Kiaulės liežuvis - nuo seno pripažintas delikatesas. Tačiau norint gardžiuotis tinkamai išvirtu liežuviu reikia žinoti keletą taisyklių. Tad kaip tai padaryti? Šiame įraše noriu pasidalinti savo išbandytu receptu, kaip išvirti liežuvį.
Kaip paruošti kiaulienos liežuvį virimui
Parduotuvėje įsigijus kiaulės liežuvį ir parsinešus namo, pirmiausia reikėtų jį nuplauti ir peiliu atsargiai nupjaustyti riebalus. Čia nevertėtų jaudintis dėl neretai dėmėtos, pilkšvos liežuvio odelės, mat išvirus liežuvį ji lengvai nusilupa, atskleisdama itin maistingą liežuvio raumenį.
Užšaldytą kiaulienos liežuvį pirmiausia reikia atšildyti. Norint tai padaryti, pakanka likus kelioms valandoms iki virimo jį išimti iš šaldiklio skyriaus į šaldytuvą.
Prieš verdant, liežuvį būtina gerai nuplauti. Tada reikia pašalinti raiščius ir kitas perteklines dalis. Po to 30-40 minučių galite pamirkyti vėsiame vandenyje, tada vėl gerai nuplauti po tekančiu vandeniu. Jei ant paviršiaus matosi nešvarumai, lengviausia juos nugramdyti peiliu, ar kieta kempine.
Kiek virti kiaulienos liežuvį?
Kiaulės liežuvį nesunku paruošti, o dažniausiai tai atliekama jį verdant pasūdytame vandenyje. Virimo laikas priklauso nuo pasirinkto metodo ir truks nuo 40 minučių iki 2 valandų arba šiek tiek ilgiau. Virimo laikas priklauso nuo liežuvio svorio. Kilograminis liežuvis išverda per maždaug pusantros valandos, du kilogramus sveriantis gali virti ir tris. Virimo laiką lemia gyvulio amžius ir svoris.
Liežuvį reikėtų virti apie 2-2,5 valandas, jeigu liežuvis mažesnis, virkite trumpiau, tačiau geriausia virimo laiką patikrinti liežuvį persmeigiant peiliu - jeigu mėsa atrodo kieta, virkite dar apie 20 minučių ir išjunkite kaitrą.
Kaip virti kiaulienos liežuvį puode
Reikia paimti didelį indą ir supilti į jį vandenį. Pastatykite jį ant ugnies ir palaukite, kol gyvybę teikianti drėgmė ims smarkiai virti. Kai tik tai įvyks, saugiai įdėkite kiaulienos liežuvį į puodą ir palaukite 1,5-2 valandas.
Kartu galima virti įvairias daržoves, bulves, morkas ar svogūnus, kurių skonį perimtų liežuvis. Kartu su subproduktu galite įdėti pipirų grūdelių, lauro lapų ir kitų prieskonių, bet ne druskos - produktą geriau pagardinti pačioje pabaigoje.
Užvirinkite vandenį ir įdėkite į jį liežuvį. Jei norite, įmeskite keletą kvapiųjų ir juodųjų pipirų grūdelių, kitų prieskonių, sveikas morkas, svogūnus ir petražolių šaknis. Paprastai, išvardinti ingredientai dedami kartu su liežuviu. Pasūdykite maždaug likus 10 minučių iki virimo pabaigos.
Virkite ant silpnos ugnies ir periodiškai šalinant ant paviršiaus susidariusias putas. Verdant nugraibykite putas, vandenį pasūdykite virimui įpusėjus. Svarbu: nuo liežuvio odą nulupkite jam vos pravėsus, nes po to, liežuviui atvėsus, odą teks pjauti - ji lengvai nenusilups.
Ar mėsa išvirusi, tikriname įbesdami šakutę į storiausią liežuvio vietą. Jeigu šakutė sminga lengvai - mėsa išvirusi. Ar liežuvis išviręs, tikrinkite aštriu peiliu. Jeigu mėsa atrodo kieta, virkite dar 20 minučių.
Norėdami įsitikinti, kad liežuvis yra paruoštas, tiesiog pradurkite jį peiliu ar šakute. Jeigu įsminga lengvai, o išbėgusios sultys yra skaidrios, vadinasi liežuvis išviręs.
