Duona sudaro sveikos mitybos piramidės pagrindą, nes joje gausu angliavandenių - pagrindinio energijos šaltinio.
Pagrindiniai Kriterijai Pasirenkant Duoną
Svarbiausi kriterijai pasirenkant duoną - tiek ruginę, tiek kvietinę - skonis ir duonos šviežumas: taip mano net 97 proc. apklausoje dalyvavusių mūsų šalies didmiesčių gyventojų. Taip pat svarbu vartojimo patogumas: net 83 proc. respondentų nurodė perkantys jau supjaustytus duonos gaminius.
Duonos Skirstymas Pagal Grūdus
Pagal tai, iš kokių grūdų miltų iškepta, duona skirstoma į kvietinę ir ruginę. Nustatyta, kad vertingiausių maistinių ir biologinių savybių turi juoda ruginė duona. Ją valgant cukraus kiekis kraujyje didėja lėtai, o tai svarbu sergantiesiems cukriniu diabetu. Tiesa, juodos duonos iš rupių miltų nerekomenduojama valgyti žmonėms, kurių padidėjęs skrandžio rūgštingumas, sergantiems kepenų ir virškinimo trakto ligomis. Be to, pastariesiems geriau rinktis be mielių keptą duoną. Sergantiesiems inkstų nepakankamumu geriau valgyti specialiai kepamą baltyminę duoną, o sergantiesiems cukriniu diabetu - dietinę duoną, kuri yra be druskos, su mažesniu baltymų ir angliavandenių kiekiu.
Ruginės Duonos Receptas
Ingredientai:
- 300 g raugo
 - 2 kg ruginių miltų
 - 200 g avižinių dribsnių
 - 200 g linų sėmenų
 - 100 g sėlenų
 - 100 g cukraus
 - 2-3 šaukštai druskos
 - 1,3 l vandens
 
Gaminimas:
- Miltus su visais priedais išmaišykite ir užpilkite verdančiu vandeniu.
 - Su mediniu šaukštu viską gerai išmaišykite ir įdėkite raugą.
 - Vėl gerai viską išmaišykite, uždenkite drėgna drobe ir palikite 12 val., kad tešla pakiltų.
 - Kepimo skardą ištepkite aliejumi ir supilkite tešlą.
 - Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 1,5 val.
 
Duona Su Džiovintais Vaisiais
Ingredientai:
- 0,5 kg rupių ruginių miltų
 - 0,5 kg kvietinių miltų
 - 100 g avižinių dribsnių
 - 100 g kvietinių sėlenų
 - 180 g cukraus
 - 2 šaukšteliai druskos
 - 100 g graikiškų riešutų
 - 100 g linų sėmenų
 - 2-3 saujos džiovintų vaisių
 - 50 g sezamo sėklų
 - 1 l šilto vandens
 - 0,25 l raugo
 
Gaminimas:
- Sudėkite visus produktus, išskyrus vaisius.
 - Mediniu šaukštu tešlą maišykite apie 15-20 min.
 - Tada suberkite džiovintus nesmulkintus vaisius. Juos pasirinkite savo nuožiūra.
 - Kepimo skardą patepkite aliejumi, pabarstykite sezamų sėklomis.
 - Sudėkite tešlą, viršų irgi pabarstykite sezamų sėklomis.
 - Uždenkite ir palikite kilti šiltoje vietoje 6-8 valandas.
 - Duoną kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 1,5 val.
 
Avižinių Dribsnių Duonelė Su Sėklomis
Ingredientai:
- 300 g visagrūdžių avižų dribsnių
 - 370 g natūralaus jogurto (graikinio)
 - 100 g duonos sėklų mišinio
 - 0,5 a. š. druskos
 
Gaminimas:
- Visus recepte išvardintus produktus sumaišiau ir sudėjau į kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi.
 - Kepiau 180 laipsnių temperatūroje 50-60 min.
 - Manau, kad šią duonelę tiktų kepti ir su džiovintais vaisiais.
 
