Sveikos mitybos specialistai vieningai sutiktų - šviežių daržovių reikia valgyti kuo daugiau. Ko čia tik nėra - nuo bulvių, cukinijų, moliūgų, patisonų, ropių, morkų iki kriaušių, obuolių, svarainių, spanguolių. Ir tai tikrai nėra visas sąrašas, ką ruduo mums gali pasiūlyti.
Bulvių ir Cukinijų Apkepas
Receptų iš šios gausos galima sugalvoti begalę, tačiau šįkart - bulvių ir cukinijų apkepas, kuriuo savo „Instagram“ paskyroje dalijasi turinti daugiau nei 88 tūkstančius sekėjų Karolina Povilaitienė.
Ingredientai:
- 8 vidutinio dydžuo bulvių
- 1 vidutinio dydžio cukinijos
- 1 svogūno
- 4 skiltelių česnako
- 4 šaukštų aliejaus
- 2 kiaušinių
- 150 g kiaulienos šoninės arba naminių spirgučių
- Prieskonių: druskos, pipirų, šaukštelio bulvių prieskonių, šaukštelio persilado, pusės šaukštelio vegetos
- 100 ml grietinėlės
Gaminimo eiga:
- Cukiniją ir bulves sutarkuojame burokine tarka.
- Į tarkį įtraiškome česnaką, įmušame du kiaušinius, supilame aliejų, druską, pipirus, bulvių prieskonius ir viską gerai išmaišome.
- P.S. Jeigu turite naminių spirgučių, galite išlydyti ant keptuvės su svogūnu ir įdėti į masę.
- Pilame į kepimo indą ir kepame apie 60 minučių 180 laipsnių temperatūroje režimu viršus/apačia su vėjeliu.
- Susipjaustome kubeliais šoninę, svogūną ir apkepiname iki kol gražiai apskrus. Tada beriame prieskonius (druska, pipirai, persiladas, truputis vegetos) ir supilame grietinėlę. Kai užverda grietinėlė - išjungiame.
Skanaus! Labai greita ir gardu.
Cukinijų ir Bulvių Blynai
Cukinijų ir bulvių blynai yra viena iš paprasčiausių, tačiau labai skanių ir maistingų patiekalų, kurie gali būti puikus pasirinkimas tiek kasdieniam šeimos valgiui, tiek šventinėms progoms. Šio recepto privalumas yra tas, kad jis yra lengvai paruošiamas, nereikalauja sudėtingų ingredientų, o skonis - ypatingas ir įdomus.
Cukinijos yra mažai kaloringos, bet turtingos vandens ir skaidulų, todėl puikiai tinka norintiems palaikyti gerą virškinimą ir išlaikyti gerą savijautą. Jos taip pat yra šaltinis B grupės vitaminų, vitamino C, kalio ir magnio. Bulvės, kita vertus, yra puikus krakmolo šaltinis, suteikiantis sotumo jausmą ir energijos. Jos turi daug skaidulų, kalio ir vitamino C.
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia, nupjaukite ir sutarkuokite bulves ir cukinijas. Patartina naudoti stambesnę tarką, kad daržovės gerai susimaišytų ir blynai būtų apvalūs bei traškūs. Leiskite šiai mišiniui pastovėti apie 10 minučių.
- Tuo tarpu smulkiai supjaustykite arba susmulkinkite svogūną. Jį galite kepti nedidelėje šaukšte aliejaus tol, kol jis taps auksinės spalvos ir įgaus saldumo. Prieskonius pasirinkite pagal savo skonį - naudokite juoduosius pipirus, česnako miltelius, žoleles kaip petražoles ar krapus.
- Į cukinijų ir bulvių mišinį įmuškite 1 kiaušinį ir gerai išmaišykite. Tuomet įdedame smulkiai supjaustytą ar keptą svogūną. Įberkite miltų - jie padės sujungti visus ingredientus ir suteiks blynams struktūros.
- Sūrio gabaliukus sutarkuokite ir įdėkite į kiekvieną blyną ar jų dalį. Jei norite, galite naudoti įvairius sūrius - minkštus, sūrius ar net fermentinius.
- Įkaitinkite keptuvę su šiek tiek aliejaus. Šaukštu dėkite porą šaukštų daržovių tešlos, suformuodami nedidelius blynus. Užpilkite šiek tiek išplakto kiaušinio virš įdaro ir uždenkite tešla. Kepkite blynus iš abiejų pusių, kol jie įgaus auksinę spalvą ir taps traškūs.
- Geriausia šiuos blynus patiekti su šviežiomis žolelėmis, grietine, jogurtu ar naminiu padažu. Pavyzdžiui, galite pasigaminti paprastą česnako ir žolelių padažą, sumaišant grietinę su smulkiai pjaustytu česnaku ir krapais.
Blyneliai gali būti kepami ne tik keptuvėje, bet ir orkaitėje, jei norite mažiau riebalų. Šiuos blynus galima ruošti iš anksto ir šaldyti. Cukinijų ir bulvių blynai - tai puikus pavyzdys, kaip iš paprastų ingredientų galima pagaminti neįprastą ir labai skanų patiekalą. Šis receptas yra lankstus ir gali būti pritaikytas pagal asmeninį skonį - pridėti daugiau prieskonių, sūrių ar žolelių.
