pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Aviečių Lapų Arbatos Nauda Trečią Trimestrą

Nėštumas - džiaugsmingas, tačiau ir labai daug atsakomybių reikalaujantis laikotarpis moters gyvenime. Kasdieniai įpročiai ir net mityba šiuo periodu lemia, kokius pamatus pavyks padėti naujagimio sveikatai. Arbatos gėrimas nėštumo metu daugeliui moterų yra būdas pailsėti, atsigauti po sunkios dienos, papildyti organizmą skysčiais. Norisi šiais arbatų privalumais mėgautis ir besilaukiant, tačiau ar visas arbatas nėštumo metu vartoti saugu?

Fitoterapija, arba gydymas vaistažolėmis - vienas seniausių gydymo būdų. Nors daugelyje šalių gydomuoju poveikiu pasižyminčios žolelės - itin populiarios, medikai jas vertina gana skeptiškai, ypač nėštumo metu. Tačiau tyrimai rodo, kad, priklausomai nuo regiono, nėštumo metu žolinius preparatus naudoja nuo 22,3 iki 82,3 proc. nėščiųjų.

Tad veikiausiai visiškai saugių vaistažolių ir augalinių preparatų nėštumo metu nėra, nes vienas augalas gali turėti net iki 50 farmakologiškai aktyvių komponentų. Pavyzdžiui, melisų, mėtų arbatos nėštumo metu lyg ir tiktų, nes ramina, padeda pagerinti apetitą, slopina pykinimą ir kt. Tačiau vartojant per daug šių arbatų galimas priešingas efektas: vaistažolės gali sukelti galvos skausmą ar net persileidimą. Kai kurios nėščiosios pernelyg pasitiki natūralių maisto papildų galia ir tiki, kad jie gali sumažinti tipinius nėštumo negalavimus, pavyzdžiui, pykinimą ar nugaros maudimą.

Nėščiosioms ypač reikėtų vengti maisto papildų, į kurių sudėtį įeina vaistinių augalų koncentratai. Apskritai kalbant apie maisto papildus nėštumo metu reikėtų žinoti, kad saugūs - tik specialiai skirti nėščiosioms ir žindyvėms. Paprastuose kompleksiniuose maisto papilduose dėl vienų medžiagų pertekliaus organizmui gali būti sunkiau įsisavinti kitas medžiagas, apsunkinama kepenų ir inkstų veikla.

Arbatos, Tinkamos Nėštumo Metu

Be imbiero arbatos, yra ir kitų arbatų, kurias galima saugiai vartoti nėštumo metu:

  • Ramunėlių arbata: Ramunėlių arbata yra puikus pasirinkimas nėščiosioms dėl savo raminamųjų savybių. Ji gali padėti sumažinti nerimą, skatinti miegą ir palengvinti virškinimo sutrikimus. Jos švelnus poveikis padeda sumažinti nerimą, palengvina pilvo pūtimą bei spazmus.
  • Mėtos arbata: Mėtos arbata yra dar viena saugi ir populiari arbata nėštumo metu. Ji padeda palengvinti pykinimą ir virškinimo sutrikimus, taip pat gali sumažinti galvos skausmus. Ji taip pat padeda sumažinti dujų kaupimąsi, sumažinti galvos skausmus ir suteikti lengvumo pojūtį skrandyje.
  • Citrinų arbata: Citrinų arbata yra gaivinantis pasirinkimas, kuris taip pat gali padėti sumažinti pykinimą. Ji suteikia organizmui daug vitamino C ir padeda stiprinti imuninę sistemą.
  • Raudonoji arbata (medaus krūmo, Rooibos): Joje gausu antioksidantų, kalcio, magnio. Teigiamai veikia virškinimą, padeda esant rėmens graužimui.
  • Dilgėlių arbata: Dilgėlių arbatoje gausu geležies, kalcio ir magnio, ji ypač tinka norint išvengti anemijos. Dilgėlė taip pat padeda švelniai valyti organizmą ir stiprinti imuninę sistemą.

Aviečių Lapų Arbata: Nauda Trečią Trimestrą

Aviečių lapų arbata tinka nėščiosioms peršalimo metu. Šios arbatos vieną puodelį per dieną saugu vartoti nuo 24 savaitės. Joje daug kalcio ir magnio, kurie naudingi gimdos tonusui palaikyti ir norint išvengti stipraus kraujavimo po gimdymo.

