pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ar galima šaldyti ridikėlius: patarimai ir gudrybės

Nenorite švaistyti maisto produktų, tačiau kartais nespėjate jų suvartoti pakankamai greitai? Šaldymas yra puikus būdas išsaugoti ne tik mėsą ar uogas, bet ir kitus produktus.

Ką galima šaldyti?

Šaldymas - vienas geriausių šiuolaikinių konservavimo būdų, padedantis išlaikyti daugumą vitaminų ir naudingųjų medžiagų, taip pat nepakitusį šviežių daržovių skonį, spalvą ir tekstūrą. Tačiau ne visos daržovės tinkamos šaldymui.

Daržovės, kurių nerekomenduojama šaldyti

Nerekomenduojama šaldyti daržovių, savyje turinčių daug vandens - svogūnų, ridikėlių, pomidorų ar agurkų. Atitirpinus jos taps minkštos, praras savo formą ir bus nebe tokios išvaizdžios. Taip pat nepatartina šaldyti gūžinius kopūstus ar bulves. Atšilęs kopūstas gali sutęžti, prarasti savo traškumą, o bulvė taps saldi ir minkšta.“ - pataria V. Juodkazienė.

Kaip šaldyti ridikėlius?

Vis dėlto, dažnas nepagalvoja, kad galima užšaldyti net ridikėlius. Juos reikia nuplauti šaltame vandenyje, nusausinti, supjaustyti griežinėliais ir įdėti į plastikinį maišelį su citrinos skiltele. Taip jie išstovės iki dviejų savaičių“, - pataria J. Sabaitienė.

Pagrindiniai šaldymo principai

„Šaldant daržoves svarbu atkreipti dėmesį į keletą pagrindinių principų: šaldymo būdą, indus, paruošimą ir atitirpinimą. Tinkamai užšaldžius daržoves, visada turėsite jų savo šaldiklyje ir prireikus galėsite iškart naudoti mėgstamiems patiekalams,“ - sako V. Juodkazienė.

Šaldymo būdai

Atrinkus, kurias daržoves norite šaldyti, maisto ekspertė rekomenduoja pasirinkti vieną iš šių šaldymo būdų - karštąjį arba šaltąjį. Taisyklingai taikant abu metodus lengviau užtikrinsite šaldytų daržovių kokybę.

  • Karštasis būdas naudojamas, kai daržovės panardinamos į karštą vandenį, o vėliau - į šaltą, gerai nusausinamos ir sudedamos į dėžutes ar maišelius. Toks būdas ypač tinka kietosioms daržovėms - morkoms, kaliaropėms, pastarnokams. Jis padeda išlaikyti ne tik skonį, bet ir tekstūrą.
  • Šaltasis būdas, kai daržovės supjaustomos gabalėliais, supakuojamos ir sudedamos į šaldiklį, ypač tinka šakninėms daržovėms ir įvairioms pupelėms, kurių smulkinti nereikia.

Indai šaldymui

Klaidingai manoma, kad daržoves galima šaldyti bet kokioje taroje. Nors kai kurie žmonės namuose yra prikaupę nemažai nuo grietinės, jogurto ar kitų maisto produktų likusių indelių ir maišelių, nereikėtų jų naudoti šaldymui. Šaldydami naudokite specialiai tam pritaikytus maišelius arba plastikinius indus, dėžutes, galinčias atlaikyti -18 laipsnių temperatūrą.

Dažnai jie būna pažymėti snaige, kuri reiškia, kad tokia tara yra atspari šalčiui. Tokių indelių ir maišelių galite rasti daugelyje parduotuvių, o juos įsigiję įsitikinsite, kad iš šaldiklio ištrauktos daržovės nenuvils. Jos nebus praradusios nei formos, nei mums taip reikalingų maistinių medžiagų“, - sako V. Juodkazienė.

Daržovių paruošimas

Prieš sudedant daržoves į šaldyti skirtus indus, maisto ekspertė rekomenduoja jas tinkamai susmulkinti. Kai kurias daržoves, pavyzdžiui, morkas, galima sutarkuoti stambia tarka, baklažanus ir cukinijas supjaustyti kubeliais, o brokolius ir kalafiorus padalinti į mažus žiedelius. Taip susmulkintos daržovės ne tik užims mažiau vietos šaldiklyje, bet ir lengviau atitirps, kai norėsite naudoti.

„Daržoves galite šaldyti ne tik susmulkintas, bet ir sutrintas. Trintuvu sutrinkite pomidorus, žirnelius ar burokėlius, supilkite į šaldymo indus ir turėsite puikius „paruoštukus“, kurie leis sutaupyti laiko ateityje. Kai sumanysite gaminti sriubą, troškinį ar padažą, tereiks atšildyti trintų daržovių indelį ir jis tuoj pat virs skaniu patiekalu“, - sako V. Juodkazienė.

Maisto ekspertės teigimu, reikėtų nepamiršti, kad šaldomos daržovės plečiasi, todėl induose ar maišeliuose būtina palikti daugiau laisvos vietos. Taip pat, prieš dedant į šaldiklį, V. Juodkazienė rekomenduoja užrašyti, kuri tai daržovė ar mišinys ir kada buvo užšaldyta - taip greičiau rasite tai, ko ieškote.

Atitirpinimas

Planuojant patiekalui panaudoti šaldytas daržoves, nebūtina laukti, kada jos atitirps. Jei prieš užšaldydami daržoves susmulkinote, galite jas iš karto dėti į verdantį vandenį ar keptuvę.

