pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Sausainių receptai su kardamonu ir imbieru

Dvejų rūšių (imbieriniai ir meduoliniai) kalėdiniai sausainiai - kasmetinė tradicija. Manau, kad šie skanėstai - puiki dovana, mažas, bet prasmingas dėmesio ženklas. Todėl ir kepu juos skardomis skardomis, kol sausainiais prakvimpa namai, o paskui puošiu puošiu, kol fantazija išsenka ir motyvai pradeda kartotis. Tiems, kas taip pat nori džiuginti draugus ir artimuosius burnoje tirpstančiais kepiniais, štai imbierinių ir meduolinių sausainių receptai!

Imbieriniai sausainiai

Štai ingredientai, kurių reikės:

  • 160-180 g miltų
  • 100 g cukraus
  • 100 g sviesto
  • 2 kiaušinių tryniai
  • 1,5 a. š. maltų imbierų
  • šiek tiek maltų kardamonų
  • 0,5 a. š. kepimo miltelių

Trynius išsukame su cukrumi, kol masė tampa balta, supilame lydytą sviestą, įberiame prieskonių ir gerai išmaišome. Pamažu beriame kepimo miltelių ir miltų mišinį, kol išminkome vientisą prie rankų nelimpančią tešlą. Ji turėtų būti pakankamai minkšta ir elastinga.

Aš miltus visada beriu atsargiai - geriau tegul jų atlieka, nei išeina trapi sunkiai kočiojama tešla. Beje, jei vis dėlto išėjo trapi sunkiai kočiojama tešla, galite išlydyti dar šiek tiek sviesto ir pamažu įminkyti į tešlą.

Suvyniojame tešlą į foliją ir dedame į šaldytuvą porai valandų. Po to kočiojame, išpjauname norimos formos sausainius ir kepame maždaug 175 ºC kaitrumo orkaitėje, kol pagels (~10-12 min.). Išeina trapūs ir skanūs sausainėliai su vos vos liežuvį dilginančia imbiero nata. Puošiame kaip kas išmanome - šokoladu, pabarstukais, spalvotais cukraus glajais…

Keli patarimai, kad sausainiai tikrai pavyktų

Visų pirma, nepadauginkite miltų. Tikslus jų kiekis priklauso nuo kiaušinių dydžio, todėl pirma pasisverkite miltų mažiau - juk bet kada galėsite jų papildyti! Tešlą prieš kočiodami gerai atšaldykite, ji turi būti kieta. Geriausia tešlą kočioti nedideliais gabalėliais, likusią tešlą laikant šaldytuve.

Prieš pradedant kočioti tešlą pirmiausiai atsargiai paspaudykite kočėlu, kol suplokštės, ir tik tada pradėkite kočioti. Neperminkykite ir neperšildykite tešlos! Ir rinkitės paprastesnes formeles be smulkių detalių, nes tešla linkusi trupėti. Jei norite trapių burnoje tirpstančių sviestinių sausainėlių, reikės šiek tiek pasistengti!

Meduoliukai

Štai ingredientai, kurių reikės:

  • 2 kiaušinių tryniai
  • 1 visas kiaušinis
  • 100 g cukraus
  • 150 g sviesto
  • 80 g medaus (jei norisi ryškesnio skonio, galima dėti daugiau)
  • 500 g miltų
  • 0,5 a. š. kepimo miltelių
  • 1,5 a. š. prieskonių mišinio: cinamono, kardamonų, gvazdikėlių, imbierų

Kiaušinį ir trynius išsukame su cukrumi iki vientisos masės. Išlydome medų, į jį suberiame prieskonių mišinį ir gerai išmaišome. Kitame inde išlydome sviestą. Medų ir sviestą supilame į cukraus ir kiaušinių masę, išmaišome.

Pamažu beriame miltų ir kepimo miltelių mišinį ir minkome tešlą, kol ši nelips prie rankų. Tešlą porai valandų įdedame į šaldytuvą. Atėjus metui kepti iškočiojame tešlą, išpjauname įvairių formų sausainėlius ir kepame 175 ºC orkaitėje, kol parus (~15 min.). Puošdami vėl pasitelkiame fantaziją.