Aviečių lapai minimi tuose tradicinės medicinos receptuose, skirtuose planuojant nėštumą, kuriems priskiriamos savybės, skatinančios endometriumo augimą ir gerinančios jo kokybę. Šiuo tikslu iš aviečių lapų ruošiamas nuoviras. Jo paruošimo taisyklės nesiskiria nuo įprastos arbatos plikymo. Aviečių lapai susmulkinami ir 1 arbatinis šaukštelis užpilamas viena stikline verdančio vandens.

Be flavonoidų, mineralų, organinių rūgščių ir vitaminų, aviečių lapuose yra fitoestrogenų, kurie padeda normalizuoti hormonų lygį, aktyvina kiaušidžių funkciją ir gali padėti esant nevaisingumui. Nėštumo metu rekomenduojama vartoti aviečių lapų nuovirą, padidintą iki 3 stiklinių per dieną, jei gimdymo sąrėmiai neprasideda numatytu laiku.

Aviečių lapai, naudojami nuovirams ir arbatoms ruošti, palengvina moters organizmo pasiruošimą gimdymo funkcijai, nes jie prisideda prie gimdymo takų audinių ir raiščių minkštėjimo. Dėl šios priežasties aviečių lapų nuoviro vartoti draudžiama anksčiau nei 36-37 nėštumo savaitės. Aviečių lapai planuojant nėštumą ir vėlesniais nėštumo etapais apsaugo nuo gimdymo silpnumo ir padeda apsaugoti gimdymo takų audinius nuo plyšimų.

Aviečių lapai stiprina imunitetą, padeda malšinti lengvą skausmą ir ramina nervų sistemą, užtikrindami bendrą geros savijautos palaikymą. Taip pat aviečių lapų arbata palengvina virškinimo problemas, pavyzdžiui, viduriavimą ir skrandžio sutrikimus, ramina žarnyną ir mažina uždegimą.

Aviečių lapuose gausu vitaminų, mineralų ir taninų, todėl jie yra veiksminga pagalbinė priemonė kasdienei gerai savijautai palaikyti bei įvairiems sveikatos sutrikimams palengvinti. Aviečių lapų arbata mažina paburkimą, o iš jų padarytas kompresas malšina akių uždegimą.

Nėštumas ir parama hormonams

Aviečių lapai pasižymi gimdą stiprinančiomis savybėmis, padeda sureguliuoti menstruacijų ciklą ir sumažinti menstruacijų skausmą.

Skausmą malšinanti ir atpalaiduojanti priemonė

Padeda malšinti lengvus skausmus, pavyzdžiui, galvos skausmą ar raumenų įtampą.

Medical Medium Anthony William savo tinklaraštyje rašo, kad aviečių lapai yra turtingas vitamino C, kalcio, geležies, magnio, bioflavonoidų ir antioksidantų šaltinis. Pasak jo, aviečių lapai puikiai tinka gerklės skausmui, aftoms, afizei, opaligei, mažakraujystei, peršalimui ir karščiavimui, viduriavimui, kojų mėšlungiui, menopauzės simptomams, antinksčių nuovargiui ir skrandžio opoms malšinti, taip pat gingivitui malšinti, jei naudojami kaip burnos skalavimo skystis.

Pasak jo, akušerės dažnai pataria gimdyvėms gerti aviečių arbatą prieš pat gimdymą ir jo metu, kad paskatintų ir sureguliuotų sąrėmių dažnumą bei pagreitintų gimdymo procesą. Aviečių arbata taip pat gali padėti sumažinti rytinį pykinimą ir prastą nuotaiką besilaukiant. Po gimdymo aviečių lapų arbatą rekomenduojama gerti žindymo laikotarpiu, nes ji padeda skatinti motinos pieno gamybą. Aviečių lapų arbata skirta ne tik moterims - ji taip pat gali padėti palaikyti vyrų reprodukcinę sveikatą ir vaisingumą.

Paruošimas

Į puodelį ar arbatinuką įdėkite džiovintų (1-2 arbatinius šaukštelius) arba šviežių aviečių lapų.

Avietės nėštumo metu nuo peršalimo

Dažnai, jei moteriai, besiruošiančiai tapti mama, pasireiškia peršalimas, ji gali susimąstyti apie antibiotikų vartojimą, kad liga greičiau ir veiksmingiausiai būtų palengvinta. Tačiau reikėtų atsižvelgti į tai, kad antibiotikai neveikia virusų, todėl apskritai negali padėti sergant ūmine kvėpavimo takų virusine infekcija.

Be to, platus antibiotikų spektras yra įtrauktas į kontraindikacijas, susijusias su nėštumo būkle, taip pat laktacijos ir žindymo laikotarpiu. Labiausiai nepageidautina vartoti įvairius vaistus ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu, iki 12 savaitės. Kaip alternatyva, nors ir ne tokia stipri ir mažiau radikali priemonė, avietės gerai pasitvirtino nėštumo metu nuo peršalimo.

