Po šventinių maratonų dažnai norisi kažko jaukaus, kasdieniško, naminio ir paprasto. Vištienos kepenėlės yra ne tik maistingos, bet ir itin skanios, kai tinkamai paruošiamos. Straipsnyje rasite įvairių receptų ir patarimų, kaip paruošti šį patiekalą, kad jis būtų skanus ir patiktų visai šeimai.
Kaip kepti vištienos kepenėles, kad būtų sultingos?
Bet kurioje virtuvėje pravers žinoti, kaip kepti vištienos kepenėles. Pirmiausia, kepenis supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais ir pašalinkite perteklių. Sudėkite jas į sietelį ir nuplaukite. Kai visas vanduo nubėgs, sudėkite subproduktus į dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite trims minutėms ir tuo metu supjaustykite svogūnus plonais pusžiedžiais.
Nusausinkite skystį nuo kepenėlių ir sudėkite subproduktus į keptuvę. Troškinkite apie penkias minutes uždengę dangčiu. Sumaišykite grietinę ir garstyčias. Supilkite jį į puodą ir užvirinkite. Tada sumažinkite ugnį iki silpnos ir virkite dar apie dešimt minučių. Jie suteiks ypatingą skonį ir padarys patiekalą gardesnį.
Troškintos vištienos kepenėlės
Nuostabiai paruoštos troškintos vištienos kepenėlės su grybais (aš renkuosi pievagrybius), grietinėle ir morkomis. Viskas gana paprasta, pavyks net virtuvės naujokui, o skonis tikrai labai geras. Troškintos vištienos kepenėlės su morkomis garstyčių padaže su grietinėle - tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris sujungia subtilų kepenėlių skonį su švelniu grietinėlės ir garstyčių padažu. Tai labai paprastai ir ganėtinai greitai pagaminamas patiekalas - vištienos kepenėlės grietinėje.
Troškintos vištų kepenėlės
Reikės:
- 400 g vištų kepenėlių
- 2 v. š. miltų
- 1 vid. dydžio svogūno
- 1-2 morkų
- 2-3 skiltelių česnako
- 2-3 v. š. pomidorų padažo
- 2-3 v. š. grietinės
- 1-2 a. š. garstyčių
- 100 ml vandens
- petražolių, krapų, raudonėlio, rozmarino
- druskos ir pipirų
Gaminimo eiga:
- Kepenėles nuplauti, apipjaustyti, kas nereikalinga, užpilti pienu ir palikti maždaug 1-2 val. pastovėti.
- Po to pieną nupilti, kepenėles nusausinti, berti druskos, pipirų, miltų ir išmaišyti.
- Įkaitintoje keptuvėje su aliejumi apkepti iš abiejų pusių po kelias minutes.
- Kitoje keptuvėje apkepti sutarkuotas morkas su svogūnu ir česnaku, tada įdėti kepenėles, grietinę, pomidorų padažą, garstyčias, smulkintus žalumynus, prieskonius, įpilti vandens ir patroškinti 5-7 min.
Vištienos kepenėlių paštetas
Siūlome pasigaminti gardų vištienos kepenėlių paštetą. Štai receptas:
- Kepenėlės nuplaukite, nusausinkite ir išpjaustykite visas plėves bei pažaliavusias vietas. Išpjaustydami stenkitės, kad gabaliukai būtų panašaus dydžio.
- Gerai įkaitinkite keptuvę, dėkite į ją pusę sviesto kiekio, pilkite aliejų. Sudėkite kepenėles ir kepkite po 5 min. kiekvieną pusę. Išjunkite viryklę, uždenkite keptuvę ir palikite, kol atvės. Kepenėlės turi būti iškepusios, bet neperkepusios - kai perpjausite gabaliuką, turi būti dar rausvas viduje. Perdėkite kepenėles į gilų dubenį, o keptuvę išvalykite.
- Grūstuvėje ar nedideliame dubenėlyje česnaką sutrinkite su druska (galite tam naudoti kočėlo galą ar medinį šaukštą). Įkaitinkitę keptuvę, ištirpinkite likusį sviestą, sudėkite česnaką su druska, supilkite brendį, suberkite žoleles. Viską užvirinkite ir nuimkite nuo ugnies, o tada supilkite ant kepenėlių.
- Visą ingredientų mišinį sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Tada tą masę sudėkite į vieną didelį indą ar kelis mažus indelius.
- Jei norite, pašteto viršų galite užpilti lydytu sviestu - sluoksnelis turėtų būti 1-2 mm storio. Sviesto sluoksnelis neleis apdžiūti pašteto viršui. Tačiau jei ruošiatės paštetą labai greit suvalgyti, sviesto sluoksnis nėra būtinas. Laikykite paštetą šaldytuve.
Salotos su vištienos kepenėlėmis
Vištienos kepenėlės puikiai tinka ne tik karštiems patiekalams, bet ir salotoms. Štai vienas iš receptų:
- Salotas nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir suplėšykite. Sudėkite į dubenį. Nuluptus mandarinus išskirstykite skiltelėmis ir suberkite ant salotų. Sausoje keptuvėje maišydama paskrudinkite sezamus.
- Nuo nuplautų ir nusausintų kepenėlių nupjaustykite plėves. Apibarstykite maltais pipirais, druska, išmaišykite ir iškepkite svieste (iš abiejų pusių kepkite maždaug po 3 min.).
- Paruoškite padažą: aliejų gerai išsukite su citrinos sultimis, skystu medumi ir trintais česnakais. Pagal skonį pasūdykite.
- Tiekite apibarsčiusi skrudintais sezamais.
Keptos vištų kepenėlės su svogūnu
Tai paprastas, bet labai skanus patiekalas. Ingredientai:
- Vištų kepenėlės - 500 g
- Svogūnas - 2 vnt.
- Druska, malti juodieji pipirai
- Augalinis aliejus
- Sviestas - gabalėlis
Gaminame:
- Svogūnus nulupame ir supjaustome plonais žiedeliais arba pusžiedžiais.
- Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame svogūnus ir pakepiname ant silpnos ugnies kol suminkštės. Išimame iš keptuvės į švarų dubenėlį ir uždengiame dangčiu.
- Vištų kepenėles nuplauname, šiek tiek pasmulkiname ir dedame į tą pačią keptuvę kur kepė svogūnai. Pilame šlakelį aliejaus ir kepiname, kartais pamaišant, apie 7-9 minutes.
- Kepenėles kiaurasamčiu išimame į dubenį su svogūnais, uždengiame dangčiu ir palikame pastovėti 15-20 minučių.
- Tuo metu keptuvėje likusį skystimą išpilame, keptuvę išlauname ir vėl dedame ant ugnies.
- Keptuvėje ištirpiname gabalėlį sviesto, dedame kepenėles su svogūnais (jeigu dubenėlyje yra skysčio į keptuvę jo nepilame) ir kepiname maždaug 3-4 minutes.
- Kepimo viduryje pagardiname druska ir šviežiai maltais pipirais.
Keptas vištų kepenėles galima tiekti su bulvių koše ir marinuotais agurkėliais arba mėgstamomis salotomis.