pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ką Valgyti Sergant Skrandžio Opa: Simptomai, Priežastys ir Mitybos Patarimai

Nuo opaligės - dažnos, tačiau dažnai neteisingai suprantamos ligos - kenčia milijonai žmonių visame pasaulyje. Įprastai pasireiškiančios deginančiu, stipriu skausmu skrandyje, opos yra daugiau nei paprastas diskomfortas; tai gilesnių virškinamojo trakto problemų požymis. Suprantant jų kilmę ir atpažįstant ankstyvuosius požymius, galima taikyti veiksmingas valdymo ir gydymo strategijas. Šiame straipsnyje gilinsimės į opaligės simptomus, priežastis ir gydymo būdus, taip pat pateiksime įžvalgų ir patarimų sergantiems šia liga.

Opaligės Simptomai ir Priežastys

Skrandžio opaligė, dar vadinama skrandžio opa, yra opaligės rūšis, atsirandanti skrandžio gleivinėje ir (arba) apimanti gilesnes gleivinės sluoksnio dalis. Dažniausiai pasitaikantys skrandžio opos simptomai yra deginantis arba graužiantis skausmas vidurinėje arba viršutinėje skrandžio dalyje (epigastriume), ypač tarp valgymų arba naktį. Pavalgius ar pavartojus antacidinių vaistų, skausmas gali laikinai sumažėti, bet dažnai vėl atsinaujina.

Dvylikapirštės žarnos opa - opa, esanti dvylikapirštėje žarnoje. Dvylikapirštės žarnos opos simptomai paprastai būna deginantis arba duriantis skausmas viršutinėje pilvo dalyje, kuris gali palengvėti valgant arba vartojant antacidinius vaistus, nes maistas ir vaistai gali padėti neutralizuoti skrandžio rūgštį. Skausmas dažnai pasireiškia praėjus kelioms valandoms po valgio ir gali pažadinti naktį.

Stemplės opa atsiranda rečiau ir susidaro stemplės gleivinėje dažniausiai dėl lėtinio rūgšties refliukso arba gastroezofaginio refliukso ligos (GERL). Opaligės požymiai gali labai skirtis, dažniausiai priklausomai nuo opos vietos ir sunkumo. Konkrečiai opai būdingus simptomus jau aptarėme aukščiau.

Kai kuriais atvejais opos gali pasireikšti labai lengvais arba visai nepastebimais simptomais („nebyliosios opos“), todėl diagnozė nustatoma pavėluotai. Opas dažniausiai sukelia du pagrindiniai veiksniai: Helicobacter pylori (H. pylori) infekcija ir ilgalaikis nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NVNU) vartojimas.

H. pylori bakterijos dažniausiai gyvena skrandžio gleivinėje ir gali sukelti uždegimą bei opas, nes pažeidžia apsauginį gleivių sluoksnį, kuris saugo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos gleivinę nuo stiprių skrandžio rūgščių bei skatina skrandį išskirti daugiau negu reikia skrandžio rūgšties. Kiti veiksniai, lemiantys opų atsiradimą, yra pernelyg didelis alkoholio vartojimas, rūkymas, stresas ir paveldimumas.

Opaligės Gydymas

Opaligės gydymas paprastai apima vaistų vartojimą ir gyvenimo būdo koregavimą. Jei opą sukėlė H. pylori infekcija, gydytojas gali skirti antibiotikų, kad sunaikintų bakterijas. Sergant opomis, kurias sukėlė NVNU, dažnai rekomenduojama nutraukti arba sumažinti šių vaistų vartojimą, laikantis gydytojo rekomendacijų. Šiais atvejais taip pat vartojami rūgštingumą mažinantys vaistai, kurie palengvina skrandžio opų ar žaizdų gijimą.

Gyvenimo būdo ir Mitybos Pakeitimai

Gydant opaligę labai svarbus vaidmuo tenka gyvenimo būdo, mitybos pokyčiams; taip pat reikia vengti medžiagų, galinčių dirginti skrandžio gleivinę, pavyzdžiui, alkoholio, tabako ir aštraus maisto. Opos gijimo laikas priklauso nuo kelių veiksnių, įskaitant jos dydį ir sudėtingumą, pagrindinę priežastį ir gydymo veiksmingumą. Svarbu kruopščiai laikytis paskirto gydymo režimo, kadangi ankstyvas gydymo nutraukimas arba mitybos ir gyvenimo būdo rekomendacijų nesilaikymas gali sulėtinti gijimą, didėja pakartotinių arba naujų opų atsiradimo rizika. Net jei būklė greitai pagerėja, būtina baigti visą gydymo kursą, kad opa visiškai užgytų ir sumažėtų jos pasikartojimo rizika.