„Galite šaldytas daržoves dėti į sriubą ar troškinį, šildomos jos atitirps, bet nepraras savo formos ir nesuglebs. Jei norite jas naudoti tokiems patiekalams kaip, pavyzdžiui, pica, tuomet leiskite daržovėms atitirpti, kelias valandas palikdami aukščiausioje šaldytuvo lentynoje. Tai apsaugos jas nuo apdžiuvimo“ - sako V. Juodkazienė.

Nors šaldymas gali ilgam užtikrinti daržovių kokybę, nereikėtų jų šaldiklyje laikyti per ilgai. Užšaldytas daržoves rekomenduojama suvartoti per 12 mėnesių, o jeigu atšildėte - per 24 valandas. Taip pat nepatartina pakartotinai jų užšaldyti, nes taip daržovės praras daugiau naudingųjų medžiagų ir bus drėgnesnės, todėl gali pasidengti šerkšnu.

Ką dar galima užšaldyti?

Šaldyti galima ne tik daržoves, bet ir daugelį kitų maisto produktų:

  • Vaisius ir uogas (slyvas, abrikosus, persikus, nektarinus, kriaušes, bananus, mėlynes, serbentus, agrastus, šilauoges, avietes, braškes, trešnes).
  • Prieskonines žoleles (petražoles, krapus, šalavijus, bazilikus, kalendras, laiškinius česnakus, svogūnų laiškus, mėtas).
  • Duoną ir pyragus (duoną, bandeles, bagetes, kruasanus, pyragus, sūrio pyragus, tortus su plakta grietinėle, pyragaičius, biskvitinius ir mielinius pyragus).
  • Pieno produktus (sūrį, sviestą, jogurtą, kefyrą).
  • Mėsą ir žuvį.

Šaldymo taisyklės

Svarbu laikytis tam tikrų taisyklių, kad užšaldyti produktai išlaikytų savo kokybę:

  • Šaldyti kuo greičiau nuo nuskynimo.
  • Šaldyti iškart, kai tik supjaustysite žalumynus.
  • Prieš šaldant žalumynus svarbu nuplikyti ir nusausinti.
  • Šaldyti geriausia, kai žalumynai yra išdėlioti kuo plonesniu sluoksniu.
  • Šaldyti geriausia kuo didesniame šaltyje, ypač tinkama minus 20 laipsnių temperatūra.
  • Jau sušaldytus produktus perkelkite į kitą kameros stalčių, kad naujai šaldomi produktai sušaltų greičiau.
  • Šaldytus žalumynus patariama suvartoti per 8-12 savaičių.

Karšti ridikėliai - būna ir taip

Visi mėgstame gaminti karštus garnyrus orkaitėje. Skrudiname taip mėgstamas bulvytes, morkas, šparagus - nepatikėsite, bet atėjo eilė ir ridikėliams. Apdorojimas šiluma padeda atskleisti kitą šakniavaisių pusę ir atrasti naujų skonių. Kulinarijos ekspertė A. Rasmussen pataria: Siūlau ant įkaitintos skardos pažerti alyvuogių aliejuje ir jūsų pamėgtuose prieskoniuose išvoliotus ridikėlius. Viską kepkite 220 laipsnių karščio orkaitėje apie 15-17min. Kepimo pabaigoje juos dar apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu. Taip paruoštais ridikėliais galime ne tik papildyti karštus patiekalus, bet ir patiekti su užkandžiais“.

Rožinis pagardas

Graži šilta diena yra puiki proga draugų kompanijai susirinkti gamtoje. Kulinarijos ekspertė A. Rasmussen tokioms išvykoms siūlo prigriebti šiaudeliais pjaustytų daržovių (morkų, salierų, agurkų, cukinijų) ir jų užkąsti su šviežiu ridikėlių pagardu:„Ridikėliai žinomi kaip traškus šakniavaisis, todėl, norėdami paruošti tolygios masės kremą, pirmiausia, suketvirčiuokite juos ir kepkite 190 laipsnių temperatūros orkaitėje iki 25 min (kol suminkštės). Keptus ridikėlius sutrinkite ir sumaišykite su paprastu tepamu varškės sūriu ir natūraliu jogurtu. Į padažą dar įberkite smulkintų šviežių petražolių, bazilikų ir česnako laiškų bei žiupsnelį maltų pipirų ir druskos. Padažas tinka ir žaliosioms salotoms gardinti.“

Saldžiarūgštė patirtis

Liežuvį „kandantis“ ridikėlis gali tapti ir saldžiarūgščiu priedu jūsų patiekalams, jei jam pritaikysite marinavimo žinias. Kulinarijos ekspertė siūlo lengvą receptą:„Ridikėlius supjaustykite griežinėliais ir suberkite į stiklinę užsukamą tarą. Ant karštos ugnies sumaišykite pusę puodelio virinto vandens, tiek pat baltojo vyno acto, valgomąjį šaukštą medaus ir šaukštelį druskos. Marinatui dar nespėjus užvirti, supilkite jį ant supjaustytų šakniavaisių ir dar papildykite smulkintu česnaku, pipirų žirneliais ir keliais gvazdikėliais.

Apibendrinant, nors ridikėlių šaldymas nėra pats populiariausias būdas, laikantis tam tikrų taisyklių, juos galima užšaldyti ir vėliau panaudoti įvairiems patiekalams.