pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Obuolių Pyragas su Vienu Kiaušiniu: Tradicinis Receptas

Šiltas ir kvepiantis obuolių pyragas - jaukumo simbolis, be kurio ruduo nebūtų ruduo.

Receptai ir Įkvėpimai

Mano skonis knygoms taip pat labai kinta.

Pastaruoju metu man į rankas pateko kelios knygos, kuriose pasakojama labai intymi šeimos istorija.

Išmokti receptai, nugirsti pokalbiai…

Įdomu tai, kad tomis istorijomis ir skoniais dalinasi moterys, į svetimą žemę atkeliavę (atitekėję) iš kito pasaulio galo, turėję adaptuotis naujose žemėse.

Manau, kad tokie žmonės įdomiausia sugeba perteikti vietines tradicijas, pastebėti niuansus, kurie vietiniams savaime suprantami, dažnai nė nepastebimi.

Viena tokių mano naujų knygų - Emiko Davies „Tortellini at Midnight”.

Kad ir šis paprastutis itališkas obuolių pyragas, vienas iš knygoje surastų receptų, patraukusių mano akį.

Užrašytas jis buvo ranka autorės anytos „receptų sąsiuvinyje”, kuris yra ne kas kitas, kaip 1981 metų užrašams skirtas stalinis kalendorius.

Kaskart norint surasti kokį receptą, reikia perversti ko ne 365 puslapius, pakeliuj perskaitant pasižymėtus kiekvienos savaitės darbus ir susitikimus….

Pyragas nekart šeimoje išmėgintas, prigijęs, taip ir likęs su pavadinimu „Torta di Mele di Angela” (it.- Angelos obuolių pyragas).

Galbūt populiariu receptas tapęs dėl to, kad buvo užrašytas viename pirmųjų tos užrašinės puslapių?:)

O gal dėl to, kad pyragas visiškai kitoks, nei įprasta Toskanoje, kur autorės anyta gyvena?

Knygoje, kurioje šį receptą radau, rašoma, kad pyragą reiktų patiekti su plakta grietinėle.

Netradicinis pyrago skonis dėl naudojamos citrinos žievelės - mums labiau įprastas cinamono pagardas.

Tikrai nesudėtingas naminis receptas obuolių pyragų repertuaro paįvairinimui.

Olandiškas Obuolių Pyragas

Parduotuvėse gausus ir kaina džiuginantis obuolių derlius kviečia visa galva nerti į gardžių kepinių sezoną.

„Iki“ konditeris Thierry Lauvray siūlo išsikepti olandišką obuolių pyragą, kuris įvardijamas kaip geriausias pasaulyje.

Portalas „Taste Atlas“, vietinį maistą ir tradicinius patiekalus populiarinti siekiantis kelionių vadovas, yra sudaręs geriausiai įvertintų pyragų sąrašą.

Jame šlovė vadintis geriausiai įvertintu saldžiu pyragu atiteko olandiškajam „appeltaart“.

„Olandiškas „appeltaart“ kiekvieną šaltąjį sezoną pakvimpa visuose Nyderlanduose, o jo recepto paprastumas sužavi ir kitas tautas.

Jo įdarą sudaro stambiai supjaustyti obuoliai ir razinos, pagardinti kvapniais šiltais rudeniu kvepiančiais prieskoniais, tokiais kaip cinamonas, imbieras ir muskato riešutas.

Todėl „appeltaart“ pluta paprastai būna storesnė ir traškesnė, tikras malonumas valgyti“, - pasakoja Th.

Žinoma, pirmasis žingsnis sėkmingo pyrago link - skanūs vaisiai.

Rudens obuoliai yra tikras gamtos lobis: jie sodrūs, sultingi ir pakankamai rūgštūs, kad suteiktų pyragui reikiamą charakterį.

„Kad ir koks metų laikas bebūtų, obuoliai nesitraukia iš pirkėjų mėgstamiausių vaisių trejetuko.

Nors jų šviežių gausu ištisus metus, rudenį tikrai juntame didesnę jų paklausą.

Pardavimų statistika rodo, kad lietuviai mėgsta lietuviškas veisles, tokias kaip „Auksis“, „Lobo“ ir „Delikateso“, taip pat tikrai pasiteisina mūsų siūloma rūšių įvairovė - noriai išbandomos ir naujos veislės, kurios populiarios visame pasaulyje.

Pavyzdžiui, ryškiai raudoni „Red Delicious“, - pasakoja G.

Retas iš parduotuvės išeina tik su vienu ar dviem obuoliais.

„Dubuo su blizgančiais obuoliais ne tik papuošia kambarį, bet ir bus geras priminimas šiuo vaisiumi vis paužkandžiauti.

Jeigu planuojate juos suvartoti per kelias dienas - galima juos palikti ir kambario temperatūroje, obuoliai nėra greitai sugendantis vaisius.

Tiesiog pasistenkite, kad jų neapšviestų tiesioginiai saulės spinduliai, laikykite toliau nuo šilumos šaltinių ir apžiūrėkite, kad ant jų nebūtų pažeidimų, sumušimų“, - pataria J.

