Šiame straipsnyje rasite įvairių sveikų receptų, kurie padės ne tik numesti svorio, bet ir pagerinti savijautą. Taip pat pateiksime patarimų, kaip keisti mitybos įpročius ir mėgautis skaniu bei sveiku maistu.
Pusryčių Receptai
Žaliasis Kokteilis
Šis žaliasis kokteilis yra idealus pusryčių variantas. Kokteiliai su žalumynais padeda apsivalyti ir atsinaujinti ląstelėms, kelia hemoglobiną ir aprūpina organizmą būtinais mineralais ir vitaminais. Neišsigąskite „žolinio“ šio kokteilio pobūdžio: netgi sutrynus 40 proc. žalumynų ir 60 proc. vaisių, dominuoja pastarųjų skonis.
Gaminimas: Visas sudėtines dalis nuplaukite, supjaustykite ir sutrinkite trintuvu iki vienalytės masės.
Kokteilis su Riešutų Pienu
Šis sotus pusryčių variantas turėtų patikti tiems, kas yra įpratę rytais valgyti jogurtą. Kokteiliai su riešutų pienu suteikia sotumo, tačiau nuo pat ryto neapsunkina skrandžio, o kalcis, magnis, fosforas, vitaminas E ir cinkas, kurių turi migdolai, yra pasisavinami geriau, nes riešutai būna išmirkyti. Kartu su datulėmis toks kokteilis yra idealus užkandis prieš intensyvią treniruotę ar įtemptą dieną. Riešutų pienas gali tapti pagrindu bet kokiam maistingam kokteiliui. Jį galima ruošti iš stiklinės vandens ir bet kokių nekepintų riešutų ar sėklų: lazdyno riešutų, sezamų, aguonų, saulėgrąžų, moliūgo sėklų.
Gaminimas: Iš vakaro migdolus užmerkite vandenyje. Ryte juos nuplaukite ir įpylę stiklinę vandens gerai sutrinkite trintuvu. Gautą pieną perkoškite, supilkite atgal į trintuvo indą ir dar kartą pertrinkite su datulėmis, cinamonu ir mėtų lapeliais, kol masė taps vienalytė. Kokteilį galima atšaldyti įdėjus į šaldiklį ar pridėjus ledukų gerti iš karto.
Avižinė Košė su Obuoliais
Į dubenėlį supilkite avižas, kiaušinių baltymus, cinamoną ir sutarkuotą obuolį.
Bananiniai Blyneliai
Sutriname bananą, įmušame kiaušinius, įdedame cinamoną ir viską gerai išmaišome.
Dienos Receptai
Sotus Kokteilis su Avokadu
Iš avokado gausite nemažai naudingų augalinių riebalų ir galėsite mėgautis kremine kokteilio konsistencija. Dar didesnis šio gėrimo privalumas - suteikti energijos neapsunkinant skrandžio.
Gaminimas: Nulupkite bananą, apelsiną, supjaustykite vaisius kubeliais ir sudėkite juos į trintuvo indą kartu su avokado minkštimu, petražolių lapeliais ir citrinos sultimis. Įpilkite stiklinę vandens ir viską sutrinkite. Kai tik masė taps vienalytė, tirštas, sotus ir skanus kokteilis bus paruoštas.
Vitaminų Užtaisas su Imbieru
Nors savo skoniu šis kokteilis primena desertą, nepulkite jo gerti iš karto po pusryčių. Organizmas jums padėkos, jeigu šį vitaminų užtaisą gaus praėjus 3 val. po paskutinio valgio. Ir pagaliau pamilkite imbierą: jis ne tik suteikia kokteiliui malonaus aštrumo, bet ir neleidžia apsnūsti vidury dienos bei gerina virškinimą.
Gaminimas: Iš morkų, obuolių ir imbiero pirmiausia išspauskite sultis, o tada sudėkite į jas pjaustytus bananus, apelsinus bei mėtų lapelius ir viską sutrinkite.
Šaltibarščiai
Į jogurtą suberkite smulkintų agurkų ir žalumynų, įpilkite po šlakelį alyvuogių aliejaus ir vyno acto.
