Meduoliniai sausainiai - neatsiejama Kalėdų stalo dalis. Nė neabejoju, kad tikri Kalėdų gerbėjai kvapių kalėdinių sausainių išsikepa ne skardą ir ne dvi. Jei šiais metais norisi įdomesnio recepto - išbandykite šiuos drėgnus, sodraus skonio pasipūtusius meduolius. Juolab kad ir ingredientai, ir gamyba - reikalas nesudėtingas. Šįkart nefotografavau tešlos gaminimo eigos, bet ji išties nesudėtinga.
Kažkur skaičiau, kad žmonės, kurie iš anksto pradeda ruoštis Kalėdoms, jų laukti, puošti namus, yra laimingesni. Dar prie pilnos Kalėdų laukimo laimės pridėčiau kalėdinius kvapus, kurie man pirmiausia asocijuojasi su cinamonu, kardamonu, imbieru, gvazdikėliais, ir atkeliauja jie dažniausiai iš orkaitės!
Meduoliniai sausainiai iškeps vos per 10 minučių. Kvapnūs Kalėdiniai sausainiai, kuriais galima papuošti eglutę, skanauti su arbata ar kava, o gal padovanoti artimiesiems švenčių proga. Jie ilgai nesuges, tad galite kepti jau dabar ir sandariai uždarę stiklainyje laikyti iki Kalėdų.
Ingredientai
3-4 skardoms reikės:
- 400 g miltų
- 150 g medaus
- 100 g sviesto
- 100 g rudo nerafinuoto cukraus (galima naudoti ir baltąjį, bet rudasis meduoliams suteikia gero poskonio)
- 1 kiaušinio
- 1 šaukšto kalėdinių prieskonių mišinio (cinamonas, imbieras, gvazdikėliai)
- žiupsnelio druskos
Arba:
- 400 g miltų
- 100 g sviesto
- 5 šaukštai rudojo cukraus
- 4 šaukštai medaus
- 1 kiaušinis
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 2 a.š. meduolių prieskonių
Glajui:
- 1 kiaušinio baltymas
- miltelinio cukraus (niekada nežinia kiek jo reikės, geriausia turėti bent 100 g)
- 0,5 šaukšto apelsinų (jei mėgstate saldžiau ir spalvingiau) arba citrinų sulčių
- 5 šaukštai cukraus pudros (glajui)
Gaminimo Eiga
- Medų, IKI sviestą ir cukrų kaitinkite prikaistuvyje iki vientiso sirupo konsistencijos apie 7-8 min. Atvėsinkite.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir prieskoniais. Įmuškite kiaušinį.
- Supilkite atvėsusį sirupą ir gerai išminkykite tešlą.
- Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 1 val. Padarius tešlą svarbu ją palaikyti šaldytuve bent valandėlę. Kitaip ji bus per minkšta ir sunkiai seksis kočiojimo ir formavimo procesas. Mes tešlą palaikėm šaldytuve ilgokai - gal tris valandas. Todėl iškart išėmus ji buvo per kieta. Tai ne bėda, nes galima tiesiog palaukti pusvalandį ir jus bus šiek tiek suminkštėjusi. Arba, kaip darėme mes, imti po gabalėlį tešlos ir rankomis minkant ir šildant delnais ją suminkštinti iki tinkamo kietumo. Beje, ją galite laikyti šaldytuve ir visą savaitę ar net užšaldyti ir turėti pasiruošus iš anksto tokią sausainių kepimo šventinę pramogą sau ir vaikams.
- Šaltą tešlą apibarstykite miltais ir kočėlu kočiokite iki 0,5 cm storio lakštų. Išspauskite norimas formeles. Kočiojimui naudojom miltų gan gausiai, kad tešla neliptų prie stalo ir prie kočėlo.
- Kepkite orkaitėje 170 °C temp. apie 10 min., ant neprikepančios skardos. Kepti vienoje skardoje geriausia panašaus dydžio sausainius, kad visi iškeptų vienodai.
- Iškeptus meduolinius sausainius prieš šventes papuoškite glajumi.
Patarimai ir Gudrybės
- Jei neturite formelių, nieko tokio. Galima iškočiotą tešlą tiesiog supjaustyti kvadratėliais ar bet kokiomis kitomis formomis. Ši tešla gan nelipni, gan elastinga ir su ja dirbti visai nesunku. Net vaikams!
- Kepimo laiko ilgis ir sausainių traškumas dar priklauso ir nuo iškočiotos tešlos storio. Kuo ploniau iškočiosite, tuo trumpiau reikės kepti ir tuo traškesni bus sausainiai. Turėkite omenyje, kad jei tešla bus itin plona, gali būti sunku išgauti sudėtingesnes formas ir išlaikyti juos nesulūžusius, kai iškepsite. Man atrodo, kad mūsų iškočiota tešla buvo apie 3-4 mm storio.
- Jei norite, kad sausainiai išliktų traškūs, uždarykite į sandarų indą, kai jie (būtinai!) visiškai atvės ir laikykite iki švenčių. Šiuo atveju laikymui geriausiai tiks užspaudžiamas sandarus stiklainis, nes plastikiniame ar silikoniniame maišelyje sausainiai turėtų kaip tik suminkštėti.
- Svarbiausia - nepadauginkite ir pritaikykite prieskonius pagal savo skonį, nes kokybiški prieskoniai pasižymi ryškesniu aromatu ir skoniu. Aš šių prieskonių beriu ir į obuolių ar morkų pyragus, nesaugau iki kitų Kalėdų.
Štai ir viskas! Jūsų namai prisipildys nuostabaus aromato, o skanūs meduoliniai sausainiai pradžiugins visą šeimą. Skanaus!