Norint pratęsti obuolių šviežumą, juos dėkite į šaldytuvą.

Ten jie ilgiau išlaikys savo traškumą ir kitas taip vertinamas savybes.

Tam labiausiai tiks vaisių ir daržovių stalčius.

Puiki vieta jiems yra ir rūsys ar vėsus garažas.

Obuolius rekomenduojama laikyti medinėse dėžėse, išklotose laikraščiu, jie neturėtų būti uždengti.

„Tik derėtų atsiminti, kad obuolius yra gerai atskirti nuo kitų vaisių ir daržovių.

Dėl obuoliuose esančių etileno dujų kitos šviežios gėrybės greičiau sunoks, tačiau gali ir greičiau sugesti.

Patarimai Kepant Olandišką Obuolių Pyragą

Prieš pasidalydamas olandišku receptu, Th. pataria:

„Visų pirma, pjaustant obuolius jų pernelyg nesmulkinkite.

Olandiškame recepte jie yra pakankamai stambių gabalėlių, nes kitaip kepdami jie pavirs į košę.

Taip pat jų nepagailėkite, nes kepant jų šiek tiek sumažės.

Verta ir nebijoti eksperimentuoti - Nyderlanduose mėgstama įdėti ir, pavyzdžiui, riešutų, serbentų.

Kad būtų lengviau dirbti, kepinių žinovas pataria prieš kočiojant tešlą ją atšaldyti.

Reikės:

  • Tešlai: 140 g šviesaus rudojo cukraus, 300 g miltų, ½ šaukštelio druskos, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 200 g šalto sviesto, 1 kiaušinio.
  • Obuolių įdarui: 1 kg šviežių obuolių, 1 šaukšto citrinos sulčių, 70 g cukraus, 2 šaukštelių cinamono, 75 g razinų, 15 g džiūvėsėlių.

Gaminimas:

  1. Miltus, rudąjį cukrų, druską ir kepimo miltelius sumaišykite dideliame dubenyje.
  2. Sviestą supjaustykite arba susmulkinkite pirštais į žirnio dydžio trupinius.
  3. Sudėkite į sausus ingredientus, įmuškite kiaušinį ir švelniai minkykite tešlą, kol ji susijungs į rutulį.
  4. Razinas sudėkite į karščiui atsparų dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu.
  5. Obuolius nulupkite, išskobkite sėklas ir supjaustykite.
  6. Į obuolius suberkite cukrų, cinamoną, galite pagardinti ir šiek tiek imbieru bei muskato riešutu.
  7. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros.
  8. Padalykite tešlą į dvi dalis, kurių viena būtų šiek tiek didesnė už kitą.
  9. Pradėkite nuo didesnio tešlos kamuolio, o mažesnį laikykite šaldytuve šaltai.
  10. Iškočiokite didesnį tešlos gabalą ir išklokite juo formos dugną bei šonus.
  11. Ant dugno suberkite džiūvėsėlius, tada supilkite obuolių įdarą.
  12. Jį gerai prispauskite.
  13. Likusį tešlos gabalą iškočiokite taip, kad būtų vos didesnis už pyrago formą.
  14. Supinkite iš jų groteles ant pyrago viršaus.
  15. Užspauskite pyrago kraštus ir nupjaukite tešlos perteklių.
  16. Kepkite 60-70 minučių, kol plutelė taps sodri, aukso spalvos, o obuoliai suminkštės.

G. Kitovė primena, kad geriausiais „Iki“ pasiūlymais pasinaudoti paprasta - naudingos akcijos, įvairios nuolaidos ir ypatingi pasiūlymai skelbiami leidiniuose „Iki“ parduotuvėse, interneto puslapyje www.iki.lt ir mobiliojoje programėlėje.

„Mėgstu obuolius, todėl ilgainiui susikaupė visas pluoštas receptų, kur šie vaisiai tinka, - sako autorė.

- Juk iš obuolių galima ne tik pyragus kepti.

Sužinojau ir nemažai gudrybių, kurios padeda greičiau, skaniau, lengviau tuos patiekalus pagaminti.

Gerai prisimenu, kaip močiutė į bulvienę ar barščius įmesdavo keletą skiltelių rūgščių obuolių, kad sriubos skonis būtų geresnis.“

Obuolių Pyragas su Maskarpone

Na, bet šis pyragas man taip patiko, kad iš tų trijų kartų kepiau pyragus iš trigubos normos.

Taip taip, nesuklydau rašydamas, trigubos.

Ir visi kas jo ragavo, vis dar prašė.

Tad dalinuosi savo skanaus pyrago paslaptimi.

