pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Lydyto Sviesto (Ghi) Gaminimas: Tradicijos, Nauda ir Patarimai

Jau kuris laikas lydytas ghi sviestas yra vienas mėgstamiausių riebalų, kuriuos naudoju kepant blynus sekmadieniais, ar kasdieną ištirpinu ir kepu ne tik daržoves. Jau seniai į savo keptuvę nebepilu beskonio ir bekvapio skaidraus rafinuoto augalinio aliejaus. Nors jis plačiau pagarsėjo, kaip ajurvedos išpopuliarintas sveikas produktas, bet Lietuvoje lydytas sviestas taip pat turi senas tradicijas. Sviesto lydymas, padeda jį ilgiau išlaikyti, todėl anksčiau kaimuose sviestą lydydavo ilgesniam vartojimui.

Lydyto Sviesto Privalumai

  • Lydytas sviestas gali išstovėti net ilgiau nei šešis mėnesius laikomas ne šaldytuve.
  • Kepti su šiuo sviestu labai patogu, jis nedega ir nedūmija, o su juo keptas maistas pakvimpa riešutais ir karamele.
  • Taip paruoštas sviestas nebeturi laktozės ir kazeino, todėl tinka ir jų netoleruojantiems žmonėms.
  • Jame yra vitamino A ir šiek tiek vitamino E, omega riebiųjų rūgščių.
  • Šie natūralūs ir sveiki gyvuliniai riebalai labai tinka kepant tiek daržoves, tiek ir blynus.

Jau tūkstančius metų Ajurveda pripažįsta lydytą sviestą (ghee) kaip vieną sveikiausių riebalų, skirtų maisto gamybai. Lydytu sviestu gardinu košes arba įmaišau į kepinius. Pastebėjau, kad parduotuvėje pirktas lydytas ghi sviestas nėra toks aromatingas ir kvepiantis karamele, kaip ruoštas namuose. Todėl mieliau kepu ant pačios išlydyto sviesto.

Kaip Pasigaminti Lydytą Sviestą Namuose

Norint pasigaminti kokybišką lydytą sviestą namuose, reikia laikytis tam tikrų žingsnių. Štai išsamus receptas:

Reikalingi Įrankiai

  • Kokybiškas storu dugnu puodas.
  • Marlės gabalas.
  • Indas sviestui laikyti (geriausia neperšviečiamas stiklinis ar molinis).

Ingredientai

  • 2 kg sviesto (jei perkate parduotuvėje rinkitės 82% riebumo).

Paruošimas

  1. Sviestui lydyti parinkite kokybišką storu dugnu puodą.
  2. Visą sviestą sudėkite į puodą ir jį kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol užvirs.
  3. Puodo neuždenkite, nes verdant sviestą turi nugaruoti vanduo.
  4. Užviręs sviestas gausiai suputos baltomis putomis, tada ugnį sumažinkite ir virkite toliau.
  5. Verdant daugės baltų putų, vyks baltymų atsiskyrimo nuo riebalų procesas.
  6. Kartkartėmis verdantį sviestą pamaišykite, kad baltymai lengviau atsiskirtų ir nusėstų ant dugno.
  7. Putų graibyti nebūtina.
  8. Priklausomai nuo sviesto kokybės, maždaug po 30 minučių baltymai nusės ant puodo dugno, riebalai patamsės beveik iki gintaro spalvos, o baltas putas pakeis nedideli lopinėliai rusvų apnašų.
  9. Paruoštas lydytas sviestas (ghee) turi būti sodrios gintaro spalvos.
  10. Jei sviestas šviesiai geltonas su baltomis apnašomis, tai jį dar kiek pavirkite, bet neperkaitinkite, kad netaptų tamsiai rudas.
  11. Paruoštą lydytą sviestą iš karto nukelkite nuo ugnies ir palikite ataušti.
  12. Net nukeltame nuo ugnies storo dugno puode kaitinimo procesas vyksta toliau, todėl norėdami sustabdyti šį procesą puodą galite įkišti į kriauklę, pripiltą šalto vandens.
  13. Puodo neuždenkite dangčiu.
  14. Kiek praaušusį sviestą perkoškite per tankų sietelį arba dvigubą marlę.
  15. Puodą su baltymų nuosėdomis iškart išplaukite, kad šios nepridžiūtų.
  16. Kai jis visiškai atšals, kiek sutirštės, o jei įdėsite į šaldytuvą - sukietės.

