Kaskart išleisdamas receptą į viešą „gyvenimą“ drauge su juo išleidžiu ir dalelę savo širdies. Man maisto gamyba - ne tik darbas, pomėgis, aistra, bet ir meilė, kvėpavimas, dvasinis pasitenkinimas. Juk meilė geram maistui, kaip ir mylimam žmogui, niekada nesibaigia!
Bulvės su šonine orkaitėje
Ingredientai:
- Mažų („baby“) bulvyčių
- Karšto rūkymo šoninės, supjaustytos plonomis juostelėmis
- 2-3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus
- 1 česnako galvutė
- Šviežių čiobrelių
- Šviežių rozmarinų
- Druskos
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų
- Rūkytos paprikos miltelių
Gaminimas:
- Bulvytes nulupame arba švariai nuplauname (čia kaip kam patinka). Dedame į puodą, beriame druskos ir verdame - po to, kai užverda, verdame apie 10 min. Nusunkiame, supilame ant skardos ir paliekame atvėsti.
- Per tą laiką paruošiame marinatą. Į dubenėlį beriame druskos, pipirų, rūkytos paprikos miltelių, smulkintų šviežių čiobrelių, įspaudžiame 3-4 skilteles česnako ir pilame alyvuogių aliejaus. Viską gerai išmaišome.
- Paruoštą marinatą pilame ant bulvyčių ir gerai išmaišome. Kiekvieną bulvytę apsukame karštai rūkytos šoninės juostele ir dedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popierumi. Tarp bulvyčių dėliojame šviežių rozmarinų ir čiobrelių šakelių, česnako skiltelių.
- Kepame iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
Bulvės su šonine ir padažu
Ingredientai:
- Nedidelių panašaus dydžio bulvių (naudokite verdant nesubyrančias)
- Kiaulienos šoninės juostelių
- Druskos
- Juodųjų pipirų
Padažui:
- Varškės
- Grietinės
- Druskos
- Smulkiai kapotų žalumynų - krapų, svogūnų laiškų ar laiškinių česnakų
Jums taip pat reikės medinių krapštukų, juos keliolikai minučių pamerkite į šaltą vandenį.
Gaminimas:
- Bulves nuskuskite arba kruopščiai nušveiskite, suberkite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu, užkaiskite, įberkite druskos ir virkite apie 15 min. nuo užvirimo, kol bus išvirusios, bet dar visiškai standžios. Nusunkite.
- Kiekvieną bulvę pabarstykite pipirais, apsukite šoninės juostele, o galiukus prismeikite perverdami visą bulvę smeigtuku.
- Dėliokite bulves ant skardos (jei kepsite orkaitėje) ir šaukite į iki 200 °C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite, kol šoninė ir bulvytės apskrus. Lygiai taip pat bulves galite apkepti ir ant grilio.
- Kol bulvės su šonine skrunda, paruoškite padažą iš grietinės, trupučio varškės ir žalumynų bei druskos - labai gerai išsukite šaukštu ar elektriniu trintuvu, jei norisi skystesnio padažo, galite praskiesti raugintomis pasukomis ar trupučiu kefyro.
- Tiekite bulvytes su padažu ir mėgstamomis salotomis.
Bulvės su šonine kepsninėje
Ingredientai:
- Kiaulienos šoninė, supjaustyta kubeliais
- Bulvės, supjaustytos ketvirčiais
- Svogūnai, supjaustyti pusžiedžiais
- Raudonieji svogūnai, supjaustyti žiedais
- Paprikos
- Česnakai
- Čili pipirai
- Aliejus
- Actas
- Cukrus
- Sriracha prieskoniai
- Druska
- Pipirai
Gaminimas:
- Kiaulienos šoninę supjaustom kubais, užpilam truputį aliejaus, apibarstom Sriracha prieskoniais. Išmaišom.
- Bulves supjaustom ketvirčiais.
- Svogūnus supjaustom pusžiedžiais.
- Rauduosius svogūnus supjaustom žiedais. Užpilam aliejaus, šlakelį acto, cukraus. Pagardinam druska ir pipirais.
- Kepsninę paruošiame netiesioginiam kepimui 100-110C temperatūroje. Įmetam 1-2 rūkymo kaladėles ir žemoje temperatūroje 1 val. rūkom.
- Traukiam lauk. Kepsninę paruošime tiesioginiam kepimui. Įstatom kazaną ir įkaitinam aliejų.
- Suberiam ir apkepam bulves, kol apskrus. Bulvės turi pilnai iškepti.
- Suberiam svogūnus. Pamaišydami pakepam.
- Suberiam paprikas, pusę česnakų ir visus čili pipirus. Pamaišydami apkepam kol parus.
- Įberiam Sriracha prieskonių. Pamaišydami pakaitinam, kad visi skoniai persimaišytų ir bulvės sušiltų.
- Paragaujam ar ko netrūksta. Skanaus!
Keptos bulvės su sūriu ir šonine
Ingredientai (3 porcijoms):
- 3 didelių bulvių
- 150-200 g puskiečio sūrio
- 12 šoninės juostelių
- 1 kiaušinio
- 50 g sviesto
- Rieškučių žalumynų (svogūnų laiškų, petražolių, krapų)
- Druskos
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Bulves gerai nušveiskite, bet nelupkite, keliose vietose pabadykite šakute ir įdėkite kepti orkaitėn 180 laipsnių temperatūroje 30 minučių.