Ingredientai:

  • Kepimo forma 22 - 24 cm skersmens.
  • Porcijos 6 - 8.
  • Užtruksite daugiau nei 1 val.
  • 1 1/4 puodelio (250 g) cukraus
  • 1/2 puodelio (110 g) aliejaus
  • 1 a. š. vanilinio cukraus
  • 250 g maskarponės sūrio
  • 2 kiaušiniai
  • 1 1/2 puodelio (240 g) miltų
  • 1 1/2 a. š. kepimo miltelių
  • 1/4 a. š. druskos
  • 2 a. š. plius 2 v. š. cinamono
  • 3 puodeliai (375 g) nuluptų, kubeliais pjaustytų obuolių

Gaminimas:

  1. Įkaitiname orkaitę iki 175 laipsnių temperatūros.
  2. Išplakame 1 puodelį (200 g) cukraus, aliejų, vanilę ir maskarponę iki vientisos masės.
  3. Įmušame po vieną kiaušinį kaskart gerai išmaišant.
  4. Kitame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską.
  5. Miltų mišinį suberiame į kiaušinių ir maskarponės tešlą.
  6. Gerai išmaišome.
  7. Sumaišome likusį 1/4 puodelio cukraus ir cinamoną.
  8. Obuolius sumaišome su dviem valgomais šaukštais cinamono ir suberiame į paruoštą pyrago tešlą.
  9. Supilkite tešlą į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą.
  10. Paviršių išlyginkite ir apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu.
  11. Kepkite pyragą apie 1 valandą ir 15 minučių, patikrindami mediniu pagaliuku.
  12. Jei pyragas dar nebus iškepęs, o viršus pradės pernelyg ruduoti, uždengiame jį folija ir pabaigiame kepti.

Obuolių Pyragas su Vienu Kiaušiniu

Produktai:

  • (1 pyrago formai 26 cm skersmens)
  • 4-5 didelių obuolių
  • 140 ml aliejaus
  • 125 g cukraus (jei obuoliai saldoki, dėti mažiau)
  • 2 šaukštelių naminio vanilinio cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 190 g miltų
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • cinamono
  • cukraus ir perlinio cukraus apibarstymui

Gaminimas:

  1. Obuolius nuplauti, nulupti, išpjauti sėklalizdžius, supjaustyti ketvirčiais.
  2. Pamerkti trumpam į pasūdyta vandenį, kad nepajuoduotų.
  3. Iš aliejaus, cukraus, vanilinio cukraus, kiaušinių ir miltų maišytų su kepimo milteliais užmaišyti tešlą.
  4. Plaku paprastu elektriniu mikseriu.
  5. Paruoštą tešlą supilti į kepimo popieriumi išklotą skardą ar tortinę 26 cm skersmens.
  6. Ant viršaus tankai sudėlioti obuolių ketvirčius.
  7. Kad gražiau būtų, obuolius įpjaunu įstrižai, kad būtų „dryžuotos“.
  8. Tada užbarstyti cinamonu, cukrumi ir galiausiai perliniu cukrumi.
  9. Kepti iki 180-200º C įkaitintoje orkaitėje vidurinėje lentynoje.
  10. Jei kepate vienu metu kelias skardas, geriausias variantas įjungti orapūtę.
  11. Jei tokios neturite, teks skardas kaitalioti vietomis, kad vienodai iškeptų.

Kiti Obuolių Pyrago Variantai

Beje, iš šios tešlos iškepiau ir keksiukus su obuolių gabaliukais.

Obuolių pyragas su uogomis

  • 6 porcijos
  • Tešlai: 250 g miltų 110 g cukraus 0,5 šaukštelio druskos 125 g šalto sviesto 1 kiaušinis 1 kiaušinio trynys
  • Įdarui: 2-3 saldžiarūgščiai obuoliai 70 g sviesto 1 sauja uogų: šilauogių, juodųjų arba raudonųjų serbentų, aviečių, vyšnių, agrastų (kažkurių vienų arba jų mišinio)
  • Aptepti ir apibarstyti: 1 kiaušinio trynys 1 šaukštas vandens 1 šaukštas rudojo cukraus

Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską.

Sudėkite mažais kubeliais supjaustytą šaltą sviestą.

Viską maigykite pirštais, kol susidarys trupiniai.

Ant jų užpilkite kiaušinio ir trynio plakinį, viską suminkykite.

Padėkite tešlą 1 val. į šaldytuvą.

Iš trijų ketvirtadalių tešlos iškočiokite apskritą maždaug 1 cm storio lakštą ir įklokite į 23 cm skersmens kepimo formą išimamu dugnu.

Padailinkite kraštus, dėkite į šaldytuvą ir laikykite, kol ruošite įdarą.

Likusią tešlą taip pat iškočiokite ir iš jos paruoškite 1,5-2 cm pločio ir 23 cm ilgio juostelių.

Jas sudėkite ant kepimo popieriaus ir taip pat kiškite į šaldytuvą.

Obuolius supjaustykite skiltelėmis, sudėkite į keptuvėje įkaitintą sviestą ir pakepinkite iš abiejų pusių maždaug po 2 min.

Obuolius atvėsinkite ir perkelkite ant atšaldytos tešlos kepimo formoje.

Ant obuolių paskleiskite uogas.

Iš tešlos juostelių suformuokite tinklelį ir uždėkite ant kepinio.

Per ilgus tešlos juostelių galus nupjaukite.