Kaip galite numanyti iš miltų kiekio, šios tešlos išeis daug - pakaks visiems giminaičiams apdovanoti. Taigi, jei nenorite visą vakarą kaitalioti skardas ir kočioti, gaminkite iš pusės normos - vis tiek turėsite nemažai sausainių. O kad sausainiai neišsiklaipytų, prieš pašaudami į orkaitę palaikykite skardą su sausainiais šaldytuve. Arba balkone :)

Taip, sausainiai neįmantrūs, bet mane jie tuo ir žavi. Paprasti kaip dukart du, bet skanūs, saldūs, tirpstantys burnoje. Taip ranka ir tiesiasi jų link. Na, vieną prie arbatos, na, dar du prie karšto vyno…

Sausainių kepimas - prieššventinis ritualas, proga sustoti, atsikvėpti, išsimiltuoti skruostus ir prijuostes. Kartais mėgstu pasirausti po senas nuotraukas, senas užrašines. Ne išimtis ir receptai.

Šįkart prisiminimais nusklendžiau į “Debesų” laikus ir, nors ant žurnalo datos nėra, bet pagal jame esančius mano receptus, spėju, kad jis dar 2015 metų laidos. Jei nežinote, kas tie “Debesys”, tai trumpai parašysiu, kad tai buvo toks maisto tinklaraštininkų žurnalas.

Taigi bevartydama “Debesis” sustojau ties Jolitos iš “Surfing the world cuisine” kardamoninių sausainių receptu. Kardamoną savo virtuvėje atradau tik šiemet ir niekaip negaliu suprasti, kodėl jo mano virtuvėje nebuvo anksčiau.

Kardamonas būna dviejų rūšių - žalias ir juodas. Nuo to, kokios rūšies kardamoną naudosite, priklausys ir jo skonis. Šiems sausainiams naudojau žalią kardamoną (maltą) - jis kvepia vanile, imbieru, intensyvaus skonio su citrusinių vaisių poskoniu. Svarbiausia nepadauginti, kad intensyvus skonis neužgožtų visų kitų ingredientų. Plačiai naudojamas Rytuose, ypač Indijoje.

Šių sausainių sudėtyje nėra kiaušinio, todėl juos drąsiai valgyti gali alergiški kiaušiniui. Sausainius smagu gaminti kartu su vaikais.

Tradiciniai meduoliniai sausainiai su gausybe prieskonių - jie čia yra labai svarbu, nes sausainiams būdingą skonį ir kvapą suteikia daugiausiai kardamonas ir gvazdikėliai.

Sviestą, cukrų, medų ir visus prieskonius sudėkite į puodą ir ant mažos ugnies kaitinkite, kol ištirps. Miltus persijokite ir sumaišykite su kepimo milteliais.

Miltus pilkite į skystą masę, ant viršaus - paplaktą kiaušinį ir viską išmaišykite, kol pasidarys minkšta, minkoma tešla. Ją trumpai pakočiokite. Tešla bus minkšta, lipnoka ir šilta, taigi daug ten su ja nieko negalėsite padaryti… Svarbu, sukabinkite viską į vieną gražų pagranduką, kurį, įvynioję į plėvelę, dėkite į šaldytuvą, kad nusiramintų… t. y. sukietėtų.

Išimkite iš šaldytuvo ir dabar jau darysit tuos sausainius. Jei tešla šaldytuve buvo ilgiau nei valandą, tai reikės jai duoti laiko priprasti prie kambario temperatūros… Nes ji bus pakankamai kieta. Kočioti ir sausainius formuoti reikės kantrybės ir laiko… Nes čia tikrai nepavyks iškočioti didžiausio lakšto kaip kokiems virtiniams…. Maximumas, kokį man pavyko pasiekti, buvo dviejų knygų dydžio…. Nes tešla labai lengvai skyla…

Tešlą kočiojam kuo plonesnę, t. y., maždaug monetos plonumo, bet ne storesnę nei dvi monetos viena ant kitos padėtos… Aišku, galite ir labai storą tą tešlą palikt… Bet sausainiai nebus tokie skanus. Tai va, darykite iš sausainių širdutes, elniukus, eglutes ir t. t.

