pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kibinai su varške ir sūriu: tradicinis receptas

Kibinai - tai tautinis mažos karaimų bendruomenės paveldas. Atkeliavę į mūsų šalį drauge su karaimais, sotūs, sultingi ir be galo gardūs kibinai greitai atrado vietą lietuvių virtuvėje. Autentišką avienos įdarą netruko papildyti didelis kitų variantų pasirinkimas: su kiauliena, su vištiena, su varške, daržovėmis, grybais, kopūstais ar net uogomis. Trapios sviestinės tešlos pyragėliai, papuošti dailia tešlos „pynute“, bus gardūs su įvairiausiais įdarais.

Net jei nevalgote mėsos, galima jų pasigaminti su varške. Tokį kibinų receptą šiandien ir paruošėme. Kibinai su varške - kur kas lengvesni už sočius kibinus, ruošiamus su mėsa (jautiena, jautiena, aviena ar pan.). Į varškę įmaišyti špinatai įdarui suteikia gaivumo, o tarkuotas kietasis sūris - pikantiškumo.

Kibinų su varške ir špinatais receptas

Ingredientai:

  • Tešla
  • Varškė
  • Česnakai
  • Parmezanas
  • Švieži špinatai

Gaminimo eiga:

  1. Iškočiokite tešlą.
  2. Nuplaukite ir perrinkite špinatus.
  3. Visus ingredientus gerai išmaišykite ir pertrinkite kočėlu.
  4. Ant jų uždėkite po pora šaukštų varškės ir špinatų įdaro.
  5. Suimkite kraštus, pakelkite į viršų ir pradėdami nuo krašto užlenkite pirštais formuodami pynutę.
  6. Į kepimo skardą įtieskite kepimo popieriaus. Į ją įdėkite pagamintus kibinus.
  7. Su dantų krapštuku subadykite kibinų šonus. Jeigu pamiršite subadyti šonus kibinai sutruks.
  8. Įdėkite į 180°C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40 minučių.

Jeigu negalite naudoti karvės pieno sviesto naudokite augalinį. Jei netoleruojate glitimo, naudokite ekologiškus speltos miltus. Nesuvalgytus kibinus sudėkite į sandarias maisto dėžutes ir laikykite šaldytuve. Jeigu nenorite kočioti ir minkyti, nusipirkite šaldytos tešlos. Su ja pagaminsite labai gardžius kibinus. Šaldytos tešlos kibinai būna minkštesni.

Kibinų su varške ir saulėje džiovintais pomidorais receptas

Iš recepte nurodyto ingredientų kiekio pasigaminsite 16-20 kibinukų (priklausomai nuo blynelio dydžio). Šiuos kibinus galima daryti ir su mėsos įdaru (labai mėgstame su kalakutienos faršu, o su riebia kapota mėsa - ne), tačiau šįkart pasidalysime kibinų su labai skaniu varškės ir saulėje džiovintų pomidorų įdaru receptu, jie akimirksniu dingsta nuo pietų stalo.

Ingredientai:

  • Tešlai:
    • 600 g kvietinių miltų
    • 2 kiaušiniai
    • 200 g kambario temperatūros, minkšto sviesto
    • 300 g grietinės
    • 1 kiaušinio plakinio (viršui aptepti)
  • Įdarui:
    • 500 g varškės
    • 5 valg. šaukšt. saulėje džiovintų pomidorų (smulkiai pjaustytų)
    • 2,5 valg. šaukšt. grietinės
    • druskos (pagal skonį)

Gaminimas:

  1. Į dubenį suberkite miltus su žiupsniu druskos ir sudėkite minkštą, gabaliukais sugnaibytą sviestą. Viską kartu gerai išmaigykite trupindami tarp rankų pirštų, kol miltai ir sviestas taps smulkiai birūs, be didesnių sviesto gabalėlių.
  2. Viduryje mišinio padarykite duobutę, į ją sudėkite grietinę ir įmuškite kiaušinius. Viską sumaišykite ir minkykite tešlą tol, kol visiškai neliks miltų. Padėkite tešlą 30 min. į šaldiklį arba valandai į šaldytuvą.
  3. Per tą laiką pasidarykite įdarą: varškę sumaišykite su grietine ir smulkiai pjaustytais saulėje džiovintais pomidorais ir viską išmaišykite su žiupsniu druskos.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 190C laipsnių temperatūros.
  5. Išimkite tešlą iš šaldiklio ar šaldytuvo, gnybkite po gabalėlį ir rankomis suformuokite blynelį, į jo vidurį dėkite po gerą šaukštą įdaro (priklausomai nuo kibinų blynelio dydžio), perlenkite pusiau ir išorinį kraštą pradžiai suspauskite ir paskui gražiai užraitykite.
  6. Kibinus dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, aptepkite kiaušinio plakiniu ir dėkite į orkaitę 20-30 min., kol gražiai paruduos.

Kiti įdarų variantai

Kibinai nebūtinai turi būti ruošiami vien tik su mėsa ir svogūnais, sako LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ kūrėja ir vedėja Beata Nicholson. „Sugalvoti įdarų kibinams galima visokiausių. Nuo varškės ir bulvių, šoninės ir vištienos su, pavyzdžiui, razinomis, kopūsto ir ėrienos. Galų gale, tinka ir žirneliai, ir bulvių košė, varškė, špinatai. Galima pagaminti ir saldžių kibinų. Pavyzdžiui, dėti keptų obuolių, jeigu dar turime iš praeito sezono, ar ryžių košės, kaip daro suomiai“, - idėjomis dalijasi B. Ji siūlo pagaminti kibinus su kopūstų, bulvių ir morkų įdaru. Tam puikiai tinka ir žali, ir rauginti troškinti kopūstai. Slaptas šių kibinų ingredientas - lietuviškas varškės sūris. „Jį galima sutrupinti ir jis čia pasakiškai tiks. Aišku, galima dėti ir varškę“, - sako laidos vedėja. 180 laipsnių orkaitėje kibinus kepkite apie 20 min. „Svarbiausia, kad iškeptų tešla ir įdaras viduje sušiltų“, - sako B. Nicholson.

Patarimai gaminant kibinus

  • Tešlai naudokite šaltą sviestą ir minkykite ją greitai, neleisdami sviestui sušilti ir ištirpti.
  • Išimta iš šaldytuvo, tešla bus minkšta, elastinga, visiškai nelipni ir labai lengvai kočiojama.
  • Kibinus valgykite šiltus ar atvėsusius.