Duona Be Gliuteno
Ingredientai:
- 550-600 ml vos šilto vandens
 - 250 g grikių miltų
 - 150 g ryžių arba migdolų miltų
 - 100 g kukurūzų krakmolo
 - 7 g sausų mielių
 - 2 šaukštai linų sėmenų
 - 100 g moliūgų ar kitų sėklų
 - Nubrauktas šaukštas druskos arba pagal skonį
 - Kupinas šaukštas cukraus arba medaus
 
Gaminimas:
- Kruopščiai sumaišykite sausus ingredientus.
 - Įpilkite vandens (pirmiausia 500 ml ir palaipsniui pilkite daugiau, jei ingredientai nenori susijungti) ir šaukštu maišykite, kol gausite vientisą masę be gabalėlių.
 - Tešlą uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir padėkite į šiltą vietą, kad padvigubėtų - apie 30 minučių.
 - Formą reikia iškloti kepimo popieriumi (galima papildomai patepti aliejumi, taip duona lengviau atsitrauks nuo popieriaus).
 - Į ją supilkite tešlą ir vėl leiskite pakilti - taip pat 30 min.
 - Įkaitinkite orkaitę iki 220 oC laipsnių.
 - Įdėkite duoną ir kepkite 50 minučių. Jei per greitai paruduoja, uždenkite aliuminio folija.
 - Po to išimkite duoną iš formos, padėkite ant kepimo grotelių ir kepkite dar 10 minučių. Iškepta duona skleidžia tuščiavidurį garsą, kai bakstelėsime ją iš apačios.
 - Atvėsinkite ant kepimo grotelių.
 
Bananų Duona
Ingredientai:
- Bananai: 3.00 vnt.
 - Soda: 1.00 arbat. š.
 - Druska: 1.00 arbat. š.
 
Gaminimas:
- Dideliame dubenyje šluotele suplakite aliejų ir medų.
 - Sudėkite kiaušinius ir gerai išmaišykite, tada įmaišykite sutrintus bananus ir vandenį (jei kokosų aliejus sukietėja nuo sąlyčio su šaltais ingredientais, tegul dubuo pabūna šiltoje vietoje kelias minutes). Sudėkite sodą, vanilę, druską ir cinamoną, išmaišykite.
 - Galiausiai, dideliu šaukštu įmaišykite miltus, kol pasidarys vientisa tešla be gumulėlių. Jei norite, pridėkite papildomų ingredientų (riešutų, džiovintų vaisių).
 - Supilkite tešlą į kepimo formą ir pabarstykite cinamonu.
 - Įkaitinkite orkaitę iki 165 C ir įdėkite kepimo formą. Kepkite 55 iki 60 minučių (arba kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į centrą, ištrauktas taps švarus). Paprastai duona be papildomų ingredientų kepa apie 55 min, o su jais apie 60-65 min.
 - Iškepusią duoną palikite formoje vėsti 10 min., vėliau perkelkite ant grotelių. Ragaukite tik visiškai atvėsusią.
 
Riešutų Ir Vaisių Duona
Ingredientai:
- Druska: 1.00 arbat. š.
 - Kėlimo milteliai: 2.00 arbat. š.
 
Gaminimas:
- Džiovintus vaisius gerai nuplaukite ir palaikykite šiltame vandenyje, kad šiek tiek išbrinktų. Nuvarvinkite, slyvas ir abrikosus supjaustykite į keturias dalis.
 - Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, rudąjį cukrų ir druską. Sudėkite vaisius ir riešutus, išmaišykite.
 - Kitame inde gerai suplakite kiaušinius su vaniliniu cukrumi. Masė turi būti tiršta ir puri.
 - Tešlą supilkite į riebalais pateptą skardą, pašaukite į 180°C orkaitę ir kepkite maždaug valandą arba kol paviršius gražiai paruduos ir duona atšoks nuo sienelių. Tiesa, jei paviršius ėmė ruduoti per greitai, uždenkite skardą folija.
 
Riešutų ir vaisių duona bus gardesnė, jei ją suvyniosite į maistinę plėvelę ir kelias dienas palaikysite. Kambario temperatūroje šis kepinys gali būti laikomas iki dviejų savaičių.
                                                
                                            