Ar vedate sveiką gyvenimo būdą? Nenorite naudoti paprastų aliejų? Rapsų aliejus yra sveikesnė alternatyva dažniausiai naudojamam saulėgrąžų aliejui arba augalinių aliejų mišiniams. Rapsų sėklose yra daug nesočiųjų riebalų rūgščių tiek - ir polinesočiųjų riebalų. Riebalai reikalingi sveikai ir subalansuotai mitybai.
Aliejus: gamyba ir rūšys
Pasak mokslininkės, aliejus išgaunamas iš skirtingų rūšių sėklų, vaisių, riešutų. Jis gaminamas skirtingomis technologijomis, todėl būtų mažų mažiausiai naivu manyti, kad tik kažkuris vienas aliejus yra geras, o visi kiti prastesni. Pavyzdžiui, aliejus gali būti pirmo spaudimo, šalto spaudimo, rafinuotas, frakcionuotas, iššaldytas ir pan.
- Ponia Gruzdiene, iš ko spaudžiamas aliejus? - Aliejus gali būti spaudžiamas iš riešutų, aliejingų sėklų, pvz., moliūgų ar net juodųjų serbentų sėklų. Iš vaisių, tokių kaip alyvuogės, palmių vaisiai. Taip pat iš „atliekinių“ pusgaminių - įvairių kauliukų.
Rapsų Aliejaus Maistinė Vertė
- Svarbiausias komponentas - riebalų rūgštys. Dvi nepakeičiamos riebalų rūgštys yra omega-3 ir omega-6, nuo kurių ir priklauso aliejaus maistinė vertė. Taip pat yra riebaluose tirpstančių vitaminų: provitamino A, vitamino E ir D.
Pasak D. Gruzdienės, žmogui, ypač gyvenančiam Šiauriniame regione, yra būtinos polinesočiosios riebalų rūgštys (omega 3 ir omega 6). Tačiau ne mažiau svarbus ir šių rūgščių santykis. Todėl rapsų aliejus šiuo atveju idealus, nes jame santykis yra 2 ir 1.
Kituose aliejuose jo labai mažai arba išvis nėra, išskyrus rapsų aliejų, kuriame šis santykis labai geras. Gerai ir kanapių aliejus, kuris pradėjo skintis kelią į pramonę ir Lietuvoje. Jame santykis 1 ir 3 - taip pat labai geras.
Rapsų Aliejus: Faktai ir Mitai
Viešojoje erdvėje galima rasti daugybę prieštaringos informacijos apie aliejų ir kitus riebalus. Tikriausiai daugelis yra girdėję, kad rapsų aliejus yra nuodingas, vartoti reikėtų tik alyvuogių aliejų, o riebalai apskritai kenkia žmogaus organizmui.
„Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad Europos sąjungoje yra draudžiama auginti genetiškai modifikuotus rapsus, tad šis aliejus nėra kenksmingas. Priešingai, dėl savo unikalios sudėties, t. y. didelės riebalų rūgščių įvairovės, jis lenkia visas kitas aliejaus rūšis. Rapsų aliejuje nepakeičiamų riebalų rūgščių santykis yra idealus, todėl jis daro teigiamą įtaką arteriniam kraujospūdžiui, sumažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis“, - teigia D.
- Docente, o jei tas išgirtasis rapsų aliejus pagamintas iš genetiškai modifikuotų rapsų? - Genetiškai modifikuotų sėklų į Lietuvą nepatenka. Lietuvoje naudojamos tik natūralios sėklos. Mes atlikome tyrimus visoje Lietuvoje - pas mus užauginti rapsai tikrai labai aukštos kokybės, todėl taip noriai superkami.
- Klausytojas Antanas nesutinka, kad mūsų rapsai labai kokybiški. - Lietuvoje atlikome gana didelius tyrimus, mūsų aliejus vežėme į Austriją, tikrinome įvairius pašalinius produktus. Austrai tikrai stebėjosi, kad mūsų aliejus toks geras. Bet mūsų dirvožemis visiškai neužterštas, o dezodoruojant aliejų visi pesticidai išdistiliuojami. Dabar naudojami tik organiniai fosforo pesticidai, kurie labai greitai suskyla.
Rapsų Aliejus Kepimui
- Ponia Gruzdiene, esate sakiusi, kad rapsų aliejus tinkamiausias kepti, nes jo aukšta degimo temperatūra. Kiekvienoje namų virtuvėje turėtų būti dviejų tipų aliejaus - rafinuoto ir nerafinuoto.