Daržovių Sriuba
Į puodą įpilame šiek tiek aliejaus, suberiame susmulkintą svogūną bei česnaką ir kepiname apie 1 minutę. Suberiame sutarkuotą morką ir kepiname dar 1-2 minutes. Po to sudedame susmulkintus pomidorus, su susikaupusius skysčiu ir troškiname uždengę apie 20 minučių. Sudedame supjaustytą papriką, prieskonius, supilame 0,5-1 litrą sultinio (vištienos ar daržovių) ir verdame apie 3-4 minutes.
Burokėlių ir Pupelių Salotos
Virtus burokėlius ir morkas sutarkuokite per burokinę tarką. Svogūną ir saulėje džiovintą pomidorą smulkiai supjaustykite. Į gautą masę sudėkite virtas pupeles, pjaustytus salotų lapus, kalendrą, įberkite pipirų. Indelyje sumaišykite alyvuogių aliejų ir citrinos sultis.
Bali Vištiena su Kokosų Pienu
Namuose netikėtai atsidūręs kokoso riešutas įpareigojo pagaminti šį tą netradicinio. Tad šį savaitgalį gaminau azijietišką Bali vištieną su kokosų pienu. Gavosi nerealiai skanus patiekalas. 2 šviežių skiltelėmis supjaustytų raudonųjų čili pipiriukų (sėklas pašalinkite), o jei mėgstate aštriai, imkite tris. 400 ml kokosų pieno. Jį galima įsigyti skardinėje arba pasigaminti patiems sutarkavus kokosą, jo drožles reiktų pamirkyti vandenyje ir per sietelį iškošti.
- Įkaitinkite keptuvę su aliejumi, ir, kai ji įkais (aliejus pradės leisti dūmus), sudėkite į keptuvę vištieną ir kepkite ant abiejų pusių 5 minutes.
- Išimkite iš keptuvės vištieną.
- Praėjus trims minutėms, supilkite į keptuvę citrinos ir apelsino sultis, sojų padažą, kokosų pieną ir suberkite cukrų.
- Po dviejų minučių sudėkite atgal į keptuvę vištieną, uždenkite keptuvę dangčiu, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir viską troškinkite dar bent 10 minučių.
- Pačioje pabaigoje sudėkite smulkiai supjaustytą papriką ir brokolio gabaliukus.
Vakarienės Receptai
Krevetės su Avokadu ir Ryžiais
Šis patiekalas idealiai tinka vakarienei.
Gaminimas: Krevetes išverdame ir išdarinėjame, vėliau apkepiname svieste, pridedame kario, pipirų, druskos pagal skonį. Pirmiausiai užpilame baltuoju vynu, po to grietinėle ir troškiname ant lėtos ugnies. Tuo metu avokadą supjaustome kubeliais ir pridedame prie likusių produktų. Troškiname, kelias minutes, kol suminkštės avokadas. Po to į paruoštą mišinį sudedame atskirai išvirtus birius ryžius.
Daržovės Garuose
Gaminimas: Visas daržoves nuplauti, bulves ir morkas nuskusti. Viską susmulkinti norimo dydžio gabaliukais. Dėti ant garų puodo ir troškinti.
Gaspačas
Jeigu vakare nesportavote, vakarienei geriau rinktis daržoves. Toks gaspačas - puiki alternatyva tradicinėms salotoms.
Gaminimas: Visas daržoves nuplaukite, nulupkite agurką. Šiek tiek pasmulkinę sudėkite daržoves į trintuvo indą, nepamiršdami džiovintų pomidorų, citrinos sulčių ir prieskonių. Sutrinkite produktus iki vienalytės kreminės sriubos. Supilstykite ją į lėkštes, papuoškite baziliko lapeliais.
Desertai
Bananiniai Ledai
Bananiniai ledai, kai tingisi gaminti Ar ragavot šaldytą bananą? Jei ne galit išbandyti ir tokį ledų receptą: į bananą įsmeikite medinį pagaliuką, užšaldykite ir ragaukite karštą vasaros dieną.
