabios bulvės, iškeptos ant iešmo ant šašlykinės su lašinių gabalėliais - tikrai labai skanu. Receptas labai paprastas, galima sakyti net primityvus, bet rezultatas labai aromatingas ir nepaprastai skanus. Tokį patiekalą gali paruošti tikrai kiekvienas.
- Nuplaukite bulves, jei reikia, išimkite „akis“. Iš abiejų pusių nupjauname kraštelius, kad būtų lengviau įsmeigti iešmelį, o lašiniai tvirčiau priglustų.
- Lašinius supjaustykite mažais griežinėliais.
- Ant iešmo vieną po kito suveriame bulves ir lašinius.
- Iš abiejų bulvių pusių įpjauname įpjovimus iki centro.
- Bulves patepkite aliejumi, pagal skonį pabarstome druska ir pipirais.
.Įverkite bulves pakaitomis su lašinių gabalėliais. Kai visos bulvės bus suvertos, padarykite gilius įpjovimus ant kiekvienos bulvės iki pat iešmo. Tada įberkite prieskonių ir druskos. Gerai pasūdykite bulves, kruopščiai įtrinkite prieskonius į bulves, nes didžioji dalis druskos dėl aukštos temperatūros gali tiesiog sutrupėti. Todėl druskos negalima taupyti. Prieskonius, žinoma, rinkitės pagal individualų skonį, bet taip pat geriausias variantas gali būti: česnakas, sausos garstyčios, kardamonas, ciberžolė, rozmarinas, muskatas, krapai ir pan. Tada bulves reikia atidėti 20-30 minučių, kad geriau marinuotųsi ir leistų sultims išsiskirti.
Praėjus numatytam laikui, iešmelius dėkite ant įkaitusio grilio ir periodiškai apverskite. Reikia patikrinti, ar iškepusios bulvės yra paruoštos. Norėdami tai padaryti, šakute įsitikinkite, kad visos bulvės tolygiai iškepusios. Tada patiekite į stalą ir mėgaukitės.
Kepimas folijoje
Yra dar vienas būdas kepti bulves ant laužo - tai kepti jas folijoje. Prieš kepdami bulves lauže, jas labai gerai nuplaukite po vandeniu, jeigu reikia - stipriai patrinkite, kad neliktų žemių. Folijos lakštus ištepti aliejumi. Ant jos išdėlioti stambiais griežinėliais supjaustytas bulves. Tarp skiltelių įstatyti po gabalėlį česnako skiltelės. Bulves apšlakstyti aliejumi ir citrinos sultimis. Pabarstyti druska ir pipirais. Suvynioti į foliją. Tada paruoštas bulves sudėti į įkaitusias anglis ar pelenus.
Bulvės su lašinukais folijoje
Perpjaukite bulves pusiau ir tarp dalių įdėkite lašinukų gabalėlių, pabarstykite prieskoniais ir bulvę gerai susukite į foliją.
Bulvės su česnaku folijoje
Įdėkite bulvę į foliją, pabarstykite smulkintu česnaku, krapais ir uždėkite gabalėlį sviesto. Bulvę susukite į foliją.
Bulvės su sūriu folijoje
Grietinę sumaišykite su sūriu (jo dėkite tiek, kiek mėgstate). Bulves susukti į foliją ir iškepti žarijose. Jas iškepus, perpjauti per pusę. Į jų vidų įdėti garnyrą, pabarstyti prieskoniais.
Bulves folijoje reikia įmesti į žarijas, ant jų viršaus uždėti kiek įmanomą daugiau žarijų ir kepti apie pusvalandį.
Bulvių vėrinukai folijoje
Bulves nuplaukite, neskuskite. Supjaustykite 0,5 cm rieklėmis. Lašinukus taip pat plonai supjaustykite. Ant iešmo verkite bulvės girežinėlį, lašinuko gabaliuką, vėl bulvę, vėl lašinuką ir t.t. kol suversite visą iešmą. Šitaip pasiruoškite ir kitus iešmus. Vėrinuko viršų pabarstykite pipirais ir druska (jeigu lašiniai labai sūrūs, tai druskos nereikia), smulkintais žalėsiais. Vėrinuką įsukite į folijos lakštą ir dėkite virš žarijų. Kepkite 20-30 min. Tuomet foliją nuimkite ir toliau kepkite virš žarijų iki kol iškeps ir apskrus.
Patarimai ir variantai
- Bulves nuplauti, suvynioti į aliuminio foliją ir iškepti ant įkaitintų žarijų. Atskirai sumaišyti grietinę su prieskoninėmis žolelėmis.
- Šviežias bulves nuplauti, perpjauti per pusę, pabarstyti prieskoniais. Tarp abiejų puselių įdėti lašinių juostelę.
- Keptos bulvės su česnakiniu sviestu: Sumaišykite minkštą sviestą su smulkintu česnaku, petražolėmis ir druska. Aptepkite bulves šiuo mišiniu prieš vyniojant į foliją.
- Keptos bulvės su sūriu ir lašiniais: Prieš kepant, įpjaukite bulves išilgai ir įdėkite sūrio gabalėlių ir keptų lašinių.
- Keptos saldžiosios bulvės: Saldžiosios bulvės taip pat puikiai tinka kepti folijoje. Jos turi saldesnį skonį ir minkštesnę tekstūrą.
- Keptos mini bulvytės: Mažos bulvytės iškeps greičiau ir jas patogiau valgyti.
- Kepimas su daržovėmis: Kartu su bulvėmis galite kepti ir kitas daržoves, tokias kaip morkos, svogūnai, paprikos ir kt.
Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo orkaitės tipo ir bulvių dydžio. Todėl, visada patikrinkite, ar bulvės iškepė, įsmeigdami šakutę į jų centrą. Jei šakutė lengvai įsminga, bulvės yra paruoštos.