Mitybos Rekomendacijos Sergant Opalige

Sergant dvylikapirštės žarnos arba skrandžio opalige, mityba yra labai svarbi. Štai keletas patarimų, ką valgyti ir ko vengti:

  • Valgykite mažesnėmis porcijomis, bet dažniau.
  • Rinkitės lengvai virškinamą maistą. Minkšti, švelnūs maisto produktai paprastai yra geriau toleruojami.
  • Venkite aštraus ir rūgštaus maisto.
  • Ribokite riebaus maisto vartojimą. Daug riebalų turintis maistas gali padidinti skrandžio rūgšties gamybą.
  • Būkite atsargūs su pieno produktais. Kai kuriems žmonėms neriebus pienas ir jogurtas gali suteikti palengvėjimą, nes padengia skrandžio gleivinę.
  • Venkite maisto produktų ir gėrimų, kurie sukelia simptomus. Dažni dirgikliai yra alkoholis, kofeinas (kavoje, arbatoje ir kai kuriuose gazuotuose gėrimuose).
  • Įtraukite į mitybą daug ląstelienos turinčius maisto produktus.
  • Gerkite pakankamai vandens.
  • Apsvarstykite maisto produktų su probiotikais vartojimą.

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip Jūsų organizmas reaguoja į skirtingus maisto produktus, ir atitinkamai koreguoti mitybą. Atminkite, kad mitybos poreikiai gali skirtis priklausomai nuo žmogaus ar įvairių papildomų ligų, būklių.

Rekomenduojami Vaisiai

  • Bananai. Nors bananai nerūgštūs, juose daug vitamino C, kuris būtinas geram organizmo atsparumui. Dar bananuose yra nemažai karoteno ir vitamino E. Gana poros bananų per dieną, ir organizmas gaus užtektinai šių sveikatai ir grožiui būtinų medžiagų. Tiesa, bananai gana ilgai virškinami ir kartais gali sukelti pilvo pūtimą.
  • Melionus. Juose yra cukraus, angliavandenių, vitaminų A, C, PP, folio rūgšties, sočiųjų riebalų, skaidulų, geležies, magnio, mangano, kalio, kalcio, natrio mineralų. Nors vaisius yra labai sultingas, jis suteikia ilgai trunkantį sotumą jausmą. Maistingas ir saldus skanėstas turi ir antibakterinių savybių, todėl ypač tinka gydantis ir skrandžio opaligę.
  • Kriaušes. Nors kriaušėse gana nemažai cukraus ir ne itin gausu maistinių medžiagų, jos pasižymi gana dideliu skaidulų kiekiu (kiekvienoje kriaušėje yra maždaug 25 proc. dienos skaidulų normos).
  • Avokadus. Nutukę ir turintys antsvorio žmonės, kasdien valgantys avokadus, gali džiaugtis sumažėjusiu cholesterolio kiekiu kraujyje.
  • Vynuoges. Vynuogėse gausu maistinių skaidulų, kurios daro didelę įtaką norint išvengti vidurių užkietėjimo, o prie visa to prisideda ir vynuogėse esantis didelis kiekis vandens, kuris užtikrina, kad organizmui nepritrūktų skysčių. Jose taip pat gausu vitamino C, angliavandenių, natrio ir geležies.
  • Obuolius. Juose yra visų veikliųjų medžiagų (net 300!), būtinų gyvybei palaikyti. Daugiausia vitaminų C, K, P ir B grupės, kalio, kalcio, geležies, pektinų, fruktozės, beta karoteno, eterinių aliejų ir angliavandenių. Taip pat yra fosforo, kobalto, jodo, cinko, molibdeno, natrio, nikelio, chromo, fluoro, baltymų, amino rūgščių, raugintų medžiagų ir vandens.

Kiti Rekomenduojami Produktai

  • Kefyras puikiai sureguliuoja žarnyno mikroflorą, nes yra panašus savo bakteriologine sudėtimi ir padeda pagerinti virškinimo procesus bei geriau įsisavinti kitas maistines medžiagas.
  • Kad organizmas būtų aprūpintas ir reikiamomis baltymų atsargomis, sergant skrandžio opalige mitybos racioną patartina praturtinti ir mėsa - tik rinktis derėtų ją liesą, mat riebalai taip pat dirgina skrandį.
  • Šaukštą medaus sergantiems šia liga patariama sučiulpti iš ryto ir vakare - prieš einant miegoti.

Ko Vengti

Kai kuriais atvejais visiškai netinka rūgštūs vaisiai, mat jie skrandį gali dar labiau sudirginti, taigi citrusinių vaisių teks atsisakyti.