- Ataušinę bulves perpjaukite išilgai į dvi puseles. Išskobtą bulvių minkštimą sutrinkite į tyrę.
- Šoninės juosteles išdėliokite kryželiais.
- Skardą išklokite kepimo popieriumi. Išdėliokite paruoštas bulves ir pašaukite kepti orkaitėje 180-200 laipsnių temperatūroje 10-12 minučių.
Įdarytos bulvės su šonine
Ingredientai (6 porcijoms):
- 600 g bulvių
- 2 kiaušinių baltymų
- 35 g sviesto
- Druskos
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų
Įdarui:
- 250 g šoninės
- 1 raudonos paprikos
- 1 raudonojo svogūno
- 100 g kietojo tūrio
- 2 kiaušinių trynių
- 2 šaukštų pusriebės grietinėlės
- 1 šaukšto aliejaus
Gaminimas:
- Ant stiprios ugnies užkaiskite didelį (būtinai!) puodą, pripilkite 2/3 vandens. Kai užvirs, išverskite tarkuotas bulves ant sieto, o tada į puodą. Palaukite, kol užvirs dar kartą, ir išjunkite viryklę. Vėl išverskite bulves ant sieto.
- Bulvių tarkius pagardinkite druska, pipirais. Paskirstykite bulvių masę į silikonines arba keramines formeles, kaip reikiant prispauskite prie dugno ir sienelių, kad išeitų krepšeliai, o tuomet pašaukite į orkaitės vidurį.
- Sumaišykite tarkuotą sūrį su tryniais ir grietinėle.
Bulvių kukuliai su šonine
Ingredientai (6 porcijoms):
- 500 g bulvių
- 2 svogūnų
- 150 g šoninės
- 2 šaukštų lydyto sviesto
- 1 lauro lapo
- Druskos
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Šoninę ir svogūnus supjaustykite kubeliais. Pirmąją sudėkite įkaitinton keptuvėn ir skrudinkite, kol spirgučiai lengvai paruduos - 7 minutes.
- Bulves smulkiai sutarkuokite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
Bulvių apkepas su šonine ir sūriu
Ingredientai (4 porcijoms):
- 8 bulvių
- 3 pomidorų
- 2 svogūnų
- 150 g šoninės
- 100 g kietojo sūrio
- 60 g sviesto
- 4 šaukštų saulėgrąžų aliejaus
- 3 česnako skiltelių
- Druskos
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų
- Špinatų lapelių - patiekti
Gaminimas:
- Sviestą išlydykite, ataušinkite.
- Bulves gerai nušveiskite, bet nelupkite.
- Karščiui atsparią formą išklokite kepimo popieriumi. Plonai supjaustykite sūrį, šoninę, svogūnus ir pomidorus.
Bulvių tartifletas su šonine ir sūriu Reblochon
Ingredientai (4 porcijoms):
- 600 g bulvių
- 300 g „Reblochon“, bri arba kamambero sūrio
- 2 didelių svogūnų
- 200 g rūkytos šoninės
- 60 ml sauso baltojo vyno
- 4-5 česnako skiltelių
- 4-5 čiobrelių šakelių
- Sviesto
- Druskos
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Nuluptas bulves supjaustykite 1,5-2 cm skridinėliais. Suberkite į prikaistuvį, užpilkite verdančiu vandeniu, pasūdykite, užkaiskite. Kai užvirs, 10 minčių virkite ant silpnos ugnies.
- Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais, šoninę - kubeliais, česnakus susmulkinkite. Įpilkite į keptuvę vyno, berkite čiobrelių lapelius.
- Kepimo formą sutepkite sviestu. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
- Plonai supjaustytą sūrį išdėliokite ant bulvių ir pašaukite formą į orkaitę. Kepkite 20 minučių.
Įdarytos bulvės su šonine ir paprika
Gaminimas:
- Išvirkite bulves su lupenomis.
- Papriką ir svogūną supjaustykite labai smulkiais kubeliais. Susmulkinkite krapus.
- Sumaišykite visus ingredientus, įdėkite truputį bulvių minkštimo ir labai gerai išmaišykite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Prikimštas bulvių puseles sulipdykite, apsukite šoninės juostelėmis ir dėkite ant grotelių. Šias pašaukite į orkaitės vidurį ir kepkite 10 minučių.
Bulvių apkepas su porais ir šonine
Ingredientai (4 porcijoms):
- 1 kg bulvių
- 430 ml pusriebės grietinėlės
- 2 porų
- 250 g rūkytos šoninės
- 150 g čederio sūrio
- 2 šaukštų grūdėtųjų garstyčių
Gaminimas:
- Nuluptas bulves supjaustykite griežinėliais, sudėkite į puodą su šaltu pasūdytu vandeniu ir užkaiskite.
- Šoninę supjaustykite plonomis juostelėmis. Įkaitintoje keptuvėje 4 minutes paskrudinkite šoninę.
- Bulves sudėkite sluoksniais į kepimo formą tarp jų paskleisdami šoninės su porais.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Ant silpnos ugnies pašildykite grietinėlę. Suberkite į ją tarkuotą sūrį, truputį pasūdykite ir kaitinkite maišydami, kol sutirštės. Pridėkite garstyčių ir užpilkite šiuo padažu bulves formoje. Uždengę folija pašaukite orkaitėn kepti 25 minutes.