Svarbūs Patarimai ir Įžvalgos

  • Sviesto pasirinkimas: Svarbiausia naudoti natūralų sviestą, o ne sviesto mišinį. Tad renkantis sviestą lydymui, riebalų kiekis, nurodytas ant pakuotės, turėtų būti apie 82 procentus ir netgi daugiau. Jokiu būdu ne mažiau.
  • Dūmų taškas: Terminio apdorojimo metu, lydyto sviesto dūmo taškas yra aukščiau, ji siekia maždaug du šimtus penkiasdešimt laipsnių. O paprasto sviesto dūmo taškas - tik apie šimtas septyniasdešimt penki laipsniai.
  • Vartojimo kiekis: Lydyto sviesto pranašumas yra tas, kad jis tinkamesnis kepti negu paprastas sviestas. Tačiau pats vartojimo kiekis vis tiek turi būti apibrėžtas, nes per didelis bendras suvartojamų riebalų kiekis gali neigiamai veikti riebalų apykaitą, pavyzdžiui, padidinti blogojo cholesterolio kiekį žmogaus kraujyje.
  • Gaminimo trukmė: Virti reikia apie 60-90 minučių. Kai sviestas taps auksinės spalvos ir neliks paviršiuje plaukiojančių baltymų lašelių, gaminys bus baigtas. Svarbiausia, kad produktas neįgautų tamsiai rudos spalvos. Tai reikš, kad sviestą perkaitinote ir tokio jo vartoti negalima, nes jame galimai atsirado kancerogeninių medžiagų.

Lydyto Sviesto Laikymas

Lydyto sviesto arba kitaip ghee sviesto nereikia laikyti šaldytuve. Jis puikiausiai išlieka šviežias kambario temperatūroje net pusę metų, ar dar ilgiau, o tinkamai laikomas - net iki 10 metų. Mūsų Lietuvos kaimuose šitaip buvo ruošiamas sviestas žiemai.

Lydyto Sviesto Panaudojimas

Lydytą sviestą (ghee) naudokite įvairiausiems karštiems patiekalams gaminti: blynams, duonoms, pyragams kepti. Taip pat bet ką kepti ant keptuvės. Išvalytas lydytas svietas nesudega jame kepant ar gruzdinant, dėl to gali būti naudojamas kelis ar net keliolika kartų. Jei nuo praėjusio kepimo ar gruzdinimo liko tešlos likučių, degėsių ar šiaip kokių trupinių, perkoškite “ghee” per sietą, įkloję į jį popierinę servetėlę, ir galėsite naudoti toliau.

Sviesto Palyginimas

Renkantis tarp paprasto sviesto, ghee sviesto ir margarino, svarbu atsižvelgti į tai, kam ketinate naudoti produktą: ar tepsite ant duonos, ar kaitinsite. Mano manymu, nedažnam naudojimui geriausia alternatyva lieka natūralus sviestas, jeigu nekepame, o pagardiname jau paruoštus maisto produktus, patiekalus. Ir, žinoma, lydytas ghee sviestas, kai ketiname kepti aukštesnėje temperatūroje. Tačiau vėlgi į temperatūrą atsižvelgti būtina.

Skirtumai tarp sviesto rūšių

Sviesto rūšis Panaudojimas Savybės
Paprastas sviestas (82% riebumo) Košėms gardinti, tepti ant duonos Malonaus skonio, lengvai tepasi, dega aukštoje temperatūroje
Lydytas sviestas (Ghee) Kepimui, gruzdinimui Aukštas dūmų taškas, nesusidaro kancerogeninės medžiagos
Margarinas Priklauso nuo gamybos proceso Skirtinga maistinė vertė priklausomai nuo gamybos