Kadangi tokie gėrimai kaip kava ar įvairūs saldūs limonadai sergančiųjų skrandžio opalige būklę gali dar labiau pabloginti, patartina jų visiškai atsisakyti.

Taip pat reikėtų susilaikyti nuo baltagūžių kopūstų, grybų, rūgštynių, gazuotų gėrimų, juodos kavos.

Pavyzdinis Dienos Valgiaraštis Sergant Opalige

Štai taip turėtų atrodyti skrandį tausojanti DIETA:

  • Pusryčiai: kietai virtas kiaušinis, piene virta ryžių košė, arbata su pienu.
  • Priešpiečiai: keptas obuolys su cukrumi.
  • Pietūs: daržovių sriuba, garuose paruoštos mėsos frikadelės su bulvių koše, vaisių sultys.
  • Pavakariai: erškėtuogių nuoviras, džiūvėsėliai.
  • Vakarienė: raudona žuvis su grietinėlės padažu, daržovių ragu, arbata su pienu.
  • Prieš miegą (jei norisi): pienas ir obuolys (arba bananas).

Rekomenduojami Patiekalai

Orkaitėje Troškinta Žuvies Filė Su Daržovėmis

Ingredientai:

  • 500 g žuvies filė
  • 300 g morkų
  • 200 g svogūnų
  • 500 g bulvių
  • 200 ml grietinėlės
  • 200 g sviesto
  • 1 valg. šaukštas petražolių
  • Druskos pagal skonį

Gaminimas:

  1. Morkas nuskusti, supjaustyti griežinėliais. Bulves nulupti, apvirti.
  2. Keptuvėje ištirpdyti sviestą, sudėti supjaustytas morkas, kai jos suminkštėja - sudėti supjaustytus svogūnus ir įpilti kelis šaukštus bulvių nuoviro. Keptuvę uždengti dangčiu, daržoves troškinti 3-5 minutes.
  3. Tuo metu supjaustyti žuvies filė 5-7 cm dydžio gabaliukais, sudėti į keptuvę, kurioje troškinamos daržovės. Patroškinti 5 minutes ant silpnos ugnies.
  4. Į molinį indą sudėti apvirtas bulves, ant jų sudėti keptuvėje troškintas daržoves su žuvimi, užpilti grietinėle. Į puodynę įpilti bulvių nuoviro tiek, kad matytųsi skysčio paviršius.
  5. Molinę puodynę uždengti dangčiu ir pašauti į orkaitę, prieš tai įkaitinus ją iki 200 °C. Troškinti 30 minučių.

Trinta Brokolių Sriuba

Ingredientai:

  • 300 g brokoliai
  • 200 g morkos
  • 2 vidutinio dydžio svogūnai
  • 200 g bulvės
  • 20 g sviestas
  • 200 g vištienos krūtinėlė
  • 100 ml grietinėlė

Gaminimas:

  1. Vištienos krūtinėlę išvirti nedideliame kiekyje vandens.
  2. Daržoves supjaustyti panašaus dydžio gabalėliais, sudėti į vištienos buljoną, virti kol suminkštės, tuomet įdėti sviesto gabalėlį, pasūdyti.
  3. Išvirusias daržoves sutrinti, sudėti sumaltą vištieną (virtą), supilti grietinėlę, patiekti su džiūvėsėliais.

Liaudies Medicina

  • 20 g medetkų žiedų užpilti 200 ml verdančio vandens, palaikyti 15 min., nukošti. Gerti po ½ stiklinės užpilo 3 kartus per dieną prieš valgį.
  • 10 g gysločio sėklų užpilti 200 ml verdančio vandens, palikti pritraukti 3 min., nukošti. Gerti po valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį.
  • 200 ml avižų grūdų su žiedynais užmerkti iš vakaro, ryte užpilti 300-400 ml vandens ir virti tyrelė, tuomet nukošti. Vartoti po ½ stiklinės 10 minučių prieš valgį.
  • Susmulkinti po 10 g ramunės žiedų, pankolio vaisių, piliarožės šaknų, varpučio šaknų. 2 arbatinius šaukštelius šio mišinio užpilti 200 ml verdančio vandens, uždengti šiltai, palikti pritraukti 30 minučių, nukošti. Gerti po stiklinę užpilo prieš miegą.
  • 2-3 kartų per dieną valandą prieš valgį gerti po ½ stiklinės pašildytų baltagūžių kopūstų sulčių.
  • Opų gijimą puikiai skatina toks mišinys: ½ ramunėlių žiedų, 2 dalys kalendros žiedų, 2 dalys šalpusnio lapų. Užpilti 200 ml verdančio vandens, palikti pritraukti 30 minučių, nukošti.