Bulvių ir Cukinijų Griežinėlių Apkepas
Ingredientai:
- 8 vidutinio dydžio bulvės
- 1 nedidelė cukinija
- 4 valg. šaukšt. sviesto
- 2 valg. šaukšt. miltų
- 300 ml pieno
- 100 g brandinto sūrio, sutarkuoto
- žiupsnis džiovintų čiobrelių
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos
- žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Nuskuskite bulves, nuplaukite cukiniją. Supjaustykite daržoves kuo plonesniais griežinėliais. Patogu tą daryti virtuvės kombaino pjaustykle.
- Keptuvėje trumpai pakepinkite miltus (tik nelaukite, kol paruduos), įmaišykite 2 šaukštus sviesto, nuolat maišydama supilkite pieną. Virkite padažą 3-5 min., vis pamaišykite, kad neprisviltų. Pagardinkite druska ir pipirais, įmaišykite du trečdalius sūrio.
- Kepimo indą patepkite sviestu, vieną šalia kito rikiuokite bulvių ir cukinijų griežinėlius, kol sudėsite visus. Supilkite ant viršaus pusę padažo, pašaukite į 200 ºC temperatūros orkaitę ir kepkite apie 30 min. Tuomet supilkite likusį padažą, pabarstykite likusiu sūriu ir čiobreliais, kepkite dar 10-15 min.
Traškūs Bulviniai Blynai
Skaniausius bulvinius blynus kepa mamos ir močiutės. Šis receptas - kaip tik iš jų receptų knygų.
Ingredientai:
- 3 bulvių
- 1 svogūno
- 1 cukinijos
- 1 kiaušinio
- 2 šaukštų miltų
- Žiupsnelio druskos
- Žiupsnelio juodųjų pipirų
- 3 šaukštų aliejaus
- 1 šaukšto grietinės
- 1 nepilnos saujos svogūnų laiškų
Gaminimas:
- Bulves, svogūną, cukiniją perpjaukite pusiau. Visas daržoves sutarkuokite.
- Į sutarkuotas daržoves įmuškite kiaušinį, berkite miltus, druską ir pipirus, gerai išmaišykite.
- Kepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi iš abiejų pusių apie 3-4 min., kol pilnai apskrus.
- Patiekite su grietine ir smulkintais svogūnų laiškais.
Meksikietiškas Bulvių ir Cukinijų Blynas
Senokai šioje erdvėje mes su jumis nekeliavom į Meksiką! Ach, kokie mano mėgstami yra Meksikos valgiai… Bet kažkaip pastaruoju metu vis atsiduriu kažkur Azijoje, ir iki Lotynų Amerikos taip ir nenuvykstu.
Gaminimas:
- Sutrkuotas bulves sudėkite į sietelį ir palikite apie 5-10 minučių, kad išsiskirtų skysčio. Rankomis stipriai nuspauskite bulves, kad jos taptų kuo sausesnės (kuo bulvės liks sausesnės, tuo traškesnis bus blynas).
- Sudėkite į dubenį, ten pat sudėkite spiralėmis supjaustytas cukinijas. Suberkite miltus, ir vėl viską rankomis išmaišykite, kad daržovės pasidengtų miltais.
- Supilkite šakute paplaktą kiaušinį, įberkite druskos ir pipirų ir viską dar kartą sumaišykite (man patogiausia buvo maišyti ranka).
- Įkaitinkite didelę keptuvę (geriausia apie 30cm diametro ir nepridegančiu duknu). Įpilkite šlaką aliejaus. Supilkite visą bulvių masę į keptuvę ir stipriai mediniu šaukštu paspausdami sulyginkite paviršių, ir kad visos ertmės prisipildytų tampriai.
- Užvožkite ant keptuvės didelę lėkštę ar medinę pjaustymo lentą ir staigiu judesiu apveerskite keptuvę, kad blynas atsidurtų ant tos lėkštės (lentos) apkepusia puse į viršų. Grąžinkite keptuvę ant ugnies ir perkelkite blyną į keptuvę, kad keptų kita jo pusė. Toliau kepkite ant vidutinės ugnies apie 10-15 minučių, arba kol iškeps ir apskrus kita pusė.
- Kol kepa blynas, pasigaminkite guakamolę - šakute sutrinkite avokadus, sudėkit kitus priedus, paskaninkite druska ir pipirais.
- Pasiruoškit visus priedus, su kuriais patieksite. Galite iš raudonųjų svogūnų ir pomidorų susimaišyti salotas - svogūnus pašlakstykite citrinų sultimis, paskaninkite druska ir pipirais ir palikit pasimarinuoti apie 5 minutes, tada sudėkite pomidorus ir išmaišykite su šlakeliu aliejaus.
- Iškepusį blyną perkelkite ant medinės lentos arba į didelę lėkštę. Pusę jo patepkite guakamole, pabarstykite fetos sūriu, kalendromis, svogūnais ir pomidorais, pupelėmis ar kitais priedais, kokius naudosite, kitą blyno pusę užlenkite ant viršaus ir pabarstykite saldžiąja rūkyta paprika.
*kas ta spiralinė pjaustyklė? Yra tokie specialūs „spiralizer”, kurie daržoves paverčia makaronais. Tačiau jei tokio neturit, yra ir „skutiklis”, identiškas bulvių skutikliui, tik jis su dantukais ir drožiant daržovę padaro iš jos ilgas plonas juosteles, tarsi makaronus. Puikus daiktas visokioms salotoms ir garnyrams.