Aviečių gydomųjų savybių, kurias jos rodo gydant peršalimą ir ūmines kvėpavimo takų virusines infekcijas, nereikia specialiai pristatyti - jos žinomos visiems. Ši uoga pasižymi salicilo rūgšties kiekiu, kuri suteikia baktericidinį poveikį ir sukelia organizme prakaitavimą skatinantį bei hipoterminį poveikį. Iš tiesų, tai vadinamasis natūralus aspirinas ir gali būti vertingas sintetinio aspirino, kurio vartoti nėštumo metu nepageidautina, pakaitalas. Avietėse jo kiekis yra nereikšmingas ir jis negali turėti jokio žalingo poveikio. Avietės nėštumo metu nuo peršalimo taip pat veiksmingos dėl jose esančio didelio kiekio vitamino C.

Avietės, kaip ir visi kiti augaliniai produktai, turintys gydomųjų savybių, priklauso tradicinės medicinos kategorijai, ir jų vartojimas neabejotinai gali padaryti žymiai mažiau žalos, palyginti su sintetinių narkotikų vartojimu. Tačiau iki šiol nėra aiškaus atsakymo į klausimą, kiek aviečių saugu vartoti nėštumo metu. Suaugusiam žmogui per dieną priimtina suvalgyti nuo 350 gramų iki pusės kilogramo šviežių uogų. Vaiko nešiojimas yra labai ypatinga moters būklė, todėl aviečių vartojimą reikėtų riboti iki mažų porcijų, o bet kokius savijautos pokyčius reikia atidžiai stebėti.

Būdingas aviečių bruožas yra tas, kad jų naudingosios savybės beveik visiškai išsaugomos net ir po to, kai uogos ruošiant uogienę buvo veikiamos aukštos temperatūros. Pažymėtina, kad aviečių uogienė yra mažiau pavojinga, palyginti su šviežių uogų poveikiu, kuris padidina gimdos tonusą. Tačiau kita šios medalio pusė yra ta, kad uogienė kalorijų kiekiu gerokai lenkia šviežias uogas. 100 gramų uogų yra ne daugiau kaip 46 kcal, o uogienėje atitinkamai yra daugiau nei penkis kartus daugiau (260) kilokalorijų. Taigi avietės nėštumo metu yra veiksmingas vaistas. Tik reikėtų nepamiršti, kad jas reikia vartoti saikingai.

Kada negalima vartoti aviečių lapų nuoviro

Vakarų ekspertai nerekomenduoja vartoti šio aviečių nuoviro šiais atvejais:

  • Jei moteris jau pagimdė, o ankstesnis gimdymas buvo greitas, t. y. truko 3 valandas ar mažiau.
  • Jei yra medicininių indikacijų cezario pjūviui arba jei jis jau buvo įvykęs anksčiau.
  • Jei moteris anksčiau gimdė priešlaikiai.
  • Esant makšties kraujavimui antroje nėštumo pusėje.
  • Esant kiaušidžių ar krūties vėžiniams pažeidimams, taip pat endometrioidinių fibromų buvimui bet kuriam iš giminaičių.
  • Jei nėštumo metu turite sveikatos problemų ar komplikacijų.

Aviečių lapų nuovirą nėštumo metu reikia vartoti atsargiai, nes avietės tam tikromis aplinkybėmis gali išprovokuoti priešlaikinį gimdymą vėlyvose nėštumo stadijose. Ši galimybė atsiranda dėl to, kad dėl to sustiprėja gimdos susitraukimai.

Šio nuoviro negalima gerti iki 36-osios nėštumo savaitės. Įprasta per dieną išgerti 1 puodelį nekaršto nuoviro. Taigi, nuo 36 savaitės gerkite atvėsintą nuovirą po 1 puodelį per dieną. 37 savaitę - 2 šiltus puodelius, 38 savaitę - po 1 puodelį tris kartus per dieną. 39 savaitę - 4 puodelius dar šiltesnio nuoviro per dieną.

Dėl tų pačių savybių, dėl kurių aviečių lapų nuoviras tinka nėštumo metu, jis gali būti naudingas ir pogimdyminiu laikotarpiu.

Arbatos, Kurių Reikėtų Vengti Nėštumo Metu

Gydytojai rekomenduoja nėštumo metu riboti suvartojamo kofeino kiekį. Saugus nėščiajai suvartoti per parą kofeino kiekis yra dviejuose puodeliuose nestiprios kavos. Šiek tiek mažiau nei kavoje, kofeino yra juodojoje bei žaliosiose arbatose. Taigi, neribotai gerti nei kavos, nei juodos bei žalios arbatų nepatariama.