Kepti apie 10- 12 minučių, ne ilgiau…. Dėmesio! Nesudeginkite, nes man pavyko sudeginti vieną padėklą labai sėkmingai…

Šventės kasmet praeina taip greitai, bet juk šventinę nuotaiką galime susikurti anksčiau. Tas gražiausias laikas metuose kviečia stabtelti, pasimėgauti ramybe ir namų šiluma. Jaukiai įsitaisius žiūrėti jau šimtą sykių matytus ir vis neatsibostančius filmus, kartu juoktis ir dažniau apsikabinti. Mes jau kepėm, skanavom ir žavėjomės tiesiog nuostabiai pavykusiais sausainių ornamentais, kuriuos vienu kočėlo judesiu lengvai sukūrėm su Algis Crafts raštuotais kočėlais.

Mano akimis, bent vieną raštuotą kočėlą verta įsigyti sau, bet taip pat galima padovanoti virtuvę mylinčiam ar vaikų turinčiam žmogui. Mes su Eiva galime patvirtinti, kad raštuotus sausainius kepti daug smagiau. Tikrai šiuo šventiniu periodu juos dar kepsim ir skanausim.

Imbieriniai sausainiai iškepė traškūs, bet viduje šiek tiek minkšti. Svarbiausia tešlos nekočioti per plonai, kad raštas pakankamai ryškiai įsispaustų ir sausainiai kepdami per daug nesukeptų. Patogu, kad tešlos nereikia ilgai laikyti šaldytuve. Gali pakakti ir maždaug 30 minučių ar valandos.Jei sausainius kepsite su įspaustais ornamentais, prieš kepant palaikykite juos apie 15 min.

Iki Kalėdų laiko lieka visai nedaug, o sniegas už lango ir jaukūs imbieriniai sausainiai jas priartina dar labiau.

Imbierinių sausainių prieskoniai:

  • 2 a.š. malto imbiero
  • 2 a.š. malto cinamono
  • 1/2 a.š. malto kardamono
  • 1/2 a.š. malto muskato
  • 1/3 a.š. maltų gvazdikėlių

Suplakite kambario temperatūroje suminkštėjusį sviestą ir kavamale pasmulkintą rudąjį cukrų. Supilkite cukraus sirupą ir melasą (arba medų/ klevų sirupą). Įmaišykite su prieskoniais sumaišytus miltus, kol ims formuotis vientisa tešla. Tešlą baikite minkyti rankomis. Jei tešla atrodo per daug biri, įmaišykite nedidelį šlakelį kiaušinio baltymo.

Suformuokite du tešlos rutulius ir paspauskite, kad taptų plokštesni. Įsukite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 30 min. Tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų įprastu lygiu kočėlu iškočiokite tešlą maždaug iki 4-5 mm storio. Nuimkite viršutinį kepimo popieriaus lakštą. Dekoravimui skirto įspaudžiamo kočėlo paviršių galite šiek tiek pabarstyti miltais, kad tešla neliptų.

Nuvalykite miltų perteklių. Tiesiai ant tešlos miltų geriau neberkite, kad sausainiai iškeptų vientisos spalvos. Sausainių formelėmis išspauskite sausainius. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 7-10 min. arba kol kraštai ims labai švelniai skrusti. Pradėkite tikrinti anksčiau ir stebėkite, kad stipriai netamsėtų.

Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukraus pudra. Sudedame miltus, manus, kepimo miltelius, kardamoną ir imbierą. Formuojame sausainius ir dedame į kepimo skardą. Paliekame pakankamai vietos tarp sausainių. Kepame 160 °C temperatūroje apie 20 minučių.

Receptą rašau tokį, koks buvo žurnale, bet čia yra vienas ingredientas, kurio greičiausiai Lietuvoje nepavyks rasti. Tai toks dalykas kaip black treakle. Tai - tamsiai rudas cukraus sirupas, kuris naudojamas daugiausiai kepiniuose spalvai (tamsumui) ir karstelėjusios karamelės skoniui… Kažkada kepiau pyragą ir neturėjau to black treakle, tai tiesiog vietoj jo dėjau tamsų mascovado cukrų ir nieko neatsitiko. Taigi, siūlau black treakle pakeisti medumi ir mascovado cukrumi.

Prieskoniai čia yra labai svarbu, nors sausainiai vadinasi imbieriniai, bet tą būtent jiems būdingą skonį ir kvapą suteikia daugiausiai kardamonas ir gvazdikėliai.