pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Troškintas Karpis: Tradicinis Receptas

Lietuvių nuo seno pamėgtas karpis iki šiol nepraranda savo populiarumo. Ši žuvis ne tik dažnai puošia šventinį gyventojų stalą, bet ir pamėgta vartoti kasdien. Karpis - skanus, lengvai pagaminamas, pasižymi ir įvairiausių vitaminų bei gerųjų medžiagų gausa.

Karpis dažniausiai derinamas su tradicinėmis daržovėmis, pavyzdžiui, troškintomis morkomis, svogūnais, bulvėmis, ar šviežiomis salotomis. Tačiau ši žuvis puikiai dera ir su paprikomis, pomidorais, špinatais, netgi grikiais ar kitomis mėgstamomis kruopomis ar grybais.

Daug kas karpio privengia dėl jo kaulų arba tiesiog dėl to, jog tai paprasta tvenkinių žuvis. Bet ar esate kada ragavę tobulai ištroškinto karpio, o ne šiaip sau keptuvėje pačirškinto? Jo mėsa minkštutė, tirpstanti burnoje. Tiesa, jeigu kaulų nepašalinsite, tikrai bus šiek tiek vargo, bet ne tiek daug, kad nebūtų verta išbandyt šio recepto.

Kartais nuvertiname vietinę, lietuvišką žuvį, o tikrai nevertėtų - tereikia rasti gerų receptų. Vienu iš jų ir dalinuosi šiandien.

Reikalingi produktai

  • 1 šviežias karpis
  • Druskos
  • Pipirų
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 v. š. sviesto
  • 6 česnako skiltelės
  • 1 svogūnas
  • 1/3 puodelio sauso baltojo vyno
  • 100 g saulėje džiovintų pomidorų
  • 1 puodelis pieno
  • 1/2 puodelio 10% riebumo grietinėlės
  • 3 puodeliai špinatų lapų
  • 1/2 puodelio tarkuoto parmezano
  • 1 v. š. smulkintų petražolių

Gaminimo eiga

  1. Karpį išfiletuokite arba supjaustome dideliais gabaliukais kartu su kaulais.
  2. Keptuvėje įkaitiname aliejų.
  3. Dedame į keptuvę ir kepame iš abiejų pusių po maždaug 3 minutes. Iškepus perkeliame į lėkštę.
  4. Toje pačioje keptuvėje ištirpiname sviestą.
  5. Suberiame smulkintą česnaką ir pakepiname minutę.
  6. Suberiame smulkintą svogūną ir pakepiname dar porą minučių.
  7. Įpilame vyną ir leidžiame jam užvirti. Daliai vyno išgaravus, suberiame juostelėmis pjaustytus džiovintus pomidorus ir troškiname porą minučių.
  8. Sumažiname ugnį.
  9. Į keptuvę supilame pieną, grietinėlę, ir maišome, kol užvirs.
  10. Įberiame druskos ir pipirų pagal skonį.
  11. Sudedame špinatus ir iš lėto įmaišome į padažą.
  12. Suberiame sūrį ir maišydami troškiname dar minutę.
  13. Žuvį dedame atgal į keptuvę, užpilame padažu, apiberiame smulkintomis petražolėmis ir patroškiname dar minutę ar dvi.

Rezultate karpis gaunasi itin minkštas ir sultingas.

Kitas troškinto karpio receptas

Reikalingi produktai:

  • 1 šviežias karpis
  • Druska
  • Pipirai
  • 1 svogūnas
  • 1 aitrioji paprika
  • Česnako skiltelės
  • Pomidorai
  • Lauro lapeliai
  • Čiobreliai
  • Imbieras
  • Paprika
  • Aliejus
  • Vanduo arba daržovių sultinys
  • Šviežios kalendros lapeliai

Gaminimo eiga:

  1. Žuvį išskroskite, nuplaukite ir supjaustykite pjausniais. Pjausnius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  2. Dideliame troškintuve arba gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apskrudinkite karpio pjausnius iš visų pusių. Išimkite, atidėkite. Tuomet į keptuvę suberkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną, smulkiai sukapotą aitriąją papriką ir česnako skilteles. Po kelių minučių sudėkite gana smulkiai supjaustytus pomidorus, lauro lapelius, čiobrelius, imbierą. Pakaitinkite apie 5 minutes. Jei pomidorai labai sutirštėjo, įpilkite 100 ml vandens.
  3. Sudėkite plonais žiedeliais supjaustytą papriką ir apkeptus žuvies pjausnius. Viską troškinkite apie 10 minučių. Jei troškinys labai tirštėja, įpilkite vandens arba daržovių sultinio. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  4. Troškinį patiekite su šviežių kalendrų lapeliais ir mėgstamu garnyru.

Karpis troškintas piene

Jums reikės:

  • ½ karpio arba plačiakakčio (jis turi mažiau kaulų)
  • 1 svogūno
  • 1 morkos
  • ½ l pieno
  • po 4 kvepiančių ir juodųjų pipirų grūdelių
  • lauro lapo
  • šiek tiek petražolių, krapų
  • druskos

Gaminimas:

  1. Nuvalykite nuo karpio žvynus ir supjaustykite jį 3-4 cm. gabaliukais.
  2. Į puodą sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną, šiaudeliais supjaustytą morką, suberkite pipirus, druską.
  3. Sudėkite susmulkintas petražoles ir galiausiai žuvį.
  4. Užpilkite pienu, kad beveik apsemtų ir troškinkite ant nedidelės kaitros 1 val.
  5. Pravėsusią žuvį atsargiai sudėkite į gilesnį indą ir užpilkite nuoviru, kuriame ji virė. Palikite visiškai atvėsti, vėliau padėkite į šaldytuvą iki pilno sustingimo.

Kas įdomiausia, kad drebučiai bus skaidrūs, ir bus visai nepanašu, kad kažkada tik pradėję troškinti karpį pylėme pieną.

Jei tai bus šventinis patiekalas, pateikite jį su krienų-majonezo padažu. Kasdien taip paruoštą karpį galite valgyti ir karštą su virtomis bulvėmis.

Patarimai

Vilma Juodkazienė, „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad įsigijus parduotuvėje karpius geriausia vartoti kuo šviežesnius.

Maisto ekspertė sako, kad karpius galima labai paprastai paruošti. Vis dėlto yra daug tradicinių nesudėtingai pagaminamų receptų, kai žuvis ruošiama su įvairiais įdarais ar garnyrais: „Aromatingą ir sultingą karpį pagaminti nesudėtinga, ypač jei kepsite visą žuvį. Tereikia pasiruošti įdarą, kuriam galima naudoti įvairias daržoves - morkas, burokėlius. Arba rinktis įdomesnį prieskonį suteikiančias paprikas ar pomidorus.