Kaip virti kiaulienos liežuvį multikukeryje
Subproduktą sudėkite į prietaiso dubenį, o ant viršaus užpilkite vandens, kad jis visiškai apsemtų kiaulienos liežuvį. Rekomenduojame kartu su liežuviu į multicookerį įdėti nuluptą svogūną ir morką - taip paruoštas produktas bus aromatingesnis ir skanesnis. Tada reikia uždaryti multicookerio dangtį, pasirinkti režimą „Troškinti” ir palikti produktą 1 valandai.
Kaip valyti virta liežuvį?
Kai liežuvis išvirs, jį reikia iš karto nuvalyti - jokiu būdu nepalikite jo sultinyje. Tada liežuvį traukiame iš sultinio ir tučtuojau pakišame po labai šaltu vandeniu, kaip virtą kiaušinį. Tokiu atveju lengvai nusilupa tiek kiaušinio lukštas, tiek liežuvį dengianti oda.
Atsargiai, nenusidegindami pirštų, nes mėsa vis dėlto karšta, liežuvį nulupame. Tada mėsą grąžiname į verdantį sultinį, kaitrą po puodu išjungiame ir paliekame, kol mėsa skystyje atvės.
Nuo virto liežuvio būtinai nuimkite plėvelę (peilio pagalba). Kad nenudegintumėte rankų, prieš valydami liežuvį galite kelioms minutėms įkišti jį į šaltą vandenį arba padėti ant ledo.
Receptas: Kiaulės liežuvis su česnakinėmis bulvytėmis, žirneliais ir krienų-majonezo padažu
Ingredientai:- 2 vnt. žalių kiaulės liežuvių
- 10 česnako skiltelių
- 2 svogūnų
- 2 morkų
- Kvapiųjų juodųjų pipirų
- Lauro lapų
- 1/5 saliero šaknies
- 300 g žaliųjų žirnelių
- 3 v. š. majonezo
- Druskos ir pipirų
- 1 kg mažų bulvyčių
- Šviežių petražolių
- Alyvuogių aliejaus
- Konservuotų pomidoriukų su spanguolėmis
- Šviežių žalumynų papuošimui (žirnių daigai, laiškiniai česnakai)
- 3 v. š. majonezo
- 1 v. š. krienų
- 3-4 mažų marinuotų agurkėlių
- Šviežių petražolių
- Druskos ir pipirų
- Kad jaučio liežuvis būtų minkštas ir sultingas, geriausia jį palaikyti sūryme per naktį. Į puodą įpilkite apie 2 litrus vandens, dėkite apie 50 g druskos, lauro lapų, saujelę kvapiųjų juodųjų pipirų ir 3 sutrintas česnako skilteles. Visą šį mišinį užvirkite ir keletą minučių pavirinkite, nuimkite nuo ugnies ir visiškai atvėsinkite. Užpilkite nuoviru gerai nuplautą liežuvį ir palikite šaltai maždaug 8 valandoms.
- Kitą dieną išimkite liežuvį iš sūrymo, dėkite juos į kitą puodą ir užpilkite šaltu vandeniu, kad pilnai juos apsemtų. Į puodą su liežuviais dėkite lauro lapus, juoduosius pipirus, vieną svogūną, dvi morkas, pusę saliero šaknies ir viską gerai užvirinkite. Virkite liežuvį ant labai silpnos ugnies apie 3 val. Įbedus peiliu mėsa turi būti minkštutė, jei ji kietoka, reikia dar virti. Likusį sultinį galite panaudoti barščiams ar kitai sriubai.
- Nuluptą liežuvį pilnai atvėsinkite, o atšalusį pjaustykite riekelėmis.
- Pasiruoškite bulvytes: dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, 7-8 traiškytas česnako skilteles, smulkintas šviežias petražoles, druską bei pipirus. Paruoštu mišiniu padenkite per pusę perpjautas bulvytes ir šaukite į 200 laipsnių įkaitintą orkaitę bei kepkite apie 20 minučių.
- Pasiruoškite padažą: į trintuvą dėkite majonezą, krienus bei marinuotus agurkėlius. Pagardinkite šviežiomis petražolėmis, druska bei pipirais ir nestipriai sublenderiuokite.
- Pasiruoškite žirnelius: konservuotus žirnelius sumaišykite su smulkiai supjaustytu svogūnu bei majonezu, pagardinkite druska bei pipirais ir viską gerai išmaišykite.
- Patiekalą serviruokite didelėje lėkštėje: dėkite riekelėmis pjaustytą liežuvį, keptas bulvytes, žirnelius su majonezu, marinuotus pomidorus, krienų-majonezo padažą bei viską pagardinkite žirnių daigais ir laiškiniu česnaku. Skanaus!