- Daug kas įsitikinęs, kad kepti geriausias saulėgrąžų aliejus. - Negaliu patvirtinti, kad saulėgrąžų aliejus pats geriausias kepti, nes jo degimo temperatūra gana žema, jame labai daug polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios greitai genda, oksiduojasi. Be to, kepama nevienodai. Yra vienkartinis kepimas, kai kepama keptuvėje vieną kartą. Yra gilusis kepimas ir pusiau gilus kepimas, tarkim, kai gruzdinami riešutai. Šiais atvejais naudojami visiškai skirtingi riebalai. Beje, yra labai griežta taisyklė - visus aliejus galima naudoti tik vieną kartą.
Pats saugiausias ir oksidacijai atspariausias - alyvuogių aliejus, nes jame vyrauja minėta oleino rūgštis. Tačiau salotoms, kitiems patiekalams ar vienkartiniam kepimui reikia naudoti nevalytą pačios aukščiausios kokybės „Extra Virgin Olive Oil“.
Rafinuotas ir nerafinuotas aliejus
- Mūsų vartotojai labai išrankūs ir reikalauja, kad aliejus būtų visiškai išvalytas, neturėtų skonio, kvapo. Todėl gamintojai pradėjo aliejų rafinuoti. Anksčiau jis buvo tik neutralizuojamas, paskui - ir balinamas, o vėliau pradėta dezodoruoti, kad nebeliktų kvapų. Iš esmės toks aliejus tėra grynas riebalas.
- Skaitėme, kad rafinuotas aliejus yra apdorotas cheminiu būdu. Rašoma, kad apdirbant išvalomi tirščiai, panaikinamas natūralus kvapas, spalva, aliejus tampa skaidrus. Čia pat teigiama, kad paprastai šiam aliejui gaminti pasirenkama ne itin aukštos kokybės žaliava. Maža to, ji gali kenkti sveikatai. - Tiesos tikrai mažai, nes yra nustatyta žaliavinio aliejaus kokybė: maistinė kokybė, kosmetiniams ar techniniams tikslams naudojamo aliejaus kokybė.
- Ne, rafinuotas aliejus gaminamas pagal klasikinę technologiją, ten nieko baisaus nėra. Rafinuojant paprastu vandeniu pašalinami fosfolipidai. Natrio šarmu pašalinamos laisvosios riebalų rūgštys, kurios padidina aliejaus rūgštingumą. Paskui pašalinami visi susidarę muilai.
- Mineralų aliejuje nėra, yra tik vitaminai, fosfolipidai, kurie rafinuojant pašalinami. Taip pat - iki 95 proc. sterolių. Kitaip sakant, dezodoruojant aliejus visiškai išvalomas, jame nelieka ne tik gerųjų, mums reikalingų medžiagų, bet ir pesticidų likučių, sunkiųjų metalų.
Kiti aliejai
- Mūsų laidos klausytojai domisi, ar tinkamas naudoti kokosų aliejus? - Dabar kokosų aliejus visame pasaulyje pripažintas kaip skirtas kepti. Taip pat jis turi teigiamų savybių, nes jo sudėtyje yra daug trumpagrandžių riebalų rūgščių, kurias organizmas labai gerai įsisavina.
Labiausiai ir tinka pas mus auginamas sėmenų aliejus. Be jo mes negalime žengti nė žingsnio, nes jame yra alfa linoleno (omega-3), kurio labai trūksta viso pasaulio žmonėms.
„Linų sėmenų aliejus - Lietuvos skystasis auksas, 1 desertinis šaukštelis per parą maksimaliai sumažina omega 3 deficitą. Jis tinka vartoti širdies bei kraujagyslių ligų profilaktikai. Sėmenų aliejus naudingas aterosklerozės, cukrinio diabeto, širdies išeminės ligos varginantiems žmonėms. Pasklidęs plonyčiu sluoksniu, padengia opeles, žarnų gleivinę, aprūpina smegenų ląsteles deguonimi, o tai labai svarbu vaiko vystymosi periode. Daug polinesočiųjų riebalų rūgščių turintį aliejų būtina laikyti šaldytuve.
Kanapių aliejus Lietuvoje buvo gaminamas nuo seno, ir daugiausia skirtas salotoms, padažams, desertams gardinti, taip pat tai puiki kosmetinė priemonė. Kanapių aliejus labai vertingas dėl sudėtyje esančių vitaminų A, ir E, kalcio, magnio, kalio ir kitų mikroelementų.