Vaistažolių arbatose kofeino nėra, tačiau tai nereiškia, kad jas saugu vartoti. Vaistažolėse yra kitų cheminių junginių, kurie gali būti žalingi besilaukiančiai moteriai ir kūdikiui.

  • Juodoji ir žalioji arbata: Nors juodoji ir žalioji arbata yra labai populiarios ir turi daug naudos sveikatai, jos turi gana daug kofeino. Nėštumo metu reikėtų riboti kofeino vartojimą, nes didelės jo dozės gali padidinti persileidimo ar kitų komplikacijų riziką.
  • Kai kurios žolelių arbatos: Pvz., raudonėlio, šalavijų, šaltekšnio, saldymedžio ar ugniažolės arbatos gali būti per stiprios ir pavojingos nėštumo metu.

Svarbi Informacija Apie Mitybą Nėštumo Metu

Tinkamas mitybos racionas ir reikiamo maistinių medžiagų kiekio užtikrinimas yra svarbus kiekviename gyvenimo etape, tačiau tai ypač svarbu nėštumo metu, kai maistinių medžiagų reikia ne tik nėščiajai, bet ir jos įsčiose augančiam vaisiui.

Pasak vaistininkės, nėštumas gali būti puikus metas stiprinti sveikos mitybos įgūdžius. O ir įprastai dažna moteris nėštumo metu jaučia didesnę motyvaciją savo mitybos racione sumažinti pridėtinio cukraus turinčių produktų, gazuotų gaiviųjų gėrimų, pusfabrikačių kiekius. Taip pat besilaukiant rekomenduojama saikingai vartoti miltinius patiekalus, riebų, gruzdintą maistą.

Maisto produktai, kurių reikėtų vengti

  • Žalia ar šaltai rūkyta mėsa
  • Nepasterizuoti pieno produktai
  • Termiškai neapdorota žuvis, moliuskai, austrės

Maisto produktai, kuriuos rekomenduojama vartoti

  • Sezoninės sodo gėrybės
  • Ankštinės daržovės
  • Daugiau baltymų turintys produktai: varškė, sūris, natūralus jogurtas
  • Tinkamai paruošta žuvis, kokybiška mėsa, kietai virti kiaušiniai
  • Grūdinės kilmės produktai: avižas, grikius, perlinės kruopas

Svarbiausi vitaminai ir mineralai nėštumo metu

Maisto papildas Biologinė reikšmė Kokiuose maisto produktuose yra? Norma nėštumo metu (patvirtinta SAM) Rekomenduojamas nėštumo laikotarpis
Folio rūgštis (arba vitaminas B9) Sumažina vaisiaus nervinio vamzdelio defektų ir įgimtų anomalijų, pvz., gomurio skilimo ir širdies ydų, riziką. Žalialapės daržovės, taip pat kiaušiniai, gyvulių kepenys ir inkstai, pienas, alaus mielės. 250 mcg (rekomenduojama vartoti 400-600mcg). Prieš pastojant ir pirmą nėštumo trimestrą.
Kiti B grupės vitaminai Svarbūs vaisiaus nervų sistemos vystymuisi ir kraujodarai. Alaus mielės, lapinės ir ankštinės daržovės, liesa mėsa ir žuvis, kiaušiniai, gyvulių kepenys ir inkstai, pienas. B1 - 1,6 mg; B2 - 1,7 mg; B6 - 1,6 mg; B12 - 4 mcg -
Vit. D Vitamino D trūkumas nėštumo metu siejamas su padidėjusia cezario pjūvio, preeklampsijos, priešlaikinio gimdymo ir gestacinio diabeto rizika. Jūros gėrybės, kiaušinio trynys, pienas, jautiena ir grybai. Gaminasi odoje esant pakankamai saulės ekspozicijai. 10 mcg arba 400 VV (IU). -
Kalcis Reikalingas vaisiaus kaulų formavimuisi, dantų užuomazgoms. Pieno produktai, sūris, lapinis kopūstas, migdolai, brokoliai. 1100 mg. -
Magnis Trūkumas nėštumo metu gali padidinti lėtinės nėščiosios hipertenzijos ir priešlaikinio gimdymo riziką. Grūdų produktai, žalialapiai augalai krevetės, krabai, žuvis, kitos jūros gėrybės, juodoji arbata, riešutai / migdolai, morkos šokoladas. - -