Šokoladinis Pyragas
Orkaitę įkaitinti iki 190 laipsnių. Kiaušinių baltymus ir trynius atskirti į atskirus indus. Į trynius sudėti visus likusius ingredientus ir elektriniu maišytuvu išmaišyti iki vientisos masės. Baltymus su trupučiu cukraus išplakti iki standžių putų. Atsargiai į šokoladinę masę įmaišyti baltymus. Į apvalią kepimo formą įtiesti kepimo popierių ir supilti pyrago tešlą. Migdolų riešutais papuošti pyragą. Kepti 25-30 minučių.
Užšaldytų Vaisių Desertas
Gaminimas: Braškes ir bananus supjaustykite ir įdėkite į šaldymo kamerą. Kai jau bus užšalę išimkite ir viską sudėkite į smulkintuvą, sutrinkite iki vientisos masės.
Kiti Receptai
Lieknekas
Pieną užvirinkite ir įberkite druskos. Grietinę išmaišykite su kiaušiniais. Tuomet įpilkite grietinės mišinį į pieną bei kruopščiai neskubėdamos maišykite. Virinkite maždaug 3-4 minutes. Pilkite į sietą ir paslėkite!
Avinžirnių Blynai su Daržovėmis
Daržoves apkepiname su kokosų aliejumi. Su blenderiu sumalam avinžirnius ir daržoves, dedame kelis šaukštus speltos miltų, šiek tiek krapų ar kokių kitų žolelių ir kepam keptuvėje kol šiek tiek paruduoja. Skanaus!
Grikiai su Daržovėmis
Morką sutarkuokite ir pakepinkite kartu su kubeliais supjaustytu svogūnu. Į indą sudėkite grikius, morką su svogūnu, įmuškite kiaušinį, įberkite miltų, druskos, pipirų, supilkite pieną. Viską gerai išmaišykite ir kepkite.
Chai Masala Arbata
Chai masalai pagaminti yra sukurta šimtai receptų ir kaskart ją galima skanauti vis kitokią. Šis receptas yra vienas populiariausių šios tonizuojančios arbatos receptų. Gamindami užtruksite apie 10 minučių.
Užkaiskite 0,5 l vandens puodą ir palaukite kol užvirs. Su grustuve sutrinkite kardamono sėklas, gazdikėlius ir juoduosius pipirus. Viską suberkite į puodelį su imbieru. Užvirus vandeniui įberkite visą prieskonių mišinį ir pamaišykite, palaukite, kol vanduo vėl užvirs, tuomet į puodą įberkite 4 arbatinius šaukštelius juodosios arbatos. Arbatą rinkitės pačią paprasčiausią juodą, ne aromatizuotą. Dar kartą vandeniui užvirus įberkite 4 arbatinius šaukštelius cukraus. Po kelių sekundžių, cukrui ištirpus, įpilkite puodelį pieno, pamaišykite ir leiskite paskutinį kartą arbatai užvirti.
Patarimai, Kaip Keisti Mitybos Įpročius
Esminis dalykas yra ne svorio numetimas, o pasiekto išlaikymas. Nespauskite savęs kuo greičiau sulieknėti, norėkite, kad tai būtų malonu. Neatsisakykite jokių produktų, tik labai pasikeis tai, ko valgyti daugiau, ir ko - mažiau.
Sveika mityba ir sveikų patiekalų ruošimas užima mažai laiko, nors iš pradžių gali atrodyti ir kitaip. Galima iš anksto susiplanuoti, ką gaminsite, pasidomėti sveikais, patinkančiais receptais. Pagalvoti, kiek patiekalų per savaitę galite išbandyti. Sveiki patiekalai ir produktai yra trumpiau apdorojami, tad pagaminami netgi greičiau nei įprasti.
Įprasti valgyti be telefono, be planšetės, knygos ar žurnalo, nežiūrint televizoriaus. Įprasti skanauti maistą, juo mėgautis, pamažu pajusti, kada esame sotūs. Pradėti nuo mažesnių dalykų ir prie didesnių pokyčių pratintis po truputį. Žiūrėti į viską kaip į smagų žaidimą - lengviau, paprasčiau.
